Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202205


Maandblad mei 2022

Polly Higgins – advocaat van de aarde

L.G.L. Hartman-Ohnesorge, E.E. Maathuis

Post thumbnail

In deze aflevering van de Blauwe Pagina’s ‘Rechtsheld(inn)en’ schrijven Ellen Maathuis en Lara Ohnesorge over Polly Higgins, advocaat van de aarde. Zij was niet alleen een rechtsheldin vanwege haar inzet voor de bescherming van de aarde, maar ook omdat zij buiten gebaande paden durfde te treden, zowel op intellectueel als op persoonlijk vlak.

Blauwe pagina's | Rechtsheld(inn)en
mei 2022
AA20220348

Pleidooi voor herstelrecht

J. Bakker

Het Nederlandse strafklimaat wordt al jaren strenger, en de roep om hardere straffen neemt toe. Dit redactioneel betoogt dat vergeldingsgericht straffen inherent verkeerd is, omdat het voortvloeit uit de illusie dat we afzonderlijke individuen zijn, afgescheiden van de rest van de wereld. Bovendien leidt deze benadering tot grote schade aan daders en de samenleving. Daarom moet de huidige aanpak van het strafrecht, waarin intentionele leedtoevoeging een grote rol speelt, worden vervangen door herstelrecht, dat draait om het herstellen van de schade en van de relatie tussen dader, slachtoffer en de maatschappij als geheel.

Opinie | Redactioneel
mei 2022
AA20220347

Met de billen bloot

De (grensoverschrijdende) informatieplicht in het beslag- en executierecht

K.J. Krzeminski

Post thumbnail

Een schuldeiser moet soms zelf op zoek naar voor verhaal vatbare vermogensbestanddelen van een schuldenaar. De vraag dringt zich op of het niet veel makkelijker is als de schuldenaar wordt verplicht te vertellen of, en zo ja, waar hij bronnen van inkomsten en vermogen heeft. Kan een schuldenaar worden verplicht openheid te geven over zijn inkomens- en vermogenspositie in Nederland en daarbuiten? Of mag de schuldenaar dit weigeren met een beroep op privacy of een variant op het nemo-tenetur-beginsel? Deze vragen geven aanleiding voor een korte ronde langs de wettelijke en buitenwettelijke informatieplichten in het Nederlandse beslag- en executierecht.

Opinie | Amuse
mei 2022
AA20220350

Naar meer transparantie in het hoger beroep in vreemdelingenzaken

V.M. Bex-Reimert, A.T. Marseille, M. Wever

Post thumbnail

Als er een rechtsgebied is waar transparantie cruciaal is, vanwege de grote belangen die er op het spel staan, is dat het vreemdelingenrecht. Juist het vreemdelingenrecht, en dan met name het hoger beroep in vreemdelingenzaken, blinkt echter uit in intransparantie: zo’n 85% van de uitspraken in hoger beroep wordt niet gemotiveerd, slechts 1% van de zaken wordt op een zitting behandeld. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheid daar verandering in te brengen.

Verdieping | Verdiepend artikel
mei 2022
AA20220353

Geautomatiseerde werken en gegevensdragers, tijd voor vernieuwing

J.W. van den Hurk

Post thumbnail

Kernbegrippen in wetgeving en vooral jurisprudentie met betrekking tot cybercrime zijn ‘geautomatiseerde werken’ en ‘gegevensdragers’. Hoewel de betekenis ervan inmiddels uitgekristalliseerd lijkt te zijn, is niets minder waar. Met name de opkomst van clouddiensten heeft ertoe geleid dat de huidige invulling van deze begrippen niet steeds bruikbaar is. Daarom moet worden gezocht naar begrippen die dat wel zijn.

Verdieping | Verdiepend artikel
mei 2022
AA20220363

Mag het bestuur ook wat de rechter mag?

Over de verhouding tussen bestuur en rechter (naar aanleiding van de toeslagenaffaire)

W.L. Borst

Post thumbnail Bureaucratie is een beladen term. Was bureaucratie niet de oorzaak van de kinderopvangtoeslagenaffaire? En hebben ook de rechters zich niet te veel gedragen als kille bureaucraten? Wat onderscheidt eigenlijk rechtspraak van bureaucratie? Wat bureaucratie is, heeft Max Weber ons geleerd. Wat rechtspraak is, kunnen we leren van Paul Scholten. De confrontatie van hun visies levert verrassende inzichten op.

Verdieping | Verdiepend artikel
mei 2022
AA20220384

Controles op grond van huidskleur

A.B. Terlouw

Post thumbnail

Anders dan de rechtbank op 22 september 2021 in de zaak van Amnesty International e.a. tegen de Koninklijke Marechaussee, is Ashley Terlouw van oordeel dat mensen niet mede op grond van hun huidskleur mogen worden geselecteerd voor controles op onrechtmatige binnenkomst. Die controles vinden plaats nadat personen zijn binnengekomen op de luchthaven met vluchten uit een andere EU-staat. Zij legt in onderstaand artikel uit dat de redenering dat huidskleur een aanwijzing is voor onrechtmatig verblijf onjuist is en dat sprake is van discriminatie zonder dat daar een rechtvaardiging voor bestaat. Als het gaat om rassendiscriminatie moet de rechtvaardigingstoets zo strikt mogelijk worden geïnterpreteerd.

Opinie | Opiniërend artikel
mei 2022
AA20220380

Hoe valt het nimbysyndroom – dat we oplopen door disrupters – te genezen?

L.A.G.M. van der Geld

Nederlanders zijn wel voorstander van nieuwe ontwikkelingen, maar niet in onze achtertuin. Dat is het ‘nimbysyndroom’. Na Airbnb en flitsbezorgers komt er ongetwijfeld weer een nieuwe ‘disrupter’ en uiteraard gaan we proberen die ‘disrupter’ juridisch te reguleren. Als dat niet werkt is de stap naar de rechter snel gemaakt. Maar Lucienne van der Geld ziet dichtbij huis een betere oplossing.

Opinie | Column
mei 2022
AA20220379

Statutaire instructiebevoegdheid algemene vergadering maakt van een manager nog geen werknemer

S.M. Bartman

Hoge Raad 18 februari 2022, ECLI:NL:HR:2022:282 (X BV/Staatssecretaris van Financiën)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
mei 2022
AA20220391

Free as a bird? Het Europees Hof van Justitie onderstreept de autonome positie en toetsingsvrijheid van de nationale rechter

H.C.F.J.A. de Waele

Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU; Grote Kamer) 22 februari 2022, zaak C-430/21, ECLI:EU:C:2022:99 (RS)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
mei 2022
AA20220395

De Wet open overheid, een nieuw tijdperk?

Marte van der Loop

Met de plaatsing in het Staatsblad op 25 oktober 2021 van de Wet open overheid (Woo) en de Wijzigingswet Woo is een einde gekomen aan een langdurig wetgevingstraject dat als doel had de openbaarheid van overheidsinformatie te vergroten en de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te vervangen door een nieuwe wet. In dit artikel gaat Marte van der Loop uitgebreid in op de lange totstandkomingsgeschiedenis van de Woo, de hoofdpunten uit die wet en de verschillen tussen de Woo en de Wob.

Annotaties en wetgeving | Wetgeving
mei 2022
AA20220400

De invoering van een algemene bepaling of preambule bij de Nederlandse Grondwet in rechtsvergelijkend perspectief

J. Goossens, M.P. Kuijvenhoven

Op 5 april 2022 heeft de Tweede Kamer in tweede lezing het voorstel aangenomen tot toevoeging van een ongenummerde, algemene bepaling bij de Nederlandse Grondwet, namelijk ‘De Grondwet waarborgt de grondrechten en de democratische rechtsstaat.’ Deze bijdrage bevat een tekstuele rechtsvergelijking van de drie kernbeginselen in deze inleidende bepaling (democratie, rechtsstaat en grondrechten) met de preambules en het corpus van de 192 andere, geldende nationale grondwetten.

Rode draad | Grenzeloze Grondwetten
mei 2022
AA20220412

Het mondelinge eindvonnis in civiele zaken: Pippi Langkous revisited

E.A. Messer

In deze perspectiefbijdrage betoogt de auteur dat rechters door middel van het wijzen van mondeling eindvonnis de trend van te lange civiele procedures (ook in juridisch complexe zaken) kunnen doen keren. De auteur bespreekt zijn ervaringen uit de praktijk en formuleert voordelen die het mondelinge eindvonnis zijns inziens meebrengt, alsook obstakels waarmee rechters zich bij het wijzen van zo’n vonnis geconfronteerd zouden kunnen zien. Volgens de auteur is voor het vergroten van het aantal zaken waarin mondeling eindvonnis wordt gewezen, een belangrijke rol weggelegd voor de selectie van nieuwe rechters.

Perspectief | Column
mei 2022
AA20220420

Tribonianus, de verguisde architect van het recht

E. Koops

Tribonianius is niet erg bekend en ook niet erg bemind, maar hij verdient beter, zo vindt Egbert Koops. Justinianus en het Romeinse recht hebben heel veel te danken aan de tomeloze inzet van Tribonianus.

Perspectief | Column
mei 2022
AA20220423

Voorbereiding liquidatie? De strafrechtelijke aansprakelijkheid van zogeheten ‘plakkers’

Beantwoording rechtsvraag (351) Strafrecht

M.J. Dubelaar

In het oktobernummer van Ars Aequi verscheen een rechtsvraag over de (mogelijke) voorbereiding van een liquidatie. In dit artikel geeft Marieke Dubelaar antwoord op die rechtsvraag, en onthult wie de winnaar van de hoofdprijs van € 200 is.

Perspectief | Rechtsvraag
mei 2022
AA20220424

Gnaeus’ geldzorgen

Rechtsvraag (352) Romeins recht

J.E. Jansen

Beantwoord deze Romeinsrechtelijke rechtsvraag over de door geldzorgen geplaagde boer Gnaeus, zijn eigenwijze koe Vacca en andere schatten vóór 1 augustus 2022 en maak kans op de hoofdprijs van € 200! Alle serieuze inzenders mogen een boek van Ars Aequi Libri uitkiezen.

Perspectief | Rechtsvraag
mei 2022
AA20220428