Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202203


Maandblad maart 2022

Ars Aequi maart 2022

Over Uber, arbeidsverhoudingen en ‘modern werkgeversgezag’

Y.E.M. Cremers, W.A.G. Hermans

Bij de kwalificatie van een overeenkomst als arbeidsovereenkomst ligt de nadruk steeds meer op de materiële gezagsverhouding tussen partijen. Welke bedoeling partijen hadden bij het aangaan van hun overeenkomst, speelt hierbij niet langer een rol. Naar aanleiding van het recente Uber-vonnis, waarin de rechtbank Amsterdam de term ‘modern werkgeversgezag’ introduceerde, plaatsen de auteurs vraagtekens bij de wenselijkheid van een vergaande relativering van de partijbedoeling.


Advertorial

Basisopleiding arbeidsrecht – OSR juridische opleidingen

Wil jij werknemers of werkgevers bijstaan of adviseren in arbeidsrechtelijke kwesties? Dan heb je een goede basiskennis nodig van het arbeidsrecht. Die vind je in de basisopleiding arbeidsrecht van OSR juridische opleidingen. Deze basisopleiding is erkend door de Raad voor Rechtsbijstand. Tijdens de vierdaagse opleiding komen alle elementaire onderdelen van het arbeidsrecht aan de orde: arbeidsverhoudingen, ziekte en re-integratie, diverse vormen van het ontslagrecht en de uitdagingen van de dagelijkse procespraktijk. Er valt namelijk veel winst te boeken door de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld bij het bepalen of je wel of niet de gang naar de rechter maakt. OSR juridische opleidingen organiseert de opleiding twee keer per jaar, in het voor- en najaar. In 2022 start de basisopleiding op 17 mei en op 2 november.
“De opleiding was voor mij zeer nuttig en leerzaam. Ik heb een brede kennis van het arbeidsrecht opgedaan middels de voorgeschreven lesstof en de lesdagen. De stof werd door alle docenten tijdens de lessen verduidelijkt door het geven van praktijkvoorbeelden.”
Deelnemer van de basisopleiding arbeidsrecht Ga voor meer informatie, locatie en data van alle bijeenkomsten naar de website.

Opinie | Redactioneel
maart 2022
AA20220171

Mindy Chen-Wishart: van contractenrechtheldin naar voorbeeld van academisch leiderschap

V. Mak

Post thumbnail

De rechtsheldin die Vanessa Mak heeft uitgekozen voor haar bijdrage aan de Blauwe Pagina;s over ‘Rechtsheld(inn)en is bij uitstek een voorbeeld van een hedendaagse privatist: Mindy Chen-Wishart. Zij is hoogleraar in Oxford met een specialisatie in het contractenrecht en sinds 2020 decaan van de Faculty of Law van de University of Oxford.

Blauwe pagina's | Rechtsheld(inn)en
maart 2022
AA20220172

Energieontwikkelingen op de Noordzee

Rechtsonzekerheid gooit roet in het water

E.R. van Nieuwkoop

Post thumbnail

Op welke manier kunnen juristen Nederlands grootste dreiging qua klimaatverandering, de zee, in haar voordeel laten werken in de transitie naar een klimaatneutraal energiesysteem? Een onderdompeling in het Nederlandse energierecht.

Opinie | Amuse
maart 2022
AA20220174

Uitlokking door burgers en de (on)bruikbaarheid van het daardoor verkregen bewijsmateriaal

De vlucht naar voren in de Digital Services Act

P.T.J. Wolters

Post thumbnail De voorgestelde Digital Services Act herziet het juridische kader voor de aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden van onlineplatforms. Het voorstel neemt de vlucht naar voren met gedetailleerde regels en nieuwe verplichtingen. De uitgangspunten van het bestaande recht blijven echter onveranderd gelden. De Digital Services Act leidt hierdoor niet tot een fundamentele herziening van het juridische kader.

Verdieping | Verdiepend artikel
maart 2022
AA20220191

Symboolrechtspraak: over recht doen aan samenleving en individu

Socials niet langer als een online kroeg: het nú tijd voor online kamers bij de rechtspraak

L.A.G.M. van der Geld

Socials zijn niet alleen een gezellige kroeg en een etalage, maar ook een plaats van bedreiging, ophitsing, oplichting en deepfakes, die soms leiden tot echte rechtszaken. Lucienne van der Geld pleit in deze column voor speciale onlinekamers bij de rechtspraak.

Opinie | Column
maart 2022
AA20220185

Productgebrek en verkopersaansprakelijkheid voor transactieschade

W.H. van Boom

Hoge Raad 26 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1757 (bedieningspaneel motorjacht)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
maart 2022
AA20220203

Melding van betalingsonmacht: geen onwrikbaar vereiste voor causaliteitsverweer bestuurder

S.M. Bartman

Hoge Raad 24 december 2021, ECLI:NL:HR:2021:1976 (X/Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
maart 2022
AA20220207

De nieuwe regeling van een VOG politiegegevens

De relevantie van de Nederlandse Grondwet voor Nederlands-Indië

N.S. Efthymiou

Deze Rode Draad-bijdrage gaat over de relevantie die de Nederlandse Grondwet heeft gehad voor de inrichting van de Nederlands-Indische overheidsorganisatie. Om een oordeel te geven over die relevantie wordt gekeken naar de totstandkoming in 1815 van het koloniale artikel van de Grondwet, en naar de gevolgen van de Grondwetsherzieningen van 1848 en 1922 voor dit Grondwetsartikel.

Rode draad | Grenzeloze Grondwetten
maart 2022
AA20220216

Salvius Julianus, kampioen van het systeem

E. Koops

In deze aflevering van ‘Romeinen’ vertelt Egbert Koops over Salvius Julianus, een topjurist die ook in de Lage Landen actief was, en die in opdracht van Hadrianus de definitieve versie van het jaarlijkse edict van de praetor vastlegde.

Perspectief | Column
maart 2022
AA20220223

Cyberzaken bij het gerechtshof Den Haag

Interview met raadsheren Christiaan Baardman en Jan-Willem van den Hurk

Huur en overlijden

L.C.M. Admiraal, P.M.J.H. ten Broecke

In het vermogensrecht worden diverse gevolgen verbonden aan het overlijden. Zo ook in het huurrecht. In dit artikel geven wij een overzicht van de gevolgen die het huurrecht verbindt aan het overlijden van de huurder of de verhuurder.


Advertorial

Basisopleiding huurrecht – OSR juridische opleidingen

Wanneer je huurders of verhuurders wilt bijstaan of adviseren in huurrechtelijke kwesties, heb je een goede basiskennis nodig van het huurrecht. Die vind je in de basisopleiding huurrecht van OSR juridische opleidingen. Deze basisopleiding is erkend door de Raad voor Rechtsbijstand. Tijdens de vierdaagse opleiding komen alle belangrijke onderdelen van het huurrecht met betrekking tot woon- en bedrijfsruimten aan de orde: het begrip ‘huur’, verplichtingen van huurders en verhuurders, de gebrekenregeling en het huurprijzenrecht. De opleiding eindigt met een praktijkmiddag waarin de docenten casuïstiek binnen het woonruimterecht behandelen. OSR juridische opleiding organiseert de opleiding twee keer per jaar, in het voor- en najaar. In 2022 start de basisopleiding op 8 juni en 2 november.
“Het was een hele interessante opleiding met veel zaken die ik kan gebruiken in mijn dagelijkse werk maar ook zaken die geen betrekking hebben op mijn werk maar die ik ondanks toch graag wilde meepikken.”
Deelnemer van de basisopleiding huurrecht Ga voor meer informatie, locatie en data van alle bijeenkomsten naar de website.

Perspectief | Perspectiefartikel
maart 2022
AA20220232

Het verzekeren van digitale risico’s: de cyberverzekering

N.M. Brouwer

Deze bijdrage gaat nader in op een relatieve nieuwkomer in verzekeringsland: de cyberverzekering. De cyberverzekering biedt dekking voor schade als gevolg van de verwezenlijking van cyberrisico’s: de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van IT en computernetwerken. Tegen de achtergrond van de werking en het belang van verzekeren in het algemeen analyseert de auteur de inhoud en karakteristieken van de cyberverzekering, alsmede de te verwachten knelpunten bij de interpretatie en toepassing daarvan.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
maart 2022
AA20220239