Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State
Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/201901


Maandblad januari 2019

Ars Aequi januari 2019

Huurders die niet klagen, worden overgeslagen

D.B. Sander, J.T. Tegelaar

Wordt een indexeringsclausule in een huurovereenkomst met terugwerkende kracht toegepast, dan kan dat voor huurders leiden tot hoge vorderingen en een aanzienlijke huurprijsverhoging. In de jurisprudentie hieromtrent staat het algemene rechtsverwerkingsleerstuk centraal, dat huurders als gevolg van de hoge eisen die het stelt slechts in beperkte mate bescherming biedt. Ons advies aan huurders: wapent u eens met de klachtplicht van artikel 6:89 BW.

Opinie | Redactioneel
januari 2019
AA20190003

Statia onder curatele

L.J.J. Rogier

Post thumbnail Begin dit jaar werd de Tijdelijke wet taakverwaarlozing Sint Eustatius van kracht. Deze wet strekt tot het treffen van voorzieningen in verband met de grove taakverwaarlozing door het bestuur van dit Caribische eiland dat als openbaar lichaam deel uitmaakt van Nederland. Aanleiding was het advies van een Commissie van Wijzen, die op dit eiland een bestuurslijke chaos en een staat van wetteloosheid aantrof. Er werd een regeringscommissaris aangesteld die de taken van de zittende bestuursorganen overnam. Dit roept staatsrechtelijke vragen op over de autonome positie van Sint Eustatius binnen het Koninkrijk.

Blauwe pagina's | Caribisch recht
januari 2019
AA20190004

Deze amuse is niet langer beschikbaar. Over auteursrecht en algoritmes

S. Kulk

Post thumbnail De Europese wetgever werkt aan nieuwe wetgeving om het auteursrecht te updaten. Partijen zoals YouTube en Facebook zouden licenties moeten afsluiten voor de materialen die gebruikers uploaden naar hun platforms. Ook moeten de technologiebedrijven slimme technologieën gaan inzetten om auteursrechtinbreuken te voorkomen

Opinie | Amuse
januari 2019
AA20190006

De amicus curiae: een instrument voor rechtsvorming of ook voor rechtsbescherming?

J.E. Esser, Y.E. Schuurmans, R. Stolk

Post thumbnail De amicus curiae is in het Nederlandse recht aan een opmars bezig. Amici geven inzicht in de juridische en maatschappelijke gevolgen die de uitspraak van de rechter heeft. In het Nederlandse (bestuurs)recht ziet men vooral een rol voor de amicus bij rechtsvorming, waardoor er vrij veel eisen worden gesteld aan deze derdeninbreng. In dit artikel plaatsen we die benadering in een internationale context en vragen aandacht voor de bijdrage die de amicus kan leveren aan effectieve rechtsbescherming.

Verdieping | Verdiepend artikel
januari 2019
AA20190009

Accountability of the European Central Bank

R. Smits

Post thumbnail How accountability of its independent central bank has been organised in the European Union is the focus of this contribution. The European Central Bank’s accountability mechanisms (political, administrative and judicial review, auditing, and other means) are explained. They serve to make the central bank responsive to citizens and their representatives for its two main tasks: maintaining price stability (low inflation) and providing financial stability (soundness of the banks in the Euro Area).

Verdieping | Verdiepend artikel
januari 2019
AA20190027

Discriminating job applicants through algorithmic decision-making

M. Kullmann

Post thumbnail As an increasing number of hiring(-related) decisions have been delegated to algorithms, the author explores the question to what extent EU non-discrimination laws, in combination with the General Data Protection Regulation (EU) 2016/679, provide (unsuccessful) job applicants with sufficient legal means to address any discriminatory or biased automated decision taken by an employer.

Verdieping | Verdiepend artikel
januari 2019
AA20190045

De vrijheid van schoolstichting, overheidsbekostiging en onderwijsrichting

B.P. Vermeulen

Post thumbnail Bij het plannen van nieuwe, door de overheid te bekostigen scholen is de richting van de beoogde school, de godsdienstige, levensbeschouwelijke of neutrale grondslag, een dominante factor. Deze richtinggebonden planning staat echter onder kritiek, nu daarmee één specifiek keuzemotief doorslaggevend geacht wordt. Daarmee zouden andere schoolkeuzemotieven en initiatieven onvoldoende tot hun recht komen, en is er een spanningsveld met de eis van overheidsneutraliteit. Dit artikel bespreekt de relevante historie van de scholenplanning, de kanttekeningen bij het bestaande stelsel en het alternatief van de richtingvrije planning, neergelegd in het recente voorstel van een Wet meer ruimte voor nieuwe scholen.

Opinie | Opiniërend artikel
januari 2019
AA20190020

Verantwoordelijke vennootschappen en anderszins activistische aandeelhouders

O. Oost

Post thumbnail Een groep aandeelhouders van Shell zet zijn vennootschapsrechtelijke rechten in om bepaalde maatschappelijke doelen te bereiken, zoals het tegengaan van klimaatverandering. In deze bijdrage worden de juridische en morele grenzen hiervan verkend.

Opinie | Opiniërend artikel
januari 2019
AA20190038

De koopman van Rhodos

E.H. Hondius

Ewoud Hondius duikt diep in de archieven om de door Cicero bedachte kwestie 'De koopman van Rhodos' onder onze aandacht te brengen.

Opinie | Column
januari 2019
AA20190026

Werk aan de winkel

M.V. Polak

Er is werk aan de winkel voor onze nieuwe columnist Martijn Polak, en ook voor de Hoge Raad waar hij in zetelt, in het bijzonder op het gebied van het arbeidsrecht.

Opinie | Column
januari 2019
AA20190043

Pandrecht op het saldo ten gunste van de bank zelf en de regel van artikel 54 Fw

R.M. Wibier

Hoge Raad 23 november 2018, nr. 18/01846, ECLI:NL:HR:2018:2189 (Rabobank/Schepel en Miedema q.q.)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
januari 2019
AA20190054

Wettelijke aansprakelijkheidsbeperking AFM en DNB strijdig met Unierecht?

D. Busch, S.A.M. Keunen

Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU) 4 oktober 2018, ECLI:EU:C:2018:807 (Nikolay Kantarev/Balgarska Narodna Banka) Artikel 1:25d Wft beperkt de aansprakelijkheid van onze financiële toezichthouders AFM en DNB tot gevallen waarin de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of grove schuld. Gaat dit verder dan de ‘voldoende gekwalificeerde schending’ die het Unierecht als voorwaarde voor lidstaataansprakelijkheid stelt? De thans ter bespreking voorliggende uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie is voor de beantwoording van deze vraag van rechtstreeks belang.

Annotaties en wetgeving | Annotatie
januari 2019
AA20190059

Toegang tot het recht: woord vooraf

D.W. van Maurik, J. van Mourik, J.T. Tegelaar, B.F.M. Vulto, S.N.P. Wiznitzer

Post thumbnail De redactiecommissie legt in dit Woord vooraf uit waar de Rode draad 'Toegang tot het recht' over zal gaan.

Rode draad | Toegang tot het recht
januari 2019
AA20190065

Griffierechten en het recht op toegang tot de rechter

F.J. Fernhout

Post thumbnail Artikel 6 EVRM omvat het recht op toegang tot de rechter in burgerlijke zaken. Op de staten die partij zijn bij het EVRM rust een positieve verplichting om dit recht te waarborgen. Dat houdt onder meer in dat financiële obstakels op de een of andere manier moeten worden weggenomen en in ieder geval niet mogen worden opgeworpen. Bij de heffing van een bijdrage in de kosten van een procedure (de zgn. griffierechten) moet hiermee rekening worden gehouden. Deze bijdrage gaat na of de Nederlandse griffierechtenregeling binnen de door artikel 6 EVRM getrokken grenzen blijft.

Rode draad | Toegang tot het recht
januari 2019
AA20190067

Schijn bedriegt: gerechtsdeurwaarders, hun imago en de realiteit

A.W. Jongbloed

Gerechtsdeurwaarders hebben een imagoprobleem. Dat wordt door de beroepsgroep erkend en is een aandachtspunt voor de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Een slechte reputatie kan haar weerslag hebben op de bejegening van gerechtsdeurwaarders en de uitoefening belemmeren van de essentiële publieke taken die de gerechtsdeurwaarder in de samenleving vervult. Maar wordt er veel over gerechtsdeurwaarders geklaagd? Wat zijn de oorzaken van dit slechte imago? Tot welke problemen leidt dat? En waar liggen mogelijke oplossingen?

Perspectief | Perspectiefartikel
januari 2019
AA20190075

Juridische masteropleidingen te kust en te keur

H.K. Elzinga

Post thumbnail Willen rechtenstudenten beter worden voorbereid op een onzekere, toekomstige arbeidsmarkt? Of brengt de financiering van universitair onderwijs mee dat juridische faculteiten dingen naar de gunst van de studenten? Hoe kan de toename in aantal en diversiteit van juridische masteropleidingen worden gewaardeerd?

Perspectief | Perspectiefartikel
januari 2019
AA20190080