Learning through legal lyrics

Uit onderzoek van klinisch psycholoog dr. Emma Gray volgt dat het luisteren naar muziek direct voorafgaand aan het beginnen met studeren een positief effect kan hebben op de cijfers van rechtenstudenten. Gray vermoedt dat sommige tonen en melodieën bepaalde ingewikkelde verbindingen tussen hersenhelften prikkelen. Ik denk echter dat de verklaring voor het positieve effect van muziek op studieresultaten veel simpeler is: veel liedjes hebben voorspellende gaven als het gaat om het recht.

Neem het nummer ‘Big pimpin’ (1999) waarin Jay-Z al tot uitdrukking bracht dat pooiers zeker niet in alle gevallen recht hebben op geld. De rechtbank Noord-Nederland heeft die gedachte eind vorig jaar tot de hare gemaakt en geoordeeld dat er geen nadeelcompensatie moest worden verstrekt vanwege het besluit om de exploitatie van prostitutiepanden niet meer toe te staan (ECLI:NL:RBNNE:2022:4780). In dit kader was relevant dat de schade volgens de rechtbank bijna volledig werd weggenomen door de geboden overgangstermijn van zes jaren.

Verder is de strekking van Notorious B.I.G.’s hit ‘Mo money mo problems’ (1997) overgenomen in het nadeelcompensatierecht. Het is namelijk inmiddels vaste rechtspraak dat als een bedrijf veel money heeft, dit leidt tot problems bij het kunnen verkrijgen van nadeelcompensatie. Het deel van de schade dat een ondernemer zelf moet dragen, bestaat immers uit een percentage van de normomzet van het concern (ECLI:NL:RVS:2019:811).

Voorts voorspelden the Beastie Boys in ‘(You Gotta) Fight For Your Right (To Party!)’ (1986) al de vele rechtszaken die zouden worden gevoerd door ondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun discotheken en cafés vanwege de coronamaatregelen. De uitkomst van die procedures (ECLI:NL:RBDHA:2021:10092) wordt bezongen door The Rolling Stones in hun nummer ‘You Can’t Always Get What You Want’ (1969).

Als u problemen heeft met het behalen van voldoende ECTS kunt u ervoor kiezen om nog meer Ars Aequi te gaan lezen, maar u kunt ook gewoon – indachtig mijn bovenstaande bevindingen – de radio aanzetten.

Deze column is eerder verschenen in Ars Aequi november 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *