Toont alle 11 resultaten

‘Een woelende geest’: Cornelis van Bijnkershoek

A.J.B. Sirks

Post thumbnail Cornelis van Bijnkershoek publiceerde een boek dat hem Europese faam bezorgde, drie jaar later was hij lid van de Hoge Raad van Holland, Zeeland en West-Friesland en 23 jaar later werd hij president hiervan.

Rode draad | Beroemde en Beruchte rechters
april 2010
AA20100278

Earl Warren – ‘Super Chief’

J.H. Gerards

Post thumbnail Maar liefst zestien jaar leidde Earl Warren het Amerikaanse Supreme Court, en in die periode bracht hij heel wat reuring teweeg. Nadat hij in 1953 was benoemd, zorgde hij er, met de beroemde uitspraak in Brown v. Board of Education (1954), meteen voor dat de rassensegregatie op Amerikaanse scholen ongrondwettig werd verklaard. Is dit misschien het meest bekende wapenfeit, het ‘Warren Court’ veranderde tussen 1954 en 1969 nog veel meer. Na zijn dood in 1974 schreef Time over hem: ‘He had more impact on his time – and on the future – than many Presidents’.

Rode draad | Beroemde en Beruchte rechters
juni 2010
AA20100432

Guillaume Durant (1237-1296)

Raadsheer in de pauselijke curie, staatsman en geestelijke

W.J. Zwalve

Post thumbnail

Rode draad | Beroemde en Beruchte rechters
maart 2010
AA20100209

Jan Donner (1891-1981)

J. de Ruiter

In de rubriek ‘Beroemde en beruchte rechters’ past Jan Donner slechts ten dele. ‘Berucht’ was hij absoluut niet en het denkbeeld dat hij een beroemdheid zou zijn zou hij resoluut weggewuifd hebben. En zijn ‘roem’ berustte niet alleen op zijn werk als lid en president van de Hoge Raad, maar misschien nog wel meer op zijn persoonlijkheid, zijn groot intellect, zijn rol gedurende de bezettingstijd en zijn brede maatschappelijke betrokkenheid.

Rode draad | Beroemde en Beruchte rechters
oktober 2010
AA20100719

Lord Bingham of Cornhill

'A Judge for All Seasons'

J. Uzman

Post thumbnail

Tom Bingham – Lord Bingham of Cornhill – overleed onlangs op 76-jarige leeftijd. Hij is wel omschreven als ‘the greatest judge of our time’. Zowel nationaal als internationaal genoot de voormalige hoogste rechter van Engeland en Wales een groot gezag. Hoewel dat in de Britse juristerij ongebruikelijk is, wordt zijn ambtsperiode wel aangemerkt als ‘The Bingham Court’. Wie was deze man, die sceptici van rechterlijke toetsing voor zich won en politici gerust wist te stellen maar onder wiens leiding de Britse rechtspraak tegelijkertijd duidelijke grenzen stelde aan de bestrijding van terrorisme?

Rode draad | Beroemde en Beruchte rechters
november 2010
AA20100819

Lord Denning: een groot rechter voor de kleine man

E.H. Hondius

Post thumbnail In deze eerste aflevering van de Rode draad ‘Beroemde en beruchte rechters’ aandacht voor de markante Engelse rechter Lord Denning.

Rode draad | Beroemde en Beruchte rechters
januari 2010
AA20100057

Oliver Wendell Holmes

Away from principles, towards facts

A.M. Hol

Post thumbnail

Ontegenzeggelijk verdient Oliver Wendell Holmes een plaats in een galerij van grote rechters en wel om tenminste drie redenen. Hij ‘zat’ op belangrijke zaken, zoals de Lochner case, die door het Supreme Court van de Verenigde Staten zijn beslist. Hij was een begenadigd stylist die prikkelende, bijna literaire opinies en dissents schreef. Maar misschien nog wel de belangrijkste reden om Holmes ‘in ere’ te houden, is zijn invloed op de rechtswetenschap. Voor Holmes rechter werd, had hij al een opvallende carrière achter de rug als rechtswetenschapper. Zijn wetenschappelijke inzichten heeft hij in zijn rechterswerk benut, uitgewerkt, maar ook genuanceerd. Deze inzichten blijken in het licht van de huidige Nederlandse discussie over methoden van juridisch onderzoek verrassend actueel te zijn.

Rode draad | Beroemde en Beruchte rechters
mei 2010
AA20100364

Radhabinod Pal

K. Elst

Rode draad | Beroemde en Beruchte rechters
september 2010
AA20100636

Rechtspraak als staatsterreur. Roland Freisler, beul van het recht

D. Venema

Post thumbnail

Roland Freisler is het schoolvoorbeeld van wat in het Duits heet een ‘furchtbare Jurist’. Die titel heeft hij vooral te danken aan zijn presidentschap van het nationaal-socialistische Volksgerichtshof, dat in eerste en laatste instantie oordeelde in hoog- en landverraadzaken. Onder Freislers leiding schoot het aantal doodstraffen dramatisch omhoog. ‘Furchtbar’ kan vertaald worden als ‘vreselijk’ of ‘beangstigend’. Freisler was het allebei. Dat blijkt uit zijn opmerkelijke levensloop, zijn uitgesproken opvattingen over recht en rechtspraak en de nietsontziende wijze waarop hij die in de praktijk bracht.

Rode draad | Beroemde en Beruchte rechters
februari 2010
AA20100128

Sir Edward Coke (1552-1634)

Een revolutionair conservatief in dienst van het recht

W.J. Zwalve

Post thumbnail

De Church of St Mary in het Engelse gehucht Tittleshall herbergt het praalgraf van Sir Edward Coke, een man die als nauwelijks een ander zijn stempel op de common law heeft gedrukt en die, al tijdens zijn leven, bekend stond als de 'King of the Law'. Prof. W.J. Zwalve schetst het leven en werk van één van Engelands grootste rechters.

Rode draad | Beroemde en Beruchte rechters
december 2010
AA20100905

Voorwoord: Beroemde en beruchte rechters

Ars Aequi Libri

Naast de ‘Canon van het Recht’ starten we deze maand met een nieuwe Rode draad, ‘Beroemde en beruchte rechters’, met daarin iedere maand een portret van een – de naam zegt het al – beroemde of beruchte rechter.

Rode draad | Beroemde en Beruchte rechters
januari 2010
AA20100055

Toont alle 11 resultaten