Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202104


Maandblad april 2021

Ars Aequi april 2021

Het verhaal van de coffeeshop en de inherente afwijkingsplicht

A.M.L. Jansen

Post thumbnail Coffeeshops vormen een mèr a boire voor spannende rechtspraak, net als beleidsregels en de daaraan inherente afwijkingsbevoegdheid en afwijkingsplicht. Voeg deze ingrediënten samen en smullen maar. Of: hoe een coffeeshop helpt de inherente afwijkingsbevoegdheid en -plicht inzichtelijk te maken.

Blauwe pagina's | Spraakmakende Zaken
april 2021
AA20210332

Gedwongen pensionering van rechters: een verouderde norm?

L.M. van den Bosch, R.H.T. Jansen

De Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren kent al bijna een eeuw een harde leeftijdsgrens: zodra een rechter zeventig jaar oud is, moet hij of zij de toga aan de wilgen hangen. De auteurs van dit redactioneel betogen dat de wettelijke pensioenontslagleeftijd voor rechters is verouderd. Zou die leeftijdsgrens niet met de gemiddelde levensverwachting moeten meegroeien?

Opinie | Redactioneel
april 2021
AA20210331

Een kijkje in de rechtspraakkeuken: welk gerecht verdient prioriteit?

M.J.A.M. Ahsmann

Post thumbnail Een zevengangenmenu, een verrassingsmenu of een veganistisch menu: keuzestress te over voor de burger. Of het een dinerbox van een sterrenrestaurant wordt of een eenvoudige hap bij de afhaalchinees is vooral afhankelijk van ieders smaak en portemonnee. Iets dergelijks geldt ook voor de Raad voor de rechtspraak. Welke gerechten hij op de menukaart zet, zou moeten afhangen van zijn doelstellingen en middelen. Met een kijkje in de keuken van de rechtspraak wil ik de lezer een amuse voorschotelen met een palet aan tegengestelde, bitterzoete smaken.

Opinie | Amuse
april 2021
AA20210334

Van Portalis naar de toeslagenaffaire

E.H. Hondius

In deze column pleit Ewoud Hondius voor (meer) verwijzingen naar de wereldliteratuur.

Opinie | Column
april 2021
AA20210345

Waarom the firm wel een familiestatuut kan gebruiken

L.A.G.M. van der Geld

Naar aanleiding van het interview van prins Harry en Meghan Markle met Oprah Winfrey vraagt Lucienne van der Geld zich in deze column af of de Royal Family wel een familiestatuut heeft, zoals Napoleon Bonaparte had voor zijn familie.

Opinie | Column
april 2021
AA20210373

Macht en willekeur, of hoe het Europees Hof voor de Rechten van de Mens negen eisen voor kwalitatief goede wetgeving neerlegde

B. van der Sloot

Post thumbnail

Niet alleen het handelen van de uitvoerende macht en de consequenties daarvan voor de rechten van burgers, maar ook wetgeving als zodanig kan een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens opleveren. Wetten moeten zo zijn opgesteld dat ze de kans op machtsmisbruik minimaliseren en burgers in staat stellen redelijkerwijs in te schatten hoe de uitvoerende macht zijn bevoegdheden wel of niet zal inzetten, dixit het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Verdieping | Verdiepend artikel
april 2021
AA20210337

‘Ras’ en ‘gemengdheid’ in Nederlandse jurisprudentie

B. de Hart

Post thumbnail Het is mijn bedoeling het beeld dat voor Nederlandse juristen ‘ras’ er in de rechtsgeschiedenis nooit toe deed bij te stellen. Eerder deed ik dat aan de hand van korte biografieën van enkele Nederlandse juristen en de rol van het denken over ‘ras’ in hun werk als wetgever, rechter en wetenschapper. In deze bijdrage onderzoek ik Nederlandse jurisprudentie in de periode voor 1970, waarin ik naga hoe rechters in rechterlijke beslissingen betekenissen van ‘ras’ (re)produceerden.

Verdieping | Verdiepend artikel
april 2021
AA20210359

Terughoudend gebruik van vereenzelviging: dermate ernstig misbruik van recht als uitzonderlijke omstandigheid?

K. van Leusden

Studente Kirsten van Leusden schreef deze annotatie bij rechtbank Noord-Nederland 24 juli 2019, ECLI:NL:RBNNE:2019:3323, over vereenzelviging.

Verdieping | Verdiepend artikel
april 2021
AA20210353

De onzichtbare ambtenaar

Extern optreden van ambtenaren: de Oekaze-Kok onder de loep

R. Bekker

Post thumbnail Hoever kunnen ambtenaren gaan bij hun externe optreden? Sinds begin jaren 70 bestaan daarvoor bij het rijk Aanwijzingen van de minister-president, sinds 1998 ook wel bekend als de Oekaze-Kok. Die gaan over hun vrije meningsuiting en over hun contacten met Kamerleden en journalisten. Voor die contacten hebben ze toestemming nodig. Gaandeweg is dat regime versoepeld, in december 2020 zijn nieuwe Aanwijzingen vastgesteld.

Opinie | Opiniërend artikel
april 2021
AA20210346

Het Duitse hondenuitlaatgebod: maatgevend voor het Nederlandse dierenwelzijnsrecht of te gek om los te lopen?

C.W. Ripmeester, J. Staman

Post thumbnail Medio augustus 2020 lanceerde de Duitse bondsminister van Voeding en Landbouw Julia Klöckner een aantal wijzigingen in de regelgeving voor particuliere hondenbezitters. Een opvallende is een concreet geformuleerde ‘uitlaatplicht’ voor hondenbezitters. Zou zo’n verplichting in onze dierenwelzijnswetgeving passen en van waarde kunnen zijn?

Opinie | Opiniërend artikel
april 2021
AA20210368

Corona en dieren: meer beschermwaardigheid van dieren dringend gewenst

A.C. Hendriks

Post thumbnail We spreken inmiddels al een jaar lang over weinig anders dan corona. Alles is erop gericht deze ziekte onder controle te krijgen. De overheid deinst er in dit kader niet voor terug om vergaande maatregelen te nemen, zoals het sluiten van scholen, het beperken van de omgang met anderen en het instellen van een avondklok. Dit roept allerlei mensenrechtelijke vragen op. Daar staat tegenover dat de overheid bedrijven die gedwongen zijn de deuren te sluiten financieel steunt. Kent de overheid een soortgelijke integrale visie op dieren tijdens de coronacrisis? Mijns inziens ontbreekt het in het geheel aan een dergelijke zienswijze en laat de coronacrisis zien dat het de hoogste tijd is om de beschermwaardigheid van dieren serieus op te pakken.

Opinie | Opiniërend artikel
april 2021
AA20210374

Beslag op zorgbonus

A.W. Jongbloed

Rb. Noord-Holland (vzr., zittingsplaats Alkmaar) 12 januari 2021, ECLI:NL:RBNHO:2021:233 (Ziggo c.s./X)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
april 2021
AA20210378

De Shell Nigeria-arresten van het hof Den Haag, een doorbraak bij internationale milieuschade?

S.M. Bartman, C. de Groot

Hof Den Haag 29 januari 2021, ECLI:NL:GHDHA:2021:132 (Oguru) en ECLI:NL:GHDHA:2021:133 (Dooh)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
april 2021
AA20210384

De Afdeling en Verklaringen omtrent gedrag: disproportionele gevolgen voor de burger?

A.T. Marseille

ABRvS 1 juli 2020, ECLI:NL:RVS:2020:1543

Annotaties en wetgeving | Annotatie
april 2021
AA20210392

Aanpak van problematische schulden: de Wet adviesrecht gemeenten bij beschermingsbewind

Een streep door financiële autonomie en zelfbeschikking

Criteria voor het instellen van bewind op grond van een geestelijke of lichamelijke toestand

In memoriam Justice Ruth Bader Ginsburg: Justice, justice thou shalt pursue

H. Kurzbauer

Post thumbnail From her early days making her way through the male-dominated halls of Harvard Law School to her rise to reach a coveted place as the 107th Justice on the US Supreme Court, Ruth Bader Ginsburg’s tireless fight for equality in the broadest sense of the word captured the hearts and minds of millions. With a plethora of biographical and autobiographical materials accessible to those who yearn for deeper engagement with the formidable ‘tigress on civil procedure’, as Justice Antonin Scalia has called her, this article seeks to share insights into lesser-known qualities that were wrapped in a tiny package with a huge message.

Perspectief | Verdiepend artikel
april 2021
AA20210412

Summum ius summa iniuria

H.T.M. Kloosterhuis, C.E. Smith

In deze column bespreken Carel Smith & Harm Kloosterhuis Erasmus en Radbruch die op hun beurt de rechtsspreuk 'summum ius summa iniuria' van Cicero bespreken.

Perspectief | Column
april 2021
AA20210416

Samenloop in Europees privaatrecht

R. de Graaff

Ruben de Graaff promoveerde op 9 september 2020 aan de Universiteit Leiden met een proefschrift over samenloop in het Europees privaatrecht. In deze bijdrage vertelt hij over zijn onderzoek.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
april 2021
AA20210417