Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State
Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/201210


Maandblad oktober 2012

Ars Aequi oktober 2012

Aansprakelijkheidsclaims van beleggers tegen leidinggevenden van beursvennootschappen wegens overtreding van de Wft: een nieuwe trend?

M.L. Lennarts, S.N. de Valk

Post thumbnail De rechtbank Utrecht heeft op 15 februari 2012 geoordeeld dat (ex-)bestuurder Votron van Fortis (thans: Ageas) onrechtmatig heeft gehandeld tegenover een aantal beleggers wegens overtreding van twee voorschriften van de Wft. Schrijvers plaatsen – mede vanuit rechtsvergelijkend perspectief – enkele kanttekeningen bij dit vonnis. Hoe ver moeten de sluizen naar bestuurdersaansprakelijkheid openstaan?

Opinie | Opiniërend artikel
oktober 2012
AA20120730

België tegen Senegal: de verplichting om te vervolgen en-of uit te leveren

De bijzondere zorgplicht van de bank als beleggingsadviseur

D. Busch

Hoge Raad 3 februari 2012, nr. 10/04578, ECLI:NL:HR:2012:BU4914, LJN: BU4914 (Coöperatieve Rabobank Vaart en Vecht UA/X)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
oktober 2012
AA20120752

De downloadboete

A. Ringnalda

Post thumbnail Grote kans dat u wel eens iets downloadt zonder daarvoor te betalen: muziek, films, boeken. Ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking doet aan filesharing. Mag dat? Allard Ringnalda gaat in op deze vraag in zijn amuse ‘De downloadboete’.

Opinie | Amuse
oktober 2012
AA20120700

De Wet versterking positie rechter-commissaris

P.A.M. Verrest

Op 1 december 2011 is het wetsvoorstel versterking positie rechter-commissaris tot wet verheven. De wet treedt, gelijktijdig met de Wet herziening gerechtelijke kaart, in werking per 1 januari 2013. Op hetzelfde moment zal ook de Wet herziening regels betreffende de processtukken in strafzaken in werking treden. De wet versterking positie rechter-commissaris zorgt voor een ingrijpende wijziging van de wettelijke rol van de rechter-commissaris. Daaraan draagt ook de wet herziening regels betreffende de processtukken in strafzaken bij. In dit artikel zal op de totstandkoming en inhoud van beide wetten nader worden ingegaan, alsmede op de wijze waarop zij de rol van de rechter-commissaris in de praktijk beogen te versterken.

Annotaties en wetgeving | Wetgeving
oktober 2012
AA20120764

Dienstbodes in perspectief

A. Vlieger

Post thumbnail Antoinette Vlieger pleit voor meer aandacht in het juridisch curriculum voor metajuridische invalshoeken zoals rechtssociologie, rechtsgeschiedenis en rechtseconomie. Dit doet ze door middel van een onderzoek naar de rechtspositie van dienstbodes in Arabische landen. Deze dienstbodes bevinden zich vaak in een zeer kwetsbare situatie. Een juridische analyse levert in dit geval weinig op, maar metajuridische perspectieven bieden hier juist interessante inzichten.

Perspectief | Perspectiefartikel
oktober 2012
AA20120779

Een samenleving zonder vertrouwen: een bedreiging voor ons notariaat? Over de zin van notariaatsgeschiedenis

C.M. Cappon

Post thumbnail

In deze aflevering van ‘Onderbelicht’ wijst Kees Cappon op de noodzaak voor notariële studenten van een goede kennis van de geschiedenis van het notariaat en dan met name de essentie van het Latijnse notariaat. Deze kennis is onder andere onmisbaar in maatschappelijk discussies over de inrichting van de juridische dienstverlening.

Blauwe pagina's | Onderbelicht
oktober 2012
AA20120698

Follow the money Een verkennende analyse van het wetsvoorstel financiering politieke partijen

Een verkennende analyse van het wetsvoorstel financiering politieke partijen

R. Nehmelman

Post thumbnail Binnenkort zal ook in Nederland een wettelijke regeling gelden die landelijke politieke partijen verplicht inzage te geven in hun financiën. De kiezer kan dan onder andere zien wie substantiële bedragen doneert aan Nederlandse politieke partijen. De nieuwe wettelijke regeling heeft een lange voorgeschiedenis en is onder druk van de Raad van Europa uiteindelijk tot stand gekomen. Hoewel de regeling grotendeels valt toe te juichen, is een aantal essentiële kanttekeningen te plaatsen dat de achilleshiel kan betekenen na de inwerkingtreding van de nieuwe Wet financiering politieke partijen.

Opinie | Opiniërend artikel
oktober 2012
AA20120703

Fortis: wanbeleid vennootschap en aansprakelijkheid bestuurder

M.J.G.C. Raaijmakers

Gerechtshof Amsterdam (Ondernemingskamer) 5 april 2012, nr. nr. 200.071.997, ECLI:NL:GHAMS:2012:BW0991, LJN: BW0991, Ondernemingsrecht 2012, p. 389-393 m.nt. Steef Bartman (VEB e.a./Ageas N.V, voorheen FORTIS N.V.) Rechtbank Utrecht 15 februari 2012, nr. 274126 / HA ZA 09-2174, ECLI:NL:RBUTR:2012:BV3753, LJN: BV3753; Ondernemingsrecht 2012, p. 267-272 m.nt. B.J. de Jong en JOR 2012/243 m.nt. J.H.M. Willems

Annotaties en wetgeving | Annotatie
oktober 2012
AA20120744

Leidt een bij wet verboden strekking zonder meer tot nietigheid?

S.D. Lindenbergh

Hoge Raad 1 juni 2012, nr. 10/02735, ECLI:NL:HR:2012:BU5609, LJN: BU5609 (Esmilo B.V./Mediq Apotheken Beheer B.V.)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
oktober 2012
AA20120740

Liegende (?) rechters en de roddel(!)pers

E.H. Hondius

In deze column schrijft Ewoud Hondius over hoe de pers en het OM aan de haal gaan met de (schijn van) belangenverstrengeling en (mogelijke) meineed van twee rechters in de Chipshol-zaak.

Opinie | Column
oktober 2012
AA20120711

Over de grens

C.D.E. Scholte, D.J. Verhey

De afgelopen jaren is de houding van lidstaten tegenover het verdrag van Schengen sterk gewijzigd. De ooit positieve houding is omgeslagen in een behoefte van lidstaten om de openheid van de nationale grenzen zelf te bepalen. Medio 2012 heeft de Raad van Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken besloten dat Schengenlanden zelf zonder tussenkomst van de Europese Commissie moeten kunnen bepalen of zij tijdelijk nationale grenscontroles uitvoeren. Dit besluit schaadt het vrije verkeer van personen, de integratie van de Europese Unie en op lange termijn ook de welvaart van de lidstaten.

Opinie | Redactioneel
oktober 2012
AA20120697

Rechtshandelingen als taalhandelingen

J.C. Hage, H.D.S. van der Kaaij

Post thumbnail In dit artikel geven Hester van der Kaaij en Jaap Hage een begin van een algemene theorie over rechtshandelingen. Zij willen laten zien dat het bezien van rechtshandelingen als een speciaal soort taalhandelingen het inzicht kan vergroten in de aard van rechtshandelingen in het algemeen. Daartoe gaan zij eerst iets dieper in op de algemene theorie met betrekking tot taalhandelingen, om vervolgens parallellen te trekken met rechtshandelingen zoals deze traditioneel in het recht worden beschouwd. Ten slotte gaan ze kort in op één van de implicaties voor het recht van de opvatting dat rechtshandelingen taalhandelingen zijn.

Verdieping | Verdiepend artikel
oktober 2012
AA20120712

Redelijkheid en billijkheid in het vermogensrecht van het Burgerlijk Wetboek voor en na 1992

H.J. Snijders

Post thumbnail

In deze aflevering van de Rode draad ’20 jaar Nieuw BW’ belicht Henk Snijders de aanwezigheid van redelijkheid en billijkheid in het oud en het nieuw BW.

Rode draad | 20 jaar Nieuw BW
oktober 2012
AA20120771

Ruimte door regels

P.C. Westerman

Post thumbnail Nationale wetgevers en lokale regelgevers lijken het over één ding eens te zijn: een teveel aan regels zorgt voor ‘druk’. Gestreefd moet worden naar een ‘regellichte’ omgeving. Maar zijn regels altijd drukkend? Leidt vermindering van regels altijd tot meer vrijheid? In dit artikel onderscheidt Pauline Westerman verschillende soorten regels, analyseert en bekritiseert zij een vaak aangeprezen strategie ter vermindering van de regeldruk en tot slot draagt zij enkele alternatieven aan.

Verdieping | Verdiepend artikel
oktober 2012
AA20120720

Strafrechtelijke samenwerking in de Europese Unie: interstatelijk vertrouwen als weerlegbaar vermoeden

J.W. Ouwerkerk

In 1999 werd het beginsel van wederzijdse erkenning als leidend beginsel van de toekomstige justitiële samenwerking in strafzaken in de Europese Unie. Er werd een hoge mate van onderling vertrouwen verondersteld aanwezig te zijn. Inmiddels is gebleken dat deze veronderstelling niet juist is. In deze bijdrage onderzoekt Jannemieke Ouwerkerk hoe gerechtvaardigd het is om vertrouwen te stellen in het handelen van andere lidstaten en ook of het gerechtvaardigd vertrouwen reden geeft de lidstaten te verplichten tot een min of meer automatische erkenning van elkaars strafrechtelijke beslissingen.

Opinie | Opiniërend artikel
oktober 2012
AA20120735

Tradities in tijden van nu.nl

W.J. Veraart

Op grond van het onlangs voor Nederland in werking getreden UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed (2003) dient Nederland een lijst op te stellen van de meest waardevolle tradities op haar grondgebied. Wouter Veraart vraagt zich af welke tradities Nederland straks zal voordragen bij Unesco als de kenmerkende tradities die tot ‘ons’ immateriële erfgoed behoren.

Opinie | Column
oktober 2012
AA20120729