Toont alle 12 resultaten

‘In het algemeen vind ik dat je ontzettend voorzichtig moet zijn met het regelen van het inhoudelijke medisch handelen.’

Interview met prof.dr. H.J.J. Leenen

J. Broekhuizen, A.J. Verheij

H.J.J. Leenen werd op 25 juli 1929 geboren te Venlo. Na het gymnasium doorlopen te hebben, studeerde hij rechten in Utrecht, welke studie hij in 1952 afrondde. In 1966 promoveerde hij op het onderwerp 'Sociale grondrechten en gezondheidszorg'. Hij werkte tot september 1970 bij een nationale kruisvereniging en een artsenorganisatie. Daarna werd hij aan de medische faculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA) benoemd tot hoogleraar 'Sociale achtergronden van Gezondheid en Gezondheidszorg'. Leenen is op het gebied van de gezondheidszorg en het gezondheidsrecht zeer aktief geweest, ook op internationaal niveau. Hij is oprichter van de Vereniging voor Gezondheidsrecht, van het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht en van de European Journal of Health Law. Hij publiceerde vele artikelen in binnen- en buitenland en verscheidene boeken, waaronder zijn tweedelig Handboek Gezondheidsrecht. Leenen adviseerde regelmatig de overheid en was lid van vele commissies en organen. Uit die reeks zijn te noemen de Commissie-Festen die in 1973 de regering over de structuur en de financiering van de gezondheidszorg adviseerde, de Commissie-Dekker die hetzelfde in 1987 deed, de Staatscommissie Euthanasie en de Commissie-Leenen die tussen 1978 en 1982 vijf adviezen over de rechten van de patiënt uitbracht. Uit de werkzaamheden van die laatste commissie is onder andere de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) die op 1 april jongstleden in werking is getreden, voortgevloeid. Inmiddels is Leenen al weer enige jaren met emeritaat, maar is nog steeds actief op zijn vakgebied. Leenen wordt wel de founding father van het Nederlands gezondheidsrecht genoemd. In het kader van de Rode draad 'Beroepsaansprakelijkheid' spraken wij op 6 juli van dit jaar met hem in zijn huis in Amsterdam Oost.

Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid | Verdieping | Interview
november 1995
AA19950851

Aansprakelijkheid voor beroepsfouten – van droom carrière naar nachtmerrie

Rode draad 'Beroepsaansprakelijkheid'

C.J.J.M. Stolker

In dit eerste artikel bij de Rode draad 'Beroepsaansprakelijkheid' wordt ingegaan op de aansprakelijkheid van verschillende beroepsbeoefenaren en de trends daarin. De auteur kijkt met name naar de ontwikkelingen in Amerika en doet tenslotte enige suggesties.

Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid
januari 1995
AA19950013

Beantwoording rechtsvraag (243) Medisch beroep

E.W. van Slooten

Beantwoording van een rechtsvraag in het kader van de Rode draad 'beroepsaansprakelijkheid' waarbij de medische beroepsaansprakelijkheid centraal staat en er onder meer gekeken wordt naar de medische behandelingsovereenkomst en alle eisen die daaruit voortvloeien bij het bewijzen van een medische beroepsfout en aansprakelijkheid vast te stellen.

Perspectief | Rechtsvraag | Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid
september 1995
AA19950726

Beroepsaansprakelijkheid en legal opinions

M. Brink, G.T.M.J. Raaijmakers

In het onderstaande artikel wordt ingegaan op de aansprakelijkheid van een advocaat voor een zogenaamde legal opinion. Deze figuur, is met name tot ontwikkeling gekomen in het Anglo-Amerikaanse recht en wordt ook voor de Nederlandse praktijk steeds belangrijker. De legal opinion heeft, ondanks het toenemend belang ervan, in de Nederlandse literatuur nog niet veel aandacht gekregen.

Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid
juni 1995
AA19950466

Beroepsaansprakelijkheid en verzekering

M.W.E. Koopmann

Beroeps)aansprakelijkheid en verzekering beïnvloeden elkaar. In deze bijdrage wordt ingegaan op vragen als: Welke schade is voor de beroepsbeoefenaar nog te verzekeren en welke niet? Zouden bepaalde beroepsgroepen wettelijk verplicht moeten worden tot het sluiten van een aansprakelijkheidsverzekering of dient dit aan de verschillende beroepsgroepen zelf te worden overgelaten? Moet een benadeelde een act ion directe tegen de verzekeraar worden toegekend naar model van artikel 6 WAM? Is het wenselijk om voor bepaalde vormen van schade (denk bijvoorbeeld aan schade op medisch gebied) een aansprakelijkheidslimiet in de wet te stellen (conform artikel 6:110 BW)? Kunnen beroepsbeoefenaren zich tegen persoonlijke aansprakelijkheid (voldoende) beschermen door een rechtspersoon (denk hierbij aan een NV, een BV of een coöperatie) op te richten?

Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid
oktober 1995
AA19950755

De bewijslastverdeling bij beroepsaansprakelijkheid

J.M. van Dunné

In dit artikel bij de Rode draad 'beroepsaansprakelijkheid' komt de bewijslastverdeling aan de orde. Daar waar een beroepsbeoefenaar een beroepsfout maakt is het voor de gedupeerde altijd moeilijk om deze beroepsfout te bewijzen daar de gedupeerde een kennisachterstand heeft. In dit artikel wordt ingegaan op de bewijslast bij beroepsaansprakelijkheid en wordt er gekeken naar de jurisprudentie hieromtrent.

Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid
september 1995
AA19950664

Inleiding Rode draad ‘Beroepsaansprakelijkheid’

J. Broekhuizen, A.J. Verheij, A. van Vught

In deze inleiding bij de Rode draad 'Beroepsaansprakelijkheid' wordt ingegaan op het nieuwe thema van de Rode draad en wordt geschetst welke onderwerpen aan bod kunnen komen bij de aansprakelijkheid van de beroepsbeoefenaar.

Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid
januari 1995
AA19950012

Is beroepsaansprakelijkheid iets bijzonders?

C.J.H. Brunner

In de laatste bijdrage aan de Rode draad 'Beroepsaansprakelijkheid' komen de volgende onderwerpen aan de orde: het vrije beroep; het verschil tussen beroep en bedrijf; kunstfouten en beroepsfouten; het criterium 'fout', alsmede de daardoor veroorzaakte schade; aansprakelijkheid en verzekering; beperking van aansprakelijkheid en verhaal; de maatschap en de praktijk BV. Een en ander staat in het teken van de vraag: is beroepsaansprakelijkheid iets bijzonders?

Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid
december 1995
AA19950932

Kansverlies als schadefactor bij medische aansprakelijkheid

M. de Ridder

In de praktijk blijkt het vaak moeilijk te achterhalen of er een causaal verband bestaat tussen de fout van de arts en het niet-genezen van de patiënt. Door de bewijslast dat de kunstfout wel of niet tot de schade heeft geleid bij de arts of bij de patiënt te leggen, wordt dit soort problemen op een 'alles of niets' manier opgelost. Aangezien een dergelijk bewijs in de praktijk vaak niet te leveren is, kan dit bovendien tot zeer onbillijke resultaten leiden. Frankrijk en België hebben voor dit probleem een goede en bruikbare oplossing gevonden door de toepassing van de theorie van de verloren kans. De patiënt krijgt bij toepassing van deze leer alleen de verloren kans op genezing vergoed. Ik verwacht dan ook dat het niet lang meer zal duren totdat deze theorie door de rechter in het civielrechtelijke medische aansprakelijkheidsrecht zal worden geïntroduceerd.

Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid
juli 1995
AA19950548

Rechtsvraag (243) Medisch beroep

E.W. van Slooten

Rechtsvraag in het kader van de Rode draad 'beroepsaansprakelijkheid' waarbij de beroepsaansprakelijkheid van een arts aan de orde is.

Perspectief | Rechtsvraag | Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid
april 1995
AA19950310

Samenloop van tuchtrecht, strafrecht en privaatrecht bij beroepsaansprakelijkheid

R.P.J.L. Tjittes

In dit artikel behorend bij de Rode draad 'beroepsaansprakelijkheid' gaat Tjittes in op de mogelijkheden van samenloop tussen tuchtrecht, strafrecht en civiel recht. Vervolgens kijkt Tjittes of cumulatie van sancties mogelijk is.

Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid
februari 1995
AA19950102

Vrijtekening van beroepsaansprakelijkheid

F.J. de Vries

In dit artikel wordt, in het kader van de Rode draad over beroepsaansprakelijkheid, aandacht besteed aan de per beroepsgroep sterk verschillende mogelijkheden om zich van aansprakelijkheid vrij te tekenen. Er wordt stil gestaan bij de wijze waarop dit onderwerp is geregeld in drie vrije beroepen: de advocaten, die zich als gevolg van interne regels in beperkte mate kunnen vrij-tekenen; de artsen, die volgens de wet hun aansprakelijkheid niet mogen beperken; en de raadgevende ingenieurs, die op dit punt geen bijzondere belemmeringen kennen. Besloten wordt met enkele opmerkingen over wettelijke limitering van aansprakelijkheid als alternatief voor contractuele beperking van aansprakelijkheid.

Rode draad | Beroepsaansprakelijkheid
maart 1995
AA19950186

Toont alle 12 resultaten