Banner VanEps Kunneman VanDoorne
Banner CPO
Banner PAO Leiden
Banner OSR
Banner VU Law Academy
Banner VanEps Kunneman VanDoorne
Banner CPO
Banner PAO Leiden
Banner OSR
Banner VU Law Academy

De Correspondent

class=

Onze planeet leefbaar houden? Geef bossen en rivieren rechten

Eeuwenlang was de mens het middelpunt van alles, ook in de rechtspraak. Maar op steeds meer plekken ter wereld krijgt de natuur rechten. En er gaan stemmen op om ‘ecocide’ – de vernietiging van de natuur – strafbaar te stellen. Wanneer volgt Nederland?

Beluister het artikel van Jessica den Outer van De Correspondent. Jessica is mr. internationaal milieurecht en werkzaam als consultant, schrijfster en spreker op het gebied van rechten voor de Natuur. In 2019 werd ze erkend als een ‘Earth-centered law’ expert door het Harmony with Nature-programma van de Verenigde Naties. Jessica’s missie is om mensen in Nederland te inspireren door de wereldwijde ontwikkelingen in juridische emancipatie van de Natuur.

Mr.WerkenPodcast

class=

De futuristische kansspelen in de wet KOA

Sinds 1 april 2021 is de wet Kansspelen op afstand in werking getreden, wat kan en mag er nu allemaal in de wereld van het online gokken? Een gesprek met Prof.mr. Marjan Olfers, hoogleraar Sport en recht.

In de Mr.WerkenPodcast gaat advocaat Liza Stellingwerf met aansprekende gasten uit de wetenschap en politiek in gesprek over baanbrekende juridische uitspraken, wetsvoorstellen en nieuwe regelgeving. Ze gaat niet alleen in op de achtergronden van al die juridische thematiek maar bespreekt ook wat de zin of onzin ervan is én wat je er in het dagelijks leven van gaat merken.

Raad van State

class=

Over de wederzijdse vertrouwensrelatie tussen overheden en burgers in de democratische rechtsstaat

Podcast bij het Jaarverslag Raad van State 2020. Het jaar 2020 ligt weliswaar achter ons, maar de gebeurtenissen die het jaar kenmerkten zijn nog volop gaande.

Een interview met Thom de Graaf (vice-president van de Raad van State) en Bart Jan van Ettekoven (voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak) over de wederzijdse vertrouwensrelatie tussen overheden en burgers in de democratische rechtsstaat. En over het werk als wetgevingsadviseur en bestuursrechter.

Nooit meer slapen

class=

Kafka in de rechtsstaat

In het boek Kafka in de rechtsstaat beschrijft Ellen Pasman hoe de misstanden rondom de kinderopvangtoeslag geen toeval waren, maar een symptoom van een jarenlang verwaarloosde rechtsstaat.

Ellen Pasman is werkzaam in de advocatuur sinds 1987. Pasman is gespecialiseerd in bestuursrecht, arbeidsrecht, mediarecht en onrechtmatige overheidsdaad. In het verleden stond ze Willem Oltmans bij in diens proces tegen de Nederlandse staat. Daarover schreef ze het boek Oud zeer dat in 2002 verscheen.

VPRO’s Pieter van der Wielen spreekt met Ellen Pasman.

Juridisch Geneuzel

class=

Concurrentiebeding: boetes, overstappende werknemers en uitkomen onder het beding

Is het concurrentiebeding dood en begraven of levendiger dan ooit? Waarom wisselen mensen eigenlijk van baan? Wanneer is een concurrentiebeding geldig? Hoe kom je er als werknemer van af? En hoe zit het bij uitzendkrachten en zzp’ers? Inbellers: Kilian Wawoe (consultant personeelszaken en docent HRM VU) en Hans Kamerbeek (advocaat bij Kamerbeek Advocaten).

Podcast #6 van Juridisch Geneuzel.

Het is serieus, maar eigenlijk ook weer niet. Studievrienden Hidde Bruinsma (freelancer) en Niels van der Neut (promovendus UvA) laten zien hoe recht ook leuk kan zijn. Aan de hand van sappige uitspraken worden actuele (arbeidsrechtelijke) vraagstukken op humoristische wijze besproken.

Vrouwen Justitia

class=

Shell misleidt met co2-compensatie & geen straf voor Ruinerwold-vader?

Amber vraagt zich af of Nederland Nieuw-Zeeland gaat volgen in het verbieden van roken – en wat we daarvan moeten vinden. Daarna spreken we uitgebreid over het Ruinerwold proces. Waarom kon de vader niet strafrechtelijk vervolg worden? En hoe ziet de aankomende civiele procedure er uit? Benthe sluit af met een heuse primeur: onze eerste gast! Xander vertelt over de klacht die zij in hebben gediend tegen Shell’s misleidende groene reclames en waarom CO2 compensatie sowieso vraagtekens oproept.

Elke aflevering leggen rechtenstudenten Benthe Nijhuis en Amber Bosse in kraakheldere taal de juridische actualiteiten aan je uit. Steven Driehuis, de producer, schuift elke aflevering aan als leek om ervoor te zorgen dat zelfs hij straks in de kroeg mee kan praten over deze juridische onderwerpen.

De Beschouwers

class=

Kinderopvangtoeslagaffaire

De derde aflevering gaat over, hoe kan het ook anders, de kinderopvangtoeslagaffaire en de reactie van de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak.

In de podcast ‘De Beschouwers’ laten Wouter Zorg en Rolf Ortlep hun licht laten schijnen over bestuursrechtelijke actualiteiten.

 

OM podcast

class=

OM podcast 26: altijd weer in de armen van de pooier

Lies Visser, officier van justitie in Noord-Holland, valt iets op. Ze ziet vaak dezelfde kwetsbare meisjes en vrouwen keer op keer terugvallen in de armen van pooiers. Pooiers die hen dwingen tot prostitutie. Samen met onder meer het Leger des Heils wil het Openbaar Ministerie deze vicieuze cirkel doorbreken. Hoe? Dat hoor je in deze podcast.
Aan het woord komen naast Lies Visser ook Ineke van Buren (Leger des Heils) en Paul Vugts van Het Parool. Hij interviewde beide vrouwen voor zijn krant.

Pak de regie
Word officier van Justitie

De Staat van het Strafrecht

class=

Voorlopige hechtenis

In de ‘Staat van het Strafrecht’ bespreken strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur en voormalig strafrechtadvocaat Margje van Weerden de actuele ontwikkelingen in het strafrecht.

#2 De voorlopige hechtenis

#1 Hoe het taakstrafverbod de rechter belemmert maatwerk te leveren
Aangehaalde onderzoeken:
Rechter straft zwaarder dan 20 jaar geleden
Verhoging strafmaximum moord; is veertig het nieuwe dertig? (Rijksoverheid.nl)

De Leidse Noot

Causaliteitsonzekerheid en verlies van een kans in de financiële sector

In de nieuwste Leidse Noot bespreken Frank Bentvelzen en Thijmen Nuninga ECLI:NL:HR:2021:461 over verlies van een kans en de manier waarop de Hoge Raad met causaliteitsonzekerheid en proportionele aansprakelijkheid omgaat.

De Leidse Noot is een podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Amerikaanse toestanden

class=

Over wapens, stemmen en persconferenties

Joe Biden heeft zijn eerste persconferentie, maar het grotere nieuws is de wet uit Georgia rondom het stemrecht, en een uitspraak van een federale beroepsrechter over wapenwetgeving die een gedoodverfde kandidaat is voor een trek naar het Hooggerechtshof. En dat onder het gesternte van weer een paar schietpartijen met meerdere dodelijke slachtoffers.

“When the law is an ass, someone has to kick it!”

Amerikaanse toestanden is een podcast over Amerikaanse politiek, het Amerikaanse recht en de Amerikaanse maatschappij in het algemeen.

Prof & ProfCast

De student als mens en op tentamen, 10 tips van Prof & Prof

Om de student een hart onder de riem te steken richten Prof & Prof (Jeroen Rheinfeld & Bernard Schols) zich in deze podcast speciaal tot de (rechten)student.

Met 10 tips willen ze hen een handje op weg helpen tijdens hun studie. Ben je benieuwd wat de beste manier is om in de huidige tijd te studeren? Of ben je nieuwsgierig naar hoe een simpele truc voor het onthouden van je (hotel)kamernummer je kan helpen bij je tentamens? Luister dan naar deze Prof&ProfCast!

Juridische podcasts

Gesprekken met professionals over actuele juridische gebeurtenissen en recente uitspraken.

Rechtenstudenten Benthe Nijhuis en Amber Bosse leggen in kraakheldere taal de juridische actualiteiten aan je uit.

Hoogleraren Jeroen Rheinfeld en Bernard Schols wisselen op bourgondisch-filosofische wijze van gedachten over het recht en het leven.

Podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.

Een podcast over grondrechten. Ingrid Leijten (Universiteit Leiden) gaat samen met experts uit de wetenschap en praktijk op zoek naar de hedendaagse rol en betekenis van onze meest fundamentele rechten.

In elke aflevering krijgt een PhD-onderzoeker – een junior academicus – van de Erasmus Universiteit Rotterdam de kans om zijn of haar onderzoek uit te leggen aan een senior academicus en expert in hetzelfde vakgebied.

In deze podcast zullen Wouter Zorg (Universiteit Utrecht) en Rolf Ortlep (Universiteit van Amsterdam) (hopelijk) maandelijks hun licht laten schijnen over bestuursrechtelijke actualiteiten.

Geschillen en conflicten, beslecht op dinsdag door BNR’s Paul van Liempt.

De podcast over waarom de rechtsstaat ook jou aangaat.

Inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie. Daarnaast springt SSR in op actuele vakinhoudelijke zaken, zoals nieuwe wetgeving.

Het Openbaar Ministerie publiceert maandelijks een nieuwe podcast.

  Podcasts van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit

  Podcasts colleges Notarieel recht door Lucienne van der Geld

  Nick Schoemaker (docent HvA) interviewt zijn gasten over de schoonheid van wetten en regels en wat er van die schoonheid terecht komt in de praktijk van alledag.

  Meer Juridische podcasts

  In Het Mijlpaalarrest bespreekt een advocaat een historische uitspraak of arrest en legt uit wat het belang van het vonnis was, destijds en nu.

  Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? Experts van overheden, bedrijven en kennisinstellingen geven antwoord op urgente vraagstukken.

  Een juridische podcast gemaakt voor, door én samen met juristen. Nieuws, trends, relevante interviews en boeiende portretten voor alle juridische beroepen.

  Podcastserie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER).

  Podcast over Amerikaanse politiek, het Amerikaanse recht en de Amerikaanse maatschappij in het algemeen.

  In de podcast Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

  In deze “Ucast” geeft prof. Ivo Giesen een toelichting op zijn onderzoek: de Civilologie en het zojuist verschenen boek in de Ucall reeks: ‘Assumpties annoteren’. Een vraag die aan het boek ontleend kan worden, is hoe rechters op een juiste manier met assumpties over de werkelijkheid om zouden kunnen gaan.

  Criminologen vertellen over hun onderzoek

  A Global Law Podcast. The podcasts cover current global legal issues ranging from migration to international crime, climate change to global trade.

  The Tilburg Institute of Governance (TIG) podcast. First episode: Private sponsorship – A local solution to a global challenge?

  In deze podcast worden periodiek actualiteiten en jurisprudentie op het gebied van het bouwrecht besproken.

  De podcast probeert onderzoek toegankelijk te maken voor de aanbestedingswereld. Het is een aanzet voor een brede discussie met advocaten, publieke inkopers, overheidsjuristen, bestuurders, rechters, beleidsmakers en academici.

  Ars Aequi luistert

  class=Wanneer mag een rechter de wet negeren?

  Een rechter hoort altijd de wet te volgen… zou je denken. Maar er zijn genoeg situaties waarin de wet niet heel duidelijk is. Mag je dan als rechter je eigen regels trekken?

  Professor Roel Schutgens van de Radboud Universiteit legt in deze podcast uit wanneer een rechter lak kan hebben aan de wet.

  Over de rechtspraak

  Podcastserie van Marc Chavannes van De Correspondent over de rechtspraak

   

  Toen ik las dat ook de rechtbank Den Haag ‘niet ontkomt aan rode cijfers’ dacht ik: moeten rechtbanken soms winst maken? Het werd het begin van een verkenningstocht naar de staat van de rechtspraak, een met marktmos overgroeide pijler van onze democratische rechtsstaat.

  Rechters werken systematisch over. Hun rooster is te vol en houdt te weinig rekening met steeds ingewikkelder zaken. Zij nemen vrije dagen op om het werk te doen dat blijft liggen.

  Hoe minder rechtspraak hoe beter, volgens minister Sander Dekker (rechtsbescherming). En hij maakt er werk van. Ten koste van de democratische rechtsstaat.

  Mensen moeten soms jaren wachten op de definitieve uitspraak van een toch al overbelaste rechter. Een hardnekkige kwaal die voornamelijk wordt bestreden met niet-fundamentele oplossingen, waarvan de vraag is of die grondwettelijk zijn.

  Onafhankelijke rechtspraak is een pijler van onze democratie. Maar de politiek is de rechtspraak gaan behandelen als een bedrijf dat gemanaged moet worden met een winst- en verliesrekening. Het gevolg: overbelaste rechters, veel te lange wachttijden en een verslechterde toegang tot het recht. Toch is het nog niet te laat om de rechtspraak te redden.

  Ars Aequi luistert

  class=Hoe bepaalt de rechter wat de waarheid is?

  Als rechter heb je de zware taak om te oordelen over situaties waar je zelf niet bij bent geweest. Hoe kom je dan tot je oordeel?

  Prof.mr. Lonneke Stevens van de Vrije Universiteit zet je in deze podcast op de stoel van de rechter als ze antwoord geeft op de vraag: Hoe bepaalt de rechter wat de waarheid is?

  In gesprek

  Lex Bohlmeijer van De Correspondent in gesprek met juristen

  Anniek de Ruijter is hoofddocent Europees Recht aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in de juridische aspecten van de bestrijding van een pandemieën. Zij beantwoordt vragen over wat wel en niet mag in een pandemie (en wat dat betekent voor jou als werknemer, patiënt of naaste).

  Judith Dop is rechter. De laatste jaren werkt ze als jeugdrechter. Ze vond zich daar pas voor geschikt toen haar eigen kinderen eenmaal het huis uit waren. Zo ingrijpend kan het zijn. Een persoonlijk gesprek over de menselijke kant van het vak: wat betekent het om rechter te zijn, hoe doe je dat? Hoe verwerk je de tragiek waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt in de zittingszaal?

  Al in 2015 ontdekte mr. Kees Sterk (1962), toen lid van de Raad voor de Rechtspraak, dat men in Polen bezig was de onafhankelijke rechtspraak systematisch af te breken. Het was een schok. Niet alleen omdat hij zelf heilig gelooft in de waarde van het recht, maar ook omdat hij beseft dat het een bom legt onder de Europese Unie.

  Nooit meer hetzelfde

  In ‘Nooit meer hetzelfde’ nemen topadvocaten je mee in de zaak die hun kijk op het leven of het vakgebied heeft veranderd. 

  Zahra Boufadiss  Rellen op een kermis in Santpoort leidden uiteindelijk tot een leerzame zaak voor strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss, ze vertelt over hoe haar kijk op haar werk veranderde.

  Christiaan Alberdingk Thijm  advocaat bij Bureau Brandeis en gespecialiseerd in internetrecht, neemt je mee in een zaak die niet alleen Nederland, maar ook Amerika op zijn grondvesten deed schudden. “De jongens van Kazaa. Daar hield je ruim 1,5 meter afstand van.”

  Ivonne Leenhouwers, Nederlands belangrijkste specialist in zedenzaken, zij werkte mee aan het bekende boek Valse zeden van Chris Veraart over valse aangiften in zedenzaken. Zij vertelt over een zaak waarin een vader ervan beschuldigd wordt 3 van zijn 4 kinderen te hebben misbruikt.

  Wil Eikelboom, asiel- en mensenrechten advocaat bij Prakken d’Oliveira en onder andere bekend van de zaak Jaloud v. the Netherlands. Hij vertelt over een zaak die exemplarisch is voor het proces dat hij heeft doorgemaakt.

  Gerald Roethof, strafrechtadvocaat, bekend van onder andere de zaak Nicky Verstappen en Mitch Henriquez trapt de serie af.

  Podcasts van advocatenkantoren

  Op dit podcast kanaal bespreekt AKD verschillende Recruitment hot topics. Werknemers wellbeing, stagelopen in corona, werven op afstand, tips voor solliciteren en nog veel meer.

  In deze AKD podcast word je bijgepraat over de impact van het coronavirus op de volgende gebieden: arbeidsrecht, mededingingsrecht, staatssteun en noodverordeningen.

  Berntsen Mulder praat je bij over alles wat met letselschade en smartengeld te maken heeft.

  Tweewekelijkse podcast van Van Benthem & Keulen met updates, do’s en don’ts en praktijkverhalen over dé juridische thema’s van dit moment.

  Van den Brekel neemt je in 6 podcast-afleveringen mee in de zoektocht naar hoe nou het zit met de Wnra (Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren) en De Nieuwe Ambtenaar.

  Liesbeth Poortman-de Boer maakt een podcast over spraakmakende zaken in het letselschade- en jeugdrecht

  In deze podcast bespreken de specialisten van KienhuisHoving in wisselende samenstelling juridische actualiteiten.

  Podcasts van advocatenkantoren

  Advocaten en notarissen van Stibbe bespreken opvallende rechterlijke uitspraken, actuele onderwerpen vanuit verschillende juridische invalshoeken of veelvoorkomende vragen die in de praktijk aan hen worden gesteld.

  Podcastserie over actuele en relevante arbeidsrechtelijke vragen: BijKennis – de BarentsKrans Updates Arbeidsrecht.

  In this series of podcasts, A&O lawyers share their perspectives on today’s most significant legal, regulatory and commercial issues.

  Linklaters’ trainee-led podcast that brings you the hottest topics in the legal technology and innovation space.

  In deze podcasts behandelen CMS experts diverse, juridische actualiteiten. Zowel nationaal als internationaal.

  Wie werkt er bij Houthoff? Wat voor een soort zaken worden er behandeld? Waar krijgen Houthoffers energie van? Advocaten, kandidaat-notarissen en belastingadviseurs vertellen meer over indrukwekkende zaken uit het verleden en geven antwoord op deze vragen.

  In deze podcasts gaan onze specialisten in op actuele juridische thema’s. We bespreken wetswijzigingen, rechtspraak en geven antwoorden op prangende vragen uit de praktijk

  Juridische zaken vertaalt naar heldere oplossingen. In elke aflevering worden complexe thema’s pragmatisch bekeken.

  Nederlandse true crime podcasts

  In Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

  Op 31 maart 2017 treft een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes in het water bungelen. In de kofferbak ligt een lijk. Het blijkt de 31-jarige Ralf Meinema te zijn. Wat is er gebeurd in deze nog altijd onopgeloste zaak?

  Podcast over de onopgeloste moord op Els Slurink, de 33-jarige psycholoog die in 1997 in haar huis in Groningen werd vermoord. Is er jaloezie in het spel? Of weet Els te veel?

  Waarom is er 20 jaar later nog steeds twijfel over deze zaak? Is Ernest Louwes wel terecht veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg?

  Podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek.

  Podcast over Nederlands grootste criminelen en de georganiseerde misdaad. De misdaadcarrières, de rechtszaken, de verdachten, de kroongetuigen, de advocaten, Peter R. de Vries, Fred Teeven, Willem Holleeder, Riduan T., Nabil B. het komt allemaal aan bod.

  Moordmysterie podcasts

  De Blankenberge Tapes

  De podcast draait om een Tinderdate en twee onopgeloste moorden, die langzaam maar zeker samenkomen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust.

  In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. 

  Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.

  De brand in het landhuis

  Simon Heijmans doet onderzoek doet naar een mysterie dat hem al jaren fascineert: het verhaal van Ewald Marggraff. Deze puissant rijke grootgrondbezitter uit Vught woonde alleen met zijn hond op landgoed Zionsburg, totdat er in de nacht van 6 op 7 december 2003 een brand uitbreekt en Marggraff de volgende dag dood wordt gevonden in de hal. Vlakbij de voordeur.

  Na de brand komt de geruchtenstroom in het dorp op gang: was het vuur aangestoken? Wat was er gebeurd met de immense kunstcollectie en waar is de 160 miljoen euro gebleven die op rekeningen was gestald in het buitenland? Wat is feit? Wat is fictie?