Maandblad deze maand overzicht

Ars Aequi januari 2025

Tien jaar T-shaped lawyer in Nederland. Een pleidooi voor corporate finance in de rechtenstudie

D.A. Groenewoud, W.Y. Hu

De T-shaped lawyer bestaat 10 jaar en dit vormt een mooie gelegenheid om stil te staan bij de vraag in hoeverre rechtenstudenten worden opgeleid tot T-shaped lawyers. Ondernemingen spelen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving en brengen complexe vraagstukken met zich. De jurist van de 21e eeuw heeft hard en soft skills nodig om dergelijke vraagstukken goed te kunnen analyseren. In dit redactioneel pleiten wij dan ook voor meer interdisciplinariteit in de rechtenstudie, in het bijzonder het opnemen van corporate finance in een aantal mastercurricula.

Opinie | Redactioneel
januari 2024
AA20240003

Verdraaid recht: de ketenregeling van artikel 7:668a BW

D.M.A. Bij de Vaate

Post thumbnail De praktische uitwerking van een wettelijke regeling loopt zelden exact volgens de bedoelingen van de wetgever. In sommige gevallen blijkt de uitwerking zelfs haaks te staan op de initiële intenties. Dit thema staat centraal in de Blauwe Pagina’s van 2024, getiteld ‘Verdraaid recht’. In de eerste bijdrage in deze reeks trapt Vivian Bij de Vaate de verkenning naar ongerijmdheden tussen recht en werkelijkheid af met een voorbeeld uit het arbeidsrecht: de ketenregeling van artikel 7:668a BW. Gelet op het aantal wijzigingen dat het artikel het afgelopen decennium heeft ondergaan, biedt deze regeling een uitgelezen kans om de tegenstrijdigheden tussen de bedoelingen van de wetgever en de praktijk te bezien.

Blauwe pagina's | Verdraaid recht
januari 2024
AA20240004

Bestaat er een ‘rechtshemel’ op aarde?

L.A.G.M. van der Geld

Belastingparadijzen zijn een bekend fenomeen, maar zijn er eigenlijk ook 'rechtshemels', vraagt Lucienne van der Geld zich af in deze column.

Opinie | Column
januari 2024
AA20240024

De menselijke gedraging als voorwaarde voor strafrechtelijke aansprakelijkheid

Wat dierenprocessen en artikel 51 Sr ons vertellen over het strafrecht in een wereld vol AI

J.H.B. Bemelmans

Post thumbnail Dat de geschiedenis van de menselijke gedraging als voorwaarde voor strafbaarheid wordt uiteindelijk niet in de eerste plaats bepaald door ons mensbeeld, maar vooral door de maatschappelijke en de sociale context waarin het strafrecht fungeert, legt Joeri Bemelmans uit in deze amuse.

Opinie | Amuse
januari 2024
AA20240006

Bezorgt Deliveroo ondernemerschap?

M.J.P. de Zwart

Post thumbnail De Nederlandse arbeidsmarkt is in beweging, dus moet het arbeidsrecht meebewegen. Dit keer raakt het de kern van het arbeidsrecht: artikel 7:610 BW. Ondernemerschap lijkt een plaats te veroveren als contra-indicatie van een arbeidsovereenkomst, maar hierover is nog veel discussie. Dit artikel beschrijft de discussie over ondernemerschap en bevat een verkennend jurisprudentieonderzoek naar ondernemerschap in de kwalificatievraag.

Verdieping | Studentartikel
januari 2024
AA20240009

Bovenmatige burenhinder door de verspreiding van schadelijke stoffen: de Belgische veroordeling van 3M

C. Borucki

Post thumbnail Het Amerikaanse chemieconcern 3M werd in België veroordeeld wegens bovenmatige burenhinder door het veroorzaken van verontreiniging met forever chemicals. Deze bijdrage bespreekt het Belgische recht over bovenmatige burenhinder. Ook voor Nederlandse juristen kan deze uitspraak relevant zijn. De PFASverontreiniging heeft zich ook naar Nederland verspreid. Het Belgische recht kan daarbij mogelijk rechtstreeks relevant zijn op basis van het internationale privaatrecht. Indirect kan het een inspiratiebron zijn voor Nederlandse vorderingen.

Verdieping | Verdiepend artikel
januari 2024
AA20240025

Kamerlid én gemeenteraadslid? De toelaatbaarheid en wenselijkheid van dubbelmandaten

L.S.A. Trapman

Post thumbnail Sommige Kamerleden slagen erin om meerdere volksvertegenwoordigende functies te combineren. Naast Kamerlid zijn zij, bijvoorbeeld, ook gemeenteraadslid. Hoewel te betwijfelen valt of deze leden voldoende tijd en energie in beide functies kunnen steken, betoogt de auteur dat dit onvoldoende reden is om dit soort dubbelmandaten te verbieden. Een wettelijk verbod is niet goed te rijmen met de gedachte achter de huidige incompatibiliteitenregeling.

Opinie | Opiniërend artikel
januari 2024
AA20240020

Een familieportret: broers, zussen, vreemden

M.J. Vonk

Post thumbnail Op 28 april 2023 verbood de voorzieningenrechter in Den Haag donor Jonathan op straffe van een dwangsom om nog zaad te doneren. De eisers in deze zaak stellen dat de donor tegen zijn beloftes in minstens 550 kinderen blijkt te hebben verwekt, zowel via zaadbanken van klinieken als via spermadonatie direct aan wensouders. Hoe kon dit gebeuren en vooral (hoe) kunnen we dit soort excessen in de toekomst voorkomen?

Opinie | Opiniërend artikel
januari 2024
AA20240040

Waarom nepnieuws niet alleen juridisch en technologisch bestreden kan worden: pleidooi voor een educatieve aanpak

E.F. Loos

Post thumbnail Nepnieuws raakt ons allemaal. Toegang tot betrouwbare digitale informatie kan worden gezien als een zogenaamd primary good en is voor alle burgers van levensbelang. Door de snelle opkomst van sociale media wordt nepnieuws in toenemende mate een groot maatschappelijk probleem. Dit artikel toont aan waarom het niet voldoende is om nepnieuws met juridische en technologische middelen te bestrijden, en pleit voor een educatieve aanpak.

Opinie | Opiniërend artikel
januari 2024
AA20240044

Het toepassingsbereik van de algemenevoorwaardenregeling

Over diensten en de reflexwerking van de grijze en zwarte lijst

H.N. Schelhaas

Hoge Raad 2 juni 2023, ECLI:NL:HR:2023:835, RvdW 2023/612 en Hoge Raad 8 september 2023, ECLI:NL:HR:2023:1197, NJ 2023/333

Annotaties en wetgeving | Annotatie
januari 2024
AA20240049

Onjuiste toepassing van artikel 4:46 BW?

A.J.M. Nuytinck

Hoge Raad 10 november 2023, ECLI:NL:HR:2023:1531 (mrs. M.V. Polak, T.H. Tanja-van den Broek, A.E.B. ter Heide, F.R. Salomons en G.C. Makkink; A-G mr. W.L. Valk)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
januari 2024
AA20240056

Werk- en prestatiedruk in de rechtswetenschap: verslag van een panelgesprek

W.Y. Hu, M.W. Kouwenberg, E.E. Maathuis

Post thumbnail Op 30 juni 2023 organiseerden drie redactieleden van Ars Aequi aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen een panelgesprek over werk- en prestatiedruk in de rechtswetenschap, waaraan hoogleraren, universitair (hoofd)docenten en (docent-)promovendi deelnamen. Tijdens het gesprek is stilgestaan bij oorzaken van werk- en prestatiedruk, maar ook bij mogelijke oplossingen. De deelnemers concludeerden dat enige mate van druk inherent is aan intellectueel topwerk, maar identificeerden ook mogelijke manieren om werk- en prestatiedruk te verminderen.

Perspectief | Perspectiefartikel
januari 2024
AA20240062

Water naar de zee dragen? Strandparadijs zet de hakken in het zand tegen verwatering van taal en cultuur

Rechtsvraag (354) Europees recht

S.L.T. Schoenmaekers

Ben je rechtenstudent en wil je kans maken op € 200? Beantwoord dan deze rechtsvraag van Sarah Schoenmaekers vóór 1 maart 2024.

Perspectief | Rechtsvraag
januari 2024
AA20240069

Monopoly

H. Botter

De spelregels van Monopoly lijken de laatste tijd een belangrijke rechtsbron te zijn geworden voor de rechter en de wetgever, legt Hugo Botter uit in deze column.

Perspectief | Column
januari 2024
AA20240068

Een taxonomie voor smart contracts

J. Verstappen

Deze bijdrage doet een voorstel tot een taxonomie ten aanzien van smart contracts. De taxonomie die hier uiteengezet wordt is gebaseerd op de technische achtergrond van deze nieuwe concepten, de wijze waarop ze toegepast worden en de wisselwerking die ze aangaan met het relevante verbintenisrechtelijke kader. In het licht hiervan betoog ik dat er vier verschillen typen smart contracts onderscheiden zouden moeten worden.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
januari 2024
AA20240072