Deze maand inleiding

Ars Aequi opent het nieuwe jaar met een artikel van Job Buiting over studenten die in de knel komen als ze voor hun aanvullende beurs financieel afhankelijk zijn van ouders die weigerachtig of onvindbaar zijn en de minister en de CRvB extreem strikt zijn en voor hen geen uitzondering maken. Christina Eckes betoogt in dit nummer dat het EHRM in het KlimaSeniorinnen-arrest niet te ver is gegaan en zelfs bijdraagt aan de versterking van nationale democratische processen. Michiel A. Smit beantwoordt de vraag wie de baas is in de artificiële (kunst)arena, AI of de ‘prompteur’. Alexander de Wit & Michael Klos bespreken de regulering van desinformatie, waarin een balans moet worden gezocht tussen de vrijheid van meningsuiting en de schadelijke effecten van desinformatie.

De Hoge Raad heeft vaak de grootste aandacht bij (bijvoorbeeld) jurisprudentieonderzoek, maar in het januarinummer wordt in twee artikelen gepleit voor meer aandacht voor andere onderdelen van de rechtspraak, omdat die een verrijking kunnen zijn voor de kennis en vaardigheden van (vooral) rechtenstudenten. Marnix Snel & Jarmo Oppatja leggen uit waarom de conclusies van het parket bij de Hoge Raad het bestuderen waard zijn, en Tom van Malssen onderstreept het belang van inzicht in feitenrechtspraak, niet alleen omdat dat leidt tot een beter begrip van de rechtspraak van de Hoge Raad, maar ook omdat helpt bij de voorbereiding op de rechtspraktijk.

Een nieuw jaar betekent ook twee nieuwe rubrieken. In de Rode Draad ‘Buiten Westen’ staat het niet-westerse recht centraal. De eerste bijdrage, van Rogier Creemers, gaat over recht en technologie in China. De titel van de Blauwe Pagina’s, ‘Eerste kennismaking’ spreekt voor zich: juristen vertellen over hoe zij voor het eerst kennismaakten met het recht. Bert Jansen, nu onder andere curator en docent faillissementsrecht, herinnert zich dat hij tijdens zijn studie één vak spijbelde wegens te saai: faillissementsrecht. Het kan raar lopen!