Je kind laten rijden in een zakelijke lease auto? Hoe zit dit juridisch

Wanneer je een auto least, dan is het wel belangrijk om te weten wat nu eigenlijk je rechten en plichten zijn. We gaan er namelijk vaak maar voor het gemak vanuit, dat in een auto die je zakelijk least, iedereen uit het gezin zomaar mag laten rijden. Als het gaat om je partner is dit vrij logisch, aangezien het in veel gevallen overbodig is om een tweede auto aan te schaffen, aangezien je maandelijks een aanzienlijk bedrag betaald aan bijtelling of zelfs aan leasekosten, in het geval je zelf een bedrijf hebt en een auto least. Toch blijkt dat er in de praktijk regelmatig wat vragen zijn rondom het gebruik van een lease auto door je kinderen. Hoe dit precies zit? Wij zochten het voor je uit! Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat iedereen binnen het gezin in de lease auto van het werk mag rijden, mits hier bepaalde afspraken over zijn gemaakt natuurlijk.

Leeftijd en rijbewijs

Uiteraard is het logisch dat je kind, voordat ze überhaupt hoeven na te denken over autorijden, moeten beschikken over de juiste leeftijd en ook een geldig rijbewijs. Tegenwoordig mag je namelijk wel op je 16e beginnen, maar dat wil dit direct zeggen dat je dan ook alleen de weg op mag. Omdat dit eigenlijk wel vanzelfsprekend is, zullen we hier dan ook niet te veel tijd en aandacht aan besteden.

De verzekering

Iedere auto die in Nederland op de openbare weg rijdt, moet verplicht minimaal WA worden verzekerd. Op het moment dat je een auto zakelijk least, dan staat deze verzekering in de meeste gevallen op naam van het bedrijf. Het is daarom dus ook belangrijk om bij je werkgever en ook leasemaatschappij na te gaan, in hoeverre deze verzekering ook geldt op het moment dat je kind achter het stuur zit. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de verzekeraar bepaalde eisen stelt, zoals rijervaring of een minimumleeftijd voordat ook je kinderen gedekt zijn bij eventuele schade. Het advies is om wel even eerst contact op te nemen met zowel het leasebedrijf als verzekeringsmaatschappij om de voorwaarden met betrekking tot jonge bestuurders te bespreken. Zo voorkom je problemen achteraf.

Aansprakelijkheid en toestemming

Als ouder ben je verantwoordelijk voor het gedrag van je kinderen, inclusief hun acties achter het stuur. De auto staat namelijk op jouw naam. Het is dus belangrijk dat je beseft dat dit in de meeste gevallen dus ook bij een auto van de zaak het geval is. Natuurlijk kan het zijn dat je werkgever hier geen problemen mee heeft, maar bespreek dit vooraf wel goed. Hoe verveld is het dat je kind straks een ongeluk veroorzaakt en schade rijdt met de auto en dit de werkrelatie tussen jou en je werkgever verstoort. Zorg er dus voor dat je dit bespreekbaar maakt met je werkgever en ook duidelijke afspraken maakt. Om te voorkomen dat dit kan zorgen voor eventuele discussies achteraf, is het aan te raden dit ook schriftelijk vast te leggen.

Bron: Arval

Categorie: Ondernemen
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *