Banner CPO
Banner PAO Leiden
Banner Academie voor Wetgeving
Banner RU Duale Master Onderneming & Recht
Banner Clinic Law Incubator
Banner Juridische podcasts
Banner CPO
Banner PAO Leiden
Banner Academie voor Wetgeving
Banner RU Duale Master Onderneming & Recht
Banner Clinic Law Incubator
Banner Juridische podcasts

OM podcast

class=

OM Podcast23:
een vreselijk ongeluk in Renswoude

Een natte, gure zondag in Renswoude. Een vitale vrouw van in de zeventig komt net uit de kerk en steekt over op een zebrapad. Ze wordt aangereden door een auto en overlijdt dagen later.

De chauffeur rijdt door na het ongeluk en probeert onder de radar te blijven van politie en OM; een anonieme brief leidt uiteindelijk tot een doorbraak in deze zaak.

In deze podcast vertellen officier van justitie Gabriëlle Hoppenbrouwers, advocaat-generaal Joep Simmelink en rechercheur Harry Delno aan podcastmaker Klaas Jan Bos over hun rol in deze zaak.

Pak de regie
Word officier van Justitie

Vrouwen Justitia

class=

Demonstreren kun je leren & wat weten lampen over je seksleven?

In deze tweede aflevering beoordelen Benthe en Amber de avondklokrellen zo min mogelijk op de inhoud (best lastig). Ze leggen uit hoe je wel zou mogen demonstreren en wat de overheid daarvoor moet doen en laten. Na wat kleine bedenkingen over of je het leger mag inzetten op eigen bodem, bespreken ze Steven’s liefde voor zijn slimme apparatuur, waaruit blijkt dat “SexySteve” (Google Home’s koosnaampje voor Steven) in deze relatie meer geeft dan neemt.

Elke aflevering leggen rechtenstudenten Benthe Nijhuis en Amber Bosse in kraakheldere taal de juridische actualiteiten aan je uit. Steven Driehuis, de producer, schuift elke aflevering aan als leek om ervoor te zorgen dat zelfs hij straks in de kroeg mee kan praten over deze juridische onderwerpen.

Juridisch Geneuzel

class=

Ontslag: casanova op de werkvloer, de beëindigingsovereenkomst en reorganisatie

In deze onzekere en zware tijden is ontslag soms onvermijdelijk: van ontslag vanwege de verliefde dochter van de baas, het sluiten van een beëindigingsovereenkomst tot bedrijfseconomisch ontslag, in deze aflevering komen de op dit moment spelende vragen op het gebied van ontslag aan bod. Inbellers: Evert Verhulp (hoogleraar arbeidsrecht UvA) en Pascal Besselink (senior jurist arbeidsrecht en pensioenrecht bij DAS).

Podcast #3 van Juridisch Geneuzel.

Het is serieus, maar eigenlijk ook weer niet. Studievrienden Hidde Bruinsma (freelancer) en Niels van der Neut (promovendus UvA) laten zien hoe recht ook leuk kan zijn. Aan de hand van sappige uitspraken worden actuele (arbeidsrechtelijke) vraagstukken op humoristische wijze besproken.

NVER Podcast

class=

De impact van COVID-19 op de Europese Unie

In deze tweede podcastaflevering staat de rol die de Europese Unie speelt tijdens de ‘coronacrisis’ centraal.

Sybe de Vries, hoogleraar EU interne-marktrecht gaat in gesprek met Caroline de Gruyter, Europa-correspondent voor NRC Handelsblad en Harrie Temmink, jurist en werkzaam bij het Directoraat-Generaal Interne markt, industrie, ondernemerschap en midden- en kleinbedrijf (DG GROW) van de Europese Commissie.

Dit is een podcastserie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER).

De Leidse Noot

Borgtocht en schadestaat, voeging en hoger beroep

In de nieuwste Leidse Noot bespreken Frank Bentvelzen en Thijs Beumers ECLI:NL:HR:2021:38 over de aard van de verplichting van een borg en of een dergelijke vordering in een schadestaatprocedure nader uitgeplozen kan worden en ECLI:NL:HR:2021:43 over voeging in hoger beroep na een voeging in eerste instantie.

De Leidse Noot is een podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Het Vraagstuk

Zijn de coronamaatregelen wel eerlijk naar jongeren?

Met de nieuwe lockdown wordt iedereen op de proef gesteld en sommige groepen worden harder geraakt dan anderen. Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor jongeren? En zijn deze wel eerlijk?

In aflevering #2 van de podcast ‘Het Vraagstuk’ van het College voor de Rechten van de Mens onderzoekt David Achter de Molen de impact van de coronamaatregelen op de vrijheden, mentale gezondheid en inspraak van jongeren.

Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? Experts van overheden, bedrijven en kennisinstellingen geven antwoord op urgente vraagstukken.

Recht is Rond

Prof & Profcast

De podcast van de hoogleraren Jeroen Rheinfeld en Bernard Schols. Onder de noemer ‘Recht is Rond’ wisselen zij op bourgondisch-filosofische wijze van gedachten over het recht en het leven.

In de eerste aflevering, getiteld ‘Wat klink je raar?’ praten de beide hoogleraren onder meer over Willem Wilmink, de fatale huwelijksreis, Mariakapelletjes, klapstoeltjes, de fiscale aspecten van titelzuivering en de Beentjes van St. Hildegard. Uiteraard alles met een bourgondisch-filosofische saus en met het thema ‘Recht is Rond’ als rode draad.

Eens in je leven

class=

Is garantie van kinderen op de erfenis van ouders – de legitieme portie – nog van deze tijd?

Freek Schols en Lucienne van der Geld deden onderzoek naar de vanzelfsprekendheid van legitieme portie onder het Nederlands publiek en professionals. In deze aflevering onthullen ze de resultaten en geven ze toelichting op de cijfers.

Wat is het, waarom hebben we een legitieme portie en wat vindt de Nederlander er eigenlijk van?

‘Eens in je leven’ is een podcast van Netwerk Notarissen over belangrijke momenten in je leven en daarna.

Amerikaanse toestanden

class=

Hervorming van het Hooggerechtshof

Terwijl Biden probeert te regeren en de Republikeinen zichzelf in stukken lijkt te scheuren, is Biden ook begonnen met het vormen van een commissie om hervorming van de rechtspraak te onderzoeken.

Wordt het ‘court packing’ of het plan dat Buttigieg opperde tijdens de campagne?

“When the law is an ass, someone has to kick it!”

Amerikaanse toestanden is een podcast over Amerikaanse politiek, het Amerikaanse recht en de Amerikaanse maatschappij in het algemeen.

 

Juridische podcasts

Gesprekken met professionals over actuele juridische gebeurtenissen en recente uitspraken.

Rechtenstudenten Benthe Nijhuis en Amber Bosse leggen in kraakheldere taal de juridische actualiteiten aan je uit.

Hoogleraren Jeroen Rheinfeld en Bernard Schols wisselen op bourgondisch-filosofische wijze van gedachten over het recht en het leven.

Podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Een podcast over grondrechten. Ingrid Leijten (Universiteit Leiden) gaat samen met experts uit de wetenschap en praktijk op zoek naar de hedendaagse rol en betekenis van onze meest fundamentele rechten.

In elke aflevering krijgt een PhD-onderzoeker – een junior academicus – van de Erasmus Universiteit Rotterdam de kans om zijn of haar onderzoek uit te leggen aan een senior academicus en expert in hetzelfde vakgebied.

In deze podcast zullen Wouter Zorg (Universiteit Utrecht) en Rolf Ortlep (Universiteit van Amsterdam) (hopelijk) maandelijks hun licht laten schijnen over bestuursrechtelijke actualiteiten.

Geschillen en conflicten, beslecht op dinsdag door BNR’s Paul van Liempt.

De podcast over waarom de rechtsstaat ook jou aangaat.

Inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie. Daarnaast springt SSR in op actuele vakinhoudelijke zaken, zoals nieuwe wetgeving.

Het Openbaar Ministerie publiceert maandelijks een nieuwe podcast.

  Podcasts van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit

  Podcasts colleges Notarieel recht door Lucienne van der Geld

  Nick Schoemaker (docent HvA) interviewt zijn gasten over de schoonheid van wetten en regels en wat er van die schoonheid terecht komt in de praktijk van alledag.

  Meer Juridische podcasts

  In Het Mijlpaalarrest bespreekt een advocaat een historische uitspraak of arrest en legt uit wat het belang van het vonnis was, destijds en nu.

  Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? Experts van overheden, bedrijven en kennisinstellingen geven antwoord op urgente vraagstukken.

  Een juridische podcast gemaakt voor, door én samen met juristen. Nieuws, trends, relevante interviews en boeiende portretten voor alle juridische beroepen.

  Podcastserie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER).

  Podcast over Amerikaanse politiek, het Amerikaanse recht en de Amerikaanse maatschappij in het algemeen.

  In de podcast Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

  In deze “Ucast” geeft prof. Ivo Giesen een toelichting op zijn onderzoek: de Civilologie en het zojuist verschenen boek in de Ucall reeks: ‘Assumpties annoteren’. Een vraag die aan het boek ontleend kan worden, is hoe rechters op een juiste manier met assumpties over de werkelijkheid om zouden kunnen gaan.

  Criminologen vertellen over hun onderzoek

  A Global Law Podcast. The podcasts cover current global legal issues ranging from migration to international crime, climate change to global trade.

  The Tilburg Institute of Governance (TIG) podcast. First episode: Private sponsorship – A local solution to a global challenge?

  In deze podcast worden periodiek actualiteiten en jurisprudentie op het gebied van het bouwrecht besproken.

  De podcast probeert onderzoek toegankelijk te maken voor de aanbestedingswereld. Het is een aanzet voor een brede discussie met advocaten, publieke inkopers, overheidsjuristen, bestuurders, rechters, beleidsmakers en academici.

  Ars Aequi luistert

  class=Wanneer mag een rechter de wet negeren?

  Een rechter hoort altijd de wet te volgen… zou je denken. Maar er zijn genoeg situaties waarin de wet niet heel duidelijk is. Mag je dan als rechter je eigen regels trekken?

  Professor Roel Schutgens van de Radboud Universiteit legt in deze podcast uit wanneer een rechter lak kan hebben aan de wet.

  Over de rechtspraak

  Podcastserie van Marc Chavannes van De Correspondent over de rechtspraak

   

  Toen ik las dat ook de rechtbank Den Haag ‘niet ontkomt aan rode cijfers’ dacht ik: moeten rechtbanken soms winst maken? Het werd het begin van een verkenningstocht naar de staat van de rechtspraak, een met marktmos overgroeide pijler van onze democratische rechtsstaat.

  Rechters werken systematisch over. Hun rooster is te vol en houdt te weinig rekening met steeds ingewikkelder zaken. Zij nemen vrije dagen op om het werk te doen dat blijft liggen.

  Hoe minder rechtspraak hoe beter, volgens minister Sander Dekker (rechtsbescherming). En hij maakt er werk van. Ten koste van de democratische rechtsstaat.

  Mensen moeten soms jaren wachten op de definitieve uitspraak van een toch al overbelaste rechter. Een hardnekkige kwaal die voornamelijk wordt bestreden met niet-fundamentele oplossingen, waarvan de vraag is of die grondwettelijk zijn.

  Onafhankelijke rechtspraak is een pijler van onze democratie. Maar de politiek is de rechtspraak gaan behandelen als een bedrijf dat gemanaged moet worden met een winst- en verliesrekening. Het gevolg: overbelaste rechters, veel te lange wachttijden en een verslechterde toegang tot het recht. Toch is het nog niet te laat om de rechtspraak te redden.

  Ars Aequi luistert

  class=Hoe bepaalt de rechter wat de waarheid is?

  Als rechter heb je de zware taak om te oordelen over situaties waar je zelf niet bij bent geweest. Hoe kom je dan tot je oordeel?

  Prof.mr. Lonneke Stevens van de Vrije Universiteit zet je in deze podcast op de stoel van de rechter als ze antwoord geeft op de vraag: Hoe bepaalt de rechter wat de waarheid is?

  In gesprek

  Lex Bohlmeijer van De Correspondent in gesprek met juristen

  Anniek de Ruijter is hoofddocent Europees Recht aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in de juridische aspecten van de bestrijding van een pandemieën. Zij beantwoordt vragen over wat wel en niet mag in een pandemie (en wat dat betekent voor jou als werknemer, patiënt of naaste).

  Judith Dop is rechter. De laatste jaren werkt ze als jeugdrechter. Ze vond zich daar pas voor geschikt toen haar eigen kinderen eenmaal het huis uit waren. Zo ingrijpend kan het zijn. Een persoonlijk gesprek over de menselijke kant van het vak: wat betekent het om rechter te zijn, hoe doe je dat? Hoe verwerk je de tragiek waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt in de zittingszaal?

  Al in 2015 ontdekte mr. Kees Sterk (1962), toen lid van de Raad voor de Rechtspraak, dat men in Polen bezig was de onafhankelijke rechtspraak systematisch af te breken. Het was een schok. Niet alleen omdat hij zelf heilig gelooft in de waarde van het recht, maar ook omdat hij beseft dat het een bom legt onder de Europese Unie.

  Nooit meer hetzelfde

  In ‘Nooit meer hetzelfde’ nemen topadvocaten je mee in de zaak die hun kijk op het leven of het vakgebied heeft veranderd. 

  Zahra Boufadiss  Rellen op een kermis in Santpoort leidden uiteindelijk tot een leerzame zaak voor strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss, ze vertelt over hoe haar kijk op haar werk veranderde.

  Christiaan Alberdingk Thijm  advocaat bij Bureau Brandeis en gespecialiseerd in internetrecht, neemt je mee in een zaak die niet alleen Nederland, maar ook Amerika op zijn grondvesten deed schudden. “De jongens van Kazaa. Daar hield je ruim 1,5 meter afstand van.”

  Ivonne Leenhouwers, Nederlands belangrijkste specialist in zedenzaken, zij werkte mee aan het bekende boek Valse zeden van Chris Veraart over valse aangiften in zedenzaken. Zij vertelt over een zaak waarin een vader ervan beschuldigd wordt 3 van zijn 4 kinderen te hebben misbruikt.

  Wil Eikelboom, asiel- en mensenrechten advocaat bij Prakken d’Oliveira en onder andere bekend van de zaak Jaloud v. the Netherlands. Hij vertelt over een zaak die exemplarisch is voor het proces dat hij heeft doorgemaakt.

  Gerald Roethof, strafrechtadvocaat, bekend van onder andere de zaak Nicky Verstappen en Mitch Henriquez trapt de serie af.

  Podcasts van advocatenkantoren

  In deze AKD podcast word je bijgepraat over de impact van het coronavirus op de volgende gebieden: arbeidsrecht, mededingingsrecht, staatssteun en noodverordeningen.

  Berntsen Mulder praat je bij over alles wat met letselschade en smartengeld te maken heeft.

  Tweewekelijkse podcast van Van Benthem & Keulen met updates, do’s en don’ts en praktijkverhalen over dé juridische thema’s van dit moment.

  Van den Brekel neemt je in 6 podcast-afleveringen mee in de zoektocht naar hoe nou het zit met de Wnra (Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren) en De Nieuwe Ambtenaar.

  Liesbeth Poortman-de Boer maakt een podcast over spraakmakende zaken in het letselschade- en jeugdrecht

  In deze podcast bespreken de specialisten van KienhuisHoving in wisselende samenstelling juridische actualiteiten.

  Podcasts van advocatenkantoren

  In this series of podcasts, A&O lawyers share their perspectives on today’s most significant legal, regulatory and commercial issues.

  Linklaters’ trainee-led podcast that brings you the hottest topics in the legal technology and innovation space.

  In deze podcasts behandelen CMS experts diverse, juridische actualiteiten. Zowel nationaal als internationaal.

  In de eerste Recruitment Podcast vertelt Philip van der Eijk over een van zijn meest indrukwekkendste zaken: Project Leopard. Hoe komt zo’n zaak binnen bij Houthoff, wat is de rol van een M&A advocaat hierin en waarom krijgt Philip hier zoveel energie van?

  In deze podcasts gaan onze specialisten in op actuele juridische thema’s. We bespreken wetswijzigingen, rechtspraak en geven antwoorden op prangende vragen uit de praktijk

  Juridische zaken vertaalt naar heldere oplossingen. In elke aflevering komt er een advocaat of notaris van Hekkelman aan het woord om complexe thema’s pragmatisch te bekijken.

  Nederlandse true crime podcasts

   

  Op 31 maart 2017 treft een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes in het water bungelen. In de kofferbak ligt een lijk. Het blijkt de 31-jarige Ralf Meinema te zijn. Wat is er gebeurd in deze nog altijd onopgeloste zaak?

  Podcast over de onopgeloste moord op Els Slurink, de 33-jarige psycholoog die in 1997 in haar huis in Groningen werd vermoord. Is er jaloezie in het spel? Of weet Els te veel?

  Waarom is er 20 jaar later nog steeds twijfel over deze zaak? Is Ernest Louwes wel terecht veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg?

  Podcast over Nederlands grootste criminelen en de georganiseerde misdaad. De misdaadcarrières, de rechtszaken, de verdachten, de kroongetuigen, de advocaten, Peter R. de Vries, Fred Teeven, Willem Holleeder, Riduan T., Nabil B. het komt allemaal aan bod.

   

   

  Moordmysterie podcasts

  De podcasts die Dave van Toor heeft geraadpleegd en aanhaalt in zijn artikel

  Het raadplegen van genealogische DNA-profielen in niet door de overheid beheerde databanken

  Ars Aequi april 2020 (AA20200359)
  Lees het artikel >>

  Ohio Mysteries, Episode 36 (DarKat Network). She was discovered on the side of the road in Miami County in 1981. She wore a purple-lined, tasseled buckskin coat – a garment that would become her name for the next 37 years as authorities tried everything to figure out who she was, where she was from, and what she was doing in Ohio. In time, technology would solve one big question, but another still remains: Who killed her?

  Two barrels. Four bodies. And the decades-long mystery that led to a serial killer. A podcast about a cold case that’s changing how murders will be investigated forever.

  From HLN Original Series, a true crime podcast obsessed with cracking the forty year mystery of California’s most prolific serial murderer – the Golden State Killer. Who is he? Where did he go? Why did he stop? And is he still alive? With evidence suggesting the latter, in 2016 the FBI reopened the case – making the investigation hotter than ever. The weekly podcast will examine the newest theories and FBI evidence with exclusive guests tied to the crimes – bringing listeners one step closer to finding one of the nation’s most dangerous predators.

  A new investigative series and podcasts by the Los Angeles Times. He was a spectral figure whose first killings involved dogs. Over the course of two decades of burglaries, animal killings, rapes and, finally, murders, he was called by many names: the Cordova Cat, the Visalia Ransacker, the East Area Rapist, the Creek Killer, the Diamond Knot Killer, the original Night Stalker and most famously, the Golden State Killer. More than 40 years passed before investigators concluded it was the work of one man.

  Retired cold case investigator Paul Holes and investigative journalist Billy Jensen attempt to solve an unsolved murder case using a variety of methods, from routine shoe-leather work to advanced technologies like familial DNA searches and social media geotargeting.

  De Blankenberge Tapes

  De podcast draait om een Tinderdate en twee onopgeloste moorden, die langzaam maar zeker samenkomen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust.

  In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. 

  Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.

  De brand in het landhuis

  Simon Heijmans doet onderzoek doet naar een mysterie dat hem al jaren fascineert: het verhaal van Ewald Marggraff. Deze puissant rijke grootgrondbezitter uit Vught woonde alleen met zijn hond op landgoed Zionsburg, totdat er in de nacht van 6 op 7 december 2003 een brand uitbreekt en Marggraff de volgende dag dood wordt gevonden in de hal. Vlakbij de voordeur.

  Na de brand komt de geruchtenstroom in het dorp op gang: was het vuur aangestoken? Wat was er gebeurd met de immense kunstcollectie en waar is de 160 miljoen euro gebleven die op rekeningen was gestald in het buitenland? Wat is feit? Wat is fictie?