Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202002


Maandblad februari 2020

Ars Aequi februari 2020

Staat van verwarring

Over euthanasie, vergevorderde dementie en het recht op leven

B.C. van Beers

Post thumbnail Mag een arts op grond van een eerder opgestelde euthanasieverklaring het leven van haar diep demente patiënt beëindigen, omdat zij meent dat er sprake is van uitzichtloos, ondraaglijk lijden, zelfs als de inmiddels wilsonbekwaam geworden patiënt zelf expliciet zegt (nog) niet dood te willen? Onlangs beantwoordde de rechtbank Den Haag deze vraag bevestigend. Dit artikel biedt een kritische juridische en rechtsfilosofische analyse van het vonnis.

Opinie | Opiniërend artikel
februari 2020
AA20200141

My PhD thesis on the ECB – looking back after 22 years

R. Smits

In deze editie van 'Voortschrijdend inzicht' kijkt René Smits terug op zijn proefschrift over de Europese Centrale Bank, dat een jaar voor de oprichting van de ECB verscheen. Ook schrijft hij over de ontwikkelingen sindsdien, en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de ECB.

Literatuur | Voortschrijdend inzicht
februari 2020
AA20200206

Consistentie über alles

E.H. Hondius

Consistentie is een groot goed, meent Ewoud Hondius in deze column. Digitalisering maakt het wel gemakkelijker om consistent te zijn, maar juristen moeten toch ook nog op eigen kracht consistent kunnen zijn

Opinie | Opiniërend artikel
februari 2020
AA20200150

Over vermeende wetshistorische rechtsvinding en selectieve interpretatie

J.G. Brouwer, L.M. Bruijn, J. Koornstra, B. Roorda, A.E. Schilder

Post thumbnail De rechter moet volgens de wet rechtspreken. Aan de wet liggen immers democratisch tot stand gekomen keuzes ten grondslag. Is de wet onduidelijk, dan kan de bedoeling van de wetgever worden achterhaald in de totstandkomingsgeschiedenis. Met behulp van een selectief gebruik van de parlementaire geschiedenis legitimeert de rechter evenwel ook regelmatig door hemzelf gewenste maatschappelijke uitkomsten. Die praktijk is niet zonder bedenkingen, zeker niet wanneer daardoor individuele vrijheidsrechten in de verdrukking komen.

februari 2020
AA20200161

Zijn opslagwijzigingsbedingen in algemene voorwaarden van Euribor-hypotheken onredelijk bezwarend?

D. Busch

Hoge Raad 22 november 2019, nr. 18/01151, ECLI:NL:HR:2019:1830 (ABN AMRO Bank N.V./Stichting SDB & Stichting EURIBAR)


Advertorial

Welke aansprakelijkheidsclaims hebben (geen) kans van slagen?

Hoogleraar Financieel recht Danny Busch is hoofddocent van de CPO-cursus
Actualiteiten aansprakelijkheid in de financiële sector. Mede als gevolg van de financiële crisis krijgen banken, uitgevende instellingen en de financiële toezichthouders steeds vaker te maken met individuele en collectieve aansprakelijkheidsclaims. Welke claims hebben kans van slagen? En welke niet? Dat ontdekt u in deze driedaagse cursus op 22 oktober, 29 oktober en 5 november 2020. U krijgt een volledig actuele stand van zaken over de zorgplicht van banken, collectieve acties in de financiële sector en prospectusaansprakelijkheid. Kijk voor meer informatie en ons volledige cursusaanbod op www.cpo.nl. Voor scherpe denkers.

Annotaties en wetgeving | Annotatie
februari 2020
AA20200179

Groepsbelediging in context

J.M. ten Voorde

Hoge Raad 5 november 2019, nr. 17/03378, ECLI:NL:HR:2019:1702

Annotaties en wetgeving | Annotatie
februari 2020
AA20200187

Het recht werpt niet altijd zijn schaduw vooruit

R. de Bock

Aan de hand van een voorbeeld van restitutie van opleidingsgeld legt Ruth de Bock uit dat het recht niet altijd werkt zoals het bedoeld is.

Opinie | Column
februari 2020
AA20200168

Smaad, eenvoudige belediging en het maatschappelijk debat

F. Janssens, A.J. Nieuwenhuis

Post thumbnail Publicisten en politici leveren tal van bijdragen aan het maatschappelijk debat. Daarbij nemen ze vaak geen blad voor de mond. Gezagdragers of (andere) politici worden in denigrerende termen beschreven of van ernstige misstappen beschuldigd. In dergelijke gevallen staat het belang van een ongebreideld maatschappelijk debat tegenover het belang de persoonlijke integriteit of goede naam van de aangevallen persoon te beschermen. In deze bijdrage wordt onderzocht welke ruimte er daarbij is voor de toepassing van de strafrechtelijke bepalingen die zien op smaad en eenvoudige belediging.

Verdieping | Verdiepend artikel
februari 2020
AA20200129

De wetboeken der volkeren worden mettertijd gemaakt; maar strikt genomen maakt men ze niet

H.T.M. Kloosterhuis, C.E. Smith

In deze aflevering van 'Vijf minuten rechtsfilosofie' gaan Carel Smith & Harm Kloosterhuis in op de wijze en bescheiden woorden van een van de ontwerpers van de Code Civil, Jean-Étienne-Marie Portalis: 'De wetboeken der volkeren worden mettertijd gemaakt; maar strikt genomen maakt men ze niet'.

Perspectief | Column
februari 2020
AA20200205

Het fiduciaverbod en de beschermingsgedachte: miskend, ontkend of vergeten?

W.H.B.K. Nieuwesteeg

Post thumbnail Het fiduciaverbod is een van de meest besproken goederenrechtelijke onderwerpen van de laatste eeuw. Deze bijdrage beschrijft de figuur waartegen het verbod zich richt: de zekerheidseigendom. Verder wordt ingegaan op de ratio van het verbod, de nadere vormgeving ervan en enkele recente ontwikkelingen die de figuur in zijn huidige vorm naar mening van de auteur onhoudbaar maken.

Verdieping | Verdiepend artikel
februari 2020
AA20200169

Terugtrekkingen uit internationale organisaties

N.M. Blokker

Post thumbnail In deze tijden van nationalisme en populisme wordt soms gepleit voor terugtrekking uit internationale organisaties. Al is in enkele gevallen de daad bij het woord gevoegd, tot dusverre is nog geen sprake van een exodus uit internationale organisaties. De bestaande regels scheppen niet alleen de nodige ordening maar geven landen ook de kans om op hun schreden terug te keren nog voor een aangekondigde uittreding in werking treedt.

Blauwe pagina's | Recht en politiek
februari 2020
AA20200124

Roekeloos rijgedrag – een nieuwe strafbaarstelling in het verkeersstrafrecht

H.M. van Maurik

Met de Wet aanscherping strafrechtelijke aansprakelijkheid ernstige verkeersdelicten die op 1 januari 2020 in werking is getreden, heeft de wetgever een duidelijk signaal afgegeven dat hij strenger wil (kunnen) optreden tegen verkeersgedrag dat als gevaarlijk of zeer onwenselijk wordt beschouwd. De meest in het oog springende wijziging is de introductie van een nieuwe strafbaarstelling voor zeer gevaarlijk rijgedrag dat zonder gevolgen is gebleven (art. 5a WVW) en waarop gevangenisstraf is gesteld van maximaal twee jaar. In deze bijdrage staat deze nieuwe bepaling centraal.

Annotaties en wetgeving | Wetgeving
februari 2020
AA20200193

Als consument je recht halen bij een geschillencommissie: goed(koop), maar kan beter

C.M.D.S. Pavillon

Post thumbnail Heeft een consument een geschil met een bij De Geschillencommissie aangesloten ondernemer, dan ligt de gang naar die commissie, gezien de kosten, onzekerheid en ingewikkeldheid van een gerechtelijke procedure, al snel voor de hand. Toch kleven er ook nadelen aan deze vorm van alternatieve geschillenbeslechting. Aan de hand van drie uit het leven gegrepen casus wordt besproken op welke punten die geschillenbeslechting kan worden verbeterd en waarom cruciaal is dat de overheid in De Geschillencommissie blijft investeren.

Rode draad | Beschermenswaardige partijen
februari 2020
AA20200199

Achtergestelde vorderingen

N.B. Pannevis

Op 5 september 2019 promoveerde Niels Panne­vis aan de Radboud Universiteit Nijmegen op zijn proefschrift 'Achtergestelde vorderingen'. In deze bijdrage schrijft hij over zijn onderzoek en bevindingen.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
februari 2020
AA20200212

State Responsibility for Arms Transfers

The Law of State Responsibility and the Arms Trade Treaty

M. Kanetake, C.M.J. Ryngaert, S. Zwijsen

Post thumbnail In this article, Silke Zwijsen, Machiko Kanetake and Cedric Ryngaert examine whether an arms-exporting State is internationally responsible if the importing State goes on to use these arms to commit internationally wrongful acts, or if the exporting State accepts the risk that such acts might be committed.

Verdieping | Verdiepend artikel
februari 2020
AA20200151

De aandeelhoudersvergadering van de beursvennootschap: een orgaan met complexiteiten

A.F. Verdam

Post thumbnail Deze bijdrage belicht een aantal complexe aspecten van de algemene vergadering van aandeelhouders van de beursvennootschap, zoals de identificatie van aandeelhouders, ‘empty voting’, de korte doorlooptijd van aandeelhouders, de onderling verschillende belangen van aandeelhouders. Daarnaast komt de vraag aan bod of de Wet bevorderen langetermijnbetrokkenheid van aandeelhouders zal leiden tot een volwaardiger rol van de algemene vergadering van aandeelhouders in het systeem van ‘checks and balances’ in de vennootschap.

Opinie | Amuse
februari 2020
AA20200126

Lawines en dijkdoorbraken in het aansprakelijkheidsrecht

D.W. van Maurik, E.E. Nauta

In het aansprakelijkheidsrecht bedient men zich wel eens van floodgate-argumenten. Volgens die argumenten zou aansprakelijkstelling de sluizen openzetten voor een grote hoeveelheid claims. Welke rol zouden floodgate-argumenten mogen spelen in de beoordeling van een aansprakelijkheidszaak en hoe verhoudt het gebruik van deze argumenten zich tot de traditionele compensatiefunctie in het aansprakelijkheidsrecht?

Opinie | Redactioneel
februari 2020
AA20200123