Banner CPO
Banner PwC
Banner CPO
Banner Universiteit Leiden
Banner CPO
Banner PwC
Banner CPO
Banner Universiteit Leiden

Trump of Biden: wat als het hooggerechtshof moet beslissen?

Podcast De dag

Trump wil naar het Amerikaanse hooggerechtshof stappen om “het stemmen te stoppen”. De Democraten proberen volgens hem de verkiezingen te stelen. Joe Biden heeft de juridische teams al klaarstaan om zich te verzetten. En zo is er op the day after the night before in plaats van een winnaar vooral het uitzicht op een juridische strijd.

Het doet denken aan de strijd tussen Al Gore en George Bush in 2000 toen het ruim een maand duurde voor het hooggerechtshof uiteindelijk een finaal oordeel velde. Staat ons weer zo’n scenario te wachten? En wat gebeurt er als de rechter moet beslissen wie er gewonnen heeft?

Recht is Rond

Prof & Profcast

De podcast van de hoogleraren Jeroen Rheinfeld en Bernard Schols. Onder de noemer ‘Recht is Rond’ wisselen zij op bourgondisch-filosofische wijze van gedachten over het recht en het leven.

In de eerste aflevering, getiteld ‘Wat klink je raar?’ praten de beide hoogleraren onder meer over Willem Wilmink, de fatale huwelijksreis, Mariakapelletjes, klapstoeltjes, de fiscale aspecten van titelzuivering en de Beentjes van St. Hildegard. Uiteraard alles met een bourgondisch-filosofische saus en met het thema ‘Recht is Rond’ als rode draad.

De Prof & Profcasts zijn ook als filmpjes te bekijken.

Ons goed recht

class=De rol van de rechter

Jerfi Uzman, Hoogleraar Staatsrecht aan de Universiteit van Utrecht, vertelt over de rol van de rechter.

Waar komt het debat over ‘dikastocratie’ vandaan en is het goed dat we deze discussie voeren?

We spreken over de political question-doctrine en of die van nut kan zijn bij het afbakenen van de ruimte voor recht en politiek. Is dat überhaupt mogelijk in zaken over grondrechten?

Ook de toename van algemeen belangacties en veranderde opvattingen over wat een wetgevingsbevel is (en wat niet), komen aan bod.

En hoe zit het met de dialoog tussen wetgever en rechter, verlangt die niet ook een betere motivering van de rechter?

Ars Aequi Luistert

class=De Jortcast met Andreas Kinneging

Jort Kelder in gesprek met hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging. Over maatschappelijke hysterie & de dood, vrijheid & gelijkheid, Plato en Socrates en feminisme & seks naar aanleiding van zijn boek ‘De Onzichtbare Maat: archeologie van goed en kwaad’.

Lees ook de bespreking van dit boek door Lucas van den Berge, docent rechtstheorie aan de Universiteit Utrecht, in Ars Aequi: Recht en Bildung: Andreas Kinneging en Johan van der Walt

Hoe nu over Kinnegings nieuwe boek te oordelen? Dat is een moeilijke kwestie. In zijn grootse, haast megalomane pretentie en totale gebrek aan relativering en zelfkritiek heeft het af en toe wel iets potsierlijks

Het Vraagstuk

Kunnen computers discrimineren?

Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? In de podcast ‘Het Vraagstuk’ van het College voor de Rechten van de Mens geven Collegeleden en experts van overheden, bedrijven en kennisinstellingen antwoord op urgente vraagstukken.

Algoritmes bepalen steeds meer het dagelijks leven: films, muziek, media, en zelfs de keuze voor de beste sollicitant wordt voor een groot deel overgelaten aan zelflerende systemen. Zijn de keuzes die een computer maakt altijd zo zuiver als je zou verwachten?

In aflevering #1 onderzoekt David Achter de Molen of computers, beter gezegd data en algoritmes, kunnen discrimineren bij sollicitaties.

SSR Meestervertellers

‘Ben ik eerlijk behandeld?’

In het tweede deel van het tweeluik over procedurele rechtvaardigheid is staatsraad André Verburg te gast. Hilke Grootelaar gaat met hem in gesprek over zijn proefschrift ‘Bestuursrechtspraak in balans’.

‘Ben ik eerlijk behandeld?’. Dat is waar procedurele rechtvaardigheid over gaat. In de maand oktober presenteert SSR Meestervertellers een tweeluik over dit onderwerp. In het eerste deel is te gast Hilke Grootelaar, adviseur bij Andersson Elffers Felix. Hilke Grootelaar gaat met André Verburg in gesprek over haar proefschrift Interacting with Procedural Justice in Courts.

In de podcast SSR Meestervertellers hoort u in inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie.

Juridische podcasts

Gesprekken met professionals over actuele juridische gebeurtenissen en recente uitspraken.

Podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Een podcast over grondrechten. Ingrid Leijten (Universiteit Leiden) gaat samen met experts uit de wetenschap en praktijk op zoek naar de hedendaagse rol en betekenis van onze meest fundamentele rechten.

In elke aflevering krijgt een PhD-onderzoeker – een junior academicus – van de Erasmus Universiteit Rotterdam de kans om zijn of haar onderzoek uit te leggen aan een senior academicus en expert in hetzelfde vakgebied.

In deze podcast zullen Wouter Zorg (Universiteit Utrecht) en Rolf Ortlep (Universiteit van Amsterdam) (hopelijk) maandelijks hun licht laten schijnen over bestuursrechtelijke actualiteiten.

Geschillen en conflicten, beslecht op dinsdag door BNR’s Paul van Liempt.

De podcast over waarom de rechtsstaat ook jou aangaat.

De podcast van de Nederlandse orde van advocaten biedt ruimte voor diepgang als het gaat om de advocatuur, de rechtsstaat, politiek, recht en rechtvaardigheid.

Inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie. Daarnaast springt SSR in op actuele vakinhoudelijke zaken, zoals nieuwe wetgeving.

Het Openbaar Ministerie publiceert maandelijks een nieuwe podcast.

Inspirerende wetenschappers delen via korte colleges de spannendste inzichten uit hun vakgebied. Filter op categorie Rechtsgeleerdheid.

Meer Juridische podcasts

In Het Mijlpaalarrest bespreekt een advocaat een historische uitspraak of arrest en legt uit wat het belang van het vonnis was, destijds en nu.

Een juridische podcast gemaakt voor, door én samen met juristen. Nieuws, trends, relevante interviews en boeiende portretten voor alle juridische beroepen.

In de podcast Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

In deze “Ucast” geeft prof. Ivo Giesen een toelichting op zijn onderzoek: de Civilologie en het zojuist verschenen boek in de Ucall reeks: ‘Assumpties annoteren’. Een vraag die aan het boek ontleend kan worden, is hoe rechters op een juiste manier met assumpties over de werkelijkheid om zouden kunnen gaan.

Criminologen vertellen over hun onderzoek

A Global Law Podcast. The podcasts cover current global legal issues ranging from migration to international crime, climate change to global trade.

The Tilburg Institute of Governance (TIG) podcast. First episode: Private sponsorship – A local solution to a global challenge?

In deze podcast worden periodiek actualiteiten en jurisprudentie op het gebied van het bouwrecht besproken.

De podcast probeert onderzoek toegankelijk te maken voor de aanbestedingswereld. Het is een aanzet voor een brede discussie met advocaten, publieke inkopers, overheidsjuristen, bestuurders, rechters, beleidsmakers en academici.

Ervaringen van experts uit de financiële wereld.

Ars Aequi luistert

Wanneer mag een rechter de wet negeren?

Een rechter hoort altijd de wet te volgen… zou je denken. Maar er zijn genoeg situaties waarin de wet niet heel duidelijk is. Mag je dan als rechter je eigen regels trekken?

Professor Roel Schutgens van de Radboud Universiteit legt in deze podcast uit wanneer een rechter lak kan hebben aan de wet.

Over de rechtspraak

Podcastserie van Marc Chavannes van De Correspondent over de rechtspraak

 

Toen ik las dat ook de rechtbank Den Haag ‘niet ontkomt aan rode cijfers’ dacht ik: moeten rechtbanken soms winst maken? Het werd het begin van een verkenningstocht naar de staat van de rechtspraak, een met marktmos overgroeide pijler van onze democratische rechtsstaat.

Rechters werken systematisch over. Hun rooster is te vol en houdt te weinig rekening met steeds ingewikkelder zaken. Zij nemen vrije dagen op om het werk te doen dat blijft liggen.

Hoe minder rechtspraak hoe beter, volgens minister Sander Dekker (rechtsbescherming). En hij maakt er werk van. Ten koste van de democratische rechtsstaat.

Mensen moeten soms jaren wachten op de definitieve uitspraak van een toch al overbelaste rechter. Een hardnekkige kwaal die voornamelijk wordt bestreden met niet-fundamentele oplossingen, waarvan de vraag is of die grondwettelijk zijn.

Onafhankelijke rechtspraak is een pijler van onze democratie. Maar de politiek is de rechtspraak gaan behandelen als een bedrijf dat gemanaged moet worden met een winst- en verliesrekening. Het gevolg: overbelaste rechters, veel te lange wachttijden en een verslechterde toegang tot het recht. Toch is het nog niet te laat om de rechtspraak te redden.

Ars Aequi luistert

class=Hoe bepaalt de rechter wat de waarheid is?

Als rechter heb je de zware taak om te oordelen over situaties waar je zelf niet bij bent geweest. Hoe kom je dan tot je oordeel?

Prof.mr. Lonneke Stevens van de Vrije Universiteit zet je in deze podcast op de stoel van de rechter als ze antwoord geeft op de vraag: Hoe bepaalt de rechter wat de waarheid is?

In gesprek

Lex Bohlmeijer van De Correspondent in gesprek met juristen

Anniek de Ruijter is hoofddocent Europees Recht aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in de juridische aspecten van de bestrijding van een pandemieën. Zij beantwoordt vragen over wat wel en niet mag in een pandemie (en wat dat betekent voor jou als werknemer, patiënt of naaste).

Judith Dop is rechter. De laatste jaren werkt ze als jeugdrechter. Ze vond zich daar pas voor geschikt toen haar eigen kinderen eenmaal het huis uit waren. Zo ingrijpend kan het zijn. Een persoonlijk gesprek over de menselijke kant van het vak: wat betekent het om rechter te zijn, hoe doe je dat? Hoe verwerk je de tragiek waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt in de zittingszaal?

Al in 2015 ontdekte mr. Kees Sterk (1962), toen lid van de Raad voor de Rechtspraak, dat men in Polen bezig was de onafhankelijke rechtspraak systematisch af te breken. Het was een schok. Niet alleen omdat hij zelf heilig gelooft in de waarde van het recht, maar ook omdat hij beseft dat het een bom legt onder de Europese Unie.

Nooit meer hetzelfde

In ‘Nooit meer hetzelfde’ nemen topadvocaten je mee in de zaak die hun kijk op het leven of het vakgebied heeft veranderd. 

Zahra Boufadiss  Rellen op een kermis in Santpoort leidden uiteindelijk tot een leerzame zaak voor strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss, ze vertelt over hoe haar kijk op haar werk veranderde.

Christiaan Alberdingk Thijm  advocaat bij Bureau Brandeis en gespecialiseerd in internetrecht, neemt je mee in een zaak die niet alleen Nederland, maar ook Amerika op zijn grondvesten deed schudden. “De jongens van Kazaa. Daar hield je ruim 1,5 meter afstand van.”

Ivonne Leenhouwers, Nederlands belangrijkste specialist in zedenzaken, zij werkte mee aan het bekende boek Valse zeden van Chris Veraart over valse aangiften in zedenzaken. Zij vertelt over een zaak waarin een vader ervan beschuldigd wordt 3 van zijn 4 kinderen te hebben misbruikt.

Wil Eikelboom, asiel- en mensenrechten advocaat bij Prakken d’Oliveira en onder andere bekend van de zaak Jaloud v. the Netherlands. Hij vertelt over een zaak die exemplarisch is voor het proces dat hij heeft doorgemaakt.

Gerald Roethof, strafrechtadvocaat, bekend van onder andere de zaak Nicky Verstappen en Mitch Henriquez trapt de serie af.

Podcasts van advocatenkantoren

In deze AKD podcast word je bijgepraat over de impact van het coronavirus op de volgende gebieden: arbeidsrecht, mededingingsrecht, staatssteun en noodverordeningen.

Berntsen Mulder praat je bij over alles wat met letselschade en smartengeld te maken heeft.

Tweewekelijkse podcast van Van Benthem & Keulen met updates, do’s en don’ts en praktijkverhalen over dé juridische thema’s van dit moment.

Van den Brekel neemt je in 6 podcast-afleveringen mee in de zoektocht naar hoe nou het zit met de Wnra (Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren) en De Nieuwe Ambtenaar.

Liesbeth Poortman-de Boer maakt een podcast over spraakmakende zaken in het letselschade- en jeugdrecht

In deze podcast bespreken de specialisten van KienhuisHoving in wisselende samenstelling juridische actualiteiten.

Podcasts van advocatenkantoren

In this series of podcasts, A&O lawyers share their perspectives on today’s most significant legal, regulatory and commercial issues.

Linklaters’ trainee-led podcast that brings you the hottest topics in the legal technology and innovation space.

In deze podcasts behandelen CMS experts diverse, juridische actualiteiten. Zowel nationaal als internationaal.

In de eerste Recruitment Podcast vertelt Philip van der Eijk over een van zijn meest indrukwekkendste zaken: Project Leopard. Hoe komt zo’n zaak binnen bij Houthoff, wat is de rol van een M&A advocaat hierin en waarom krijgt Philip hier zoveel energie van?

In deze podcasts gaan onze specialisten in op actuele juridische thema’s. We bespreken wetswijzigingen, rechtspraak en geven antwoorden op prangende vragen uit de praktijk

 

 

Nederlandse true crime podcasts

 

Op 31 maart 2017 treft een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes in het water bungelen. In de kofferbak ligt een lijk. Het blijkt de 31-jarige Ralf Meinema te zijn. Wat is er gebeurd in deze nog altijd onopgeloste zaak?

Podcast over de onopgeloste moord op Els Slurink, de 33-jarige psycholoog die in 1997 in haar huis in Groningen werd vermoord. Is er jaloezie in het spel? Of weet Els te veel?

Waarom is er 20 jaar later nog steeds twijfel over deze zaak? Is Ernest Louwes wel terecht veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg?

Podcast over Nederlands grootste criminelen en de georganiseerde misdaad. De misdaadcarrières, de rechtszaken, de verdachten, de kroongetuigen, de advocaten, Peter R. de Vries, Fred Teeven, Willem Holleeder, Riduan T., Nabil B. het komt allemaal aan bod.

 

 

Moordmysterie podcasts

De podcasts die Dave van Toor heeft geraadpleegd en aanhaalt in zijn artikel

Het raadplegen van genealogische DNA-profielen in niet door de overheid beheerde databanken

Ars Aequi april 2020 (AA20200359)
Lees het artikel >>

Ohio Mysteries, Episode 36 (DarKat Network). She was discovered on the side of the road in Miami County in 1981. She wore a purple-lined, tasseled buckskin coat – a garment that would become her name for the next 37 years as authorities tried everything to figure out who she was, where she was from, and what she was doing in Ohio. In time, technology would solve one big question, but another still remains: Who killed her?

Two barrels. Four bodies. And the decades-long mystery that led to a serial killer. A podcast about a cold case that’s changing how murders will be investigated forever.

From HLN Original Series, a true crime podcast obsessed with cracking the forty year mystery of California’s most prolific serial murderer – the Golden State Killer. Who is he? Where did he go? Why did he stop? And is he still alive? With evidence suggesting the latter, in 2016 the FBI reopened the case – making the investigation hotter than ever. The weekly podcast will examine the newest theories and FBI evidence with exclusive guests tied to the crimes – bringing listeners one step closer to finding one of the nation’s most dangerous predators.

A new investigative series and podcasts by the Los Angeles Times. He was a spectral figure whose first killings involved dogs. Over the course of two decades of burglaries, animal killings, rapes and, finally, murders, he was called by many names: the Cordova Cat, the Visalia Ransacker, the East Area Rapist, the Creek Killer, the Diamond Knot Killer, the original Night Stalker and most famously, the Golden State Killer. More than 40 years passed before investigators concluded it was the work of one man.

Retired cold case investigator Paul Holes and investigative journalist Billy Jensen attempt to solve an unsolved murder case using a variety of methods, from routine shoe-leather work to advanced technologies like familial DNA searches and social media geotargeting.

De brand in het landhuis

Simon Heijmans doet onderzoek doet naar een mysterie dat hem al jaren fascineert: het verhaal van Ewald Marggraff. Deze puissant rijke grootgrondbezitter uit Vught woonde alleen met zijn hond op landgoed Zionsburg, totdat er in de nacht van 6 op 7 december 2003 een brand uitbreekt en Marggraff de volgende dag dood wordt gevonden in de hal. Vlakbij de voordeur.

Na de brand komt de geruchtenstroom in het dorp op gang: was het vuur aangestoken? Wat was er gebeurd met de immense kunstcollectie en waar is de 160 miljoen euro gebleven die op rekeningen was gestald in het buitenland? Wat is feit? Wat is fictie?

De Blankenberge Tapes

De podcast draait om een Tinderdate en twee onopgeloste moorden, die langzaam maar zeker samenkomen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust.

In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. 

Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.