Opinie

Resultaat 1–12 van de 1582 resultaten wordt getoond

….. tot de dood erop volgt

L. Kaemingk, H. Wattendorff

In dit redactionele artikel wordt aandacht besteed aan de Commissie onderzoek medische praktijk inzake euthanasie (commissie Remmelink). Deze commissie doet onderzoek naar meer dan alleen de juridische kanten van levensbeëindiging op verzoek. De redacteuren benadrukken dat het destijds geldende art. 293 Sr (euthanasie is onder alle omstandigheden strafbaar) niet meer strookte.

Opinie | Redactioneel
juli 1990
AA19900422

‘…’ en het recht: cricket

E.H. Hondius

In deze column gaat Hondius in op een geestig boekje van zijn Australische collega hoogleraar Fraser over de overeenkomsten tussen cricket en recht.

Opinie | Column
november 2008
AA20080789

‘Adolescentenstrafrecht’: kanttekeningen bij voorstel staatssecretaris Teeven

I. Weijers

Post thumbnail Dit stuk houdt de voorstellen van staatssecretaris Teeven tot verdere uitwerking van een strafrecht voor adolescenten kritisch tegen het licht. De auteur concludeert dat de plannen van de staatssecretaris vooral een ingrijpende verzwaring van het jeugdstrafrecht inhouden en vooralsnog op het meest interessante punt, van de strafrechtelijke reactie op criminaliteit van jongvolwassenen, helaas weinig te bieden lijken te hebben.

Opinie | Opiniërend artikel
maart 2012
AA20120198

‘De Sahara ligt er. Of je nu van zand houdt of niet’. Jop Spruit over het Romeinse recht

Jop Spruit over het Romeinse recht

F. Ahlers, L. van den Berge

Post thumbnail Emeritus hoogleraar rechtsgeschiedenis Jop Spruit voltooide onlangs na bijna een kwart eeuw een enorm project: de Nederlandse vertaling van het Corpus iuris civilis in een prachtige twaalfdelige reeks, waarin naast het Nederlands ook de oorspronkelijke Latijnse en Griekse teksten zijn opgenomen. Het Corpus iuris civilis is de codificatie van het Romeinse recht die werd opgesteld in opdracht van de Oost-Romeinse keizer Justinianus (527-565). Deze bevat een verzameling juridische teksten die van allesbepalende invloed is geweest op de ontwikkeling van het recht in Europa en op de nationale Europese rechtsstelsels. Ars Aequi vroeg Spruit naar zijn visie op het Romeinse recht, zijn drijfveren voor deze vertaling en zijn mening over de hedendaagse plaats van het Romeinse recht in het juridisch onderwijs.

Opinie | Interview
april 2012
AA20120261

‘Een stroom van schade-acties’, een reactie

M.B.M. Loos

Reactie op een eerder redactioneel artikel waarbij er werd ingegaan op de collectieve actie om voorwaarden uit algemene voorwaarden onredelijk bezwarend te laten verklaren.

Opinie | Reactie/nawoord
december 1996
AA19960755

‘Eichmann is geen Mephisto!’

T.J.M. Mertens

Post thumbnail In haar verslag van de rechtszaak tegen de oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann stelt Hannah Arendt dat het kwaad in onze moderne wereld vaak voortkomt uit de weigering zelf na te denken. In Eichmann zag Arendt bijvoorbeeld geen monsterlijk roofdier, maar een ‘miezerig mannetje’, dat de morele verantwoordelijk voor zijn misdaden probeerde af te schuiven op anderen. Over deze controversiële opvatting van Arendt is al heel veel gezegd en geschreven. Nu is over Arendt ook een speelfilm verschenen, waarin haar verslag van het Eichmann-proces centraal staat.

Opinie | Amuse
juni 2013
AA20130428

‘I love Verkeersboetes’

T. Kodrzycki, A. Ringnalda

Een verzekering tot het vergoeden van verkeersboetes is om meerdere reden juridisch niet aanvaardbaar. Onder andere de openbare orde.

Opinie | Redactioneel
mei 2006
AA20060325

‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’

T. Kodrzycki, J.M.J. van Rijn van Alkemade

Dit redactionele artikel gaat in op een kaderbesluit van de Europese Unie waardoor boetes die in een lidstaat zijn opgelegd aan een inwoner van een andere lidstaat in het land van de overtreder ten uitvoer kunnen worden gelegd.

Opinie | Redactioneel
september 2006
AA20060566

‘Maar vele eersten zullen de laatsten zijn en de laatsten de eersten’

C. Tiel, H. Wattendorff

De Commissie koppeling studievoortgang en studiefinanciering onder leiding van R.J. in 't Veld heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om studievoortgang te verbeteren door koppeling daarvan aan de studiefinanciering. De Commissie acht verbetering van de studievoortgang vanuit maatschappelijk oogpunt wenselijk. Op grond van dit onderzoek zijn een aantal aanbevelingen geformuleerd die zijn neergelegd in het rapport 'Leren loont'. De Commissie tracht haar doelstelling te verwezenlijken door financiële prikkels te geven aan zowel studenten als aan universiteiten. De redactie zet in deze bijdrage uiteen waarom zij de voorstellen van de commissie onjuist en zelfs onrechtvaardig vindt. Zo zouden zij een onevenredig grote druk op bepaalde groepen studenten leggen, en daarnaast een achteruitgang van de onderwijskwaliteit veroorzaken.

Opinie | Redactioneel
november 1989
AA19890914

‘Making the law work for everyone’

J.M. Barendrecht

In dit artikel gaat Barendrecht in op rapporten van de VN waarin geconstateerd wordt dat er voor een overgroot deel van de wereldbevolking niet afdoende rechtsbescherming bestaat. Barendrecht noemt een aantal mogelijke oplossingen zoals een bottom up benadering en de openheid van een rechtssysteem voor plaatselijke gewoontes.

Opinie | Column
september 2008
AA20080619

‘Niets is zeker, en zelfs dat niet’

A. Woltjer

Post thumbnail In dit opiniërende artikel wordt ingegaan op de veranderlijkheid van het vreemdelingenrecht bekeken vanuit de Vreemdelingencirculaire. De constante verandering van het vreemdelingenrecht heeft te maken met de steeds veranderende doelstellingen die vaak politiek geladen zijn.

Opinie | Opiniërend artikel
januari 2008
AA20080030

‘Rio’ en het Olympisch vluchtelingenteam

M.Y.A. Zieck

Marjoleine Zieck schrijft in deze column over het Olympische vluchtelingenteam.

Opinie | Column
oktober 2016
AA20160734

Resultaat 1–12 van de 1582 resultaten wordt getoond