Rechten van het kind en ouderlijke verantwoordelijkheid (Digitaal boek)
Ieder kind, waar ook ter wereld, heeft rechten. Deze rechten zijn, naast algemene verdragen, tevens vastgelegd in een speciaal op kinderen gericht verdrag: het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Artikel 3 van het IVRK bepaalt, dat het ‘belang van het kind’ altijd de eerste overweging moet zijn bij alle maatregelen betreffende het kind. Dit leidende beginsel doet zijn invloed gevoelen in de gehele lezing van het IVRK. Een belangrijke doelstelling van het verdrag is immers de ‘volledige en harmonische ontplooiing van de persoonlijkheid van ieder kind’. Bij de verwezenlijking van de in het IVRK geformuleerde rechten vervullen de ouders een spilfunctie. Zij hebben de taak ‘te voorzien in passende leiding en begeleiding bij de uitoefening door het kind van de in het Verdrag erkende rechten’, zo bepaalt artikel 5 van het Verdrag. De overheid dient alles te doen wat in haar vermogen ligt om de ouders daarbij te ondersteunen (artikel 18).
Zowel de ouders als de overheid lijken in toenemende mate problemen te ondervinden met de invulling van die verantwoordelijkheid. Klassieke vragen naar de reikwijdte van deze verantwoordelijkheid van de ouders en de overheid blijven onverminderd van belang en lijken zelfs relevanter dan ooit. Het thema ‘Parental Responsibilities’ blijft aldus in beweging.
Deze uitgave in de Ars Aequi Rechten van het Kindreeks bevat een vijftiental bijdragen, dat het thema ‘ouderlijke verantwoordelijkheid en rechten van het kind’ vanuit diverse gezichtspunten belicht. Naast rechtsgeleerden geven auteurs uit verschillende takken van de wetenschap en de praktijk, zoals de pedagogiek en de psychiatrie, inzicht in verschillende aspecten van het thema. De onderwerpen variëren van draagmoederschap, gerechtelijke vaststelling van vaderschap, kinderontvoering en alimentatie, tot godsdienstvrijheid van het kind, de verantwoordelijkheid van ouders van kinderen die topsport beoefenen, en de behandeling van jeugdige delinquenten.
De redactie beoogt met deze bundel een bijdrage te leveren aan de discussie over het belangrijke thema kinderrechten en de rol die ouders en overheid vervullen bij de verwezenlijking daarvan.
Deze digitale uitgave is alleen toegankelijk voor WO en HBO rechtenstudenten via de faculteitsbibliotheken. Geen toegang? Vraag bij jouw faculteitsbibliotheek of zij al een licentie hebben.
Deze digitale uitgave is niet individueel aan te schaffen. Bibliotheken kunnen een licentie nemen en op ip-niveau toegang krijgen tot alle digitale uitgaven van Ars Aequi, neem hiervoor contact op met onze klantenservice.
Bekijk inhoudsopgave
U heeft geen toegang tot de download(s) van dit product.
Login of bekijk onze abonnementen