Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State
Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202303


Maandblad maart 2023

Ars Aequi maart 2023

Liquidatie als instrument voor creatieve destructie

M.J. De Boeck

Ondanks diverse crises, bleef het aantal faillissementen afgelopen (corona)jaren historisch laag. In 2023 wordt evenwel een faillissements- en/of herstructureringsgolf verwacht. Om die reden staat de auteur in dit redactioneel stil bij een rechtseconomisch aspect dat relevant is voor de afweging tussen liquidatie en reorganisatie van een onderneming in nood. Hoewel reorganisatie (steeds meer) het devies lijkt, merkt de auteur op dat het nut van liquidatie als instrument voor creatieve destructie niet moet worden veronachtzaamt.

Opinie | Redactioneel
maart 2023
AA20230163

Eigenlijk nutteloos, maar ook prachtig

I. Giesen

Post thumbnail Nutteloos, maar ook een verborgen schat, dat is artikel 150 Rv volgens Ivo Giesen, zo is te lezen in deze aflevering van de Blauwe Pagina’s ‘Liever kwijt dan rijk’.

Blauwe pagina's | Liever kwijt dan rijk
maart 2023
AA20230164

Dividendstripping: beleggen voor gevorderden met een kwade reuk

J.H.M. Arts

Post thumbnail In deze amuse schrijft Hans Arts over dividendstripping, dat niet verboden is, maar vanwege de bedoeling om fiscaal voordeel te behalen wel in een kwade reuk staat.

Opinie | Amuse
maart 2023
AA20230166

Publieke handhaving en technologiereuzen: de noodzaak voor transdisciplinaire samenwerking tussen autoriteiten

B. Beems

Post thumbnail Het recht kent verschillende instrumenten om de sterke economische machtspositie van grote platformen te beteugelen. Traditioneel kunnen er verschillende rechtsgebieden worden toegepast, zoals het mededingings- en het datarecht. Door de verdienmodellen op datamarkten en recente regelgevende ontwikkelingen lijken de grenzen tussen genoemde rechtsgebieden in toenemende mate te vervagen. Dit kan leiden tot overlappende bevoegdheden van verschillende autoriteiten in de handhaving van Big Tech. Deze bijdrage gaat in op deze overlappende bevoegdheden en mechanismen om deze overlap te stroomlijnen.

Verdieping | Verdiepend artikel
maart 2023
AA20230169

Het canonieke recht in de Nederlandse rechtsorde

Twee probleemgevallen en een rechtsvergelijking

Q. Mauer

Post thumbnail Artikel 2:2 BW waarborgt een soepele doorwerking van het canonieke recht in de Nederlandse rechtsorde. Leken kunnen de indruk hebben dat ambtsdragers van de Rooms-Katholieke Kerk, zoals de pastoor, volledige vertegenwoordigingsbevoegdheid hebben over de rechtspersonen waar ze leiding aan geven. Deze bevoegdheid is echter dikwijls door het canonieke recht ingeperkt. Dit kan leiden tot een doorkruising van het rechtszekerheidsbeginsel, wanneer private contractspartijen overeenkomsten sluiten met deze ambtsdragers die geen volledige vertegenwoordigingsbevoegdheid hebben. In dit artikel wordt dit probleem uitgelegd aan de hand van twee recente zaken en een rechtsvergelijking met een ‘concordaatsland’.

Verdieping | Verdiepend artikel
maart 2023
AA20230187

Het Europees privaatrecht is dood (…) lang leve het Europees privaatrecht?

A.U. Janssen

Post thumbnail Het is niet zo lang gelegen dat een Europees Burgerlijk Wetboek (BW) slechts een kwestie van tijd leek. Intussen lijkt de wind echter uit een andere hoek te waaien. Waarom is dit zo en bestaat er nog een kans (of voor de critici: gevaar) op een Europees BW? En als het idee van een Europese codificatie niet meer leeft, hoe ontwikkelt het Europees privaatrecht zich op dit moment dan los van eventuele codificatie-pogingen en welke ontwikkelingen zijn in de toekomst te verwachten?

Opinie | Opiniërend artikel
maart 2023
AA20230181

Epistemische bedreigingen van de rechtsstaat

A.R. Mackor

Post thumbnail Het maatschappelijke vertrouwen in kennis, meer in het bijzonder in wetenschap, lijkt onder druk te staan. Het verlies van vertrouwen in de wetenschap kan ook het vertrouwen in de overheid ondermijnen. Bovendien vormt het een bedreiging van de democratische rechtsstaat. Waarom? Anne Ruth Mackor beargumenteert in dit artikel dat de democratische rechtsstaat en de moderne wetenschap hun grondslag vinden in de idealen van de verlichting en dat deze idealen de laatste jaren ondermijnd worden op de sociale media.

Opinie | Opiniërend artikel
maart 2023
AA20230194

Gunther’s Millions oftewel de civielrechtelijke kwetsbaarheid van huisdieren

L.A.G.M. van der Geld

Lucienne van der Geld bedacht een huisdierenclausule die in een testament kan worden opgenomen. In deze column schrijft ze daarover en gunt ze ons onder andere ook een kijkje in het luxe leventje van de steenrijke Duitse herder Gunther.

Opinie | Column
maart 2023
AA20230180

Alternatieven voor vruchtgebruik

R.M. Wibier

Hoge Raad 30 september 2022, ECLI:NL:HR:2022:1331 (Telecom Vastgoed/KPN)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
maart 2023
AA20230199

Enquêtebevoegdheid Openbaar Ministerie verzandt in summier gemotiveerde, rechterlijke belangenafweging

S.M. Bartman

Hoge Raad 18 november 2022, ECLI:NL:HR:2022:1705, NJ 2022/368, JOR 2023/29 (Openbaar Ministerie Sint Maarten/Sint Maarten Harbour Holding Company c.s.)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
maart 2023
AA20230203

Kamerlid, Kamerfractie en politieke partij: de zaak Gündoğan/Volt

J.J.J. Sillen

Rb. Amsterdam (vzr.) 9 maart 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:1089 en hof Amsterdam 7 februari 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:276

Annotaties en wetgeving | Annotatie
maart 2023
AA20230208

Fiscale handhaving, duaal of integraal?

C. Hofman

Post thumbnail In de fiscaliteit wordt gewerkt met een duaal handhavingssysteem: in geval van fiscale fraude kan bestuurs- óf strafrechtelijk worden opgetreden. Het una-via-systeem moet voorkomen dat bestraffende procedures cumuleren. Ons fiscale duale systeem leidt in de praktijk echter tot problemen, juist op het gebied van meervoudige aansprakelijkstelling voor eenzelfde feit. Zou een integraal handhavingssysteem niet beter werken?

Rode draad | Snijvlakken & Kruisbestuivingen
maart 2023
AA20230214

Versterk de digitale deskundigheid bij de overheid en de rechtspraak

Interview met Corien Prins

W.Y. Hu, R.H.T. Jansen

Post thumbnail De digitale en de fysieke wereld raken in toenemende mate verweven. Die ontwikkeling biedt kansen, maar gaat ook gepaard met risico’s. Juristen zullen zich moeten verdiepen in deze materie, want één ding is zeker: digitalisering is here to stay. Redacteuren van Ars Aequi gaan daarom in gesprek over technologie, juristerij en expertise met Corien Prins, hoogleraar Recht en Informatisering en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Perspectief | Interview
maart 2023
AA20230221

Duurzaamheid en aansprakelijkheid in de financiële sector

Rechtsvraag (353) Financieel recht

D. Busch

Post thumbnail Ben je rechtenstudent en wil je kans maken op € 200? Beantwoord dan deze rechtsvraag van Danny Busch vóór 1 mei 2023.

Perspectief | Rechtsvraag
maart 2023
AA20230227

Recht is Rond (VII)

J.W.A. Rheinfeld, B.M.E.M. Schols

Prof & Prof zoeken in deze column naar de taal van de ziel, het onderscheid tussen robot en mens. Specifieker nog: tussen robot en Marsmannetjes.

Perspectief | Column
maart 2023
AA20230229

De curator als stakeholder

Over financiële belangen van curatoren bij de aanpak van onregelmatigheden

J.M.W. Pool

Sinds de inwerkingtreding van de Wet versterking positie curator is er veel te doen over de fraudesignalerende rol van de curator. Critici zijn van mening dat deze rol niet in het belang is van de gezamenlijke schuldeisers en dat curatoren om die reden niet altijd bereid zijn om onregelmatigheden aan te pakken. Een andere en misschien wel belangrijkere reden, is dat de aanpak van onregelmatigheden strijdig kan zijn met het financiële belang van de curator. Zijn salaris wordt immers betaald uit de boedel en als de boedel onvoldoende middelen bevat, krijgt de curator geen vergoeding voor zijn werkzaamheden. In deze bijdrage, die is gebaseerd op mijn promotieonderzoek, ga ik in op de rol die financiële belangen van curatoren in de praktijk spelen bij de aanpak van onregelmatigheden.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
maart 2023
AA20230230