Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State
Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202111


Maandblad november 2021

Ars Aequi november 2021

‘Wanted Dead or Alive!’ Premiejagen in het Wilde Westen

W.A.G. Hermans, L.L. MacLean

Een nieuwe en omstreden wet in Texas verbiedt de uitvoering van abortussen na een detecteerbare hartslag. De handhavers? Individuele burgers die na een gegronde klacht tegen een faciliteerder van abortus een 'beloning' van ruim 10.000 dollar kunnen opstrijken. Luka en Wim bespreken deze maand de gekozen vorm van privaatrechtelijke handhaving alsmede de wenselijkheid ervan.

Opinie | Redactioneel
november 2021
AA20210971

Zonder schuld geen strafbaarheid

Het onvergetelijke Melk en water-arrest uit 1916

J. de Hullu

Post thumbnail

In deze aflevering van de Blauwe Pagina’s ‘Spraakmakende zaken’ bespreekt Jaap de Hullu het arrest Melk en water uit 1916. Hij noemt het ‘Een kleine, wonderlijke zaak, nostalgische casus, bij rustige beschouwing steeds rijker aan juridische punten met één springend hoogtepunt.’

Blauwe pagina's | Spraakmakende Zaken
november 2021
AA20210972

Van Den Haag tot Wenen

Wereldreis in het Nederlands privaatrecht

B.A. Kuiper-Slendebroek

Post thumbnail Deze amuse is een verkenning van het grensgebied tussen internationaal recht en privaatrecht: de internationalisering van het Nederlands privaatrecht. Deze verkenning voert langs nationale en internationale rechtsbronnen en interpretatiemethoden, langs verdragsverplichtingen en de rol van de rechter, om via twee arresten van de Hoge Raad te eindigen bij de toepassing van internationale rechtsnormen in het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht.

Opinie | Amuse
november 2021
AA20210974

The future is meow

Een verkenning van vermogensrechtelijke en auteursrechtelijke kwalificaties van non-fungible crypto-tokens

J. Verstappen

Post thumbnail Deze bijdrage bekijkt non-fungible tokens als doorontwikkeling van blockchaintechnologie. Hierbij staat de vraag centraal in hoeverre, en op welke manier, deze nieuwsoortige objecten binnen de sferen van het vermogensrecht en het auteursrecht vallen. In deze bijdrage wordt de technologie uiteengezet om vervolgens te bekijken welke vermogensrechtelijke en auteursrechtelijke kwalificaties voor NFT’s in aanmerking komen.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2021
AA20210977

Bestuursrecht na de toeslagenaffaire: hoe nu verder?

L. van den Berge

Post thumbnail Het komt zelden voor dat de stand van het Nederlandse bestuursrecht wordt besproken aan de nationale talkshowtafels en in landelijke kranten, maar in de nasleep van de toeslagenaffaire was het dan zo ver. Sindsdien verkeren de betrokken instituties in een complex proces van reflectie en bezinning. Een uitweg uit de crisis is alleen mogelijk als zij daarbij de moeilijkste vragen niet uit de weg gaan.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2021
AA20210987

Recht op onderwijs en het onderwijsrecht

R. van Schoonhoven

Post thumbnail

Er is flink wat beweging rond artikel 23 Grondwet. Zo komt de wetgever recent tot nieuwe invullingen van de bescherming die bijzondere scholen toekomt op basis van de ‘vrijheid van richting’. En er gaan stemmen op om het ‘recht op onderwijs’ van leerlingen en studenten onder te brengen in het artikel, daar waar claims op dat recht nu nog vooral worden gebaseerd op het EVRM. In deze bijdrage zet ik beide tendensen uiteen en geef ik aan dat er een opdracht ligt voor het constitutioneel onderwijsrecht om te komen met antwoorden op nieuwe vragen.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2021
AA20211001

Al vier eeuwen ontsnapt aan de vergetelheid

Hugo de Groot, recht en religie

J. Oosterhuis

Post thumbnail

Hoe kan het dat Grotius al vier eeuwen lang weet te ontsnappen aan de vergetelheid? Niet alleen leefde hij in een cruciale tijd voor de ontwikkeling van het moderne Nederland en Europa, maar ook speelde hij zelf een – omstreden – rol van betekenis, eerst politiek, later vooral religieus. Juist in confrontatie met strikte calvinisten heeft hij zich telkens zorgvuldig willen verantwoorden.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2021
AA20211012

Blockchain en contractenrecht

T.F.E. Tjong Tjin Tai

In dit artikel leg ik de werking van blockchaintechnologie versimpeld uit. Blockchain en smart contracts kunnen de juridische werking van echte contracten niet helemaal nadoen, maar hebben voordelen waardoor zij toch nut kunnen hebben als gedeeltelijke uitvoering en benadering van het gewone contractenrecht. Daarnaast is het voor juristen nuttig om te begrijpen hoe techniek het recht versimpelt, omdat dit vaker plaatsvindt.

Opinie | Opiniërend artikel
november 2021
AA20210996

Welke rechter oordeelt over de wereldwijde CO2-uitstoot van Shell?

Patroon Legal Design

Aan de hand van de uitspraak Milieudefensie/Shell van de rechtbank Den Haag van 26 juni 2021 brengt Patroon Legal Design in beeld welke rechter bevoegd is om te oordelen over een grensoverschrijdende onrechtmatige daad.

Recht in Beeld
november 2021
AA20210986

Familierecht geldt voor iedereen, ook voor Amalia. Maar waarom weten mensen er zo weinig van?

L.A.G.M. van der Geld

Enige kennis van ons familierecht is bepaald geen luxe, zo bleek ook onlangs weer uit de discussie over de vraag of Amalia afstand zou moeten doen van de troon als zij met een vrouw zou trouwen en kinderen krijgt. Lucienne van der Geld pleit er dan ook voor dat de basis van het familierecht al op de middelbare school wordt onderwezen.

Opinie | Column
november 2021
AA20211011

YouTube & Cyando

Auteursrecht en platformaansprakelijkheid

D.J.G. Visser

Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU) 22 juni 2021, ECLI:EU:C:2021:503, gevoegde zaken C-682/18 en C-683/18 (YouTube & Cyando)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
november 2021
AA20211022

Besluitvorming over sancties door de bestuursrechter en de strafrechter

A.T. Marseille

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) 10 februari 2021, ECLI:NL:RVS:2021:272, Gst. 2021/100, m.nt. B. van der Vorm

Annotaties en wetgeving | Annotatie
november 2021
AA20211029

Het beginsel van energiesolidariteit in verband met de Nordstream-gaspijpleiding

P.J. Slot

Hof van Justitie van de Europese Unie ((HvJ EU) (grote kamer, 15 rechters) 15 juli 2021, C-848/19P, ECLI:EU:C:2021:598 (Duitsland/Polen)

Annotaties en wetgeving | Wetgeving
november 2021
AA20211035

Misbruik van omstandigheden in het erfrecht

H.J. de Jonge

Deze bijdrage richt zich hoofdzakelijk op misbruik van omstandigheden in het erfrecht. De verboden beschikkingen (art. 4:57 tot en met 4:62 BW) komen zijdelings aan de orde. De auteur pleit voor het erkennen van misbruik van omstandigheden als vernietigingsgrond voor uiterste wilsbeschikkingen en doet een suggestie hoe een dergelijk stelsel gestalte kan krijgen.

Rode draad | Recht & Geest
november 2021
AA20211039

Rovers en rechters. Het hof van Aemilius Papinianus

E. Koops

Deze aflevering van de column ‘Romeinen’ gaat over Aemilius Papinianus, een gevierd en standvastig jurist met politieke gaven, die op gewelddadige wijze aan zijn eind kwam.

Perspectief | Column
november 2021
AA20211047

Wijziging van beperkte rechten

K. Everaars

Het Burgerlijk Wetboek geeft nergens expliciet regels voor een wijziging van de inhoud van een beperkt recht door partijen. Daardoor lijkt niet duidelijk te zijn welke vereisten voor een dergelijke wijziging gelden en wat de gevolgen daarvan zijn. Uit het wettelijk systeem zijn deze vereisten en gevolgen echter wel af te leiden. In deze bijdrage sta ik daarbij stil.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
november 2021
AA20211048