Resultaat 1–12 van de 184 resultaten wordt getoond

‘Mij treft geen verwijt, ik deed gewoon mijn werk’

Rechtsdwaling in het internationale strafrecht

A. van Verseveld

Post thumbnail Annemieke van Verseveld promoveerde op 29 april 2011 aan de Universiteit van Amsterdam. Haar promotores waren prof.dr. H.G. van der Wilt en prof.dr. S.A.M. Stolwijk. Een commerciële editie van haar proefschrift verschijnt in 2012 bij T.M.C. Asser Press, Den Haag.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
februari 2012
AA20120151

‘Never snitch broertje, want de straat hoort het’

R.A. Roks

Op basis van etnografisch onderzoek in Den Haag wordt beschreven dat ‘niet snitchen’ geen morele straatcode is, maar eerder een manier vormt waarop jongeren op straat bezig zijn met het construeren en communiceren van hun identiteit, in oppositie tegen hun natuurlijke vijand: de politie.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
mei 2015
AA20150422

‘Verantwoorde seks: kies bewust’

J.C.W. Gooren

Op 16 februari 2016 promoveerde Juul Gooren aan de Universiteit Leiden op zijn proefschrift Een overheid op drift. De strafrechtelijke beheersing van jongeren. Promotoren waren prof.dr.mr. L.M. Moerings en prof.dr. R. van Swaaningen. In dit artikel vertelt hij waar zijn stellingen in de kern op neerkomen.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
juni 2016
AA20160473

(On)waarschijnlijke verhalen: strafrechtelijk bewijs, kansrekening en scenario’s

H. Jellema

Filosofen, psychologen en wiskundigen hebben de afgelopen decennia theorieën van rationeel strafrechtelijk bewijs ontwikkeld. De twee belangrijkste hiervan zijn de Bayesiaanse aanpak en verklaringsbenaderingen, zoals de scenariotheorie. Deze benaderingen worden vaak beschouwd als rivalen. Recent bepleitte ik echter in mijn proefschrift (Im)probable Stories dat beide perspectieven nodig zijn voor een goede theorie van rationeel bewijs en dat we, door de theorieën te combineren, verschillende vraagstukken rondom strafrechtelijk bewijs kunnen beantwoorden. Dit artikel bespreekt een aantal inzichten uit dit proefschrift.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
november 2023
AA20230902

Aanmerkelijk onvoorzichtig. De ondergrens van de schuld in het verkeersstrafrecht

W.H. den Harder

Wanneer zou een betrokkene bij een verkeersongeval met zeer ernstige gevolgen niet veroordeeld moeten worden als pleger van het verkeersmisdrijf van artikel 6 WVW 1994? Kunnen aan het privaatrecht argumenten worden ontleend om strafrechtelijke aansprakelijkheid af te wijzen? Het privaatrecht kent, anders dan het strafrecht, een eigen schuld -verweer. De causale bijdrage van een slachtoffer aan het verkeersongeval staat in het civiele recht vanzelfsprekend ter discussie. Veel strafrechters kunnen daarentegen weinig waardering opbrengen voor een verdachte die (dit)verweer voert.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
april 2007
AA20070381

Aanvullend verrijkingsrecht

T. van der Linden

Sinds 1992 kent het Burgerlijk Wetboek met artikel 6:212 BW een gecodificeerde algemene verrijkingsactie. In mijn proefschrift komt de vraag aan de orde wat de functie van de algemene verrijkingsactie in het systeem van het Nederlandse vermogensrecht is en wat deze functie meebrengt voor de wijze waarop de toepassingsvoorwaarden moeten worden uitgelegd. Rode draad van het boek is dat de algemene verrijkingsactie een aanvullende functie heeft en dat de vereisten voor verrijkingsaansprakelijkheid in dat licht moeten worden begrepen.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
januari 2020
AA20200109

Achtergestelde vorderingen

N.B. Pannevis

Op 5 september 2019 promoveerde Niels Panne­vis aan de Radboud Universiteit Nijmegen op zijn proefschrift 'Achtergestelde vorderingen'. In deze bijdrage schrijft hij over zijn onderzoek en bevindingen.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
februari 2020
AA20200212

Algemeen deel van het rechterlijk overgangsrecht

Een verhandeling over de terugwerkende kracht van rechtspraak, de

O.A. Haazen

In de bespreking van dit proefschrift komt het daarin besproken overgangsrecht, de toepassing daarvan door de rechter en terugwerkende kracht van rechtspraak aan de orde.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
november 2001
AA20010936

Algemene voorwaarden in het arbeidsrecht: gewenste eenden in de bijt?

J.J.M. de Laat

Op 18 november 2016 promoveerde Sjef de Laat aan de UU met het proefschrift Zwarte, grijze en blauwe lijsten in het arbeidsrecht. In dit artikel legt hij uit waar zijn onderzoek in de kern op neerkomt.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
september 2017
AA20170756

Alle omstandigheden van het geval

Een onderzoek naar de omstandigheden die de werking van de redelijkheid en billijkheid beïnvloeden

P.T.J. Wolters

Post thumbnail Pieter Wolters promoveerde op 18 juni 2013 aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn promotoren waren prof.mr. C.J.H. Jansen en prof. mr. A.S. Hartkamp. Deze bijdrage geeft een overzicht van de belangrijkste bevindingen.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
december 2013
AA20130971

Artikel 6:258 BW: voorziene of onvoorziene omstandigheden?

A. van Plateringen

Dit artikel is een proefschrift waarbij de vraag centraal staat of om een beroep te kunnen doen op art 6:258 BW er sprake moet zijn van onvoorziene omstandigheden of dat ook voorzienbare omstandigheden voldoende zijn.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
januari 2002
AA20020047

Bedrijfsovernames: lijken in kasten en katten in zakken

M.J.G.C. Raaijmakers

Bedrijfsovernames zijn niet meer uit onze westerse economie weg te denken, hoezeer ze ook in omvangen vorm meegaan op golven daarvan. De belangen die op het spel staan, zijn vaak groot. Toch is er grote onduidelijkheid hoe met een aantal belangrijke rechtsvragen over overnames moet worden omgegaan. Als er na een overname ‘lijken uit de kast vallen’ is bijvoorbeeld niet duidelijk hoe precies vastgesteld moet worden wie daarvoor moet opdraaien: de koper of de verkoper? Beschrijving proefschrift G.T.M.K. Raaijmakers, Garanties bij overnames: over garanties bij professionele koop, meer in het bijzonder bedrijfsovernames.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
november 2003
AA20030891

Resultaat 1–12 van de 184 resultaten wordt getoond