Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Ars Aequi Verzamelband
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Ars Aequi Verzamelband
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202311


Maandblad november 2023

Ars Aequi november 2023

Het parket in het veld

A.I. Elvan, M.R.F. Schaafsma

Begin dit jaar vroeg advocaat-generaal Hartlief, ter voorbereiding van zijn conclusie in een prejudiciële procedure, aan derden om te reageren op enkele vragen naar aanleiding van een procedure over het medisch aansprakelijkheidsrecht. Hiermee doorbreekt hij een passief patroon rondom informatieverkrijging door het parket in de prejudiciële procedure. In dit redactioneel bespreken Asaf Elvan en Marilou Schaafsma het belang van deze wijze van informatievergaring, alsook de potentiële risico’s waarmee rekening moet worden gehouden.

Opinie | Redactioneel
november 2023
AA20230819

Schrap artikel 7 VEU

Y.L. Bouzoraa

Post thumbnail Artikel 7 VEU, door sommigen een 'dead letter' genoemd, kan maar beter geschrapt worden, aldus Yasmine Bouzoraa in haar bijdrage aan de Blauwe Pagina's 'Liever kwijt dan rijk'. Dat zal echter nog niet zo gemakkelijk zijn.

Blauwe pagina's | Liever kwijt dan rijk
november 2023
AA20230820

Over rechtsvormende jurisprudentie. Wie wordt voor jou de ‘spermadokter’?

L.A.G.M. van der Geld

Rechtsvorming vind je niet alleen in mijlpaalarresten, maar ook in rechtssubjecten. Lucienne van der Gelds rechtsvormende rechtssubject is (onder andere) een spermadokter en vraagt in deze column wie jouw 'spermadokter' wordt.

Opinie | Column
november 2023
AA20230849

Birth rights and wrongs

Nieuwe vormen van schade door de technologisering van voortplanting

L. ten Haaf

Post thumbnail In deze amuse illustreert Lisette ten Haaf hoe het recht worstelt om de steeds complexer wordende realiteit van voortplanting in te passen in bestaande juridische begrippen.

Opinie | Amuse
november 2023
AA20230822

Rechtsvinding in zedenzaken: is stealthing verkrachting?

H.A.W. Koch

Post thumbnail Op 14 maart 2023 kwamen de eerste gevallen van stealthing voor de strafrechter. De rechtbank Rotterdam oordeelde in die zaken dat er geen sprake was van verkrachting. In deze bijdrage onderzoek ik de mogelijke kwalificatie van stealthing als verkrachting naar huidig recht en met het oog op de aankomende Wet seksuele misdrijven. In tegenstelling tot de rechtbank kom ik tot de conclusie dat er argumenten zijn om stealthing wel als verkrachting aan te merken.

Overig | Ars Aequi-prijswinnaar | Verdieping | Studentartikel
november 2023
AA20230825

Specialisatie in de rechtspraak: argumenten pro en contra, modaliteiten en verbreiding

A.G.M. Böcker

Post thumbnail Nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en het ontstaan van nieuwe rechtsgebieden leiden geregeld tot pleidooien voor nieuwe specialistische rechtspraakvoorzieningen. Tegenover de verwachte voordelen van specialisatie staan echter mogelijke risico’s en kosten. Discussies over nut en noodzaak van rechterlijke specialisatie zijn vaak nogal normatief getint en gaan vooral over sterke en zichtbare vormen van specialisatie. Meer aandacht voor en empirische informatie over het functioneren en de effecten van ‘zwakkere’ en minder zichtbare vormen van specialisatie is wenselijk.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2023
AA20230841

Constitutionele begrenzing van Europese defensiesamenwerking: over soevereiniteit, gezag en bevel

N.A. Meershoek

Post thumbnail De Nederlandse krijgsmacht werkt in toenemende mate samen met Europese (en niet-Europese) bondgenoten. Zo is recentelijk de laatste Nederlandse brigade die nog zelfstandig opereerde ondergebracht in een divisie van de Duitse landmacht. Volgens artikel 97 lid 2 van de Grondwet ligt het oppergezag over de krijgsmacht echter uitsluitend bij de Nederlandse regering. Ook binnen het internationale recht is militaire zelfbeschikking een belangrijke component van de staatssoevereiniteit. Dit artikel bespreekt in die context de constitutionele grenzen van Europese defensiesamenwerking en reflecteert op de (on)wenselijkheid van een supranationale defensiebevoegdheid voor de Europese Unie.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2023
AA20230857

‘Je was erbij, dus je bent erbij’

Groepsaansprakelijkheid van artikel 6:166 BW en het Byzantijns recht

D. Penna

Post thumbnail In hoeverre kan de bestudering van Romeins en Byzantijns recht toegevoegde waarde hebben bij de uitleg en de toepassing van het huidige recht? Aan de hand van een voorbeeld zal ik in deze bijdrage op die vraag ingaan. Ik zal mij daarbij richten op de discussie die in Nederland is ontstaan over groepsaansprakelijkheid (art. 6:166 BW). Naar aanleiding van Byzantijnse en westerse commentaren over groepsaansprakelijkheid zal ik ook ingaan op de verhouding tussen de Byzantijnse en de westerse juridische traditie en de rol die Byzantijns recht kan spelen bij de interpretatie van het Corpus Iuris Civilis.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2023
AA20230873

Niet tijdig beslissende bestuursorganen: welke mogelijkheden hebben de rechter en het parlement?

B.P. Martens

Post thumbnail Bestuursorganen overschrijden beslistermijnen nogal eens. Sinds 2009 heeft de bestuursrechter de mogelijkheid om een dwangsom te verbinden aan een uitspraak waarin is geoordeeld dat een bestuursorgaan een besluit moet nemen binnen een door de rechter bepaalde termijn. Deze dwangsommen lijken in de praktijk echter lang niet altijd te werken. In deze bijdrage wordt onderzocht of er wellicht alternatieve mogelijkheden zijn die ervoor zorgen dat bestuursorganen wel tijdig besluiten nemen. In het bijzonder zal worden ingegaan op enkele bestuursorganen waar meer structurele problemen lijken te spelen.

Opinie | Opiniërend artikel
november 2023
AA20230850

Hoge Raad-benoemingen na een mislukte grondwetsherziening

P.P.T. Bovend'Eert

Post thumbnail In 2019 nam de regering het initiatief om de grondwettelijke benoemingsprocedure bij de Hoge Raad (art. 118 Gw) te herzien en daarbij het voordrachtsrecht van de Tweede Kamer af te schaffen. De grondwetsherziening draaide uit op een faliekante mislukking, maar geeft wel een beter inzicht in de betekenis van de bevoegdheid van de Tweede Kamer om een voordracht van die kandidaten op te maken bij Hoge Raadbenoemingen.

Opinie | Opiniërend artikel
november 2023
AA20230836

Een hoge(re) opkomst bij lokale verkiezingen is niet per se beter

J.P. Vollaard

Post thumbnail De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 was historisch laag. Dat leidde tot zorgen over de lokale democratie, omdat de lage opkomst zou wijzen op minder lokaal betrokken burgers en een minder legitiem gemeentebestuur. Stemmers blijken echter lang niet altijd lokaal betrokken en vol politiek vertrouwen. Een hoge(re) opkomst is ook niet per se beter. Dan blijven problemen zoals ongelijke vertegenwoordiging en gebrekkig democratisch burgerschap waarschijnlijk bestaan. Daarbij is de vraag welk burgerschapsideaal de maatstaf is: draait het om daadwerkelijk stemmen of alleen om kunnen stemmen?

Opinie | Opiniërend artikel
november 2023
AA20230866

Over rode draken en rode lantaarns

S.M. Bartman

Hoge Raad 24 maart 2023, ECLI:NL:HR:2023:445 (Red Dragon)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
november 2023
AA20230881

De bewijswaarde van een onaannemelijke of onwaar gebleken verklaring van de verdachte of van diens zwijgen

J.S. Nan

Hoge Raad 22 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1864: Dat een verdachte over bepaalde (belastende) omstandigheden een onaannemelijke, onware of zelfs kennelijk leugenachtige verklaring aflegt of daarover zwijgt, kan onder omstandigheden tegen hem gebruikt worden in de bewijsvoering.

Annotaties en wetgeving | Annotatie
november 2023
AA20230884

Artikel 61 Fw: weg ermee?

R.E. Brinkman

Post thumbnail De echtgenoot van een schuldenaar die failliet is, kan alle goederen terugnemen die hem toebehoren en niet in de huwelijksgemeenschap vallen, aldus artikel 61 Fw. Vaak voegt de faillissementswet iets toe aan het algemene vermogensrecht en in casu het huwelijksvermogensrecht, of beperkt de toepassing daarvan. Doet artikel 61 Fw dat ook? De voorzichtige conclusie is dat dit artikel niet of nauwelijks iets toevoegt aan hetgeen ook al uit het algemene vermogensrecht en huwelijksvermogensrecht voortvloeit.

Rode draad | Snijvlakken & Kruisbestuivingen
november 2023
AA20230890

Master of all trades? Het belang van interdisciplinair onderwijs voor rechtenstudenten

P. Ortolani

Post thumbnail De jurist van morgen moet diepgaande juridische expertise combineren met een breder scala aan vaardigheden en kunnen communiceren over disciplinaire grenzen heen. Om dit doel te bereiken moeten rechtenfaculteiten interdisciplinaire nieuwsgierigheid en veelzijdigheid stimuleren, zonder het onderscheidende vermogen van de juridische opleiding uit het oog te verliezen.

Perspectief | Perspectiefartikel
november 2023
AA20230898

Learning through legal lyrics

H. Botter

Ars Aequi lezen is natuurlijk heel goed voor je studie, maar muziek kan soms net zo stimulerend zijn, legt Hugo Botter uit in deze column.

Perspectief | Column
november 2023
AA20230897

(On)waarschijnlijke verhalen: strafrechtelijk bewijs, kansrekening en scenario’s

H. Jellema

Filosofen, psychologen en wiskundigen hebben de afgelopen decennia theorieën van rationeel strafrechtelijk bewijs ontwikkeld. De twee belangrijkste hiervan zijn de Bayesiaanse aanpak en verklaringsbenaderingen, zoals de scenariotheorie. Deze benaderingen worden vaak beschouwd als rivalen. Recent bepleitte ik echter in mijn proefschrift (Im)probable Stories dat beide perspectieven nodig zijn voor een goede theorie van rationeel bewijs en dat we, door de theorieën te combineren, verschillende vraagstukken rondom strafrechtelijk bewijs kunnen beantwoorden. Dit artikel bespreekt een aantal inzichten uit dit proefschrift.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
november 2023
AA20230902