Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202206


Maandblad juni 2022

Strafbaarstelling van spionage: meer dan symboolwetgeving?

R.H.T. Jansen, M.W. Kouwenberg

Nederland is met zijn hoogtechnologische en open economie een aantrekkelijk doelwit van spionage, en blijkt in toenemende mate ook daadwerkelijk slachtoffer van spionage te zijn. Het kabinet heeft dan ook een uitbreiding van de strafbaarstelling van spionage voorgesteld, om effectiever te kunnen reageren op buitenlandse inmenging. De auteurs werpen echter vragen op over de noodzaak en toelaatbaarheid van de voorgestelde strafbepaling.

Opinie | Redactioneel
juni 2022
AA20220435

Ode aan Dieter Brüll

L.J.A. Pieterse

Post thumbnail

In deze aflevering van de rubriek ‘Rechtsheld(inn)en’ schrijft Rens Pieterse over Dieter Brüll, (onder andere) hoogleraar Belastingrecht en een bevlogen strijder voor recht en waarheid, die tientallen jaren heeft gestreden tegen macht en aanspraak op macht van welke aard ook.

Blauwe pagina's | Rechtsheld(inn)en
juni 2022
AA20220436

Hoe moet de rechter een wet interpreteren?

Zoveel rechters, zoveel meningen: de zaak Wooden v. United States

F. Brandsma

Post thumbnail

Rechters interpreteren regels, maar voor dat interpreteren zijn geen regels. Het is even fascinerend als frustrerend dat de interpretatie van de wet de rechter de mogelijkheid geeft uit te komen bij een door hem van tevoren vastgestelde en gewenste uitkomst. Frits Brandsma geeft in deze amuse een Amerikaans voorbeeld van hoe verschillende rechters via verschillende wegen tot dezelfde gewenste uitkomst kunnen komen.

Opinie | Amuse
juni 2022
AA20220438

Drillrap en strafrecht: mogelijkheden en grenzen

S.R. Bakker, N. Bosma, B. Groothoff

Post thumbnail Het Nederlandse strafrecht heeft kennisgemaakt met drillrap. Het beoordelen van gedragingen die plaatsvinden in de drillrapscene is niet altijd even eenvoudig. Zo rijst onder andere de vraag van welk strafbaar feit sprake kan zijn, alsmede hoe strafrechtelijk optreden zich verhoudt tot het recht op artistieke expressie van drillrappers en erkende strafdoelen. In deze bijdrage wordt verkend wat de strafrechtelijke mogelijkheden en grenzen zijn bij de aanpak en sanctionering van gedragingen die zijn verricht in het kader van drillrap en de drillrapcultuur.

Verdieping | Verdiepend artikel
juni 2022
AA20220441

Hoe de trias politica technologische ontwikkeling in haar macht krijgt: het belang van de samenwerking tussen recht, politiek en technologie

L.M. Poort, C.A. Zweistra

Post thumbnail De machtsverdeling binnen de trias politica is een belangrijk uitgangspunt in de inrichting van het Nederlandse staatsbestel. Inmiddels zijn er zorgen over de wijze waarop ingrijpende technologische ontwikkelingen de traditionele machtsbalans onder druk zetten. Een concrete aanleiding is de mate waarin de uitvoerende macht vooroploopt bij het gebruik van nieuwe technologieën zoals digitale (geavanceerde) algoritmes. In dit artikel laten we zien dat een succesvolle handhaving van de trias politica een nauwe samenwerking vergt tussen de domeinen van technologie, politiek, ethiek en recht. De inzet van deze samenwerking is niet alleen om te voorkomen dat technologie zich ontwikkelt tot een vierde macht buiten de trias, nog belangrijker is dat een poging wordt gedaan om technologie te laten bijdragen aan een goede werking van de trias en de inrichting van een rechtvaardige samenleving.

Verdieping | Verdiepend artikel
juni 2022
AA20220457

Naked of golden gun? Het Unierechtelijke handhavingsarsenaal om rechtsstatelijke achteruitgang aan te pakken

J. Krommendijk, N. Zamani

Post thumbnail De rechtsstaat staat onder druk in EU-lidstaten zoals Polen en Hongarije. De Europese Commissie beschikt over een aantal instrumenten om de teloorgang van de rechtsstaat tegen te houden. Drie daarvan maken het de Commissie mogelijk financiële consequenties te verbinden aan schendingen van de rechtsstaatbeginselen. De vraag is niettemin hoe effectief het instrumentarium van de Europese Commissie is.

Verdieping | Verdiepend artikel
juni 2022
AA20220471

Nederland narcostaat 2.0

Over de paradox van een land dat op het eerste oog niet de uitstraling heeft van een narcostaat en het tegelijkertijd wel is

S. Brinkhoff

Post thumbnail

    In deze bijdrage wordt, met gebruikmaking van een nieuwe definitie van het begrip narcostaat, geconcludeerd dat Nederland als Narcostaat 2.0 kan worden aangemerkt. Een land waar op het eerste oog de grootschalige productie en distributie van narcotica weinig zichtbaar en voelbaar is, maar waar paradoxaal genoeg bij nadere bestudering toch blijkt dat aan alle componenten van de definitie van een narcostaat wordt voldaan. Vervolgens wordt ingegaan op het nut en de noodzaak om Nederland zo te framen.

    In het nieuws

    Spraakmakers

    Sven Brinkhoff, de auteur van het artikel 'Nederland Narcostaat 2.0’ is op 8 juni te gast bij Spraakmakers om te praten over dit onderwerp. In deze radiotalkshow op NPO Radio 1 ontvangt Ghislaine Plag bevlogen gasten die je nét even anders naar het nieuws laten kijken. (NPO Radio 1, 9:30-11:30) De uitzending met Sven Brinkhoff is terug te luisteren op NPO Radio 1.

    Opinie | Opiniërend artikel
    juni 2022
    AA20220466

    Bestuurlijke verplaatsing bij demonstraties

    J.G. Brouwer, B. Roorda

    Post thumbnail

    Bestuurlijke verplaatsing van demonstranten die weigeren gehoor te geven aan de opdracht van de burgemeester om de betoging te beëindigen en uiteen te gaan op basis van een noodbevel, is niet in overeenstemming met artikel 15 Grondwet. Dat schrijft voor dat vrijheidsontneming altijd een formeel wettelijke grondslag heeft. Een noodbevel heeft dit niet. Zou artikel 176a Gemeentewet, waarin de bestuurlijke ophouding is geregeld, misschien een zodanige basis kunnen verschaffen voor deze tot nu toe omstreden bestuurlijke praktijk?

    Opinie | Opiniërend artikel
    juni 2022
    AA20220452

    De vaccinatieplicht in de Verenigde Staten: een onbegrijpelijk oordeel van het Amerikaanse hooggerechtshof

    R. van der Hulle

    Op 13 januari 2022 schorste het Amerikaanse hooggerechtshof de vaccinatieplicht voor werknemers van grote bedrijven die de Amerikaanse regering van president Joe Biden had aangekondigd. Dit was een belangrijke tegenslag voor de regering in de strijd tegen het coronavirus. Volgens het hooggerechtshof ontbreekt het aan een toereikende wettelijke grondslag voor deze maatregel. De daarvoor gegeven motivering is echter weinig overtuigend en gaat volledig voorbij aan de ernst van de coronacrisis. Ook lijkt de motivering gebaseerd op een benadering die, in breder perspectief, grote gevolgen zou kunnen hebben voor het functioneren van de overheid.

    Opinie | Opiniërend artikel
    juni 2022
    AA20220480

    Mondeling vonnis in complexe civiele zaken: niet doen!

    Reactie op Ward Messer, ‘Het mondelinge vonnis in civiele zaken: Pippi Langkous revisited’ (Ars Aequi mei 2022)

    M.J.A.M. Ahsmann, H.F.M. Hofhuis

    In het meinummer van Ars Aequi pleitte Ward Messer ervoor ook in complexe civiele zaken een mondeling eindvonnis te geven. Margreet Ahsmann en Hans Hofhuis zijn het niet met hem eens en leggen in deze reactie uit waarom dat zo is. Met nawoord van Messer.

    Opinie | Reactie/nawoord
    juni 2022
    AA20220484

    Nawoord bij voorgaande reactie

    E.A. Messer

    In het meinummer van Ars Aequi pleitte Ward Messer ervoor ook in complexe civiele zaken een mondeling eindvonnis te geven. Margreet Ahsmann en Hans Hofhuis zijn het niet met hem eens en legden in een reactie uit waarom dat zo is. Dit is het nawoord van Messer bij die reactie.

    Opinie | Reactie/nawoord
    juni 2022
    AA20220487

    Huwelijken zonder partner­alimentatie… dat moeten koppels mogen willen!

    L.A.G.M. van der Geld

    Er zijn koppels die zouden willen trouwen als de partneralimentatie hen niet ‘in de weg zou staan’. Zij hebben behoefte om in hun huwelijkse voorwaarden af te spreken, dat er bij een scheiding geen sprake kan zijn van partneralimentatie. Op basis van de huidige rechtspaak kan dat niet, maar daar komt binnenkort mogelijk verandering in. Het wordt een spannende herfst!

    Opinie | Column
    juni 2022
    AA20220465

    Google

    P.J. Slot

    Gerecht van de Europese Unie 10 november 2021, T-612/17, ECLI:EU:T:2021:763 (Google)

    Annotaties en wetgeving | Annotatie
    juni 2022
    AA20220490

    Decentralisatie en deconstitutionalisering: welke regels moet de Grondwet bevatten?

    J.L.W. Broeksteeg

    Over de vraag welke regels de Grondwet moet bevatten is in de aanloop naar de grondwetsherziening van 1983 veel discussie geweest. Terwijl de regering de bepalingen over de decentralisatie verregaand wilde deconstitutionaliseren, amendeerde de Tweede Kamer diverse regels ín de Grondwet. Na 1983 zijn juist deze regels weer gedeconstitutionaliseerd, deze keer zonder noemenswaardige weerstand van de Kamer. Deze bijdrage analyseert welke argumenten daarbij werden aangedragen door zowel de regering als door de Kamer.

    Rode draad | Grenzeloze Grondwetten
    juni 2022
    AA20220496

    Aelius Gallus

    J.E. Jansen

    In deze laatste Romeinen-column vraagt Jelle Jansen aandacht voor Aelius Gallus, over wie we vrijwel niets weten en van wie precies 15 woorden bewaard zijn gebleven.

    Perspectief | Column
    juni 2022
    AA20220515

    Regelgeving voor experimenten met mensen. Een filosofisch-historische beschouwing

    A.F. Cohen

    Medisch onderzoek met mensen kan niet zomaar. Dat begrijpt iedereen. Onze regels en wetten beschermen altijd het zelfbeschikkingsrecht van het individu. Je zou dat dus maximaal kunnen doen door geen onderzoek uit te voeren, maar dat is uiteraard ook geen optie. De regelgeving probeert een balans tussen de bescherming van het individu en de wetenschappelijke vooruitgang te bereiken. Die balans tussen wat in de filosofie plichtethiek en utilisme wordt genoemd, is de basis van de regels voor medisch onderzoek. De uitvinders ervan, de Pruisische regering in de periode tussen 1900 en 1931, waren meteen daarna ook de grootste overtreders met de gruwelijke experimenten in concentratiekampen.

    Perspectief | Perspectiefartikel
    juni 2022
    AA20220512

    Scriptie als passende afsluiting van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid?

    M.V.R. Snel

    Is een bachelorscriptie een zinvolle en passende afsluiting van een bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid? In deze bijdrage wordt betoogd dat dit het geval is, maar wel met de kanttekening dat men er verstandig aan doet de bachelorscriptie niet als het enige afsluitende product aan te merken, maar als een onderdeel van een afstudeerprogramma dat bestaat uit verschillende toetsonderdelen waarin, bij elkaar opgeteld, de student laat zien alle eindkwalificaties van de bacheloropleiding rechtsgeleerdheid te beheersen.

    Perspectief | Perspectiefartikel
    juni 2022
    AA20220508

    Wat Alex Brenninkmeijer voor mij betekent

    A.T. Marseille

    Post thumbnail

    Op 14 april 2022 overleed Alex Brenninkmeijer op zeventigjarige leeftijd. In deze bijdrage blikt de auteur terug op leven en werk van Brenninkmeijer en bespreekt hij vier publicaties uit het brede en omvangrijke oeuvre van Brenninkmeijer die veel indruk op hem hebben gemaakt. Met het overlijden van Brenninkmeijer is een jurist heengegaan die in woord en geschrift, keer op keer in alle rust zaken op scherp (en soms op heel scherp) zette en daarmee bijna altijd het debat verder hielp.

    Perspectief | Ars Longa Vita Brevis
    juni 2022
    AA20220502