Banner Hoge Raad
Banner De Rechtspraak
Banner KokxDeVoogd
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner De Rechtspraak
Banner KokxDeVoogd
Banner Maverick

9 tot 5 Podcast

Herstel van de dienstbetrekking na hoger beroep: hoe werkt het? 

9 tot 5 – De Arbeidsrechtpodcast. Elke twee weken. Altijd actueel en praktisch.

In Podcast 52 gaan Michiel de Jager, Thea Vlot en Els de Wind met elkaar in gesprek naar aanleiding van een recente uitspraak van het Hof Amsterdam waarin na een jaar de dienstbetrekking tussen een werknemer en het GVB werd hersteld, na eerder te zijn ontbonden door de kantonrechter. Wat zijn de haken en ogen van een dergelijke beslissing en hoe gaat het hof hier mee om?

CMR-podcast

Jasper Krommendijk on the effectiveness of human rights in a multilevel legal order

In the third CMR podcast, assistant professors of Sociology of Law and Migration Law Karen Geertsema and Ricky van Oers have a conversation with Professor of Human Rights Jasper Krommendijk. They discuss the topic of his recent oration ‘The effectiveness of human rights in a multilevel legal order under threat?’

 

Talking Human Rights

Human Rights Defender Special: Police Violence in Kenya with Perpetua Kariuki

In this Human Rights Defender Special, Perpetua Kariuki tells us about her work to protect Kenyan communities from police abuse of power. Pesh and Leens talk about the extra-judicial killings and enforced disappearances happening in informal communities, how the Kayole Community Justice Center has denormalized this violence and is now offering the community a voice to achieve justice for their relatives and prevent future violence. Tune in now!

Dossier WODC

Huisvesting statushouders

Lyana Francot voert een vraaggesprek met Sjoerd Bakker over de rol van de hermeneutiek bij civielrechtelijke rechtsvinding en oordeelsvorming. Sjoerd is hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en raadsheer bij het hof Arnhem-Leeuwarden).

In deze podcastserie ‘de stand van het onderzoek’ verwelkomen Harry Koster en Lyana Francot wetenschappers en onderzoekers. Harry en Lyana spreken met hen over de laatste stand van zaken in hun onderzoek naar de Rechtspraak in Nederland. In de gesprekken en presentaties worden fundamentele vragen en dilemma’s niet geschuwd, maar is er ook aandacht voor praktische oplossingen.

Meer weten over dit onderzoek? Lees hier het ⁠volledige rapport⁠ of bekijk de infographic.

Voor meer onderzoek naar asiel en migratie, en andere onderwerpen binnen de rechtsstaat, ga naar ⁠www.wodc.nl

De Erfrechtadvocaat

S04 E10 De rekening vereffenen

In de seizoensfinale van seizoen 4 van “De Erfrechtadvocaat” blikken Inge Diepman en Joost Diks terug op de vorige afleveringen.

Joost is benieuwd wat Inge dit seizoen is opgevallen. Maar eerst behandelen ze een paar opvallende zaken rond het vereffenen van nalatenschappen. Als erfgenamen een nalatenschap beneficiair hebben aanvaard, zijn er verschillende mogelijkheden voor de vereffening. Zo kunnen de erfgenamen zelf vereffenen, kan de rechter een taakverdeling maken voor de erfgenamen, kan de rechter een professional benoemen die de rol van vereffenaar op zich neemt of kunnen de erfgenamen iemand een volmacht geven. Joost heeft het over “Fopvereffenaars” en Ersatzexecuteurs.

Ook spreken Inge en Joost over de benoeming van een vereffenaar. Is dat altijd opportuun? Tot slot nemen Inge en Joost afscheid van de luisteraars met een leuke mededeling. En o ja, waarom heeft Inge haar testament laten wijzigen?

Jong Juridisch

Danny Hoekzema – Het opzetten van je eigen advocatenkantoor, verwaarlozen van leerdoelen, van stagiairs en een stalkingzaak van een yogadocent

Danny Hoekzema was vandaag te gast bij Jong Juridisch, we bespraken: Hoe je begint met het opzetten van je eigen advocatenkantoor. Welke rol het recht speelt binnen duurzaamheid en klimaat en of je grote vervuilers nog wel kan bijstaan als advocaat

Peggie van Vugt belde in om het te hebben over een uitspraak waarbij het verwaarlozen van de leerdoelen van een stagiair, een dure grap werd voor de werkgever.

Tot slot had ik het met Gerda van Dijk van de Rechtbank Noord-Holland over een stalkingzaak van een yogadocent, waarbij verdachte is veroordeeld met een bijzonder gebiedsverbod.

Het Juridisch Café

SE3A3: Een nieuwe kijk op de handhaving

Welkom bij het Juridisch Café. In deze podcast nemen Jan, Frank en Martijn je periodiek op semi-serieuze wijze mee in actuele juridische zaken. Absoluut!

Deze aflevering van het Juridisch café gaat over handhaving. En in het bijzonder dat de Afdeling bestuursrechtspraak de wenselijkheid van handhavend optreden anders is gaan bekijken dan voorheen.

 

 

 

Taaie Kost

Reorganisatie

Ditmaal staat op het menu het onderwerp Reorganisatie. Samen met Ronald van der Stap, senior advocaat arbeidsrecht bij AKD, bespreken Myrthe en Jorn dit onderwerp. Zij komen te spreken over de verschillende bedrijfseconomische omstandigheden, begrippen als ‘uitwisselbare functie’ en ‘passende functie’, de wijze van het bepalen van de ontslagvolgorde en andere voorschriften die volgen uit de Uitvoeringsregels van het UWV. Ook komen de vereisten uit de Wet melding collectief ontslag aan de orde.

 

 

Juridisch Geneuzel

class=

#33 – Sportrecht: het EK, de Olympische spelen en zaakwaarnemers met Roberto Branco Martins

De sportzomer van 2024 zit bomvol met het EK, de Olympische Spelen en de Tour de France. In deze aflevering schuift sportrechtexpert Roberto Branco Martins aan om ons alles te vertellen over de juridische facetten van de sportwereld. Hoe zit het met zzp’ers in de sport? Wat voor overeenkomsten hebben de Oranje leeuwen met de KNVB? Wat gebeurt er als een wielrenner als Pidcock met 130 km/u crasht in een afdaling? Waarom gaat voetballer Lassana Diarra het internationale transfersysteem op zijn kop zetten? En welke rol hebben advocaten en zaakwaarnemers in het voetbal? 

De Leidse Noot

class=

81 – KlimaSeniorinnen tegen Zwitserland

De Leidse Noot is een podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen we een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Joska Lukkes spreekt in deze aflevering met Julie Reynders over de klimaatzaak EHRM Verein KlimaSeniorinnen e.a./Zwitserland (nr. 53600/20). In dit arrest buigt het EHRM zich over de vraag of Zwitserland zich schuldig heeft gemaakt aan mensenrechtenschendingen door te weinig te doen tegen klimaatverandering.

 

 

 

Recht.Vaardig de podcast

4. Mediationvaardigheden voor juristen

Mediation en mediationvaardigheden zijn al jarenlang een bekend fenomeen. Ook binnen de juridische wereld. Steeds meer juristen leren het toe te passen in hun werk. Denk aan advocaten, rechtshulpverleners, overheidsjuristen en niet in de laatste plaats uiteraard ook de rechterlijke macht.

Toch is er ook nog steeds een heel groot deel juristen dat onbekend is met wat mediation en mediationvaardigheden voor hen en hun praktijk kunnen betekenen.

In deze aflevering gaan we het hebben over mediationvaardigheden voor juristen. Welke zijn dat? En wat heb je eraan in de praktijk?

Gastsprekers zijn Antoinette Schaap (voormalig raadsheer Centrale Raad van Beroep en momenteel voorzitter van de BAC) en Sanne Westra (gerechtsauditeur bij de Centrale Raad van Beroep en zelfstandig mediator en trainer).

Licht op Legal

De Wet betaalbare huur en de Wet vaste huurcontracten: Hoe moet je daar als verhuurder mee omgaan? 

Dit is aflevering 112 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Justine van Lochem, partner en advocaat Huurrecht bij Van Benthem & Keulen en tevens bijzonder hoogleraar Huurrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in op de nieuwe regels voor middenhuur-woningen en het verbod op tijdelijke contracten voor huurwoningen.

Op 1 juli 2024 zijn de Wet betaalbare huur en de Wet vaste huurcontracten ingegaan. Deze nieuwe wetten hebben een flinke impact op de huurmarkt van woningen. Bij het sluiten van nieuwe huurcontracten per 1 juli 2024 moet rekening gehouden worden met aanvullende regels. Zo verbiedt de Wet vaste huurcontracten in beginsel tijdelijke huurcontracten, maar zijn er uitzonderingscategorieën. En de Wet betaalbare huur breidt de huurprijsregulering voor huurwoningen flink uit.

Van campus naar praktijk: juridische vaardigheden in de spotlight

Het schrijven van een wetenschappelijk artikel

In deze derde aflevering luister je naar een inspirerend interview met Dennis Schwartz. Dennis is werkzaam in de advocatuur en auteur op het gebied van arbeidsrecht, medezeggenschapsrecht en sportrecht. In het interview vertelt hij over zijn studietijd en carrière, en geeft hij waardevolle adviezen over het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Na het luisteren van deze aflevering snap je wat het belang is van wetenschappelijk onderzoek en weet je hoe dit in de praktijk wordt toegepast.

 

Studio Freek en Lucienne

8_Oranjebewaarder en Auf Wiedersehen

Oranje is helaas niet meer aan de bal! Wat een dramatische avond… Freek en Lucienne zijn echter nog niet uitgepraat over voetbal. En gaan zij ondanks alles nog steeds van links…naar rechts…

In deze podcasts worden onderwerpen besproken waarmee iedereen in het leven in aanraking komt. Trouwen, samenwonen, kinderen krijgen, scheiden, nalaten, schenken en overlijden. Freek en Lucienne zijn juridische deskundigen op deze gebieden. Op een onderhoudende manier leer je meer over het relatierecht en het erfrecht.

 

 

 

 

Napleiten

#109: Het mysterie van de Thialf-schietpartij

Na afloop van het EK schaatsen in het Thialf-stadion in Heerenveen, loopt zakenman en schaatssponsor Bert Jonker op 7 januari 2017 vroeg in de avond naar zijn Tesla. Hij ontkoppelt de stekker van de laadpaal en stapt in. Even later komt er bij de meldkamer van de politie Noord-Nederland een melding binnen van een schietincident op de parkeerplaats van het ijsstation.

Charles Reinier van der W. wordt er van verdacht de schutter te zijn geweest: er zou een zakelijk conflict spelen tussen hem en Jonker. De verklaringen van beide mannen over wat er tijdens die ontmoeting op de parkeerplaats is gebeurd, lopen uiteen. Feit is dat Jonker door de politie is aangetroffen met een zwaargewonde hand. Advocaat Tim Vis is te gast en vertelt over de zaak.

Instituut voor Bouwrecht

#52 – Jurisprudentie en actualiteiten omgevingsrecht (juli 2024)

In deze aflevering van de IBR podcast bespreken Daan Korsse (SoppeGundelach advocaten) en Frank Groothuijse (Universiteit Utrecht) de meest opvallende uitspraken en actualiteiten op het gebied van ruimtelijke ordening milieurecht.

 

OO&R

OO&R-podcast #21: Rechten van polishouders

In deze OO&R-podcast gaat hoogleraar Financieel Toezichtrecht Kitty Lieverse in gesprek met Agnes Menken, general counsel bij PME pensioenfonds. Menken promoveerde op 8 mei op haar proefschrift ‘Rechten van polishouders bij portefeuilleoverdracht, juridische fusie en juridische splitsing door verzekeraars’.

 

Meesterlijke Gesprekken

Hoe je als bedrijfsjurist een spin in het web bent | In gesprek met Sofie van Dijk

Wat komt er juridisch allemaal kijken bij het maken van kweekvlees bij Meatable? Volgens Sofie van Dijk ben je als jurist in ieder geval een hele belangrijke spin in het web binnen de organisatie. Hoe Sofie bij Meatable terecht is gekomen, en welke belangrijke keuzes ze als Head of Legal heeft moeten maken om het bedrijf verder te helpen: je hoort erover in deze 5e aflevering van het derde seizoen van Meesterlijke Gesprekken.

Juridische podcasts

Gesprekken met professionals over actuele juridische gebeurtenissen en recente uitspraken.

Hoogleraren Jeroen Rheinfeld en Bernard Schols wisselen op bourgondisch-filosofische wijze van gedachten over het recht en het leven.

Podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

De Nationale Ombudsman in gesprek over het belang van klagen, maatwerk en de brugfunctie naar de doelgroep die hulp nodig heeft.

Een podcast over grondrechten. Ingrid Leijten (Universiteit Leiden) gaat samen met experts uit de wetenschap en praktijk op zoek naar de hedendaagse rol en betekenis van onze meest fundamentele rechten.

In elke aflevering krijgt een PhD-onderzoeker van de Erasmus Universiteit Rotterdam de kans om zijn of haar onderzoek uit te leggen.

Inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie.

Het Openbaar Ministerie publiceert maandelijks een nieuwe podcast.

    Podcasts van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit.

    Onderzoekers reflecteren op de werking van het recht in de praktijk.

    Colleges van Eric van de Luytgaarden, lector en hoogleraar preventive law zijn bewerkt tot podcasts.

    De Arbeidsrechtpodcast. Elke twee weken. Altijd actueel en praktisch.

    Alles over innovatie binnen het recht. Dat is ook wel nodig, want de juridische wereld is een tikkeltje conservatief.

    Meesterlijke gesprekken met bevlogen, vrije en onafhankelijke juristen over wat ze doen.

    De podcast over kinderrechten van Defence for Children.

    Begrijpelijk schrijven voor een breed publiek.

     

     

     

     

     

    Meer Juridische podcasts

    In Het Mijlpaalarrest bespreekt een advocaat een historische uitspraak of arrest en legt uit wat het belang van het vonnis was, destijds en nu.

    Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? Experts van overheden, bedrijven en kennisinstellingen geven antwoord op urgente vraagstukken.

    Podcastserie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER).

    Podcast over Amerikaanse politiek, het Amerikaanse recht en de Amerikaanse maatschappij in het algemeen.

    In de podcast Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

    In deze “Ucast” geeft prof. Ivo Giesen een toelichting op zijn onderzoek: de Civilologie en het zojuist verschenen boek in de Ucall reeks: ‘Assumpties annoteren’. Een vraag die aan het boek ontleend kan worden, is hoe rechters op een juiste manier met assumpties over de werkelijkheid om zouden kunnen gaan.

    In deze podcast worden periodiek actualiteiten en jurisprudentie op het gebied van het bouwrecht besproken.

    De podcast probeert onderzoek toegankelijk te maken voor de aanbestedingswereld.

    Nick Schoemaker (docent HvA) interviewt zijn gasten over de schoonheid van wetten en regels en wat ervan terecht komt in de praktijk van alledag.

    In deze podcasts wordt aan de hand van actuele fragmenten en gesprekken met deskundigen belicht hoe wetten tot stand komen en werken.

    De Rechtspraak publiceert meerdere podcasts over de rechtspraak.

    Studenten bevragen wetenschappers over een onderwerp uit de juridische actualiteit.

    Update over de Wet openbaarheid van bestuur en andere wetten. Alles over overheidsdata, openbaarheid en geheimhouding.

    Jong Publiek wil de publieke sector naar een hoger plan brengen door er werken zinvol, interessant en gewild te maken voor jonge mensen.

     

     

     

     

     

    Oraties Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid

    Oraties Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid

    Een nieuw benoemde hoogleraar aanvaardt het ambt officieel met een inaugurele rede, ook wel een oratie genoemd. De hoogleraar houdt daarbij een rede van maximaal 30 minuten die in principe ook voor niet-vakgenoten te begrijpen is.

    Ook bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid komt het geregeld voor dat een onderzoeker tot hoogleraar benoemd wordt. In veel gevallen wordt er een audio-opname van een oratie gemaakt. Voor wie een of meerdere oraties later nog eens terug wil luisteren, zijn de opnames als podcast gepubliceerd op het platform Castbox.

    BESTEK - de Aanbestedingspodcast

    #43: Groener aanbesteden: due diligence, rapporteren & ontbossing

    In deze aflevering spreekt Willem met Mariska Verseveld (PIANOo) over groen aanbesteden, en zetten zij de discussie voort over de Europese wetgeving die er al is of aankomt met groene verplichtingen voor aanbestedende diensten. 

    Wise Lawyers

    Transformerende reflectievragen voor de tweede helft van het jaar

    Deze vijf reflectievragen gebruik ik ook zelf om te reflecteren over het afgelopen half jaar en doelen te stellen voor de tweede helft van het jaar. 

    Podcasts van advocatenkantoren

    In deze AKD podcast word je bijgepraat over de impact van het coronavirus op de volgende gebieden: arbeidsrecht, mededingingsrecht, staatssteun en noodverordeningen.

    Dentons geeft je een kijkje in de keuken van de advocatuur.

    Op dit podcast kanaal bespreekt AKD verschillende Recruitment hot topics. Werknemers wellbeing, stagelopen in corona, werven op afstand, tips voor solliciteren en nog veel meer.

    Berntsen Mulder praat je bij over alles wat met letselschade en smartengeld te maken heeft.

    Tweewekelijkse podcast van Van Benthem & Keulen met updates, do’s en don’ts en praktijkverhalen over dé juridische thema’s van dit moment.

    Van den Brekel neemt je in 6 podcast-afleveringen mee in de zoektocht naar hoe nou het zit met de Wnra (Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren) en De Nieuwe Ambtenaar.

    Liesbeth Poortman-de Boer maakt een podcast over spraakmakende zaken in het letselschade- en jeugdrecht

    In deze podcast bespreken de specialisten van KienhuisHoving in wisselende samenstelling juridische actualiteiten.

    In deze podcast bieden juridisch specialisten van BDO Legal nieuwe perspectieven op het arbeids- en ondernemingsrecht.

    Podcasts van advocatenkantoren

    Advocaten en notarissen van Stibbe bespreken opvallende rechterlijke uitspraken, actuele onderwerpen vanuit verschillende juridische invalshoeken of veelvoorkomende vragen die in de praktijk aan hen worden gesteld.

    Podcastserie over actuele en relevante arbeidsrechtelijke vragen: BijKennis – de BarentsKrans Updates Arbeidsrecht.

    In this series of podcasts, A&O lawyers share their perspectives on today’s most significant legal, regulatory and commercial issues.

    Linklaters’ trainee-led podcast that brings you the hottest topics in the legal technology and innovation space.

    In deze podcasts behandelen CMS experts diverse, juridische actualiteiten. Zowel nationaal als internationaal.

    Wie werkt er bij Houthoff? Wat voor een soort zaken worden er behandeld? Waar krijgen Houthoffers energie van? Advocaten, kandidaat-notarissen en belastingadviseurs vertellen meer over indrukwekkende zaken uit het verleden en geven antwoord op deze vragen.

    In deze podcasts gaan onze specialisten in op actuele juridische thema’s. We bespreken wetswijzigingen, rechtspraak en geven antwoorden op prangende vragen uit de praktijk

    Juridische zaken vertaalt naar heldere oplossingen. In elke aflevering worden complexe thema’s pragmatisch bekeken.

    Nederlandse true crime podcasts

    Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.

    Misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra praten met advocaten over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven.

    In Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen.

    Op 31 maart 2017 treft een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes in het water bungelen. In de kofferbak ligt een lijk. Het blijkt de 31-jarige Ralf Meinema te zijn. Wat is er gebeurd in deze nog altijd onopgeloste zaak?

    Podcast over de onopgeloste moord op Els Slurink, de 33-jarige psycholoog die in 1997 in haar huis in Groningen werd vermoord. Is er jaloezie in het spel? Of weet Els te veel?

    Waarom is er 20 jaar later nog steeds twijfel over deze zaak? Is Ernest Louwes wel terecht veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg?

    Podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak.

    Podcast over Nederlands grootste criminelen en de georganiseerde misdaad.

    In deze zesdelige podcastserie duiken journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin (makers van o.a. De Showbizzmoord en Mathilde’s Mysterie) in de geruchtmakende Butlermoord.

    Elf studenten ontrafelen een rammelende moordzaak uit 2012. Zit Antonio terecht vast?

    Crime de la Crime is de podcast van strafadvocaten Peter Schouten en Onno de Jong over recht en rechtvaardigheid. Samen met AD-journalist Charlene Heezen bespreken zij wekelijks spraakmakende zaken en juridische thema’s.

    In ‘Veroordeeld’ gaan podcastmaker Lauren Fabels en strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein in gesprek met mensen die zijn veroordeeld voor een misdrijf.