Perspectiefartikel

Resultaat 1–12 van de 271 resultaten wordt getoond

‘Arrondissement Nieuwenhof’: een oefenrechtbank gebaseerd op een simulatie van de juridische werkelijkheid

F.J. Fernhout, R. Otto, F. van Rijthoven, G. Span

In dit artikel wordt de 'moot court' of oefenrechtbank besproken zoals deze in 1988 werd aangeboden aan de juridische faculteit van de Rijksuniversiteit Limburg.

Perspectief | Perspectiefartikel
juni 1988
AA19880373

‘Je wordt eigenlijk een soort juridische huisarts.’ Interview met Pierre Sarton en Mirjam Deuring

interview met Pierre Sarton en Mirjam Deuring.

E.H.A. van Luijk, C. Rijckenberg

Voor de gemiddelde student is het zo klaar als een klontje na afronding van de studie gaat men aan de slag in de advocatuur, de rechterlijke macht (raio) of als ambtenaar bij de overheid. De klassieke juridische beroepen dus, eigenlijk alsof er niets anders is. Maar er is meer. Als afgestudeerd jurist kun je tevens aan de slag als bedrijfsjurist, of bij de juridische afdelingen van adviesbureaus en accountantskantoren. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Nederlnadse Vereniging van Ondernemingsrechtadviseurs (NeVOA) besteden wij in deze rubriek aandacht aan het beroep van de ondernemingsrechtadviseur. In dat kader spreken wij met mr. Pierre Sarton (1964) voorzitter van de NeVOA en directeur en ondernemingsrechtadviseur bij FSV Accountants en Adviseurs (FSV) te Zaltbommel, en mr. Mirjam Deuring (1979), eveneens ondernemingsrechtadviseur bij FSV.

Perspectief | Perspectiefartikel
december 2004
AA20040889

‘Knap lastig, lastig knap’ – prof.mr. Jannes Eggens (1891-1964)

T.E. Booms

Post thumbnail ‘Meijers en Scholten worden door velen als de grootste civilisten van de twintigste eeuw beschouwd. Vraagt men naar de drie grootsten, dan wordt de naam van Eggens vaak aan dit tweetal toegevoegd’, schreef Ewoud Hondius in 1987. Maar wie was die Eggens dan? Tom Booms geeft een overzicht van de persoon en zijn werk.

Perspectief | Perspectiefartikel
mei 2014
AA20140393

‘Shall I compare thee to a summer’s day?’

Nut en onnut van rechtsvergelijking

F.J. Fernhout

Post thumbnail Rechtsvergelijking is nuttig en hoeft niet moeilijk te zijn. Bij een juiste aanpak kunnen ook eerstejaars rechtenstudenten er op een zinvolle manier mee kennismaken. Dan moet wel worden gekozen voor de functionele benadering.

Perspectief | Perspectiefartikel
februari 2023
AA20230148

Aandachtspunten en veelvoorkomende fouten in schriftelijke opdrachten en (mini)scripties

A.J.M. Nuytinck

André Nuytinck verzamelt al enige jaren aandachtspunten en veelvoorkomende fouten voor rechtenstudenten en andere juristen. Ars Aequi publiceert zijn overzicht, zodat de nieuwe generatie rechtenstudenten, maar ook degenen die al wat langer studeren, hier hun voordeel mee kunnen doen.

Perspectief | Perspectiefartikel
september 2019
AA20190720

Advocaat-generaal bij de Hoge Raad en medewerk(st)er bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad

D.W.F. Verkade

Wat doet een advocaat-generaal bij de Hoge Raad? Hij of zij concludeert. Het concluderen omvat zon 90% van de werklast. De medewerk(st)ers van het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad helpen de A-G hierbij.

Perspectief | Perspectiefartikel
september 2007
AA20070708

Advocaten en een wankelend juridisch fundament

M.T.A.B. Laemers

Post thumbnail Moet een advocaat rechten hebben gestudeerd? In de media verschenen berichten dat veranderingen in de opleiding voor aankomend advocaten wenselijk zijn omdat er behoefte is aan advocaten met een (gedeeltelijk) niet-juridische achtergrond. Daarom zouden ook studenten met een andere vooropleiding tot de rechtenmaster toegelaten moeten worden.

Perspectief | Perspectiefartikel
december 2014
AA20140961

Advocatenpraktijk Rijksuniversiteit Limburg

M.J. van der Aa, T. Spronken

In dit artikel wordt het aan de Maastrichtse rechtenfaculteit aangeboden vak `Advocatenpraktijk Rijksuniversitteit Limburg´ besproken dat volgens de auteurs belangrijk is voor de vaardigheden en het vaardighedenonderwijs voor de in Maastricht opgeleide juristen.

Perspectief | Perspectiefartikel
februari 1991
AA19910146

Advocatuur, een keuze(-vak)

L.H.A.J.M. Quant

Advocatenboeken zijn in; televisieseries over advocaten zijn in en ook in de pers zijn advocaten in. Sinds enige tijd is er ook een keuzevak Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Van waar al die belangstelling en wat houdt dat keuzevak in?

Perspectief | Perspectiefartikel
juni 1994
AA19940437

Anders studeren: een pleidooi voor de praktijk

D. Garé, R. Verkijk

Dit artikel geeft het nieuwe idee weer dat onlangs is op gekomen om in plaats van de opleiding van de advocaat-stagiaire alleen nog een examen te houden, zoals in de Verenigde Staten het bar-exam. Het idee is dat dan de universiteiten het onderwijs voor de advocaat in spe zal gaan verzorgen.

Perspectief | Perspectiefartikel
april 2004
AA20040309

Anthony Trollope (1815-1882) en het Recht

J.C.M. Leijten

Post thumbnail

Gedachten over recht en litteratuur in zeven bedrijven. Tweede bedrijf over Anthony Trollope’s Phineas Finn.

Perspectief | Perspectiefartikel
mei 2008
AA20080380

Bachelor-masterstructuur en toegang tot juridische beroepen: de stand van zaken

A.F.M. Dorresteijn, R.C.H. van Otterlo

De invoering van de bachelor-masterstructuur, in het jargon de BaMa, heeft in de universitaire rechtenopleidingen het nodige teweeggebracht. In plaats van een doctoraaldiploma als eindpunt van de opleiding kan een student thans achtereenvolgens twee graden behalen die elk als afronding van een opleiding gelden: de graad van bachelor en de graad van master. De BaMa had verder tot gevolg dat het wettelijk vereiste diploma voor toegang tot juridische beroepen aanvankelijk is vertaald in de eis van een cumulatie van wo-bachelor en wo-master, beide op het gebied van het recht. Daardoor zouden hbo-

Perspectief | Perspectiefartikel
mei 2006
AA20060389

Resultaat 1–12 van de 271 resultaten wordt getoond