Deze maand inleiding

We openen het feestelijke decembernummer met een artikel over… vuilnis. Naar aanleiding van een recent arrest schrijft Jelle Jansen over van wie vuilnis is en wat het belang van het antwoord op die vraag is in het privaatrecht en het strafrecht. Candan Yılmaz onderzoekt het belang van een aangepast strafrechtelijk traject voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Artificiële intelligentie wordt gebruikt in de strafrechtsketen, waardoor private actoren daarin soms ook een rol spelen. Sascha van Schendel & Wouter Scherpenisse benaderen in dit decembernummer de wenselijkheid van deze machtsverschuiving vanuit theoretisch-rechtsstatelijk perspectief. Verder legt Tim Verdoes uit waarom de overheid bij het faciliteren van start-ups niet zozeer zou moeten kijken naar een debiteurvriendelijk insolventiesysteem, maar naar de financieringskloof, en Wolf Sauter gaat in op de oproep van de ACM voor het invoeren van een inroepbevoegdheid voor het beoordelen van concentraties die onder de omzetdrempels van de Mededingingswet vallen.

Vertrekkend EU-rechter Sacha Prechal en startend EU-rechter Ben Smulders werden geïnterviewd door onze redacteuren Eva ten Hoor en Dewy Pistora, over het werk van EU-rechters en de uitdagingen waar het Hof van Justitie voor staat. Frans-Willem Korsten houdt naar aanleiding van zijn oratie in dit nummer een kort pleidooi voor een ecologische rechtscultuur.

Tot slot sluiten we deze maand twee rubrieken af: in de Rode Draad ‘Dissenting Opinions’ beschouwt Simone Slootweg de huidige ontwikkelingen rondom het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelsel in een historisch perspectief, en op de Blauwe Pagina’s ‘Verdraaid recht’ gaat Lucienne van der Geld in op het verdraaien van de partnervrijstelling in de erfbelasting. Dit en nog veel meer staat in het decembernummer van Ars Aequi. Geniet ervan!