Filmdebat Crime + Punishment met Carolus Grütters

Datum en tijd:
13 november 2019 19:30 uur

Locatie:
LUX Nijmegen

Mariënburg 38-39

6511 PS Nijmegen

Amnesty Nijmegen organiseert in filmhuis Lux een filmdebat over de film Crime + Punishment. Senior onderzoeker Carolus Grütters van het Centrum voor Migratierecht zal op deze avond als gastspreker in debat gaan over etnisch profileren.

Hoewel het halen van arrestatiequota in 2010 werd verboden, is het binnen het New York Police Department (NYPD) nog steeds de norm dat politieagenten voldoen aan het binnenhalen van ‘voldoende’ arrestaties. Zo kan het bestaan dat agenten zich schuldig maken aan het arresteren van allerlei onschuldige mensen, vaak gepaard gaand met etnisch profileren en geweld. Wie niet meewerkt dreigt zijn baan te verliezen.

De film Crime + Punishment observeert gedurende vier jaar een groep van twaalf agenten in New York City die zelf behoren tot een etnische minderheidsgroep. Ze stellen alles in de waagschaal om de misstanden binnen het departement aan het licht te brengen. Dat gaat ze natuurlijk niet makkelijk af. Ze worden dwarsgezeten en gepest, en promoties blijven uit. Toch zetten ze door en lukt het ze om aandacht te krijgen voor hun zaak. Uiteindelijk komt er een corruptieschandaal binnen de politie aan het licht en worden drie hooggeplaatste functionarissen gearresteerd. Maar daarmee is de strijd voor de klokkenluiders nog niet gestreden.

In het filmdebat bij deze film wordt dieper ingegaan op de Nederlandse context. Hoewel er in Nederland officieel geen bonnenquota opgelegd lijkt te worden, blijkt dat in de praktijk wel het geval te zijn. In 2016 leek het er nog op dat de politie meer verkeersboetes moest gaan uitdelen om het begrotingstekort van het ministerie op te vullen. Senior onderzoeker Carolus Grütters van het Centrum voor Migratierecht zal op deze avond in debat gaan over etnisch profileren.

Toegang: € 10,-, studenten: € 7,-