Toont alle 3 resultaten

Financiële duurzaamheidswetgeving als taal: een didactische behandeling van het transparantieraamwerk

J. van Dijk

In dit artikel bespreek ik het transparantieraamwerk naar analogie met taal. Deze methode van behandeling van een juridisch instrument komt mij voor als didactisch geschikt. Het transparantieraamwerk probeert de beschikbaarheid van duurzaamheidsinformatie te vergroten en duurzaamheidsinformatie te standaardiseren. Het transparantieraamwerk bevat verschillende technische begrippen, maar deze begrippen sluiten niet goed op elkaar aan. Het transparantieraamwerk is daarom voor verbetering vatbaar.

Perspectief | Uitgelegd
september 2023
AA20230684

Inleiding mbo-recht: een aanzet tot verdieping

J.S. Buiting

Post thumbnail In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) studeren meer dan 500.000 studenten aan 61 mbo-instellingen. Het recht dat op deze studenten en instellingen van toepassing is wordt weinig bestudeerd en is erg complex. Zo raakt het aan de vrijheid van onderwijs zoals geregeld in artikel 23 van de Grondwet, zijn er onder meer regels gesteld over governance, bekostiging en kwaliteitsborging en vloeit de rechtspositie van de student hieruit voort. In deze bijdrage worden de belangrijkste elementen van het mbo-recht belicht.

Perspectief | Uitgelegd
januari 2023
AA20230062

Was it all worth it? De nieuwe juridische relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk

H.C.F.J.A. de Waele

Post thumbnail Dit artikel geeft een impressie van de belangrijkste elementen van de Trade and Cooperation Agreement die de Europese Unie vorig jaar sloot met het Verenigd Koninkrijk, en die op 27 april jl. definitief werd geaccordeerd. De bedoeling van deze overeenkomst is om een fatsoenlijk einde te breien aan het Brexit-proces, en een vaste vorm te geven aan de toekomstige juridische betrekkingen. Als rode draad door de bijdrage loopt de vraag in hoeverre het bereikte resultaat alle inspanningen waard was.

Perspectief | Uitgelegd
juni 2021
AA20210634

Toont alle 3 resultaten