Verdiepend artikel

Resultaat 1–12 van de 611 resultaten wordt getoond

‘Artikel nul’: een algemene bepaling over rechtsstaat, democratie en grondrechten in de Grondwet?

M. Adams, G.J. Leenknegt

Post thumbnail Dit voorjaar zal de regering voorstellen een algemene bepaling toe te voegen aan de Grondwet, inhoudende dat de Grondwet de rechtsstaat, de democratie en de mensenrechten waarborgt. De auteurs menen dat de voorgestelde bepaling in normatieve zin niet veel toevoegt aan onze Grondwet; in een meer symbolische zin is de bepaling wel van belang. De genoemde waarden zouden daarom op een andere plek tot uitdrukking moeten komen: voorafgaand aan de gehele Grondwet – als preambule dus.

Verdieping | Verdiepend artikel
maart 2015
AA20150207

‘De Hoge Raad is natuurlijk netter dan net, keuriger dan keurig’

Interview met Marc Ynzonides

C.A. Oudshoorn, C. Rijckenberg

In dit interview met de cassatieadvocaat mr. Marc Ynzonides komt naar voren wat de drijfveren voor de geïnterviewde zijn, wat diens werkzaamheden precies zijn en wat de problemen bij cassaties zijn.

Overig | Rode draad | Raad en daad | Verdieping | Verdiepend artikel
juni 2005
AA20050464

‘Though this be madness, yet there is method in ’t’.

De codificatie van het internationaal privaatrecht in Boek 10 Burgerlijk Wetboek

M.V. Polak

Post thumbnail In deze bijdrage onderzoekt Martijn Polak wat de codificatie van het internationaal privaatrecht in Boek 10 Burgerlijk Wetboek wel en niet inhoudt. Na een korte beschrijving van de geschiedenis van de codificatie van het ipr bespreekt hij de totstandkoming, systematiek en inhoud van Boek 10, de verhouding daarvan tot de deelcodificaties van het ipr die tussen 1981 en 2008 tot stand zijn gebracht en de onderdelen van het ipr die niet in Boek 10 te vinden zullen zijn.

Verdieping | Verdiepend artikel
april 2011
AA20110274

‘You’re first a criminal, and then a Brit!’ Enkele rechtsvergelijkende opmerkingen over ‘ne bis in idem’ in het straf(proces)recht van het Verenigd Koninkrijk

J.F. Nijboer bewerkt door P.A.M. Mevis

De Britse Law Commission heeft recentelijk een rapport uitgebracht over double jeopardy and prosecution appeals, dat is overgenomen door de Lord High Chancellor en door hem aangeboden aan het Parlement van het Verenigd Koninkrijk. Wat het meest in het oog springt, is dat de Law Commission het voorstel doet om onder omstandigheden een strafzaak te heropenen na een vrijspraak (acquittal). Omdat wijd verspreid in de westelijke wereld een vrijspraak ‘gevoeld ’of ‘ervaren ’wordt als een verkregen recht, mede in relatie tot het veelal als beginsel aangeduide ne bis in idem oogt het voorstel opmerkelijk — ook in het Verenigd Koninkrijk zelf. In dit artikel worden enige relativerende rechtsvergelijkende opmerkingen gemaakt.

Verdieping | Verdiepend artikel
juni 2001
AA20010428

‘Je was erbij, dus je bent erbij’

Groepsaansprakelijkheid van artikel 6:166 BW en het Byzantijns recht

D. Penna

Post thumbnail In hoeverre kan de bestudering van Romeins en Byzantijns recht toegevoegde waarde hebben bij de uitleg en de toepassing van het huidige recht? Aan de hand van een voorbeeld zal ik in deze bijdrage op die vraag ingaan. Ik zal mij daarbij richten op de discussie die in Nederland is ontstaan over groepsaansprakelijkheid (art. 6:166 BW). Naar aanleiding van Byzantijnse en westerse commentaren over groepsaansprakelijkheid zal ik ook ingaan op de verhouding tussen de Byzantijnse en de westerse juridische traditie en de rol die Byzantijns recht kan spelen bij de interpretatie van het Corpus Iuris Civilis.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2023
AA20230873

‘Ras’ en ‘gemengdheid’ in Nederlandse jurisprudentie

B. de Hart

Post thumbnail Het is mijn bedoeling het beeld dat voor Nederlandse juristen ‘ras’ er in de rechtsgeschiedenis nooit toe deed bij te stellen. Eerder deed ik dat aan de hand van korte biografieën van enkele Nederlandse juristen en de rol van het denken over ‘ras’ in hun werk als wetgever, rechter en wetenschapper. In deze bijdrage onderzoek ik Nederlandse jurisprudentie in de periode voor 1970, waarin ik naga hoe rechters in rechterlijke beslissingen betekenissen van ‘ras’ (re)produceerden.

Verdieping | Verdiepend artikel
april 2021
AA20210359

15 jaar euthanasiewet

De balans opgemaakt

E. Pans

Post thumbnail

Nederland was het eerste land ter wereld met een euthanasiewet. Die bestaat nu 15 jaar. De auteur maakt de balans op. De Wtl functioneert op hoofdlijnen goed. Er is de afgelopen jaren een grote groei geweest van het aantal euthanasiegevallen. Nog steeds betreft het overgrote deel euthanasie bij kanker. Een relatief beperkt deel van de euthanasiepraktijk is maatschappelijk controversieel, zoals euthanasie bij dementie, psychiatrie en voltooid leven. In deze bijdrage volgt een schets van de ontwikkelingen.

Verdieping | Verdiepend artikel
april 2017
AA20170273

25 jaar Joegoslavië Tribunaal: het herschapen internationaal-strafrechtelijke landschap

A.M.M. Orie

In december 2017 heeft het Joegoslavië Tribunaal (ICTY) na ruim 24 jaar zijn deuren gesloten. In deze bijdrage blikt Fons Orie, voormalig rechter bij het Joegoslavië Tribunaal, na 25 jaar terug op de totstandkoming van het Joegoslavië Tribunaal en bespreekt de (selectie van) rechters. Vervolgens komen de rechtsmacht en de ontwikkeling van het materiële en het procesrecht aan de orde. Ten slotte komt hij toe aan de slachtoffers, zij die de berechting moeten overlaten aan anderen. Hij kijkt daarbij steeds ook opzij en ziet hoe het tribunaal een aanzet heeft gegeven tot ingrijpende verandering van het bredere internationaal-strafrechtelijke landschap. Ook blikt hij vooruit naar de toekomst van het internationale strafrecht.

Verdieping | Verdiepend artikel
december 2018
AA20181016

40 jaar zwarte nummer, 40 jaar sociale rechtshulp

Oude kwesties in een modern jasje

M. Westerveld

Post thumbnail Precies veertig jaar geleden bracht Ars Aequi een nummer uit dat de advocatuur op zijn grondvesten deed schudden. De redactie vroeg zich af of de advocatuur nog wel voldeed aan de eisen van haar tijd. Met name op het gebied van rechtsbijstand liet de advocatuur destijds flinke steken vallen. Buitengewoon hoogleraar Sociale Rechtshulp Mies Westerveld en toenmalig ad hoc-redacteur Pia Sassen kijken in het juninummer beiden terug naar de impact van het zogenoemde ‘zwarte nummer’, de gevolgen en de huidige staat van de rechtshulp. De artikelen worden voorafgegaan door ‘Het grauwe redactioneel’ van de huidige redactie van Ars Aequi.

Verdieping | Verdiepend artikel
juni 2010
AA20100387

A different future for economic, social and cultural rights: from corrosive trade-offs to the universal basic income

G.M. Arosemena Solorzano

Post thumbnail The purpose of this article is to provide a novel critique of economic social and cultural rights and to suggest the universal basic income as an alternative future for social rights.

Verdieping | Verdiepend artikel
juni 2021
AA20210557

Aanbestedingswet 2012 en de Europese richtlijnen

E. Steyger

De aanbestedingsrichtlijnen 2004/18 en 2004/17 zijn sedert vorig jaar in de Aanbestedingswet 2012 geïmplementeerd. Deze wet voorziet in een aantal aanvullingen van de richtlijnen met name waar het gaat om de verplichting van aanbestedende diensten het beginsel van proportionaliteit toe te passen, en de verplichting om de keuzes van de wetgever te volgen. Willen aanbestedende diensten anders handelen dan waartoe de wet poogt te dwingen, dan moeten zij dat uitleggen (het ‘comply or explain’ principe. In dit artikel wordt nagegaan of de wet niet strijdig is met het hogere recht. Dit artikel is gepeerreviewd.

Verdieping | Verdiepend artikel
juni 2014
AA20140430

Aansprakelijkheid bij sport en spel

N.K. van Mullem

sport en spel zijn bijzondere situaties waarin een onrechtmatige daad minder snel wort aangenomen. In dit artikel volgt een nadere blik hierop.

Verdieping | Verdiepend artikel
maart 2003
AA20030165

Resultaat 1–12 van de 611 resultaten wordt getoond