Toont alle 10 resultaten

De Wet Deskundige in Strafzaken: een remmende sprong vooruit?

N.J.M. Kwakman

Post thumbnail

In deze rechtsvergelijkende verkenning wordt een aantal aspecten besproken van de rechtsontwikkeling met betrekking tot de rol van de deskundige in strafzaken in enkele van de ons omringende landen: België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Eerst wordt gekeken naar de huidige stand van zaken in eigen land. Daarbij wordt wat dieper ingegaan op een dilemma dat het centrale thema en de invalshoek vormt voor deze rechtsvergelijkende verkenning.

Overig | Rode draad | Over de grenzen van het recht
april 2011
AA20110309

Fiduciaire overdracht in het Nederlandse BW, de Franse Code civil en de Europese Draft Common Frame of Reference

S. de Groot, A.F. Salomons

Arthur Salomons en Selma de Groot bespreken in deze bijdrage de consequenties van een mogelijke schrapping van het fiduciaverbod door de problemen waartoe het fiduciaverbod in Nederland aanleiding geeft af te zetten tegen de situatie in Frankrijk, waar onlangs wel is overgegaan tot aanpassing van het burgerlijk recht door introductie van de fiducie. Ook zullen zij nagaan hoe de Nederlandse en de Franse regelingen ter zake zich verhouden tot het zekerhedenregime als voorgesteld in de Europese Draft Common Frame of Reference.

Overig | Rode draad | Over de grenzen van het recht
mei 2011
AA20110383

Naar een Europese Asser-serie

Over de noodzaak van rechtsvergelijking bij nationale toepassing van geharmoniseerd en eenvormig recht

E.H. Hondius

Post thumbnail

In deze bijdrage verdedigt Ewoud Hondius de stelling dat het Nederlandse (contracten)recht tegenwoordig een tweedeling kent in autochtoon (Haags) en allochtoon (Brussels/Luxemburgs) recht. Bij de uitleg en toepassing van allochtoon recht – en soms zelfs bij die van autochtoon recht – dient behalve met communautaire rechtsbronnen ook met bronnen uit de belangrijkste lidstaten te worden gewerkt. Het getuigt niet langer van goed vakmanschap, als men het onderzoek tot de eigen nationale rechtsbronnen beperkt. Rechtsvergelijking met andere EU-lidstaten is een must.

Overig | Rode draad | Over de grenzen van het recht
oktober 2011
AA20110738

Ontslag in Nederland en België

N. Zekic

Post thumbnail

Het is allerminst eenvoudig rechtsvergelijking te doen op het gebied van het arbeidsrecht. Dit heeft onder andere te maken met de vele bronnen. Naast wetten zijn in het arbeidsrecht bijvoorbeeld collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) heel belangrijk. In deze bijdrage toont Nuna Zekic het belang van het betrekken van de inhoud van cao’s bij rechtsvergelijkend onderzoek op het gebied van arbeidsrecht door de regels omtrent ontslag zoals ze in Nederland en België gelden met elkaar te vergelijken, waarbij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever centraal staat.

Overig | Rode draad | Over de grenzen van het recht
december 2011
AA20110897

Over de grenzen van het recht

Voorwoord Rode Draad 2011

G.J.A. Geertjes, W.S. de Zanger

Overig | Rode draad | Over de grenzen van het recht
januari 2011
AA20110052

Over de grenzen van het strafrecht

Een beschouwing over de strafbaarstelling van voorbereidingshandelingen in rechtsvergelijkend perspectief

P. Smith

Post thumbnail

Over de strafbaarstelling van voorbereidingshandelingen in artikel 46 Sr is naar aanleiding van de laatste wetswijziging en de uitspraak van de Hoge Raad in (met name) de zaak Samir A. het nodige gezegd en geschreven. De insteek van dit ‘debat’ lijkt in de eerste plaats de interpretatie van de huidige tekst van artikel 46 Sr te zijn, waarbij met name de vraag speelt hoe het bestanddeel ‘bestemd tot’ (het begaan van dat misdrijf) moet worden uitgelegd. Peter Smith probeert in dit artikel, mede vanuit rechtsvergelijkend perspectief, een aanzet te geven tot een herbezinning op het leerstuk van de strafbare voorbereiding in het algemeen.

Overig | Rode draad | Over de grenzen van het recht
november 2011
AA20110827

Referendum: geloofsartikel of hebbeding, drama of nuttige correctie?

W.J.M. Voermans

Over het wel of niet van een referendum valt hartstochtelijk te debatteren. Maar wat je verder ook van referenda vindt, het ziet er wel naar uit dat nationale referenda in de wereld in opmars zijn. Maar liefst 99 landen (van de ca. 123 democratieën met periodiek gekozen volksvertegenwoordigingen wereldwijd) hebben tussen 1845 en 1993 wel een of meerdere keren een landelijk referendum gehouden. Wim Voermans schrijft in deze bijdrage over de verschillende soorten referenda, de voor- en nadelen ervan, en over referenda over de hele wereld.

Overig | Rode draad | Over de grenzen van het recht
juni 2011
AA20110468

Toegang tot de bestuursrechter in Nederland en Duitsland

A.T. Marseille

Post thumbnail

De toegang tot de bestuursrechter is in elk rechtsstelsel aan beperkingen onderhevig. Niet iedereen kan op elk gewenst moment kosteloos tegen elk denkbaar bestuurshandelen bij de rechter opkomen en bij een teleurstellend oordeel een andere rechterlijke instantie om een second opinion verzoeken. Er is geen bestuursrechtelijk rechtsstelsel zonder toegangsbeperkingen. Echter, ieder stelsel kent zijn eigen beperkingen. Dat maakt nieuwsgierig hoe en waarom stelsels die we minder goed kennen dan ons eigen, het anders hebben geregeld. In deze bijdrage richt Bert Marseille zich op Duitsland, omdat het stelsel van bestuursrechtspraak qua opzet sterk op het Nederlandse lijkt, maar er voor wat betreft de toegang tot de rechter qua uitwerking grote verschillen zijn. Een vergelijking tussen de beide stelsels is niet alleen interessant omdat die kan zorgen voor een frisse blik op wat voor ons vanzelfsprekend lijkt, maar ook ter oriëntatie op de vraag of de toegang in Nederland in bepaalde opzichten niet anders zou moeten worden geregeld.

Overig | Rode draad | Over de grenzen van het recht
maart 2011
AA20110238

Waar ligt de toekomst van artikel 6:170: in Wenen of in Brussel?

T. Hartlief

Overig | Rode draad | Over de grenzen van het recht
januari 2011
AA20110053

Wat kunnen wij leren van de opzet van het Chinese ontwerp-BW?

Over de ideale plaats van het onrechtmatige daadsrecht in een burgerlijk wetboek

J. Guo

Post thumbnail

Sinds de dood van Mao zet China grote stappen om het rechtssysteem te moderniseren. Een van de meest uitdagende wetgevingsprojecten is het vervaardigen van een burgerlijk wetboek. Hoewel in de afgelopen drie decennia reeds veel privaatrechtelijke wetten zijn afgekondigd in China, heeft de Volksrepubliek vooralsnog geen burgerlijk wetboek. Het einde van het codificatieproject lijkt nu in zicht. In deze rode draad-bijdrage licht William Guo de verschillen toe tussen met name het Nederlandse onrechtmatige daadsrecht en dat in het Chinese ontwerp-BW.

Overig | Rode draad | Over de grenzen van het recht
september 2011
AA20110659

Toont alle 10 resultaten