Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202201


Maandblad januari 2022

Ars Aequi januari 2022

Normativiteit en viewpoint diversity in de rechtswetenschap

J. Bakker, R.H.T. Jansen

In dit redactioneel pleiten Joas Bakker en Rowin Jansen ervoor om in de discussie over diversiteit meer aandacht te geven aan de diversiteit van normatieve opvattingen. Omdat de rechtsgeleerdheid een normatieve wetenschap is, is het voor het juridische debat van groot belang om een verscheidenheid van perspectieven op een faculteit te hebben. Het is cruciaal om binnen onderzoeksgroepen juristen te hebben met verschillende soorten werkervaring, politieke opvattingen en religieuze overtuigingen, en universiteiten moeten zich hier daarom voor inspannen.

Opinie | Redactioneel
januari 2022
AA20220003

Mijn rechtsheld: James Hathaway

M.Y.A. Zieck

Post thumbnail

In 2022 staan op de Blauwe Pagina’s ‘Rechtsheld(inn)en’. In de eerste aflevering schrijft Marjoleine Zieck over haar rechtsheld professor James C. Hathaway, autoriteit op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht.

Blauwe pagina's | Rechtsheld(inn)en
januari 2022
AA20220004

Waarom straffen wij eigenlijk?

J.A.A.C. Claessen

Post thumbnail Naar aanleiding van de puppytraining die hij met zijn pup Noortje volgt, reflecteert de auteur aan de hand van de vergeldings- en preventietheorieën op de vraag waarom wij straffen. Wij zouden volgens de auteur nog heel wat kunnen leren van de regels over hoe te reageren op ongewenst puppygedrag.

Opinie | Amuse
januari 2022
AA20220006

Controle over het controlevereiste

Over de inhoud van het controlevereiste uit de Collateral Richtlijn

J.W.M. Jansen

Post thumbnail Het controlevereiste is een belangrijke voorwaarde voor de toepasselijkheid van de regelgeving omtrent financiëlezekerheidsovereenkomsten. In deze bijdrage wordt onderzocht hoe dit controlevereiste uitgelegd moet worden en hoe het controlevereiste een rol speelt bij de verpanding van giraal geld. Hierbij wordt onder meer gekeken naar jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Verdieping | Studentartikel
januari 2022
AA20220009

Follow the money 2.0

De herziening van de Wet financiering politieke partijen

L.S.A. Trapman

Post thumbnail

De in 2013 ingevoerde Wet financiering politieke partijen verplicht partijen onder andere om transparantie te betrachten over ontvangen donaties. Nu staat een wetswijziging op stapel, die de regels op verschillende punten aanscherpt. Het wetsvoorstel laat daarbij echter helaas een aantal kansen liggen.

Verdieping | Verdiepend artikel
januari 2022
AA20220021

Van eeuwigheid tot (n)amen duren

Eindelijk op weg naar een nieuw naamrecht?

G.R. de Groot, R.P.J. Ritsema

Post thumbnail Het naamrecht: veel bereik, doch weinig bemind. Hoewel iedereen met het naamrecht te maken krijgt, heeft de wetgever er weinig aandacht voor. Anders dan in de rest van het personen- en familierecht is hier nog sprake van een beperkte keuzevrijheid voor het individu en een ferm normerende overheid. Dit artikel poogt de belangrijkste pijnpunten aan te geven.

Verdieping | Verdiepend artikel
januari 2022
AA20220036

Integriteit geen prioriteit

R.A.J. van Gestel

Post thumbnail

Op het Leidse ‘dubbele-pettencongres’ heeft Rob van Gestel verdedigd dat er in de rechtswetenschap sprake is van een algeheel gebrek aan belangstelling voor de eigen onafhankelijkheid en onpartijdigheid. In deze bijdrage zet hij zijn gedachten op papier.

Opinie
januari 2022
AA20220030

Een perspectief op rechtswetenschap, academische vrijheid, integriteit en onafhankelijkheid

M.F. de Wilde

Post thumbnail

Op uitnodiging van de redactie van Ars Aequi zet de auteur zijn gedachten en overwegingen uiteen over rechtswetenschap, academische vrijheid en integriteit en onafhankelijkheid op het terrein van de belastingwetenschap. Dit naar aanleiding van de voordracht die de auteur daarover op 24 september 2021 hield tijdens de conferentie ‘Dubbele petten in de rechtswetenschap’ in de Oude Sterrewacht in Leiden. Deze bijdrage is een weergave van de voordracht en het daaropvolgende debat.

Opinie | Opiniërend artikel
januari 2022
AA20220033

Een plan maken voor je nalatenschap

L.A.G.M. van der Geld

Pieter Teyler van der Hulst had een bijzonder plan voor zijn omvangrijke nalatenschap, en onder andere een deur met vijf sloten maakte daar deel van uit. Onze columnist Lucienne van der Geld ging op onderzoek uit in het Teylers Museum en vertelt daarover, over het regelen van je nalatenschap en over het fenomeen döstÀdning in deze column.

Opinie | Column
januari 2022
AA20220029

Welke juridische instrumenten heeft de overheid om de pandemie te beteugelen?

Patroon Legal Design

Post thumbnail In deze aflevering van Recht in beeld beeldt Patroon Legal Design uit welke juridische instrumenten de overheid heeft om de pandemie te beteugelen.

Recht in Beeld
januari 2022
AA20220020

Cessie door een bank aan een niet-bank

W.H. van Boom

Hoge Raad 10 juli 2020, ECLI:NL:HR:2020:1274 (Promontoria)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
januari 2022
AA20220043

Waarom bestaan de Tweede en Eerste Kamer uit 225 leden? Een grondwetshistorische verkenning

G. Karapetian

Meermalen was in het nieuws dat verschillende Kamerleden al dan niet tijdelijk hun werk neerlegden als gevolg van toegenomen werkdruk. De Tweede en Eerste Kamer bestaan uit 225 leden. In deze bijdrage wordt vanuit Grondwetshistorisch perspectief hierop ingegaan. Is deze stand van zaken toe aan verandering?

Rode draad | Grenzeloze Grondwetten
januari 2022
AA20220050

Wie was Gaius?

E. Koops

In deze column over Gaius, rechtshistoricus voor de rechtshistorici, vertelt Egbert Koops over het wonder waardoor we na eeuwen van onwetendheid eindelijk echt konden kennismaken met deze beroemde Romein.

Perspectief | Column
januari 2022
AA20220064

Hoe leidt de kinderopvangtoeslagaffaire naar een maatschappelijk relevante en kritische rechtswetenschap?

J.E. van den Brink, R. Ortlep

Post thumbnail

De huidige waardering van rechtswetenschappelijk onderzoek op de hoofdgebieden van het Nederlandse recht en de financiering van (rechts)wetenschappelijk onderzoek werken in de hand dat misstanden, zoals de kinderopvangtoeslagaffaire, in de rechtswetenschap niet (direct) de aandacht krijgen die zij verdienen. Tijd om daarin verandering te brengen.

Perspectief | Perspectiefartikel
januari 2022
AA20220058

Je vraagt een kalkoen ook niet wat het kerstmenu moet worden


Verslag van het congres ‘Dubbele petten in de rechtswetenschap’

J. Bakker, Y.E.M. Cremers

Post thumbnail

Op 24 september 2021 vond in de Oude Sterrenwacht te Leiden het congres ‘Dubbele petten in de rechtswetenschap’ plaats. Dit congres, gezamenlijk georganiseerd door de afdeling belastingrecht van de Universiteit Leiden en het Amsterdam Centre on the Legal Professions and Access to Justice van de Universiteit van Amsterdam, betrof de risico’s en uitdagingen die samenhangen met externe commerciĂ«le en financiĂ«le belangen in de rechtswetenschap. In dit artikel doen de auteurs verslag van het congres.

Perspectief | Congresverslag
januari 2022
AA20220065

Grensdoden op zee en het recht op leven

L.M. Komp

Artikel 2 van het EVRM bepaalt dat het recht van eenieder op leven wordt beschermd door de wet. Desondanks zijn in de afgelopen 30 jaar naar schatting 40.000 mensen omgekomen bij een poging op irreguliere wijze de EU te bereiken. Lisa-Marie Komp deed onderzoek naar de vraag of EU-lidstaten juridisch aansprakelijk zijn voor het grote aantal doden.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
januari 2022
AA20220073