Recht is Rond (III)

Maak u geen zorgen. Ook al is uw grootvader president geweest van bijvoorbeeld de Hoge Raad of het Bundesverwaltungsgericht, dan kunt u nog steeds een prachtige en allesbehalve stoffige carrière tegemoet zien. Zo werd de kleinzoon van de betreffende zeer hoge Duitse magistraat, Andreas Frege, in de scene Campino genaamd, toch zanger van de populairste nog bestaande punkband van Europa, Die Toten Hosen. Ze hebben net ter ere van hun 40-jarig bestaan de ‘Alles aus Liebe’-Tour erop zitten. Prof & Prof is het jammer genoeg niet gelukt om een kaartje te bemachtigen. De ‘Hosen’ stonden in het voorprogramma van U2, de Ramones, de Rolling Stones en Green Day, om maar iets te noemen. Kortom, er is zeker nog hoop, ook als je niet van eenvoudige komaf bent. Heeft u overigens niets met punk, probeer dan kaartjes te bemachtigen voor ‘The Harry Potter Symphony’, aan het eind van het jaar exclusief te zien in het World Forum Theater in Den Haag. Ook genieten. Prof & Prof hebben overigens al kaartjes voor 2023 voor de show van Daniël Lohues, zanger van de Drentse band Skik. Het leven kan wel degelijk leuk zijn.

Prof & Prof maken zich desondanks wel een beetje zorgen. Waarom? Omdat de jeugdige juridische studenten zo serieus worden, en hier en daar zelfs ook al de Limburgers en Twentenaren. Echt! Er wordt veel te weinig gelachen (we realiseren ons wel degelijk het recordaantal crises). Lachen kost nu eenmaal niets. Hopelijk loopt de ‘vrolijke wetenschap’ geen gevaar. Voor de zekerheid dan toch maar af en toe even bladeren in de werken van de grote filosoof Friedrich Nietzsche, en vooral in zijn beroemdste wetenschappelijke werk met de hiervoor aangestipte vrolijke titel, p. 38:

‘Misschien heeft ook het lachen nog een toekomst! Wanneer de mensheid zich de stelling “de soort is alles, één is altijd geen” – eenmaal heeft eigen gemaakt en deze extreme bevrijding en onverantwoordelijkheid op elk moment voor iedereen openstaat, misschien zal dan het lachen een verbond zijn aangegaan met de wijsheid, misschien bestaat er dan uitsluitend nog “vrolijke wetenschap”.’

Deze hoopvolle klanken doen een mens goed. Heeft u nog wat geld over van de bijbaantjes bij de GGD (vaak toch te veel om in drank om te zetten), koop dan het boek: Doe en denk als Nietzsche. Vier het leven, wees ambitieus en word een groots mens van Nathanaël Masselot. Goed nieuws was ook dat de Hoge Raad onlangs van mening was dat het gerechtshof opnieuw moet beoordelen of het ROC Nijmegen een docente die een kritisch boek schreef over het vernieuwende onderwijs van de betreffende school, terecht ontslagen heeft. Mooi, want Recht is Rond, vooral in het onderwijs. Gelukkig mogen Prof & Prof schrijven wat ze willen over het juridisch onderwijs in Nederland. Sterker nog, het wordt uitdrukkelijk van ze verwacht. We worden ook niet afgeluisterd zoals op grote schaal bij de Daily Mirror gebeurt. De hele wereld schijnt te kampen met flinke leerachterstanden door de pandemie, aldus de kranten, en vooral op de bassischolen is dit het geval. Op de universiteiten valt het wel mee, denken Prof & Prof. Je kunt toch niet alles weten. Een nieuw landelijk probleem lijkt ook te zijn verbale intimidatie van de leraren. Niet alleen door leerlingen, maar ook door collega’s en ouders. Wij hebben daar gelukkig nog niets van gemerkt. Geen blauw oog, niets, althans nog niet. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de flinke dosis door Prof & Prof zelf ontwikkelde zelfspot. Lachen om jezelf lucht immers meer op dan lachen om anderen. Overigens worden de afstudeerscripties ook steeds serieuzer en spreken wij de hoop uit dat er weer wat meer romanstijl toegepast wordt en minder strak voorgeprogrammeerde klinische concepten. Recht is toch niet hoekig, maar romantisch rond. Niet te veel methoden van rechtsvinding, maak er gewoon een spannend verhaal met cliffhangertjes van.

Zo ‘Even tot hier’. Proficiat, jongens, want ook toen de theaters gesloten waren stonden jullie er!

Deze column is eerder verschenen in Ars Aequi november 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *