Banner Hoffelijk Juridisch
Banner OSR
Banner RU Duale Master Onderneming & Recht
Banner Pels Rijcken
Banner Hoffelijk Juridisch
Banner OSR
Banner RU Duale Master Onderneming & Recht
Banner Pels Rijcken

Proces Verbaal

class=

Onafhankelijk op de inhoud, niet op het proces

Hoe haalbaar is tijdig en voorspelbaar recht? Welke rol kunnen rechters, juridisch- en administratief medewerkers, en anderen binnen de Rechtspraak hierin vervullen? Daarover zijn de meningen verdeeld. Presentator Stefan Weijers praat met verschillende gasten van binnen en buiten de Rechtspraak over wat tijdig en voorspelbaar recht nu eigenlijk inhoudt.

Roosteren en plannen saai en onbelangrijk? Helemaal niet! Als het rooster- en planproces goed geregeld is, heeft het hele team en zelfs de hele organisatie daar voordeel van. In aflevering #3 waarom het nodig is om het rooster- en planproces in de Rechtspraak te professionaliseren, welke voordelen dat alle betrokkenen biedt en hoe je zo’n proces als team samen vormgeeft.

De Leidse Noot

class=

Zorgplicht bank en notaris bij bankgaranties als vervangende zekerheid

Michelle Michels en Ars Aequi redacteur Lara Ohnesorge spreken met Julie Reynders over twee arresten van de Hoge Raad van 3 december 2021 over de zorgplicht van de bank en de notaris bij het stellen van een bankgarantie als vervangende zekerheid voor het 5%-depot bij de notaris (ECLI:NL:HR:2021:1803 en ECLI:NL:HR:2021:1804).

In deze podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden plaatsen zij een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Juridisch Geneuzel

class=

De rechtspraak: interview met Ruben Houweling over de persoon achter de rechter, de raadkamer en de rol van de Hoge Raad

In deze speciale aflevering schuift hoogleraar en raadsheer-plaatsvervanger Ruben Houweling de gehele aflevering aan om het te hebben over de rechtspraak.

Hoe komen raadsheren in hoger beroep tot een gezamenlijke beslissing? Is het raadzaam om als advocaat onderzoek te doen naar de rechter? Moet er een specialist arbeidsrecht in de Hoge Raad komen? Zit de Hoge Raad soms op de stoel van de wetgever? Zo ja, is dat problematisch? En hoe kan de rechtspraak de komende jaren verder innoveren?

Prof & ProfCast

‘Het was een kwestie van geduld’

In deze aflevering van Prof & Prof (Jeroen Rheinfeld & Bernard Schols) praten de beide hoogleraren, op een mooie, nieuwe locatie over de wereld die weer opengaat, de gevolgen voor het onderwijs (digital stage of stage diving?) en de rechtspraak, deze keer met twee interessante uitspraken. Uiteraard alles met een bourgondisch-filosofische saus en met het thema ‘Recht is Rond’ als rode draad.

De Staat van het Strafrecht

class=

De fictie van de onfeilbare rechter

Strafrechter en wetgevingsadviseur (en voormalig strafrechtadvocaat) Jacco Janssen en Margje van Weerden de actuele ontwikkelingen in het strafrecht in gesprek over rechterlijke dwalingen en herzieningen. Hoe kan zo’n dwaling ontstaan? Hoe werkt een herzieningsprocedure? En toetst de Hoge Raad niet te beperkt?

Verder gaan zij in op allerlei actuele ontwikkelingen en wil een reclasseringsmedewerker van hen weten hoe een veroordeelde met schulden nog kan resocialiseren.

9 tot 5 podcast

class=

De verstoorde arbeidsrelatie; wat nu?

Iedereen heeft er wel eens te maken: een verstoorde arbeidsverhouding. Geen klik meer, het past niet meer of niet meegegroeid met het bedrijf. Maar wat doe je dan? Kan je dan gelijk afscheid nemen van elkaar of komt daar meer bij kijken? In deze podcast geven Ruby, Ard en Michiel bruikbare tips hoe om te gaan met een verstoorde arbeidsverhouding. Aan de hand van een smeuïge zaak nemen zij je mee in de wondere wereld van de verstoorde arbeidsverhouding.

Stakende stuurlui, bestuurders-met-bonussen, curieuze concurrentiebedingen en onbetaald overwerk. Elke twee weken een arbeidsrechtpodcast. Altijd actueel en praktisch.

Napleiten

class=

De Valkenburgse zedenzaak

Bij een inval in een hotelkamer in Valkenburg trof de politie in 2014 een minderjarig meisje, haar loverboy en een van haar klanten aan. De man was niet de enige. Uiteindelijk verdacht het OM bijna 30 mannen ervan dat ze betaalde seks hadden met het meisje. Advocaat Bjorn Jegers stond een van de mannen bij en vertelt over de zaak.

De uitspraak in deze zaak kun je hier teruglezen.

Misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra praten in de podcast Napleiten met advocaten over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. In deze podcast geven advocaten voor het eerst een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen.

Inclusiecast

class=

Mannelijke taal is niet neutraal met André Verburg

In gesprek met André Verburg, staatsraad (rechter) bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als een van de acht juristen achter de actie ‘Mannelijke Taal is niet neutraal’ zet André zich in voor begrijpelijke en inclusieve taal in de rechtspraktijk. Ze hebben het onder andere over non-binaire eenmanszaken, fouten durven en mogen maken en natuurlijk de actie mannelijke taal is niet neutraal. 

Lees ook het artikel Geslachtongeacht en genderbender in de rechtspraktijk van André Verburg in het Ars Aequi.

De Wettenfabriek

class=

Ga van mijn stoel af

De wetgever maakt de wetten en de rechter past ze toe. Klinkt overzichtelijk, maar waarom is er dan toch zo vaak discussie over die rolverdeling, zoals bij de Urgenda-zaak?

Je hoort het in deze aflevering van Dineke de Groot (president Hoge Raad), Jerfi Uzman (hoogleraar staatsrecht Universiteit van Amsterdam), Laura Burgers (universitair docent gepromoveerd in het klimaatrecht, Universiteit van Amsterdam) en Tom van der Meer (hoogleraar politicologie, Universiteit van Amsterdam).

In de wekelijkse podcast De Wettenfabriek wordt aan de hand van actuele fragmenten en gesprekken met deskundigen belicht hoe wetten tot stand komen en werken. Van de voorbereiding bij ministeries, onderhandelingen in Brussel tot debatten in het parlement.

Ons goed recht

class=Ondernemingen, mensenrechten en verantwoordelijkheid – Mr. Lucas Roorda

Lucas Roorda (universitair docent UU) is geïnteresseerd in de intersectie van mensenrechten en aansprakelijkheid en doet onderzoek naar transnationale rechtszaken tegen ondernemingen die zich schuldig maken aan mensenrechten.

Er wordt gesproken over over zaken als Milieudefensie t. Royal Dutch Shell, maar ook over internationale ontwikkelingen met betrekking tot ondernemingen en mensenrechten, en hoe die vertaald kunnen worden naar nationale mensenrechtenbescherming.

Vrouwen Justitia

class=

Nieuwe Rembrandt: wie bezit het werk van een kunstenaar?

Over hoe de overheid 150 miljoen euro mag uitgeven aan één kunstwerk en wanneer je wettelijk iets je eigendom mag noemen. Ook worden wetten behandeld die toezien op deze werken van publiek belang, die bijvoorbeeld garanderen dat de zelfbenoemde cultuursnuivende randstedeling niet alle kunst wegpikt van onze landgenoten. Verder auteursrecht: is een werk gewoon niet origineel genoeg of nagemaakt? Banale en triviale kunst.

Benthe (informatierecht) en Amber (internationaal publiekrecht) weten best veel van het recht, producer (tevens leek) Steven niet. In deze podcast worden juridische actualiteiten ontrafeld, bevraagd en hapklaar uitgelegd. Zodat zelfs Steven het snapt.

Over denken

class=

De strijd tegen macht Big Tech

Internetreuzen als Google, Apple en Facebook hebben enorm veel macht. En daar maakt Reijer Passchier, docent Staatsrecht en Rechtstheorie OU, zich grote zorgen over. Omdat wij hun apps gebruiken, krijgen zij onze data: een goudmijn. En hoe meer apps wij gebruiken, hoe machtiger zij worden. Maar niet alleen wij lopen aan de leiband van Big Tech, ook overheden. Geen app van de overheid kan zonder de App Store van Apple. Veel overheidswebsites draaien op software van Microsoft. Zo bepaalt niet de overheid of onze privacy gewaarborgd is. Dat doen internetbedrijven.

Hoe beperken we de groeiende macht van tech-reuzen?

Lees ook Reijer Passchiers gelauwerde artikel in Ars Aequi: Digitalisering en de (dis)balans binnen de trias politica

Juridische podcasts

Gesprekken met professionals over actuele juridische gebeurtenissen en recente uitspraken.

Bij conflicten over belastingen heeft formeel iedereen recht op rechtsbescherming. Maar in de praktijk blijkt het een stuk lastiger. Waar lopen burgers en kleine ondernemers tegenaan? En wat kan de Belastingdienst/overheid hieraan doen?

Formeel iedereen recht op rechtsbescherming. Maar in de praktijk blijkt het een stuk lastiger. Waar lopen burgers en kleine ondernemers tegenaan? En wat kan de Belastingdienst/overheid hieraan doen?

Rechtenstudenten Benthe Nijhuis en Amber Bosse leggen in kraakheldere taal de juridische actualiteiten aan je uit.

Hoogleraren Jeroen Rheinfeld en Bernard Schols wisselen op bourgondisch-filosofische wijze van gedachten over het recht en het leven.

Podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Een podcast over grondrechten. Ingrid Leijten (Universiteit Leiden) gaat samen met experts uit de wetenschap en praktijk op zoek naar de hedendaagse rol en betekenis van onze meest fundamentele rechten.

In elke aflevering krijgt een PhD-onderzoeker van de Erasmus Universiteit Rotterdam de kans om zijn of haar onderzoek uit te leggen.

In deze podcast laten Wouter Zorg (Universiteit Utrecht) en Rolf Ortlep (Universiteit van Amsterdam) hun licht laten schijnen over bestuursrechtelijke actualiteiten.

Geschillen en conflicten, beslecht op dinsdag door BNR’s Paul van Liempt.

De podcast over waarom de rechtsstaat ook jou aangaat.

Inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie.

Het Openbaar Ministerie publiceert maandelijks een nieuwe podcast.

  Podcasts van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit.

  Onderzoekers reflecteren op de werking van het recht in de praktijk.

  Colleges van Eric van de Luytgaarden, lector en hoogleraar preventive law zijn bewerkt tot podcasts.

  De Arbeidsrechtpodcast. Elke twee weken. Altijd actueel en praktisch.

  Meer Juridische podcasts

  In Het Mijlpaalarrest bespreekt een advocaat een historische uitspraak of arrest en legt uit wat het belang van het vonnis was, destijds en nu.

  Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? Experts van overheden, bedrijven en kennisinstellingen geven antwoord op urgente vraagstukken.

  Een juridische podcast gemaakt voor, door én samen met juristen. Nieuws, trends, relevante interviews en boeiende portretten voor alle juridische beroepen.

  Podcastserie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER).

  Podcast over Amerikaanse politiek, het Amerikaanse recht en de Amerikaanse maatschappij in het algemeen.

  In de podcast Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

  In deze “Ucast” geeft prof. Ivo Giesen een toelichting op zijn onderzoek: de Civilologie en het zojuist verschenen boek in de Ucall reeks: ‘Assumpties annoteren’. Een vraag die aan het boek ontleend kan worden, is hoe rechters op een juiste manier met assumpties over de werkelijkheid om zouden kunnen gaan.

  Criminologen vertellen over hun onderzoek

  A Global Law Podcast. The podcasts cover current global legal issues ranging from migration to international crime, climate change to global trade.

  The Tilburg Institute of Governance (TIG) podcast. First episode: Private sponsorship – A local solution to a global challenge?

  In deze podcast worden periodiek actualiteiten en jurisprudentie op het gebied van het bouwrecht besproken.

  De podcast probeert onderzoek toegankelijk te maken voor de aanbestedingswereld.

  Podcast over de Wet open overheid.

  Nick Schoemaker (docent HvA) interviewt zijn gasten over de schoonheid van wetten en regels en wat ervan terecht komt in de praktijk van alledag.

  In deze podcasts wordt aan de hand van actuele fragmenten en gesprekken met deskundigen belicht hoe wetten tot stand komen en werken.

  De Rechtspraak publiceert meerdere podcasts over de rechtspraak.

  Studenten bevragen wetenschappers over een onderwerp uit de juridische actualiteit.

  Ars Aequi luistert

  class=That’s the way the cookie crumbles

  Cookies, privacy en Google Analytics. Waarom voldoen cookiebanners niet aan de Europese privacywetgeving? En gaan we binnenkort afscheid nemen van het online verdienmodel achter online advertenties?

  Tjarda Polderman & Joshua Peper gaan in de 20 voor 12 podcast in gesprek hierover met Aline Klingenberg (hoofddocent IT-recht Rijksuniversiteit Groningen) en Christian Branbergen (Co-Founder van Dataprovider).

  Ars Aequi luistert Lonneke Stevens

  class=Hoe bepaalt de rechter wat de waarheid is?

  Als rechter heb je de zware taak om te oordelen over situaties waar je zelf niet bij bent geweest. Hoe kom je dan tot je oordeel?

  Prof.mr. Lonneke Stevens van de Vrije Universiteit zet je in deze podcast op de stoel van de rechter als ze antwoord geeft op de vraag: Hoe bepaalt de rechter wat de waarheid is?

  Nooit meer hetzelfde

  In ‘Nooit meer hetzelfde’ nemen topadvocaten je mee in de zaak die hun kijk op het leven of het vakgebied heeft veranderd. 

  Zahra Boufadiss  Rellen op een kermis in Santpoort leidden uiteindelijk tot een leerzame zaak voor strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss, ze vertelt over hoe haar kijk op haar werk veranderde.

  Christiaan Alberdingk Thijm  advocaat bij Bureau Brandeis en gespecialiseerd in internetrecht, neemt je mee in een zaak die niet alleen Nederland, maar ook Amerika op zijn grondvesten deed schudden. “De jongens van Kazaa. Daar hield je ruim 1,5 meter afstand van.”

  Ivonne Leenhouwers, Nederlands belangrijkste specialist in zedenzaken, zij werkte mee aan het bekende boek Valse zeden van Chris Veraart over valse aangiften in zedenzaken. Zij vertelt over een zaak waarin een vader ervan beschuldigd wordt 3 van zijn 4 kinderen te hebben misbruikt.

  Wil Eikelboom, asiel- en mensenrechten advocaat bij Prakken d’Oliveira en onder andere bekend van de zaak Jaloud v. the Netherlands. Hij vertelt over een zaak die exemplarisch is voor het proces dat hij heeft doorgemaakt.

  Gerald Roethof, strafrechtadvocaat, bekend van onder andere de zaak Nicky Verstappen en Mitch Henriquez trapt de serie af.

  Podcasts van advocatenkantoren

  In deze AKD podcast word je bijgepraat over de impact van het coronavirus op de volgende gebieden: arbeidsrecht, mededingingsrecht, staatssteun en noodverordeningen.

  Dentons geeft je een kijkje in de keuken van de advocatuur.

  Op dit podcast kanaal bespreekt AKD verschillende Recruitment hot topics. Werknemers wellbeing, stagelopen in corona, werven op afstand, tips voor solliciteren en nog veel meer.

  Berntsen Mulder praat je bij over alles wat met letselschade en smartengeld te maken heeft.

  Tweewekelijkse podcast van Van Benthem & Keulen met updates, do’s en don’ts en praktijkverhalen over dé juridische thema’s van dit moment.

  Van den Brekel neemt je in 6 podcast-afleveringen mee in de zoektocht naar hoe nou het zit met de Wnra (Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren) en De Nieuwe Ambtenaar.

  Liesbeth Poortman-de Boer maakt een podcast over spraakmakende zaken in het letselschade- en jeugdrecht

  In deze podcast bespreken de specialisten van KienhuisHoving in wisselende samenstelling juridische actualiteiten.

  Podcasts van advocatenkantoren

  Advocaten en notarissen van Stibbe bespreken opvallende rechterlijke uitspraken, actuele onderwerpen vanuit verschillende juridische invalshoeken of veelvoorkomende vragen die in de praktijk aan hen worden gesteld.

  Podcastserie over actuele en relevante arbeidsrechtelijke vragen: BijKennis – de BarentsKrans Updates Arbeidsrecht.

  In this series of podcasts, A&O lawyers share their perspectives on today’s most significant legal, regulatory and commercial issues.

  Linklaters’ trainee-led podcast that brings you the hottest topics in the legal technology and innovation space.

  In deze podcasts behandelen CMS experts diverse, juridische actualiteiten. Zowel nationaal als internationaal.

  Wie werkt er bij Houthoff? Wat voor een soort zaken worden er behandeld? Waar krijgen Houthoffers energie van? Advocaten, kandidaat-notarissen en belastingadviseurs vertellen meer over indrukwekkende zaken uit het verleden en geven antwoord op deze vragen.

  In deze podcasts gaan onze specialisten in op actuele juridische thema’s. We bespreken wetswijzigingen, rechtspraak en geven antwoorden op prangende vragen uit de praktijk

  Juridische zaken vertaalt naar heldere oplossingen. In elke aflevering worden complexe thema’s pragmatisch bekeken.

  Nederlandse true crime podcasts

  Misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra praten met advocaten over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. In deze podcast geven advocaten voor het eerst een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen.

  In Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

  Op 31 maart 2017 treft een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes in het water bungelen. In de kofferbak ligt een lijk. Het blijkt de 31-jarige Ralf Meinema te zijn. Wat is er gebeurd in deze nog altijd onopgeloste zaak?

  Podcast over de onopgeloste moord op Els Slurink, de 33-jarige psycholoog die in 1997 in haar huis in Groningen werd vermoord. Is er jaloezie in het spel? Of weet Els te veel?

  Waarom is er 20 jaar later nog steeds twijfel over deze zaak? Is Ernest Louwes wel terecht veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg?

  Podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek.

  Podcast over Nederlands grootste criminelen en de georganiseerde misdaad. De misdaadcarrières, de rechtszaken, de verdachten, de kroongetuigen, de advocaten, Peter R. de Vries, Fred Teeven, Willem Holleeder, Riduan T., Nabil B. het komt allemaal aan bod.

  Moordmysterie podcasts

  De brand in het landhuis

  Simon Heijmans doet onderzoek doet naar een mysterie dat hem al jaren fascineert: het verhaal van Ewald Marggraff. Deze puissant rijke grootgrondbezitter uit Vught woonde alleen met zijn hond op landgoed Zionsburg, totdat er in de nacht van 6 op 7 december 2003 een brand uitbreekt en Marggraff de volgende dag dood wordt gevonden in de hal. Vlakbij de voordeur.

  Na de brand komt de geruchtenstroom in het dorp op gang: was het vuur aangestoken? Wat was er gebeurd met de immense kunstcollectie en waar is de 160 miljoen euro gebleven die op rekeningen was gestald in het buitenland? Wat is feit? Wat is fictie?