Banner Hoge Raad
Banner De Rechtspraak
Banner KokxDeVoogd
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner De Rechtspraak
Banner KokxDeVoogd
Banner Maverick

9 tot 5 Podcast

Aflevering 50 – Jubileum!

9 tot 5 – De Arbeidsrechtpodcast. Stakende stuurlui, bestuurders-met-bonussen, curieuze concurrentiebedingen en onbetaald overwerk. Elke twee weken. Altijd actueel en praktisch.

In deze speciale 50e aflevering is iedereen te horen over zijn of haar favoriete arbeidsrechtelijke arrest of rechterlijke uitspraak.

 

CMR-podcast

Carolus Grütters over de juridische problematiek rondom derdelanders uit Oekraïne

In een nieuwe CMR-podcast gaan hoogleraar Europees Migratierecht Tesseltje de Lange en universitair docent Rechtssociologie en Migratierecht Ricky van Oers in gesprek met research fellow Carolus Grütters over de juridische problematiek rondom derdelanders uit Oekraïne.

Lees ook ‘De zeer tijdelijke bescherming van derdelanders uit Oekraïne‘ van Carolus Grütters.

Talking Human Rights

Human Rights Defender Special: LGBTQIA+ Activism in Costa Rica with Shi Alarcón

In this Human Rights Defender Special, Shi Alarcón sheds light on their work to create safe spaces for LGBTQIA+ youth in Costa Rica. Shi and Leens explore their personal story, the rise of authoritarianism in their country, and the position of queer people. Next, Shi tells us about how their organisation Casa Rara is offering support to LGBTQIA+ youth who need the support of a new ‘family’. Tune in now to hear about Shi’s incredible journey and work!

De Erfrechtadvocaat

S04 E08 Notaris of erfrechtadvocaat

In deze podcastserie ‘De Erfrechtadvocaat’ van Advocaten Familie- & Erfrecht worden de meest gestelde vragen rondom de erfenis behandeld. Presentatrice Inge Diepman gaat in gesprek met mr. Joost Diks om meer te weten komen over het erfrecht.

Inge Diepman en Joost Diks ontvangen in deze aflevering professor mr. Freek Schols, hoogleraar notarieel recht. Net als zijn broer professor Bernard Schols doceert Freek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Met Inge en Joost praat hij over de verschillen en de steeds vaker voorkomende overeenkomsten tussen de notaris en de erfrechtadvocaat.

 

 

 

Bestuursrechtelijke bespiegelingen

Karianne Albers en Sander Kole in gesprek over de versterking van de waarborgfunctie van de Awb en het bijzonder bestuursrecht – waar zitten nu echt de problemen?

De wet versterking waarborgfunctie Awb moet de rechtspositie van de burger sterker maken. Het is echter de vraag of de aanpassingen van de Awb dat daadwerkelijk gaan realiseren. Biedt de Awb de meeste waarborgen niet nu al? Ligt het probleem niet vooral bij een bestuursrechter die de waarborgen te zuinig uitlegt? Zitten de echte problemen wat betreft het onvoldoende waarborgen van de rechtspositie van de burger en de dienende functie van de overheid niet vooral in het bijzonder bestuursrecht. Kortom, hebben we hier niet te maken met ‘symboolwetgeving’?

De stand van het onderzoek naar de Rechtspraak

Aflevering 7: Hermeneutiek bij civielrechtelijke rechtsvinding en oordeelsvorming

Lyana Francot voert een vraaggesprek met Sjoerd Bakker over de rol van de hermeneutiek bij civielrechtelijke rechtsvinding en oordeelsvorming. Sjoerd is hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en raadsheer bij het hof Arnhem-Leeuwarden).

In deze podcastserie ‘de stand van het onderzoek’ verwelkomen Harry Koster en Lyana Francot wetenschappers en onderzoekers. Harry en Lyana spreken met hen over de laatste stand van zaken in hun onderzoek naar de Rechtspraak in Nederland. In de gesprekken en presentaties worden fundamentele vragen en dilemma’s niet geschuwd, maar is er ook aandacht voor praktische oplossingen.

Het Juridisch Café

SE3A3: Een nieuwe kijk op de handhaving

Welkom bij het Juridisch Café. In deze podcast nemen Jan, Frank en Martijn je periodiek op semi-serieuze wijze mee in actuele juridische zaken. Absoluut!

Deze aflevering van het Juridisch café gaat over handhaving. En in het bijzonder dat de Afdeling bestuursrechtspraak de wenselijkheid van handhavend optreden anders is gaan bekijken dan voorheen.

 

 

Taaie Kost

Fraude op de werkvloer

Ditmaal staat op het menu het onderwerp Fraude op de werkvloer. Samen met Laurents Fennema en Julia Mantel, beiden advocaat arbeidsrecht bij AKD, bespreken Myrthe en Jorn dit onderwerp, waarbij aan de orde komt wat te doen als er vermoedens bestaan van fraude, aan welke vereisten een te verrichten onderzoek moet voldoen en hoe om wordt gegaan met in dat onderzoek verkregen bewijs. Ook besteden zij aandacht aan potentiële ontslagroutes en de mogelijkheid om schade te verhalen. Onderstaand de relevante links.

 

 

Juridisch Geneuzel

class=

#33 – Sportrecht: het EK, de Olympische spelen en zaakwaarnemers met Roberto Branco Martins

De sportzomer van 2024 zit bomvol met het EK, de Olympische Spelen en de Tour de France. In deze aflevering schuift sportrechtexpert Roberto Branco Martins aan om ons alles te vertellen over de juridische facetten van de sportwereld. Hoe zit het met zzp’ers in de sport? Wat voor overeenkomsten hebben de Oranje leeuwen met de KNVB? Wat gebeurt er als een wielrenner als Pidcock met 130 km/u crasht in een afdaling? Waarom gaat voetballer Lassana Diarra het internationale transfersysteem op zijn kop zetten? En welke rol hebben advocaten en zaakwaarnemers in het voetbal? 

De Leidse Noot

class=

81 – KlimaSeniorinnen tegen Zwitserland

De Leidse Noot is een podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen we een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Joska Lukkes spreekt in deze aflevering met Julie Reynders over de klimaatzaak EHRM Verein KlimaSeniorinnen e.a./Zwitserland (nr. 53600/20). In dit arrest buigt het EHRM zich over de vraag of Zwitserland zich schuldig heeft gemaakt aan mensenrechtenschendingen door te weinig te doen tegen klimaatverandering.

 

 

 

Recht.Vaardig de podcast

4. Mediationvaardigheden voor juristen

Mediation en mediationvaardigheden zijn al jarenlang een bekend fenomeen. Ook binnen de juridische wereld. Steeds meer juristen leren het toe te passen in hun werk. Denk aan advocaten, rechtshulpverleners, overheidsjuristen en niet in de laatste plaats uiteraard ook de rechterlijke macht.

Toch is er ook nog steeds een heel groot deel juristen dat onbekend is met wat mediation en mediationvaardigheden voor hen en hun praktijk kunnen betekenen.

In deze aflevering gaan we het hebben over mediationvaardigheden voor juristen. Welke zijn dat? En wat heb je eraan in de praktijk?

Gastsprekers zijn Antoinette Schaap (voormalig raadsheer Centrale Raad van Beroep en momenteel voorzitter van de BAC) en Sanne Westra (gerechtsauditeur bij de Centrale Raad van Beroep en zelfstandig mediator en trainer).

Licht op Legal

Bescherming van informatie in het tijdperk van AI: Wat moet u als organisatie weten? 

Dit is aflevering 110 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Elze ‘t Hart, advocaat en associate partner Information Technology en Privacy bij Van Benthem & Keulen, in op de bescherming van informatie.

Met nieuwe AI toepassingen, zoals ChatGPT en Microsoft copilot, wordt het voor organisaties steeds lastiger om informatie te beschermen. Welke informatie mogen medewerkers wel of niet delen met dergelijke toepassingen? Van wie is de informatie? Met welke wetgeving moet je rekening houden en wat zijn de consequenties en risico’s van het delen van informatie via AI-tools?

In deze aflevering vertelt Elze over het gebruik van AI-tools binnen organisaties. Elze bespreekt hoe de in- en output bij AI-tools beschermd kan zijn en met welke contractuele en wettelijke aspecten rekening moeten worden gehouden.

Van campus naar praktijk: juridische vaardigheden in de spotlight

Het schrijven van een wetenschappelijk artikel

In deze derde aflevering luister je naar een inspirerend interview met Dennis Schwartz. Dennis is werkzaam in de advocatuur en auteur op het gebied van arbeidsrecht, medezeggenschapsrecht en sportrecht. In het interview vertelt hij over zijn studietijd en carrière, en geeft hij waardevolle adviezen over het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Na het luisteren van deze aflevering snap je wat het belang is van wetenschappelijk onderzoek en weet je hoe dit in de praktijk wordt toegepast.

 

Napleiten

#102: Dealende portiers in de val gelokt door knappe undercoveragentes

Aan drie portiers van een chique vijfsterrenhotel in hartje Amsterdam wordt door vrouwelijke VIP-klanten van het hotel gevraagd of ze ‘iets lekkers’ kunnen regelen: harddrugs. Niet lang nadat de portiers de vrouwen hebben voorzien van cocaïne, worden ze opgepakt. De vrouwen in kwestie blijken undercoveragenten te zijn geweest.

De portiers verliezen hun baan en moeten voor de rechter verschijnen vanwege drugshandel. Advocaat Vito Shukrula stond één van de portiers bij en vertelt over de zaak.

TogaTalks

#15 De bestuursrechter

Als je aan rechten denkt, dan komt bestuursrecht waarschijnlijk niet als eerste in je op. Maar de bestuursrechter is betrokken in tientallen verschillende procedures, waaronder bijstandsuitkeringen, studiefinancieringen, vreemdelingenrecht en het sluiten van panden op grond van de Opiumwet. In deze aflevering vertelt bestuursrechter Yolanda Bosman alles over haar werk en hoe ze deze tak van het recht ‘menselijk’ houdt, door onder meer emoties uit de zittingszaal om te buigen naar poëzie.

Stukjes van het gesprek op beeld zijn te zien op de Instagram en TikTokpagina van Jady: @jadycadogan. Ook heeft TogaTalks een eigen Instagrampagina @podcasttogatalks.

Instituut voor Bouwrecht

#50 – Jurisprudentie en actualiteiten omgevingsrecht (april en mei 2024)

In deze aflevering van de IBR podcast bespreken Fleur Onrust (SIX advocaten) en Daan Korsse (SoppeGundelach advocaten) de meest opvallende uitspraken op het gebied van ruimtelijke ordening, gebiedsbescherming, handhaving en stikstof.

 

OO&R

OO&R-podcast #20: Toerekening van externe kennis bij onrechtmatige daad

In deze OO&R-podcast gaat advocate Marcella de Haan in gesprek met advocate Elisabeth van Emden, die een proefschrift schreef over toerekening van externe kennis bij onrechtmatige daad. Zij spreken over de aanleiding voor, de inhoud van, en de uitkomst van het onderzoek en ook over de vraag hoe het is om naast een baan als advocaat (als buitenpromovendus) promotieonderzoek te doen.

Meesterlijke Gesprekken

Hoe je als bedrijfsjurist een spin in het web bent | In gesprek met Sofie van Dijk

Wat komt er juridisch allemaal kijken bij het maken van kweekvlees bij Meatable? Volgens Sofie van Dijk ben je als jurist in ieder geval een hele belangrijke spin in het web binnen de organisatie. Hoe Sofie bij Meatable terecht is gekomen, en welke belangrijke keuzes ze als Head of Legal heeft moeten maken om het bedrijf verder te helpen: je hoort erover in deze 5e aflevering van het derde seizoen van Meesterlijke Gesprekken.

Juridische podcasts

Gesprekken met professionals over actuele juridische gebeurtenissen en recente uitspraken.

Hoogleraren Jeroen Rheinfeld en Bernard Schols wisselen op bourgondisch-filosofische wijze van gedachten over het recht en het leven.

Podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

De Nationale Ombudsman in gesprek over het belang van klagen, maatwerk en de brugfunctie naar de doelgroep die hulp nodig heeft.

Een podcast over grondrechten. Ingrid Leijten (Universiteit Leiden) gaat samen met experts uit de wetenschap en praktijk op zoek naar de hedendaagse rol en betekenis van onze meest fundamentele rechten.

In elke aflevering krijgt een PhD-onderzoeker van de Erasmus Universiteit Rotterdam de kans om zijn of haar onderzoek uit te leggen.

Inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie.

Het Openbaar Ministerie publiceert maandelijks een nieuwe podcast.

  Podcasts van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit.

  Onderzoekers reflecteren op de werking van het recht in de praktijk.

  Colleges van Eric van de Luytgaarden, lector en hoogleraar preventive law zijn bewerkt tot podcasts.

  De Arbeidsrechtpodcast. Elke twee weken. Altijd actueel en praktisch.

  Alles over innovatie binnen het recht. Dat is ook wel nodig, want de juridische wereld is een tikkeltje conservatief.

  Meesterlijke gesprekken met bevlogen, vrije en onafhankelijke juristen over wat ze doen.

  De podcast over kinderrechten van Defence for Children.

  Begrijpelijk schrijven voor een breed publiek.

   

   

   

   

   

  Meer Juridische podcasts

  In Het Mijlpaalarrest bespreekt een advocaat een historische uitspraak of arrest en legt uit wat het belang van het vonnis was, destijds en nu.

  Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? Experts van overheden, bedrijven en kennisinstellingen geven antwoord op urgente vraagstukken.

  Podcastserie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER).

  Podcast over Amerikaanse politiek, het Amerikaanse recht en de Amerikaanse maatschappij in het algemeen.

  In de podcast Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

  In deze “Ucast” geeft prof. Ivo Giesen een toelichting op zijn onderzoek: de Civilologie en het zojuist verschenen boek in de Ucall reeks: ‘Assumpties annoteren’. Een vraag die aan het boek ontleend kan worden, is hoe rechters op een juiste manier met assumpties over de werkelijkheid om zouden kunnen gaan.

  In deze podcast worden periodiek actualiteiten en jurisprudentie op het gebied van het bouwrecht besproken.

  De podcast probeert onderzoek toegankelijk te maken voor de aanbestedingswereld.

  Nick Schoemaker (docent HvA) interviewt zijn gasten over de schoonheid van wetten en regels en wat ervan terecht komt in de praktijk van alledag.

  In deze podcasts wordt aan de hand van actuele fragmenten en gesprekken met deskundigen belicht hoe wetten tot stand komen en werken.

  De Rechtspraak publiceert meerdere podcasts over de rechtspraak.

  Studenten bevragen wetenschappers over een onderwerp uit de juridische actualiteit.

  Update over de Wet openbaarheid van bestuur en andere wetten. Alles over overheidsdata, openbaarheid en geheimhouding.

  Jong Publiek wil de publieke sector naar een hoger plan brengen door er werken zinvol, interessant en gewild te maken voor jonge mensen.

   

   

   

   

   

  Oraties Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid

  Oraties Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid

  Een nieuw benoemde hoogleraar aanvaardt het ambt officieel met een inaugurele rede, ook wel een oratie genoemd. De hoogleraar houdt daarbij een rede van maximaal 30 minuten die in principe ook voor niet-vakgenoten te begrijpen is.

  Ook bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid komt het geregeld voor dat een onderzoeker tot hoogleraar benoemd wordt. In veel gevallen wordt er een audio-opname van een oratie gemaakt. Voor wie een of meerdere oraties later nog eens terug wil luisteren, zijn de opnames als podcast gepubliceerd op het platform Castbox.

  BESTEK - de Aanbestedingspodcast

  #42: De energietransitie & het aanbestedingsrecht: kans, mogelijkheid of verplichting?

  In deze aflevering spreekt Willem met Tjinta Terlien (PLOUM) over de energietransitie en het aanbestedingsrecht. 

  Wise Lawyers

  #19 Een persoonlijk verhaal over mijn achtergrond en het pad dat ik heb behandeld

  In deze aflevering lopen werk en privé volledig door elkaar en deel ik mijn verhaal met je. Ik vertel je over de keuzes die ik heb gemaakt en het pad dat ik tot nu toe heb bewandeld.

  Podcasts van advocatenkantoren

  In deze AKD podcast word je bijgepraat over de impact van het coronavirus op de volgende gebieden: arbeidsrecht, mededingingsrecht, staatssteun en noodverordeningen.

  Dentons geeft je een kijkje in de keuken van de advocatuur.

  Op dit podcast kanaal bespreekt AKD verschillende Recruitment hot topics. Werknemers wellbeing, stagelopen in corona, werven op afstand, tips voor solliciteren en nog veel meer.

  Berntsen Mulder praat je bij over alles wat met letselschade en smartengeld te maken heeft.

  Tweewekelijkse podcast van Van Benthem & Keulen met updates, do’s en don’ts en praktijkverhalen over dé juridische thema’s van dit moment.

  Van den Brekel neemt je in 6 podcast-afleveringen mee in de zoektocht naar hoe nou het zit met de Wnra (Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren) en De Nieuwe Ambtenaar.

  Liesbeth Poortman-de Boer maakt een podcast over spraakmakende zaken in het letselschade- en jeugdrecht

  In deze podcast bespreken de specialisten van KienhuisHoving in wisselende samenstelling juridische actualiteiten.

  In deze podcast bieden juridisch specialisten van BDO Legal nieuwe perspectieven op het arbeids- en ondernemingsrecht.

  Podcasts van advocatenkantoren

  Advocaten en notarissen van Stibbe bespreken opvallende rechterlijke uitspraken, actuele onderwerpen vanuit verschillende juridische invalshoeken of veelvoorkomende vragen die in de praktijk aan hen worden gesteld.

  Podcastserie over actuele en relevante arbeidsrechtelijke vragen: BijKennis – de BarentsKrans Updates Arbeidsrecht.

  In this series of podcasts, A&O lawyers share their perspectives on today’s most significant legal, regulatory and commercial issues.

  Linklaters’ trainee-led podcast that brings you the hottest topics in the legal technology and innovation space.

  In deze podcasts behandelen CMS experts diverse, juridische actualiteiten. Zowel nationaal als internationaal.

  Wie werkt er bij Houthoff? Wat voor een soort zaken worden er behandeld? Waar krijgen Houthoffers energie van? Advocaten, kandidaat-notarissen en belastingadviseurs vertellen meer over indrukwekkende zaken uit het verleden en geven antwoord op deze vragen.

  In deze podcasts gaan onze specialisten in op actuele juridische thema’s. We bespreken wetswijzigingen, rechtspraak en geven antwoorden op prangende vragen uit de praktijk

  Juridische zaken vertaalt naar heldere oplossingen. In elke aflevering worden complexe thema’s pragmatisch bekeken.

  Nederlandse true crime podcasts

  Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.

  Misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra praten met advocaten over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. In deze podcast geven advocaten voor het eerst een unieke inkijk in geruchtmakende strafprocessen.

  In Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

  Op 31 maart 2017 treft een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes in het water bungelen. In de kofferbak ligt een lijk. Het blijkt de 31-jarige Ralf Meinema te zijn. Wat is er gebeurd in deze nog altijd onopgeloste zaak?

  Podcast over de onopgeloste moord op Els Slurink, de 33-jarige psycholoog die in 1997 in haar huis in Groningen werd vermoord. Is er jaloezie in het spel? Of weet Els te veel?

  Waarom is er 20 jaar later nog steeds twijfel over deze zaak? Is Ernest Louwes wel terecht veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg?

  Podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek.

  Podcast over Nederlands grootste criminelen en de georganiseerde misdaad. De misdaadcarrières, de rechtszaken, de verdachten, de kroongetuigen, de advocaten, Peter R. de Vries, Fred Teeven, Willem Holleeder, Riduan T., Nabil B. het komt allemaal aan bod.

  In deze zesdelige podcastserie duiken journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin (makers van o.a. De Showbizzmoord en Mathilde’s Mysterie) in de geruchtmakende Butlermoord, de rechtszaak met de meeste herzieningsverzoeken van ons land.

  Elf studenten ontrafelen een rammelende moordzaak uit 2012. Zit Antonio terecht vast?

  Crime de la Crime is de podcast van strafadvocaten Peter Schouten en Onno de Jong over recht en rechtvaardigheid. Samen met AD-journalist Charlene Heezen bespreken zij wekelijks spraakmakende zaken en juridische thema’s voorzien van hun expertise, ongezouten mening en een goed gevoel voor humor.