Recht is Rond (V)

‘Verschwende deine Zeit’ is wat ons betreft de slogan van het nieuwe jaar. Het is gebruikelijk om het nieuwe jaar met allerlei goede voornemens te beginnen, maar daar komt toch nooit iets van terecht. Dus laten we het eens anders doen, dan is de kans wellicht ook groter dat het dit jaar een keer allemaal wat beter gaat. Misschien een jaartje lekker een beetje ‘aankloten’ en hier en daar ook wat ‘verkloten’. Probeer die studiestress eens te laten voor wat hij is en u zult zien dat u automatisch weer in het juiste ritme komt, al dan niet met een (alcoholvrije) Peroni. En als u vervolgens weer lekker en vooral losjes in uw vel zit, pak de fiets en rijd al zingend naar de campus. Spreek met uw collega’s af voor een koffietje voor het spektakel begint. Niet in de laatste minuut naar binnen rennen, maar – katertje of niet – neem uw tijd om bij te kletsen met uw vriendjes en vriendinnetjes (in de ruime zin des woords). Onbewust geven Prof & Prof hier de gouden tip weg voor het ultieme studiesucces, althans wat de Amore de Juridica betreft. De kreet strategische tip zou overigens in de context van deze column ongepast zijn. Mis geen enkel college of werkgroep en de tentamenstress verdwijnt als sneeuw voor de zon. Staat dat dan niet haaks op het lummelen in de openingszin van deze column? Nee, integendeel: door een paar uurtjes per week een kijkje te nemen op de universitaire ‘playgrounds’ houdt een mens heel wat tijd over om academisch te ‘chillen’. Want wie z’n dictaat goed doorneemt weet wat hij op het uur U – of beter: het uur van de waarheid – verwachten kan. Een docent, althans het type verhalenverteller, is immers ook maar een mens. Maak dat dictaat overigens samen met uw collega’s na afloop in de kroeg of dat ene knusse restaurantje op de hoek met hier en daar een beetje Googelen om de lege vindplaatsplekjes op te vullen, zoals een ECLI-nummertje of een wetsartikeltje. Uiteraard met mosterd op de al dan niet vega-kroketten.

Het was een heel emotioneel afscheid van het vorige jaar deze keer. De vraag ‘krijg ik hem wel of krijg ik hem op de valreep niet’ stond centraal voor het jubeltonnetje. Gelukkig is er voor u als kleinkind nog een heel jaar (2023) het ‘jubelkwartje’, zij het dat deze belastingvrije schenking uiteindelijk wel aan bakstenen besteed dient te worden. En daarnaast is er gelukkig ook nog het jubelkwartje van uw ouders en dat is wel bestedingsvrij. Oftewel dat wordt pas echt verjubelen. Alle ‘kleine beetjes’ helpen. En een beetje student trouwt toch niet voor hij of zij 40 is, dus ook dat (met die fiscaal-verplichte jongere partner) komt wel goed.

Had u overigens al gehoord van de criminele man die niets met digitalisering te maken wilde hebben (Trouw, 3 december 2022), een zogeheten digifoob? De rechtbank Noord-Nederland liet zien dat ook rechters geen digitale robots zijn. Zij realiseerden zich dat de betreffende boef de door de computer gemaakte stukken toch niet zou lezen en daarom kreeg de verdachte een handgeschreven beslissing op het briefpapier van de rechtbank. Hier kunnen Prof & Prof nu echt van genieten.

Laat dat laptopje eens een paar dagen lekker uit en vraag op uw verjaardag een mooie vulpen of op z’n Leids een ‘vulpan’. En als u overigens het studietechnisch niet meer ziet zitten luistert u gewoon even naar de Admiraal Louis van Gaal: ‘Het is niet fraai, maar wel genoeg.’ Zou u echt aan het eind van uw Latijn zijn, denk dan eens na over de nieuwe studie ‘Vinosofie’. We hoorden recent (van een zekere Ger Groot) wat het precies inhoudt: ‘Een kostelijke kennismaking met het drinkende denken. Vinosofie leidt je spelenderwijs de filosofie binnen, met een goede afdronk.’

Geniet van het nieuwe jaar. Na een tijd van virologen, komt wat ons betreft een lange, zo relaxed mogelijke tijd van vinosofen. Een goed begin, is het halve werk, eindbaas!

Deze column is eerder verschenen in Ars Aequi januari 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *