Militair recht

Toont alle 4 resultaten

Het militair dienstbevel herzien?

G. IJsendoorn, N. Schaar

De huidige regeling van het militair dienstbevel levert de volgende vragen op: - Wanneer is er sprake van een militair dienstbevel? - Wanneer is de meerdere bevoegd het bevel te geven? - Wat mag men verwachten van een mindere wanneer deze een bevel krijgt waarvan de uitvoering leidt tot een onrechtmatige gedraging of een oorlogsmisdrijf? Dit artikel bespreekt deze problemen en gaat vervolgens na in hoeverre het, inmiddels gereedgekomen Ontwerp ter herziening van het militair straf en tuchtrecht, deze problemen oplost

februari 1982
AA19820052

Nawoord op Nederlanders in het buitenland en het Nederlandse strafrecht

V. Lust

Opinie | Reactie/nawoord
december 1982
AA19820710

Nederlanders in het buitenland en het Nederlandse strafrecht

Th.J. Clarenbeek

In Ars Aequi van september 1982 mocht ik op p. 485 e.v. een artikel aantreffen getiteld: Enkele aspecten van de werking van het Nederlandse strafrecht met betrekking tot Nederlanders in het buitenland, geschreven door Victor Lust. Schrijver heeft een deel van het, voor buitenstaanders door gemis aan goed bij de tijd zijnde handboeken ontoegankelijke, militaire strafrecht overzichtelijk uiteengezet. Toch wil Mr. Th.J. Clarenbeek twee opmerkingen maken naar aanleiding van twee conclusies, die Lust trekt.

Opinie | Reactie/nawoord
december 1982
AA19820708

Of de krijgsmacht doet wat de Grondwet vraagt blijft een politieke inschatting

Th.B.F.M. Brinkel

Post thumbnail

Voldoet de krijgsmacht nog wel aan haar grondwettelijke taken? Na jarenlange bezuinigingen op de Defensiebegroting vroegen velen zich af of de krijgsmacht niet tekortschoot. Dit artikel onderzoekt wat de Grondwet zegt over de krijgsmacht en of daar iets uit af te leiden valt over omvang en samenstelling. De conclusie luidt dat de beantwoording van de vraag een politieke en niet een juridische aangelegenheid is.

Opinie | Opiniërend artikel
januari 2015
AA20150027

Toont alle 4 resultaten