Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State
Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/201311


Maandblad november 2013

Ars Aequi november 2013

Cruijff-Tirion. Commercieel portretrecht, privacy en redelijke vergoeding

D.J.G. Visser

Hoge Raad 14 juni 2013, nr. 12/01825, ECLI:NL:HR:2013:CA2788 (Cruijff/Tirion)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
november 2013
AA20130846

De legitieme portie

A.J.B. Sirks

Post thumbnail

In deze bijdrage in de Rode draad ‘Historische wortels van het recht’ schrijft Boudewijn Sirks over de geschiedenis van de legitieme portie, die tot 2200 jaar teruggaat.

Overig | Rode draad | Historische wortels van het recht
november 2013
AA20130868

De Wet herziening gerechtelijke kaart

D.J. Hesemans

In deze bijdrage wordt ingegaan op de belangrijkste wijzigingen die met de Wet herziening gerechtelijke kaart zijn doorgevoerd en de doelstellingen en achtergronden van deze wijzigingen. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de behandeling van de wet in de Tweede en Eerste Kamer. Tot slot wordt aandacht besteed aan de totstandkoming van de nieuwe arrondissementen Gelderland en Overijssel.

Annotaties en wetgeving | Wetgeving
november 2013
AA20130860

Herverpanding: bevoegd verpanden van andermans goed

K.J. Krzeminski

Post thumbnail Op 7 juni 2013 promoveerde Kasper Krzeminski cum laude aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op zijn proefschrift Herverpanding. Bij herverpanding vestigt een pandhouder een nieuw pandrecht op een door hem in pand verkregen goed. Daarmee beschikt de pandhouder over het goed van een ander. De vraag is hoe bij herverpanding aan het vereiste van beschikkingsbevoegdheid wordt voldaan.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
november 2013
AA20130879

Het pgb onder de Wmo: afbraak of verbetering van de zorg?

J.A. Hofman, D.J. Verhey

De samenleving wil dat de kwaliteit van zorg verbeterd wordt, terwijl de politiek vele miljarden moet bezuinigen. Het kabinet-Rutte II heeft afgelopen zomer een conceptwetsvoorstel voor de zorg gepresenteerd, waarin onder andere wordt voorgesteld dat gemeenten grotere bevoegdheden en verantwoordelijkheden krijgen op het gebied van de zorg. Eén verandering ziet op de toekenning van het persoonsgebonden budget (pgb). Rechthebbenden op zorg hebben thans de keus tussen zorg in natura of de uitkering van een pgb, maar onder de Wmo vervalt deze keuzemogelijkheid. Gemeenten kunnen alleen een pgb toekennen als zorg in natura voor de rechthebbende ontoereikend is. Kan de voorgestelde regeling van het pgb de doelstellingen van kwaliteitsverhoging en kostenverlaging met succes verenigen?

Opinie | Redactioneel
november 2013
AA20130805

Het Post-Kadi Tijdperk

Over hoe een progressieve benadering vooruitgang kan smoren

L.J. van den Herik

Post thumbnail De directe verdienste van het Kadi-arrest van 2008 is dat het geleid heeft tot de oprichting van de VN-Ombudspersoon en betere rechtsbescherming binnen het Al-Qaeda-sanctieregime. Echter de Kadi-zaak richt zich uitsluitend op dit sanctieregime en ook in de literatuur is het meer algemene gebrek aan rechtsbescherming voor alle sanctieregimes onderbelicht gebleven. Recente politieke voorstellen om het mandaat van de Ombudspersoon geleidelijk uit te breiden naar andere regimes trachten hier verandering in aan te brengen. Maar het laatste Kadi-arrest van 18 juli 2013 lijkt deze ambities op een lager pitje te zetten nu het de Ombudspersoon als zodanig als onvoldoende heeft aangemerkt. Dit artikel bespreekt het meer algemene probleem van onvoldoende rechtsbescherming binnen sanctieregimes en de implicaties van het meest recente Kadi-arrest.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2013
AA20130811

Het Tongzoen-arrest en het labelen van strafbaar gedrag

M.J.A. Duker

De Hoge Raad heeft in het recente Tongzoen-arrest geoordeeld dat onder dwang een tongzoen geven nog niet de kwalificatie verkrachting als bedoeld in artikel 242 Sr rechtvaardigt, ook al is er wel sprake van ‘seksueel binnendringen’. Dit arrest is van belang voor de interpretatie en reikwijdte van het delict verkrachting en biedt een interessant voorbeeld van rechtsontwikkeling in de rechtspraak van de Hoge Raad. Daarnaast drukt de Hoge Raad er echter ook mee uit dat hij oog heeft voor de verhouding tussen de ernst van het gedrag en de wettelijke kwalificatie die daarop wordt geplakt. De vraag is welke betekenis kan worden gegeven aan dit uitgangspunt dat de ernst van gedrag en de kwalificatie die daarop wordt toegepast in een redelijke verhouding moeten staan. In deze bijdrage probeer ik op basis van het Tongzoen-arrest en met name Engelstalige literatuur dit uitgangspunt nader te duiden.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2013
AA20130827

Ik ben overheidsjurist. Jurist in dienst van de overheid

L.H. von Meijenfeldt

Post thumbnail De werkzaamheden van een overheidsjurist laten zich moeilijk in één zin vatten. Vandaar dat Lester von Meijenfeld een heel artikel wijdt aan deze werkzaamheden, waarin hij tevens ingaat op de traineeopleiding tot overheidsjurist van de Academie voor Overheidsjuristen en zijn persoonlijke ervaring van anderhalf jaar Rijksdienst.

Perspectief | Perspectiefartikel
november 2013
AA20130875

Nederland belastingparadijs, of toch niet?

G.T.K. Meussen

Post thumbnail Al enkele jaren wordt er in het parlement een verhitte discussie gevoerd of Nederland nu wel of geen belastingparadijs is. In een voortdurende stroom van publicaties over belastingbesparende constructies van Amerikaanse multinationals duikt steevast de naam van Nederland op. Tijd voor een bestandsopname.

Opinie | Opiniërend artikel
november 2013
AA20130834

Onder Schotse professoren

E.H. Hondius

In deze column over recht en literatuur richt Ewoud Hondius zijn blik op Schotland, waar niet alleen colleges over recht en literatuur wordt gegeven, maar waar juridische hoogleraren zelf romans schrijven en tevens doelwit zijn van romanschrijvers. Van beide geeft hij een voorbeeld.

Opinie | Column
november 2013
AA20130826

Paspoorten, rijbewijzen en res publicae

J.E. Jansen

De Nederlandse Staat is eigenaar van de door hem uitgegeven paspoorten en rijbewijzen. Het is de vraag wat de goederenrechtelijke gevolgen zijn van deze wettelijke bepalingen. Voor het antwoord zoekt Jelle Jansen in het Romeinse recht.

Opinie | Column
november 2013
AA20130833

Speaking of Equality

J.H. Gerards

Post thumbnail

Janneke Gerards schrijft over het werk van Peter Westen, dat de basis vormde voor haar proefschriftonderzoek over (on)gelijke behandeling.

Blauwe pagina's | Bijzondere boeken
november 2013
AA20130806

Tongzoen

N. Rozemond

Hoge Raad 12 maart 2013, nr. 11/05421, ECLI:NL:HR:2013:BZ2653, NJ 2013/437 m.nt. N. Keijzer

Annotaties en wetgeving | Annotatie
november 2013
AA20130839

Transparantie en rechterlijke autonomie

R.J. Verschoof

Post thumbnail De Hoge Raad deed uitspraak op drie klachten van de procureur-generaal. De drie uitspraken bevestigen het adagium dat een rechter alleen door zijn vonnissen spreekt. Hoe zit het dan met de transparantie, waarvan gezegd wordt dat die moet toenemen in de rechtspraak? Een stap in de verkeerde richting?

Opinie | Opiniërend artikel
november 2013
AA20130821

Ver van het bed of dicht bij huis

Wetgevingsbevelen in het civiele en bestuursprocesrecht

G. Boogaard

Post thumbnail

Op 15 mei 2013 promoveerde Geerten Boogaard aan de UvA op zijn proefschrift Het Wetgevingsbevel. Over constitutionele verhoudingen en manieren om een wetgever tot regelgeving aan te zetten.

De Hoge Raad doet erg moeilijk over bevelen aan een regelgever. De Afdeling bestuursrechtspraak geeft dergelijke wetgevingsbevelen echter wel. Moet de Afdeling zich iets gelegen laten liggen aan de bezwaren van de Hoge Raad of is er een goede rechtvaardiging voor een verschil tussen de civiele rechter en de bestuursrechter op dit punt?

Literatuur | Proefschriftbijdrage
november 2013
AA20130885

Wat heb ik nu weer aan mijn fiets hangen?

F.J.L. Kaptein

Post thumbnail Voor studenten is de fiets het vervoermiddel bij uitstek. Begin van het vorige collegejaar is de gemeente Groningen op en rondom universiteitsterreinen in de binnenstad begonnen om fout geparkeerde fietsen een uur na een waarschuwing aan de fiets te hebben gehangen te verwijderen. Studenten kunnen hun fiets vervolgens ‘terugkopen’ op een industrieterrein buiten de stad. Na het verstrijken van een bepaalde termijn kan de gemeente deze fietsen zelfs verkopen aan derden. Dit project is na enkele maanden gestopt, maar op andere plaatsen in het centrum blijft de ‘wegsleepregeling’ van kracht. Ook andere Nederlandse gemeenten kennen eenzelfde regeling. Hoe steekt deze ‘onteigening’ goederenrechtelijk in elkaar?

Opinie | Amuse
november 2013
AA20130808

Zwitserland t. Commissie

P.J. Slot

Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU) (Derde Kamer) 7 maart 2013, ECLI:EU:C:2013:139, zaak C-547/10 P (Zwitserland/Commissie)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
november 2013
AA20130852