Maandbladafleveringen

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202501


Maandblad januari 2025

Alle dieren zijn gelijk (maar sommige meer dan andere)

J.H.L. van Banning, D. Pistora

Op 13 februari 2024 oordeelde het EHRM, in navolging van het Hof van Justitie, dat een Belgisch verbod op onverdoofde slacht verenigbaar is met het recht op godsdienstvrijheid. In dit redactioneel bespreken wij de verwerping van het beroep op het discriminatieverbod door het EHRM, en plaatsen wij enkele kritische kanttekeningen. Hoewel met deze rechtspraak de ruimte lijkt te zijn gecreëerd voor een verbod op onverdoofde slacht, pleiten wij desalniettemin voor een bredere discussie over de verhouding van een dergelijk verbod tot geaccepteerde praktijken in de bio-industrie.

Opinie | Redactioneel
januari 2025
AA20250003

Schade en schande

J.B.A. Jansen

Post thumbnail Hoe is een gespecialiseerde curator ooit tot de keuze gekomen om zich te verdiepen in het faillissementsrecht? Welke omstandigheden kwamen op zijn pad die tot die keuze hebben geleid? Na ruim dertig jaar ervaring als advocaat en vijfentwintig jaar als curator overdenkt Bert Jansen op deze Blauwe pagina’s zijn werkend leven.

Blauwe pagina's | Eerste kennismaking
januari 2025
AA20250004

Over sperminators, social freezing en onterfde naaktkatten

L.A.G.M. van der Geld

In deze column gaat Lucienne van der Geld in op reproductieproblemen, zoals sperminators, ‘social freezing’ van eicellen en ingevroren embryo's van een overleden ouder, en op die van haarzelf en haar naaktkat.

Opinie | Column
januari 2025
AA20250017

Balanceren tussen neutraliteit en gelijkheid

De verstrekkende bevoegdheid voor publieke en private werkgevers om religieuze symbolen op de werkvloer te verbieden

L.G.G. Oosterveld-Haveman

Post thumbnail Het Hof van Justitie accepteert dat werkgevers (publiek en privaat) onder het mom van neutraliteitsbeleid religieuze symbolen op de werkvloer verbieden. Voor werknemers die vanwege hun geloofsovertuiging bijvoorbeeld een hoofddoek willen dragen op het werk, is een dergelijk beleid logischerwijs ingrijpend. Je kunt je afvragen of het Hof niet tekortschiet in de bescherming van hun fundamentele recht op gelijke behandeling.

Opinie | Amuse
januari 2025
AA20250006

Studiefinanciering en de ouderlijke bijdrage: student in de knel tussen weigerachtige ouder en strikte overheid

J.S. Buiting

Post thumbnail Voor de berekening van zijn aanvullende beurs blijft een student financieel afhankelijk van zijn ouders – ook als hij volwassen is. De wetgever heeft weliswaar een uitzondering gemaakt voor situaties met weigerachtige of onvindbare ouders, maar deze uitzondering wordt door de minister en de Centrale Raad van Beroep zodanig restrictief uitgelegd dat deze in de praktijk nauwelijks toepasbaar is. Zelfs als een student in het verleden is mishandeld door de ouder, geen contact meer met hem heeft, of zijn ouder niet kan vinden, moet de student eerst nog tegen deze ouder procederen om alimentatie af te dwingen, alvorens hij met succes een beroep op de uitzondering kan doen. In dit artikel wordt de ontwikkeling van deze restrictieve uitleg in de jurisprudentie geanalyseerd en wordt onderzocht of deze interpretatie strookt met het door de wetgever beoogde doel van de wettelijke uitzondering.

Verdieping | Verdiepend artikel
januari 2025
AA20250009

Strengthening democracy beyond majoritarianism: The European Court of Human Rights ruling in KlimaSeniorinnen

C. Eckes

Post thumbnail The European Court of Human Rights’ ruling in KlimaSeniorinnen (2024) establishes obligations for states to do their part to mitigate the climate crisis. It also strengthened participatory and deliberative elements in the domestic democratic process, e.g., by enhancing standing for associations, reducing the margin of appreciation for mitigation objectives, and imposing a duty to quantify a state’s fair share.

Verdieping | Verdiepend artikel
januari 2025
AA20250019

Prompteursrecht

Prompteur of AI: wie is de baas in de artificiële arena?

M.A. Smit

Je tikt een paar woorden. Klikt op enter. Et voilà: het AI-model onthult een meesterlijk schilderij. Nog nooit was het zo eenvoudig om ‘kunst’ te produceren als in het kunstmatige tijdperk. Maar wat is eigenlijk de juridische status van deze artificiële afbeeldingen: mag je door een ander gegenereerde plaatjes zomaar kopiëren en bewerken of rust hier auteursrecht op? Lees het in deze auteursrechtelijke analyse van text-to-image-AI-modellen en de vermeende menselijke invloed op hun output.

Verdieping | Verdiepend artikel
januari 2025
AA20250035

Fact-checking desinformatie: moderatie of onschuldige context?

M. Klos, A. de Wit

Post thumbnail Desinformatie is geen illegale inhoud en hoeft dus niet altijd verwijderd te worden. Maar wat is het dan wel? In deze bijdrage wordt ingegaan op de aanpak van desinformatie onder de digitaledienstenverordening (DSA). De auteurs laten zien dat desinformatie weliswaar geen illegale inhoud is, maar dat de mogelijke gevolgen van regulering van desinformatie (bijvoorbeeld door middel van zichtbaarheidsreducties) voor gebruikers gelijk kunnen zijn. Dit betekent dat ook voor lichtere remedies als factchecken in bescherming moet worden voorzien.

Opinie | Opiniërend artikel
januari 2025
AA20250030

De taak van de appelrechter als spoedeisend belang is vervallen

A.W. Jongbloed

Hoge Raad 25 oktober 2024, ECLI:NL:HR:2024:1541, RvdW 2024/1009 (DME/Dmarcian)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
januari 2025
AA20250046

Het Shell CO2-arrest, mede bezien door een concernrechtelijke bril

S.M. Bartman

Hof Den Haag 12 november 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:2099 (Shell Plc/Milieudefensie)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
januari 2025
AA20250050

Over toegepaste kunst en de kunst van prejudiciële vragen

Th.C.J.A. van Engelen

Hof van Justitie Europese Unie (HvJ EU) 24 oktober 2024, ECLI:EU:C:2024:914, IEPT20241024 (Kwantum v Vitra) (rechters: T. von Danwitz, A. Arabadjiev en I. Ziemele; conclusie A-G M. Szpunar)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
januari 2025
AA20250053

Woord vooraf ‘Buiten Westen’

P.J.A. van Achthoven, L.D. Grutters, K. Haex, E. ten Hoor, B.C.J. van Kemenade, M.R.F. Schaafsma, I.M. Smits

Post thumbnail De redactie wil met de Rode Draad ‘Buiten Westen’ in 2025 graag het perspectief van haar lezers verbreden. In een wereld waarin steeds meer verschillende rechtsstelsels elkaar onderling beïnvloeden, zou ook de Nederlandse rechtsdiscipline gebaat zijn bij een (kritische) blik die voorbij de juridische grenzen van de westerse wereld gaat. De redactie hoopt met deze Rode Draad bij te dragen aan een bredere discussie over het belang en de waarde van niet-westerse perspectieven in de rechtswetenschap.

Rode draad | Buiten Westen
januari 2025
AA20250062

Recht en technologie in China: data en platformbedrijven

R.J.E.H. Creemers

Post thumbnail China digitaliseert in hoog tempo. Dit brengt belangrijke economische en maatschappelijke gevolgen met zich mee, waarop de Chinese overheid in toenemende mate reageert door wet- en regelgeving. Deze geeft enerzijds het wereldbeeld en de belangen van het Chinese leiderschap weer, anderzijds pogen regelgevers ook nieuwe uitdagingen aan te pakken waar overheden wereldwijd mee worden geconfronteerd. Deze bijdrage gaat dieper in op de evolutie van wetgeving rond data, en rond de platformeconomie. In het licht van de Rode Draad ‘Buiten Westen’ schetst zij hoe Chinese regelgeving rond technologie kan worden begrepen als deel van een bredere bestuurscultuur.

Rode draad | Buiten Westen
januari 2025
AA20250063

Handreikingen voor het gebruik van de conclusie van het civiele parket bij de Hoge Raad in rechtswetenschappelijk onderzoek

J. Oppatja, M.V.R. Snel

Post thumbnail In het licht van de eisen die aan rechtswetenschappelijk onderzoek worden gesteld en de aard en vormgeving van conclusies van het civiele parket bij de Hoge Raad, doet deze bijdrage enkele handreikingen aan de (student)onderzoeker over het gebruik van conclusies in civielrechtelijk wetenschappelijk onderzoek.

Perspectief | Perspectiefartikel
januari 2025
AA20250072

Het belang van feitenrechtspraak voor de rechtenstudie

T. van Malssen

Post thumbnail Deze bijdrage bepleit dat rechtenstudenten vroegtijdig zouden moeten worden ingewijd in de kunst van het begrijpend lezen van rechtspraak van de Hoge Raad. Daarvoor is kennis en begrip nodig van feitenrechtspraak: de oorzaak en uitvoering van rechtspraak van de cassatierechter. Bekendheid met feitenrechtspraak verschaft bovendien inzicht in de concrete werkingsmechanismen van het recht en de vorming ervan in de wereld van alledag, en draagt aldus bij aan een adequate voorbereiding op de rechtspraktijk.

Perspectief | Perspectiefartikel
januari 2025
AA20250080

Mientje

K.A.M. van Vught

Koen van Vught vertelt over arme Mientje (89) en de onduidelijke appartementsrechtelijke status van haar hobbykamer. Kan Mientje nu wel gaan verhuizen naar een serviceflat?

Perspectief | Column
januari 2025
AA20250071