Banner Hoffelijk Juridisch
Banner VU Law Academy
Banner RU Duale Master Onderneming & Recht
Banner KNB
Banner Hoffelijk Juridisch
Banner VU Law Academy
Banner RU Duale Master Onderneming & Recht
Banner KNB

Jurist Bestuursrechtspraak

class=

“Word jij mijn nieuwe collega?”

Werk je op dit moment als jurist, maar ben je toe aan een nieuwe uitdaging, of kom je net uit de collegebanken? De hoogste algemene bestuursrechter heeft volop ruimte voor talentvolle juristen. De Raad van State biedt je een fijn salaris, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een prettige, informele werksfeer. De mogelijkheid om op afstand te werken zorgt voor een plezierige balans tussen werk en privé.

Je schrijft conceptuitspraken die direct effect hebben op de samenleving. De uitbreiding van de Efteling, de behandeling van asielverzoeken van lhbti+’ers en het verhuren van woningen via Airbnb. Een kleine greep uit de zaken waarin de Afdeling bestuursrechtspraak de afgelopen tijd uitspraak heeft gedaan. Als jurist bij de directie Bestuursrechtspraak kun jij dagelijks een steentje bijdragen aan het ontwikkelen van bestaande en nieuwe toonaangevende jurisprudentie.

Meer informatie? Ga naar raadvanstate.nl/werkenbij of neem contact op met Erik van Tielraden, unithoofd directie Bestuursrechtspraak: 070 – 426 4617. We komen graag met je in contact.

De Leidse Noot

Insolventiespecial:

het Mobile-Services-arrest

In de nieuwste Leidse Noot spreken Jessie Pool, Thijmen Nuninga en Lotte Kremers over het Mobile Services-arrest van de Hoge Raad.

Artikel 2:248 lid 2 BW schept het onweerlegbare vermoeden dat het bestuur dat de administratie niet op orde heeft onbehoorlijk bestuurd heeft én het weerlegbare vermoeden dat dat onbehoorlijke bestuur heeft geleid tot het faillissement.

In het Mobile Services-arrest brengt de Hoge Raad enige nuance aan op dit leerstuk.

Lees ook de annotatie van Steef Bartman bij het Mobile Services-arrest in Ars Aequi.

De Leidse Noot is een podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Haagse zaken

class=

Botsende grondrechten, 2G en gebrek aan een fundamenteel debat

Volgende week debatteert de Tweede Kamer waarschijnlijk over de invoering van ‘2G’, de uitbreiding van de coronapas die mogelijk maakt dat alleen mensen die genezen zijn van corona óf gevaccineerd zijn bepaalde plekken mogen bezoeken. Tegelijkertijd hebben andere Europese landen hebben al besloten over een vaccinatieplicht.

Desondanks blijft een fundamentele discussie over deze maatregelen tot nu toe uit.

En dat terwijl er wel sprake is van iets fundamenteels: het botsen van verschillende grondrechten.

Haagse Zaken over de juridische, ethische, maatschappelijke en politieke afwegingen die gemaakt moeten worden.

Je hoort van Folkert Jensma en Mark Lievisse Adriaanse welke grondrechten met elkaar in botsing komen, hoe een rechter de verschillende vrijheden en rechten weegt en waarom dat fundamentele debat uitblijft.

 

Vrouwen Justitia

class=

Waarom geeft Airbnb jouw servicekosten niet terug?

Helaas! Als jij één van de tienduizenden bent die ook mee heeft gedaan aan de massaclaims tegen Airbnb: je krijgt geen cent terug van al die pre-corona vakantiehuisjes. In deze aflevering leer je waarom. Dat heeft onder andere te maken met de Hoge Raad, karton, Steven’s billen, Twee Heren, het zevende burgerwetboek en zoals altijd: de omstandigheden van het geval. 

Benthe (informatierecht) en Amber (internationaal publiekrecht) weten best veel van het recht, producer (tevens leek) Steven niet. In deze podcast worden elke twee weken juridische actualiteiten ontrafeld, bevraagd en hapklaar uitgelegd. Zodat zelfs Steven het snapt.

Juridisch Geneuzel

class=

Drank en drugs:

snuivende collega’s, recht op loon, vrijmibo, privégedragingen en ontslag

Heeft de werknemer recht op loon als hij zich ziek meldt vanwege een kater of dinsdagdip? Kan een werknemer ontslagen worden bij het overmatig nuttigen van alcohol of drugs? Maakt het verschil of de werknemer verslaafd is? Zijn er regels over vrijmibo’s en teamuitjes? Kan een privégedraging doorwerken in de werksfeer? Mag de werkgever een alcohol- of drugstest uitvoeren? En welke rol speelt een alcohol- en drugsbeleid?

Inbellers: Gertjan Beens (bedrijfsarts bij BBGZ en voorzitter van NVAB) en Inge de Laat (managing partner van Rutgers & Posch).

Over denken

class=

De strafbaarheid van kwade gedachten

Nederland blijft tot nu toe gevrijwaard van terroristische aanslagen. Dat betekent niet dat er helemaal geen terreuracties worden voorbereid. Maar wel dat de AIVD ze voorkomt. Zoals bij Hardi N. De man die in 2018 een aanslag plant op een groot evenement in Nederland. De wapens zijn aangeschaft. En in een vakantiehuisje bereiden Hardi en kompanen hun daad voor. Tot de politie binnenvalt en de hele bende oprolt. Hoogleraar Strafrecht Sven Brinkhoff neemt je mee in de aanloop naar zo’n inval.

Hoe krijgt de AIVD een mogelijke terrorist in het vizier? Wanneer ben je verdacht? Hoever mag de AIVD infiltreren in het leven van verdachten? Een gesprek over nepwapens, telefoons aftappen, infiltranten en een vakantiehuisje in Weert.

In deze podcast van de Open Universiteit praat journalist Nynke de Jong met wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt.

OM podcast

class=

OM podcast 30: Fietsendiefstal

Fietsendiefstal is een groter probleem dan de meeste mensen denken. In deze podcast hoor je dat er een schrikbarend aantal fietsen wordt gejat. Vooral de E-bike is mateloos populair bij de (georganiseerde) criminaliteit.

Hoe kun je dit probleem tegengaan, zonder dat justitie daar teveel mee wordt belast? Een initiatief in Barendrecht valt op.

Uitspraak Centraal

class=

Over de eerste NOW-zaken

De vierde aflevering van Uitspraak Centraal gaat over de eerste NOW-zaken die behandeld zijn bij de Centrale Raad van Beroep. NOW staat voor Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid Deze maatregel is bedoeld om werkgevers tegemoet te komen die door de coronacrisis omzet verloren hebben.

De Staat van het Strafrecht

class=

Seks, straf en vele tinten grijs

In de ‘Staat van het Strafrecht’ bespreken strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur en voormalig strafrechtadvocaat Margje van Weerden de actuele ontwikkelingen in het strafrecht.

In deze aflevering gaat het over seks en straf: wat maakt zedenzaken zo ingewikkeld, en is de nieuwe wet seksuele misdrijven een stap vooruit?

Ons goed recht

class=Mensenrechten en mega-sporting events – Dr. Daniela Heerdt

Daniela Heerdt promoveerde op een onderzoek naar mensenrechten en mega-sporting events. Met wat voor schendingen hebben we te maken in die context, en wie is daarvoor verantwoordelijk en aansprakelijk? Kunnen grote sportevenementen zoals een WK of de Olympische Spelen ook zorgen voor meer mensenrechtenbescherming? Daniela doet suggesties en linkt de bevindingen uit haar proefschrift aan de discussie over business and human rights.

De nieuwe wereld

class=

Overheid wordt te machtig door digitalisering

Gesprek met Reijer Passchier

Jelle van Baardewijk in gesprek met Universitair Docent Staats- en bestuursrecht in Leiden en docent Staatsrecht en rechtstheorie aan de Open Universiteit Reijer Passchier over zijn boek ‘Artificiële intelligentie en de rechtsstaat: Over verschuivende overheidsmacht, Big Tech en de noodzaak van constitutioneel onderhoud’.

Lees ook Reijer Passchiers gelauwerde artikel in Ars Aequi: Digitalisering en de (dis)balans binnen de trias politica

Mr.WerkenPodcast

class=

Over klimaatperikelen en aansprakelijkheid

In de spraakmakende rechtszaak tussen Milieudefensie en Shell komen fundamentele vragen over de rol van het civiele aansprakelijkheidsrecht in relatie tot klimaatverandering aan de orde. In deze Podcast meer over de kansen en beperkingen van het aansprakelijkheidsrecht in relatie tot de mondiale klimaatproblematiek.

In de Mr.WerkenPodcast gaat advocaat Liza Stellingwerf met aansprekende gasten uit de wetenschap en politiek in gesprek over baanbrekende juridische uitspraken, wetsvoorstellen en nieuwe regelgeving. Ze gaat niet alleen in op de achtergronden van al die juridische thematiek maar bespreekt ook wat de zin of onzin ervan is én wat je er in het dagelijks leven van gaat merken.

Juridische podcasts

Gesprekken met professionals over actuele juridische gebeurtenissen en recente uitspraken.

Bij conflicten over belastingen heeft formeel iedereen recht op rechtsbescherming. Maar in de praktijk blijkt het een stuk lastiger. Waar lopen burgers en kleine ondernemers tegenaan? En wat kan de Belastingdienst/overheid hieraan doen?

Formeel iedereen recht op rechtsbescherming. Maar in de praktijk blijkt het een stuk lastiger. Waar lopen burgers en kleine ondernemers tegenaan? En wat kan de Belastingdienst/overheid hieraan doen?

Rechtenstudenten Benthe Nijhuis en Amber Bosse leggen in kraakheldere taal de juridische actualiteiten aan je uit.

Hoogleraren Jeroen Rheinfeld en Bernard Schols wisselen op bourgondisch-filosofische wijze van gedachten over het recht en het leven.

Podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Een podcast over grondrechten. Ingrid Leijten (Universiteit Leiden) gaat samen met experts uit de wetenschap en praktijk op zoek naar de hedendaagse rol en betekenis van onze meest fundamentele rechten.

In elke aflevering krijgt een PhD-onderzoeker – een junior academicus – van de Erasmus Universiteit Rotterdam de kans om zijn of haar onderzoek uit te leggen aan een senior academicus en expert in hetzelfde vakgebied.

In deze podcast zullen Wouter Zorg (Universiteit Utrecht) en Rolf Ortlep (Universiteit van Amsterdam) (hopelijk) maandelijks hun licht laten schijnen over bestuursrechtelijke actualiteiten.

Geschillen en conflicten, beslecht op dinsdag door BNR’s Paul van Liempt.

De podcast over waarom de rechtsstaat ook jou aangaat.

Inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie. Daarnaast springt SSR in op actuele vakinhoudelijke zaken, zoals nieuwe wetgeving.

Het Openbaar Ministerie publiceert maandelijks een nieuwe podcast.

  Podcasts van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit

  Meer Juridische podcasts

  In Het Mijlpaalarrest bespreekt een advocaat een historische uitspraak of arrest en legt uit wat het belang van het vonnis was, destijds en nu.

  Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? Experts van overheden, bedrijven en kennisinstellingen geven antwoord op urgente vraagstukken.

  Een juridische podcast gemaakt voor, door én samen met juristen. Nieuws, trends, relevante interviews en boeiende portretten voor alle juridische beroepen.

  Podcastserie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER).

  Podcast over Amerikaanse politiek, het Amerikaanse recht en de Amerikaanse maatschappij in het algemeen.

  In de podcast Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

  In deze “Ucast” geeft prof. Ivo Giesen een toelichting op zijn onderzoek: de Civilologie en het zojuist verschenen boek in de Ucall reeks: ‘Assumpties annoteren’. Een vraag die aan het boek ontleend kan worden, is hoe rechters op een juiste manier met assumpties over de werkelijkheid om zouden kunnen gaan.

  Criminologen vertellen over hun onderzoek

  A Global Law Podcast. The podcasts cover current global legal issues ranging from migration to international crime, climate change to global trade.

  The Tilburg Institute of Governance (TIG) podcast. First episode: Private sponsorship – A local solution to a global challenge?

  In deze podcast worden periodiek actualiteiten en jurisprudentie op het gebied van het bouwrecht besproken.

  De podcast probeert onderzoek toegankelijk te maken voor de aanbestedingswereld.

  Podcast over de Wet open overheid.

  Nick Schoemaker (docent HvA) interviewt zijn gasten over de schoonheid van wetten en regels en wat ervan terecht komt in de praktijk van alledag.

  Ars Aequi luistert

  class=Burgers Beter Beschermd

  Op papier lijkt het allemaal zo mooi geregeld: bij conflicten over belastingen heeft formeel iedereen recht op rechtsbescherming. Maar in de praktijk blijkt het voor veel mensen een stuk lastiger. Waar lopen burgers en kleine ondernemers tegenaan? En wat kan de Belastingdienst/overheid hieraan doen?

  class=
  Diana van Hout, Maarten Bockting en Illya Soffer gaan hierover met elkaar in gesprek.

  Over de rechtspraak

  Podcastserie van Marc Chavannes van De Correspondent over de rechtspraak

   

  Toen ik las dat ook de rechtbank Den Haag ‘niet ontkomt aan rode cijfers’ dacht ik: moeten rechtbanken soms winst maken? Het werd het begin van een verkenningstocht naar de staat van de rechtspraak, een met marktmos overgroeide pijler van onze democratische rechtsstaat.

  Rechters werken systematisch over. Hun rooster is te vol en houdt te weinig rekening met steeds ingewikkelder zaken. Zij nemen vrije dagen op om het werk te doen dat blijft liggen.

  Hoe minder rechtspraak hoe beter, volgens minister Sander Dekker (rechtsbescherming). En hij maakt er werk van. Ten koste van de democratische rechtsstaat.

  Mensen moeten soms jaren wachten op de definitieve uitspraak van een toch al overbelaste rechter. Een hardnekkige kwaal die voornamelijk wordt bestreden met niet-fundamentele oplossingen, waarvan de vraag is of die grondwettelijk zijn.

  Onafhankelijke rechtspraak is een pijler van onze democratie. Maar de politiek is de rechtspraak gaan behandelen als een bedrijf dat gemanaged moet worden met een winst- en verliesrekening. Het gevolg: overbelaste rechters, veel te lange wachttijden en een verslechterde toegang tot het recht. Toch is het nog niet te laat om de rechtspraak te redden.

  Ars Aequi luistert

  class=Hoe bepaalt de rechter wat de waarheid is?

  Als rechter heb je de zware taak om te oordelen over situaties waar je zelf niet bij bent geweest. Hoe kom je dan tot je oordeel?

  Prof.mr. Lonneke Stevens van de Vrije Universiteit zet je in deze podcast op de stoel van de rechter als ze antwoord geeft op de vraag: Hoe bepaalt de rechter wat de waarheid is?

  In gesprek

  Lex Bohlmeijer van De Correspondent in gesprek met juristen

  Anniek de Ruijter is hoofddocent Europees Recht aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in de juridische aspecten van de bestrijding van een pandemieën. Zij beantwoordt vragen over wat wel en niet mag in een pandemie (en wat dat betekent voor jou als werknemer, patiënt of naaste).

  Judith Dop is rechter. De laatste jaren werkt ze als jeugdrechter. Ze vond zich daar pas voor geschikt toen haar eigen kinderen eenmaal het huis uit waren. Zo ingrijpend kan het zijn. Een persoonlijk gesprek over de menselijke kant van het vak: wat betekent het om rechter te zijn, hoe doe je dat? Hoe verwerk je de tragiek waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt in de zittingszaal?

  Al in 2015 ontdekte mr. Kees Sterk (1962), toen lid van de Raad voor de Rechtspraak, dat men in Polen bezig was de onafhankelijke rechtspraak systematisch af te breken. Het was een schok. Niet alleen omdat hij zelf heilig gelooft in de waarde van het recht, maar ook omdat hij beseft dat het een bom legt onder de Europese Unie.

  Nooit meer hetzelfde

  In ‘Nooit meer hetzelfde’ nemen topadvocaten je mee in de zaak die hun kijk op het leven of het vakgebied heeft veranderd. 

  Zahra Boufadiss  Rellen op een kermis in Santpoort leidden uiteindelijk tot een leerzame zaak voor strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss, ze vertelt over hoe haar kijk op haar werk veranderde.

  Christiaan Alberdingk Thijm  advocaat bij Bureau Brandeis en gespecialiseerd in internetrecht, neemt je mee in een zaak die niet alleen Nederland, maar ook Amerika op zijn grondvesten deed schudden. “De jongens van Kazaa. Daar hield je ruim 1,5 meter afstand van.”

  Ivonne Leenhouwers, Nederlands belangrijkste specialist in zedenzaken, zij werkte mee aan het bekende boek Valse zeden van Chris Veraart over valse aangiften in zedenzaken. Zij vertelt over een zaak waarin een vader ervan beschuldigd wordt 3 van zijn 4 kinderen te hebben misbruikt.

  Wil Eikelboom, asiel- en mensenrechten advocaat bij Prakken d’Oliveira en onder andere bekend van de zaak Jaloud v. the Netherlands. Hij vertelt over een zaak die exemplarisch is voor het proces dat hij heeft doorgemaakt.

  Gerald Roethof, strafrechtadvocaat, bekend van onder andere de zaak Nicky Verstappen en Mitch Henriquez trapt de serie af.

  Podcasts van advocatenkantoren

  In deze AKD podcast word je bijgepraat over de impact van het coronavirus op de volgende gebieden: arbeidsrecht, mededingingsrecht, staatssteun en noodverordeningen.

  Dentons geeft je een kijkje in de keuken van de advocatuur.

  Op dit podcast kanaal bespreekt AKD verschillende Recruitment hot topics. Werknemers wellbeing, stagelopen in corona, werven op afstand, tips voor solliciteren en nog veel meer.

  Berntsen Mulder praat je bij over alles wat met letselschade en smartengeld te maken heeft.

  Tweewekelijkse podcast van Van Benthem & Keulen met updates, do’s en don’ts en praktijkverhalen over dé juridische thema’s van dit moment.

  Van den Brekel neemt je in 6 podcast-afleveringen mee in de zoektocht naar hoe nou het zit met de Wnra (Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren) en De Nieuwe Ambtenaar.

  Liesbeth Poortman-de Boer maakt een podcast over spraakmakende zaken in het letselschade- en jeugdrecht

  In deze podcast bespreken de specialisten van KienhuisHoving in wisselende samenstelling juridische actualiteiten.

  Podcasts van advocatenkantoren

  Advocaten en notarissen van Stibbe bespreken opvallende rechterlijke uitspraken, actuele onderwerpen vanuit verschillende juridische invalshoeken of veelvoorkomende vragen die in de praktijk aan hen worden gesteld.

  Podcastserie over actuele en relevante arbeidsrechtelijke vragen: BijKennis – de BarentsKrans Updates Arbeidsrecht.

  In this series of podcasts, A&O lawyers share their perspectives on today’s most significant legal, regulatory and commercial issues.

  Linklaters’ trainee-led podcast that brings you the hottest topics in the legal technology and innovation space.

  In deze podcasts behandelen CMS experts diverse, juridische actualiteiten. Zowel nationaal als internationaal.

  Wie werkt er bij Houthoff? Wat voor een soort zaken worden er behandeld? Waar krijgen Houthoffers energie van? Advocaten, kandidaat-notarissen en belastingadviseurs vertellen meer over indrukwekkende zaken uit het verleden en geven antwoord op deze vragen.

  In deze podcasts gaan onze specialisten in op actuele juridische thema’s. We bespreken wetswijzigingen, rechtspraak en geven antwoorden op prangende vragen uit de praktijk

  Juridische zaken vertaalt naar heldere oplossingen. In elke aflevering worden complexe thema’s pragmatisch bekeken.

  Nederlandse true crime podcasts

  In Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

  Op 31 maart 2017 treft een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes in het water bungelen. In de kofferbak ligt een lijk. Het blijkt de 31-jarige Ralf Meinema te zijn. Wat is er gebeurd in deze nog altijd onopgeloste zaak?

  Podcast over de onopgeloste moord op Els Slurink, de 33-jarige psycholoog die in 1997 in haar huis in Groningen werd vermoord. Is er jaloezie in het spel? Of weet Els te veel?

  Waarom is er 20 jaar later nog steeds twijfel over deze zaak? Is Ernest Louwes wel terecht veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg?

  Podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek.

  Podcast over Nederlands grootste criminelen en de georganiseerde misdaad. De misdaadcarrières, de rechtszaken, de verdachten, de kroongetuigen, de advocaten, Peter R. de Vries, Fred Teeven, Willem Holleeder, Riduan T., Nabil B. het komt allemaal aan bod.

  Moordmysterie podcasts

  De Blankenberge Tapes

  De podcast draait om een Tinderdate en twee onopgeloste moorden, die langzaam maar zeker samenkomen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust.

  In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. 

  Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.

  De brand in het landhuis

  Simon Heijmans doet onderzoek doet naar een mysterie dat hem al jaren fascineert: het verhaal van Ewald Marggraff. Deze puissant rijke grootgrondbezitter uit Vught woonde alleen met zijn hond op landgoed Zionsburg, totdat er in de nacht van 6 op 7 december 2003 een brand uitbreekt en Marggraff de volgende dag dood wordt gevonden in de hal. Vlakbij de voordeur.

  Na de brand komt de geruchtenstroom in het dorp op gang: was het vuur aangestoken? Wat was er gebeurd met de immense kunstcollectie en waar is de 160 miljoen euro gebleven die op rekeningen was gestald in het buitenland? Wat is feit? Wat is fictie?