Recht is Rond (X)

‘Wie döt mij wat vandage’ is sinds enkele weken het nieuwe Leitmotiv van Prof & Prof. Een recent bezoek aan een concert van voormalig Skik-frontman, Drent en ambassadeur van de streektaal Daniël Lohues is hiervan de oorzaak. Met nummers als ‘Hier kom ik weg’, ‘Als de liefde mar blef winnen’ en het onvolprezen ‘Elk mens die hef zich ’n kruus te draag’n’, een nummer dat zelfs de Prof Top 20 editie 2021 haalde, bracht Lohues in het intieme Cultura-theater in Ede diverse werelden bij elkaar: Limburg (Rowwen Hèze, Gé Reinders) en Twente (Herman Finkers, Willem Wilmink) werden via een (trans)regionale rode draad verweven tot een nuchtere, humorvolle en Bourgondisch-filosofische cocktail. Niet alleen Recht, maar ook Streektaal blijkt Rond te zijn.

Niet toevalligerwijs kwamen deze lijnen ook samen in de recent verschenen podcastserie Het Dialectenbureau van de Nijmeegse collega-hoogleraar Marc van Oostendorp. Alle bovengenoemde artiesten komen in deze vrolijke reis door Nederland aan bod. Dialect als taal van de ziel. Prachtig.

Ook in universitaire kringen, waar wetenschappers in spe uit alle windstreken van Nederland (en daarbuiten) zich dagelijks verzamelen, moet deze belangrijke boodschap worden gehoord. Een flinke dosis streektaal zou het ook in universitaire (bestuurlijke) kringen veelgehoorde en tenenkrommende managementjargon (ja, ook wij zijn fan van Japke D. Bouma!) met wortel en tak uitroeien. Een zin als ‘Ik schiet wel even een meeting in’ zou direct kunnen worden vervangen door het Twentse ‘Wie stekt de kopp’n wa effen bie mekaar’. En op een vraag als ‘Had je me niet even een heads up kunnen geven van tevoren?’ is ‘Doe kins mich d’n poekel roenter roetsje’ het perfecte Limburgse antwoord. Wedden dat die heads-up-vraag nooit meer gesteld wordt?

Voeg aan het bovenstaande, net als in Het Dialectenbureau, nog een vleugje Bennie Jolink, frontman van boerenrockband Normaal, toe en de cirkel is, door een vleugje agrarisch recht, weer rond. De zin ‘Bertus op zien Norton en Tinus op de BSA’ uit Normaals culthit ‘Oerend Hard’ zal iedere student, vooral gezien de aangekondigde versoepeling van het Bindend Studie Advies, uiteraard ook anno 2023 enorm aanspreken.

Via de regionale helden en artiesten belanden wij als vanzelf in zomerse sferen. Zomermaand juni markeert traditioneel de start van het festivalseizoen. Het studieritme wijzigt, de studenten gaan en masse naar buiten en de terrassen zitten weer overvol, zelfs met het huidige prijsniveau. Dansend en genietend komt iedere student de festivalzomer door. Tegen kennis, vergaard op een festivalterrein of op een terrasstoel (of, als het dan echt moet, op een loungeset), kan geen studieboek op. De 10 studietips van Prof & Prof bevatten niet voor niets dan ook de cri de coeur: ga naar buiten en kijk om u heen!

Ook voor Prof & Prof is de junimaand bijzonder: de door ons beoefende vrolijke wetenschap wordt bij zomerse temperaturen toch nog net wat vrolijker. En, in tegenstelling tot een artiest als Stromae (die wij uiteraard een spoedige beterschap toewensen), staat Prof & Prof het hele jaar, dus ook in de zomer, wél altijd en overal op het podium. En wij zijn in dat kader natuurlijk graag bereid om het gat dat hij recent in de programmering van het Ewijkse festival Down the Rabbit Hole sloeg, op te vullen.

Dat is dan direct een mooie opwarmer voor het absolute hoogtepunt van ons Prof & Prof-jaar 2023. Ons magnum opus: optreden op het door de 100-jarige Nijmeegse universiteit georganiseerde zomerfestival Lawlands, waar we, samen met een artiest als Jody Bernal, de Nijmeegse rechtenfaculteit de kunst van het grote genieten ‘live on stage’ mogen bijbrengen. Stagediving in ‘Heimat’ Nijmegen op 15 september: Prof & Prof zou daarna van gelukzaligheid kunnen sterven. Maar, het festivalseizoen duurt bij ons het hele jaar en er staan nog meer dan genoeg andere optredens op ons te wachten, dus voorlopig bent u nog niet van ons af.

Het enige praktische probleem voor de vervanging van Stromae is dat deze twee Vlaamse Reuzen niet in een konijnenhol passen. Recht is immers, ook in het festivalseizoen, hartstikke Rond.

Een fijne zomer gewenst!

Deze column is eerder verschenen in Ars Aequi juni 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *