Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner Raad van State
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner Raad van State
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202410


Maandblad oktober 2024

Ars Aequi oktober 2024

Bangalijsten: de juridische aanpak van een maatschappelijk probleem

W.Y. Hu, B.C.J. van Kemenade

Bangalijsten brengen enorme schade toe, en de juridische aanpak is ingewikkeld door anonieme verspreiders en de snelle verspreiding via sociale media. In dit redactioneel worden strafrechtelijke, civielrechtelijke en bestuursrechtelijke opties verkend, evenals de verantwoordelijkheid van technologiebedrijven. De auteurs pleiten voor meer samenwerking tussen de verschillende juridische domeinen.

Opinie | Redactioneel
oktober 2024
AA20240811

De Wet zorg en dwang

Een verbetering voor de rechtspositie van cliënten of administratieve overlast?

B.J.M. Frederiks

De Wet zorg en dwang is in 2020 in werking getreden. De bedoeling van deze wet – het verbeteren van de rechtspositie van mensen met een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening - wordt in de praktijk nog onvoldoende bereikt. Ligt dat nu aan de wet of aan de praktijk? Helaas worden de succesverhalen nog te weinig gedeeld, want die zijn er ook.

Blauwe pagina's | Verdraaid recht
oktober 2024
AA20240812

Wel een rechtstekort, maar de Hoge Raad gaat niet voor de full flex

L.A.G.M. van der Geld

Naast het huisvestingstekort, personeelstekort, begrotingstekort en vluchtelingenopvangtekort lijlt er nu ook een rechtstekort te zijn. Eén zo’n rechtstekort houdt Lucienne van der Geld in het bijzonder bezig: dat van een biologisch kind in de erfbelasting.

Opinie | Column
oktober 2024
AA20240831

Passend onderwijs: van leerplicht naar leerrecht

L. van den Berge

Post thumbnail Voor veel kinderen is in Nederland geen onderwijs beschikbaar dat voldoet aan hun behoeften. Naar schatting zitten ongeveer 25.000 leerlingen daarom noodgedwongen langdurig thuis. Om tot verbeteringen te komen, is structurele aanpassing nodig van wetgeving en beleid op het gebied van het passend onderwijs.

Opinie | Amuse
oktober 2024
AA20240814

Non-binaire ontwikkelingen in het licht van het EVRM

I. van Oosterhout

Post thumbnail Een tijdlang leek er een tendens te zijn richting de wettelijke verankering van non-binaire geslachtswijziging. Recentelijk wijzen verschillende ontwikkelingen echter eerder op een stagnerende tendens, waaronder de recent aangenomen motie om het wetsvoorstel in te trekken dat geslachtswijziging voor transgenders moet vereenvoudigen. In dit artikel wordt besproken wat de stand van zaken is ten aanzien van non-binariteit en in hoeverre deze ontwikkelingen daadwerkelijk reden zijn tot zorgen.

Verdieping | Verdiepend artikel
oktober 2024
AA20240817

De aanstaande Europese richtlijn over passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven: een mooi maar ingewikkeld initiatief

C. de Groot, L.A. Gunneweg

Post thumbnail Na een bewogen proces is er overeenstemming bereikt over het voorstel voor een Richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid. Ondernemingen zullen verplicht zijn om maatschappelijke zorgvuldigheid te betrachten bij het uitvoeren van hun activiteiten en zullen daarnaast een klimaattransitieplan moeten vaststellen. In dit artikel zullen wij ingaan op de verplichtingen van (moeder)ondernemingen, de handhaving van deze verplichtingen en enkele aandachtspunten.

Verdieping | Verdiepend artikel
oktober 2024
AA20240833

Persona non grata declarations under international diplomatic law

K.R. Lossman, C.M.J. Ryngaert

Post thumbnail The power to expel foreign diplomats is an important diplomatic instrument for states to defend their interests, including the protection of their national security. This article gives an overview of various aspects of the public international law institution of persona non grata declaration, which is governed by article 9 of the Vienna Convention on Diplomatic Relations (1961). It is argued that international law imposes few constraints on the receiving state issuing a persona non grata declaration.

Verdieping | Verdiepend artikel
oktober 2024
AA20240843

Onterven en passeren in het Byzantijnse recht

De nieuwe regeling van Novelle 115.3 en 4 (a.542)

H. de Jong

Post thumbnail Novelle 115, met name de capita 3 en 4, afgekondigd door keizer Justinianus (482-565) in 542, bevatte belangrijke nuanceringen en een nadere invulling van de toen bestaande regels betreffende het onterven en passeren van naaste verwanten. De Novelle had een doorwerking in het Byzantijnse recht van de Basilica en de Peira. Soms werden oude regels uit het Corpus iuris vanwege de introductie van Novelle 115 weggelaten of gewijzigd, soms ook opnieuw geïnterpreteerd zodat zij naast Novelle 115 hun gelding konden behouden.

Verdieping | Verdiepend artikel
oktober 2024
AA20240857

Naar verplichte kindervaccinatie?

M.A.J.M. Buijsen

Post thumbnail De vaccinatiegraad onder kinderen daalt. Uitbraken van ernstige infectieziekten zijn in Nederland inmiddels aan de orde van de dag. Debet hieraan is vaccine hesitancy. Politici hebben de invoering van een vaccinatieplicht voorgesteld. De auteur betoogt dat vaccinatiebeleid ook een grondrechtenkwestie is. Een dalende vaccinatiegraad is een schending van het aan het sociale grondrecht op gezondheid inherente verbod op regressie. Hoewel dat grondrecht niet tot invoering van vaccinatieplichten verplicht, staan andere grondrechten er nauwelijks aan in de weg.

Opinie | Opiniërend artikel
oktober 2024
AA20240826

Voortijdig vertrek bewindslieden

B.H. van den Braak

Vertrek van demissionaire bewindspersonen, nog voor het aantreden van een nieuw kabinet, is de afgelopen periode toegenomen. Geheel nieuw is het namelijk niet. Maar anders dan in het verleden, toen vertrek veelal samenhing met aanvaarding van een belangrijke functie, spelen nu ook soms meer persoonlijke belangen een rol. Het werd toegestaan en is toegestaan. Toch roept dit alles vragen op: zijn er regels en wat kunnen redenen zijn voor deze ontwikkeling? Zoals vaker biedt de parlementaire geschiedenis enig houvast.

Opinie | Opiniërend artikel
oktober 2024
AA20240852

De rechtsvormende taak van de rechter en de Caribische strijd om het homohuwelijk

J.J.J. Sillen

Hoge Raad 12 juli 2024, ECLI:NL:HR:2024:977 en ECLI:NL:HR:2024:978

Annotaties en wetgeving | Annotatie
oktober 2024
AA20240865

Tegen de leer van de redelijke toerekening

N. Rozemond

Post thumbnail Is de leer van de redelijke toerekening wel zo redelijk? Deze leer speelt een belangrijke rol in het materiële strafrecht bij causaliteit, aansprakelijkheid van rechtspersonen en ontoerekenbaarheid bij psychische stoornissen. Zonder nadere uitleg van redenen voor strafrechtelijke aansprakelijkheid is de toepassing van de leer van de redelijke toerekening een vorm van rechterlijke willekeur op basis van machtspreuken. Die redenen kunnen worden gevonden in de beginselen van het strafrecht en de belangen die door het strafrecht worden beschermd.

Rode draad | Dissenting opinions
oktober 2024
AA20240872

Het Bas-reliëf van Simart betreffende de Code civil in de Dôme des Invalides

Een rechts iconografische bijdrage

J.E. Spruit

Post thumbnail In de crypte van de Dôme des Invalides in Parijs bevindt zich een bas-reliëf, houdende de voorstelling van Napoleon als auctor intellectualis van de Code civil. Tot dusver heeft deze geen aandacht gekregen in de rechtsiconologische literatuur. Vandaar een poging tot exegese van het beeldhouwwerk, van de daarop geïnscribeerde teksten en hun literatuur-historische achtergrond. Wat valt er ten slotte op te merken over de authenticiteit van het citaat onder de afbeelding van Napoleon?

Perspectief | Perspectiefartikel
oktober 2024
AA20240878

Constitutionele bescherming voor toekomstige generaties?

R.B.J. Tinnevelt

Ben je rechtenstudent en wil je kans maken op € 200 en publicatie op ons blog? Beantwoord dan deze rechtsvraag van Ronald Tinnevelt in de vorm van een essay vóór 1 december 2024.

Perspectief | Rechtsvraag
oktober 2024
AA20240886

Laurentien

K.A.M. van Vught

De Centrale Raad van Beroep overwoog onlangs, in een zaak over terugbetaling van te veel ontvangen uitkering, dat er geen goed argument is om aan te knopen bij de wetsgeschiedenis wanneer er sprake is van gewijzigde maatschappelijke inzichten. Koen van Vught vraagt zich in deze column af of de CRvB wel ver genoeg gaat.

Perspectief | Column
oktober 2024
AA20240885

Kerkelijke tuchtprocedures in rechtsvergelijkend perspectief

A. Dijkstra

Het kerkelijk tuchtrecht neemt een bijzondere plaats in in het toch al veelkleurige terrein van het tuchtrecht. Deze proefschriftbijdrage geeft een beeld van mijn rechtsvergelijkend onderzoek naar kerkelijke tuchtprocedures. In mijn proefschrift heb ik het tuchtrecht van een aantal geloofsgemeenschappen vergeleken met dat van advocaten, bankiers en medici. Kampen dominees met dezelfde prangende tuchtrechtelijke vragen als artsen? En waar komen de verschillen nu precies vandaan? Onderwerpen die aan bod komen zijn de positie van de klager, de samenstelling van tuchtcolleges en de openbaarheid van tuchtrechtspraak.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
oktober 2024
AA20240888