*CANCELLED* Movies that Matter Festival

Festival over mensenrechten en een duurzame samenleving in de stad van Vrede en Recht

Datum:
20 maart 2020 tot 28 maart 2020

Locatie:
Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag

In navolging van het advies van het RIVM hebben we tot onze grote spijt moeten besluiten het komende Movies that Matter Festival, dat van 20 t/m 28 maart zou plaatsvinden in Den Haag, te annuleren. De gezondheid en veiligheid van onze gasten, bezoekers en het festivalteam zijn onze prioriteit. Op ons festival staat ontmoeting en dialoog centraal. Een online variant van het festival ligt dan ook niet voor de hand. Gezien de uitgebreide programmering van films in combinatie met internationale gasten, en de ongewisse situatie in de komende tijd, is uitstel van het festival niet mogelijk.

https://www.moviesthatmatter.nl/nieuws/nieuwsbericht/3533/movies-that-matter-festival-2020%3A-geannuleerd


Het Movies that Matter Festival in Den Haag is hét internationale festival over mensenrechten en een duurzame samenleving in de stad van Vrede en Recht, met negen dagen lang speelfilms, documentaires, debat, muziek en meer.

Het festival kent drie competitieprogramma’s. In Activist worden in samenwerking met Amnesty International documentaires vertoond over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers. Camera Justitia zoomt in op onder meer het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten.

Het jaarlijkse film- en debatfestival vindt in 2020 plaats van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag. Het volledige programma staat eind februari online en de kaartverkoop start op 5 maart.

Een greep uit de films die vertoond zullen worden:

Antigone
Regisseur: Sophie Deraspe
Lengte: 109 min.
Genre: fictie
Land: Canada
Festivalsectie: Camera Justitia / On the Move
Human rights thema’s: migranten, politie en veiligheidsdiensten

Antigone vluchtte als kind met haar broers en zus vanuit Algerije naar Canada. Als Antigone’s broer wordt doodgeschoten door de politie en haar andere broer dreigt te worden gedeporteerd, smeedt ze een riskant plan om de familie te redden. Meelevend drama over opoffering, gerechtigheid en het leven van immigranten.

Collective
Regisseur: Alexander Nanau
Lengte: 109 min.
Genre: docu
Land: Roemenië
Festivalsectie: Camera Justitia
Human rights thema’s: rechtszaken, international recht

Zorgvuldig gecomponeerde, thrillerachtige documentaire over medische schandalen en corruptie in Roemenië. Een groep dappere journalisten weigert los te laten, en een idealistische politicus probeert het probleem bij de wortel aan te pakken. Hebben ze een kans in een land dat van binnenuit wegrot door corruptie?

Corpus Christi
Regisseur: Jan Komasa
Lengte: 116 min.
Genre: fictie
Land: Polen
Festivalsectie: Camera Justitia
Human rights thema’s: religie
*Genomineerd voor Beste Internationale Film bij de Oscars 2020

De 20-jarige Daniel wordt voorwaardelijk vrijgelaten uit een Poolse jeugdinrichting, en bluft zich gelijk naar de rol van priester van een lokale kerk in een klein dorpje. Langzaam maar zeker wint Daniel het vertrouwen van de bewoners, in deze intrigerende film over tweede kansen en afrekenen met het verleden.

The Guardian of Memory
Regisseur: Marcela Arteaga
Lengte: 93 min.
Genre: docu
Land: Mexico, Verenigde Staten
Festivalsectie: Camera Justitia
Human rights thema’s: oorlogsmisdaden, migranten, genocide

De inwoners van Juárez Valley aan de grens tussen Mexico en Texas hebben twee vijanden tegenover zich: drugskartels en de federale troepen die ze ertegen zouden moeten beschermen. Als ze bescherming zoeken in de Verenigde Staten, worden ze daar zelf als criminelen behandeld. In beeld gebracht met betoverend mooie cinematografie.

The Cause
Regisseur: Andres Figueredo
Lengte: 83 min.
Genre: docu
Land: Guatemala
Festivalsectie: Camera Justitia
Human rights thema’s: gevangenis

Shockerend verslag van de dystopische wereld in de Venezolaanse gevangenis PGV. De overheid heeft zich teruggetrokken en de gevangenen zijn de baas. Maar zelfs in deze grimmige omstandigheden gaan mensen op zoek naar goedheid, schoonheid en redding. Undercover gefilmd, soms met verborgen camera’s, gedurende een periode van acht jaar.

Nîpawistamâsowin: We Will Stand Up
Regisseur: Tasha Hubbard
Lengte: 98 min.
Genre: docu
Land: Canada
Festivalsectie: Camera Justitia
Human rights thema’s: minderheden, racisme, cultureel recht & tradities

Het verhaal van de dood van Cree-man Coulten Boushie, en de beweging tegen onrecht in het Canadese rechtssysteem die eruit voortkwam. Regisseur Tasha Hubbard toont met dit verhaal een beeld van de Canadese geschiedenis van kolonialisme het verraad van de oorspronkelijke bevolking.

Nuestras madres
Regisseur: César Diaz
Lengte: 90 min.
Genre: fictie
Land: Guatemala
Festivalsectie: Camera Justitia
Human rights thema’s: politieke moorden en verdwijningen, oorlog

Forensisch antropoloog Ernesto heeft de taak om lichamen uit massagraven van de burgeroorlog in Guatemala te identificeren. Als hij zijn vader denkt te herkennen op een oude foto, begint een intrigerende zoektocht naar zijn familiegeschiedenis. Regisseur Lukas Dhont won op het filmfestival van Cannes de Camera d’Or voor beste debuutfilm.

The Scarecrows
Regisseur: Nouri Bouzid
Lengte: 100 min.
Genre: fictie
Land: Tunesië, Marokko, Luxemburg
Festivalsectie: Camera Justitia
Human rights thema’s: vrouwen en gender, oorlog, verkrachting

Zina werd verliefd op een man die haar verkocht als seksslaaf aan een terreurgroep. Nadat ze is ontsnapt samen met Djo, keren beide vrouwen terug naar hun moederland Tunesië. Ze zijn ernstig getraumatiseerd en treffen een vijandige maatschappij. Dicht op de huid gefilmd door Tunesische meester Nouri Bouzid.

Meer informatie over het Movies that Matter Festival 2020 vind je op https://www.moviesthatmatter.nl/