Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State
Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202202


Maandblad februari 2022

Ars Aequi februari 2022

Hernieuwde aandacht voor mensenplichten

A.I. Elvan, L.L. MacLean

In het huidige mensenrechtendebat is het zwaartepunt komen te liggen op het uit kunnen oefenen van individuele mensenrechten, terwijl daarmee correlerende mensenplichten worden vergeten. Mensenplichten zijn echter essentieel voor de verwezenlijking van mensenrechten. Het uitgangspunt dat wij ons onbegrensd op allerlei rechten kunnen beroepen zonder ons bij voorbaat te oriënteren op individuele plichten is dan ook onhoudbaar.

Opinie | Redactioneel
februari 2022
AA20220083

Lodewijk Ernst Visser (1871-1942)

C.J.H. Jansen

Post thumbnail

Lodewijk Ernst Visser was een moedig man, een man die vanaf 1933 – het jaar van de machtsovername van Hitler – heeft gewezen op en zich heeft verzet tegen het onrecht dat de nazi’s de Joden in Duitsland aandeden en hij ging daarmee door nadat de nazi’s Nederland hadden bezet. Na de oorlog verdween Visser echter bijna uit ieders herinnering.

Blauwe pagina's | Rechtsheld(inn)en
februari 2022
AA20220084

Bestuursrechtelijk ingrijpen in cyberspace?

M. Klos

Post thumbnail

Het gedrag van burgers op onlineplatforms roept steeds vaker vragen op over welke bevoegdheden gemeenten en meer specifiek burgemeesters hebben als het gaat om het handhaven van de openbare orde. De burgemeester van de gemeente Utrecht legde een ‘online gebiedsverbod’ op aan een man die opruiende berichten op internet verspreidde. De gekozen terminologie lijkt te suggereren dat ‘het internet’ kan worden gezien als een (openbare) plaats. In deze amuse ligt de focus op de opvatting dat het internet kan kwalificeren als een openbare ruimte waarbinnen de burgemeester kan optreden.

Opinie | Amuse
februari 2022
AA20220086

Towards European consensus on climate change as a human rights problem

L.P. Dikkers

Post thumbnail This article discusses the emerging trend to treat climate change as a human rights problem. This serves as an argument for an evolutive interpretation of the ECHR that does more justice to the nature of the problem of climate change.

Verdieping | Studentartikel
februari 2022
AA20220089

Een wettelijk verbod op conversietherapie: symboolwetgeving of bittere noodzaak?

L. Postma, J. Verhagen

Post thumbnail

De zogenaamde ‘homogenezingstherapie’, ook wel conversietherapie, is een fenomeen dat de gemoederen bezighoudt. Van verschillende kanten uit de samenleving wordt voor een juridische aanpak voor het voorkomen en tegengaan van conversietherapie gepleit. Maar is een wettelijk verbod aangewezen? En is daar een afzonderlijke bepaling voor nodig? In deze bijdrage bezien de auteurs of het strafrecht en gezondheidsrecht reeds voldoende mogelijkheden bieden om conversietherapie aan te pakken.

Verdieping | Verdiepend artikel
februari 2022
AA20220098

De toekomst van VN-sancties

L.J. van den Herik

Post thumbnail

De animo voor VN-sancties is thans minder groot dan in de jaren 90 als gevolg van nieuwe geopolitieke realiteiten. In situaties die Syrië, Myanmar, Belarus en Venezuela betroffen zijn geen VN-sancties opgelegd, maar wel eenzijdige maatregelen genomen door de VS, de EU en door andere staten. Wat is, gezien deze ontwikkeling naar meer frequente inzet van (gecoördineerde) unilaterale sancties, de toekomst van VN-sancties en in het bijzonder van de institutionele architectuur van VN-sancties? Dit artikel beargumenteert dat VN-sanctiehervorming van groot belang is en blijft, ondanks de verschuiving naar unilaterale sancties. VN-sancties zouden een voorbeeld moeten stellen waar het gaat om eerlijke en duidelijke procedures, en humanitaire vrijstellingen.

Verdieping | Verdiepend artikel
februari 2022
AA20220111

Kort, korter, kortst. Reactie op ‘De omvang van een memorie’ van Bert van Schaick

B. van Zelst

In het septembernummer 2021 van Ars Aequi verscheen de opinie ‘De omvang van een memorie’ van hoogleraar, cassatieadvocaat en rechter Bert van Schaick. In dit artikel reageert hoogleraar en advocaat Bas van Zelst op die opinie. Met naschrift van Van Schaick.

Opinie | Reactie/nawoord
februari 2022
AA20220106

Naschrift bij voorgaande reactie

A.C. van Schaick

In het septembernummer 2021 van Ars Aequi verscheen de opinie ‘De omvang van een memorie’ van hoogleraar, cassatieadvocaat en rechter Bert van Schaick. Hoogleraar en advocaat Bas van Zelst heeft gereageerd op die opinie. Dit is het naschrift van Van Schaick.

Opinie | Reactie/nawoord
februari 2022
AA20220108

Voor de erfbelasting moet meer naar Pippi Langkous worden gekeken

L.A.G.M. van der Geld

Aan de hand van het onconventionele huishouden van Pippi Langkous legt Lucienne van der Geld in deze column uit dat de erfbelasting bij de tijd moet worden gebracht. Ze stelt een forfait voor.

Opinie | Column
februari 2022
AA20220110

SyRI: bij voorbaat verdacht

Patroon Legal Design

Deze maand brengt Patroon Legal Design de SyRI-uitspraak van de rechtbank Den Haag van 5 februari 2020 in beeld.

Recht in Beeld
februari 2022
AA20220097

De Hoge Raad spreekt zich uit over corona als onvoorziene omstandigheid in het contractenrecht

H.N. Schelhaas

Hoge Raad 24 december 2021, ECLI:NL:HR:2021:1974

Annotaties en wetgeving | Annotatie
februari 2022
AA20220118

Oneerlijke bedingen in leningen luidend in vreemde valuta

D. Busch

Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU) 10 juni 2021, C-776/19 t/m C-782/19, ECLI:EU:C:2021:470 (VB e.a./BNP Paribas Personal Finance SA & AV e.a./BNP Paribas Personal Finance SA en Procureur de la République)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
februari 2022
AA20220127

Anti-witwasregels, Freikörperkultur en de grenzen van de bancaire contractsvrijheid

D. Busch

Hoge Raad 5 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1652 (ING Bank N.V./Yin Yang c.s.)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
februari 2022
AA20220139

De Wet evenwichtiger man-vrouw­verhouding in de top van het bedrijfsleven

N. ten Kate

Op 1 januari 2022 is de Wet evenwichtiger man-vrouwverhouding in de top van het bedrijfsleven in werking getreden. De wet voert een ingroeiquotum in voor raden van commissarissen van beursvennootschappen. Daarnaast voorziet de wet in een verplichting voor grote naamloze en besloten vennootschappen om streefcijfers op te stellen voor het bestuur, de RvC en de subtop en daarover jaarlijks te rapporteren aan de Sociaal-Economische Raad. In dit artikel wordt ingegaan op de voorgeschiedenis en de aanleiding van de wet, het ingroeiquotum, de streefcijfers en de horizonbepaling.

Annotaties en wetgeving | Wetgeving
februari 2022
AA20220149

Domitius Ulpianus

J.E. Jansen

Deze maand staat Domitius Ulpianus centraal in de Romeinen-column. Ulpianus wist kraakhelder weer te geven hoe het recht in elkaar stak, zoals blijkt uit zijn bijna 2500 (!) Digesten-fragmenten.

Perspectief | Column
februari 2022
AA20220153

Beroepsethiek als wijsgerige ethiek

M.J. Becker

Post thumbnail

De opleidingen beroepsethiek voor juristen zijn gebaat bij behandeling van ethiek als wijsgerige discipline. Dat is een hele uitdaging omdat wijsbegeerte en recht verschillende disciplines zijn. De auteur werkt deze gedachtegang uit door beroepsethiek af te bakenen van juridiseren, moraliseren en sociaal­wetenschappelijke kennis. Ook de bespreking van casuïstiek wint aan kracht wanneer de wijsgerige dimensie van ethische problemen wordt onderkend.

Perspectief | Perspectiefartikel
februari 2022
AA20220154

Het Burgerlijk Wetboek in de jungle

A.G. Castermans

Op 1 januari 1992 werd de kern van het vermogensrecht vernieuwd met de invoering van de Boeken 3, 5, 6 en 7 van het Burgerlijk Wetboek. De redactie vroeg A.G. Castermans het wetboek 30 jaar na dato te recenseren. Hij beschrijft de totstandkoming, enkele belangrijke vernieuwingen en de maatschappelijke betekenis van het inmiddels niet meer zo nieuwe Burgerlijk Wetboek. Wat hem betreft krijgt het boek vijf sterren, of vijf ballen.

Literatuur | Boekbespreking
februari 2022
AA20220158