Artikelen Rode draad

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/rodedraad/2024_dissenting-opinions


Rode draad 2024 – Dissenting opinions

De Hoge Raad over het perspectiefbesluit in jeugdbeschermingszaken

J. Huijer

Post thumbnail In de huidige jeugdbeschermingspraktijk is door eenieder reikhalzend uitgekeken naar de beschikking van de Hoge Raad van 1 september 2023 (ECLI:NL:HR:2023:1148) over de vraag of een perspectiefbesluit via de geschillenregeling van artikel 1:262b BW kan worden getoetst. De Hoge Raad komt tot de conclusie dat de geschillenregeling geen zelfstandige rechtsingang biedt om het perspectiefbesluit als zodanig aan de kinderrechter voor te leggen. In deze bijdrage wordt betoogd dat de Hoge Raad in zijn beslissing meer oog had kunnen hebben voor het belang van rechtsbescherming voor kinderen en ouders.

Rode draad | Dissenting opinions
maart 2024
AA20240254

De irrelevantie van de wil voor de vaststelling van bezit

E.F. Verheul

Post thumbnail In deze bijdrage keer ik mij tegen de opvatting dat het verschil tussen bezit en houderschap gelegen is in het feit dat een bezitter een (naar buiten blijkende) wil heeft om de zaak voor zichzelf te houden. In plaats daarvan is bepalend of sprake is van een rechtsverhouding, die meebrengt dat de houder niet voor zichzelf, maar voor een ander houdt.

Rode draad | Dissenting opinions
juni 2024
AA20240568

De trias als totaalvoetbal: Montesquieu en de spreiding der machten

L. van den Berge

Post thumbnail Over het werk van Charles de Montesquieu (1689-1755) bestaan veel misverstanden. Zo wordt zijn naam vaak in verband gebracht met strenge machtenscheiding en slaafse rechterlijke wetstoepassing. Maar in werkelijkheid schreef Montesquieu juist over een stelsel van macht en tegenmacht waarin de wetgever, het bestuur en de rechter weliswaar elk hun eigen plaats hebben, maar elkaar vooral ook aanvullen en corrigeren waar nodig. Precies aan die opvatting van de trias politica bestaat in de huidige tijd van rechtsstatelijk verval en opkomend populisme een sterke behoefte.

Rode draad | Dissenting opinions
februari 2024
AA20240175

Dissenting opinions bij het Europees Hof van Justitie: mogelijk én aanbevelenswaardig

H.C.F.J.A. de Waele

Post thumbnail De dissenting opinion in deze aflevering van Rode Draad ‘Dissenting Opinions’, geschreven door Henri de Waele, betreft, enigszins circulair, juist de mogelijkheid voor rechters bij het Europees Hof van Justitie om dissenting opinions uit te brengen.

Rode draad | Dissenting opinions
april 2024
AA20240360

Een toekomstbestendig arbeidsongeschiktheidsstelsel: zonder (analyse van het) verleden, geen toekomst

Een beschouwing van de huidige ontwikkelingen rondom het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelsel in een historisch perspectief

S.A. Slootweg

Post thumbnail Het Nederlandse kabinet denkt op dit moment na over een toekomstbestendig arbeidsongeschiktheidsstelsel. Twee voorbeelden hiervan zijn het in februari 2024 uitgegeven OCTASrapport en het in juni 2024 in internetconsultatie gegane (concept-)wetsvoorstel basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen. Aan de hand van deze twee voorbeelden wordt in deze bijdrage verdedigd dat voor een toekomstbestendig arbeidsongeschiktheidsstelsel een goede analyse van het verleden niet kan ontbreken, omdat elementen van nu geopperde voorstellen gelijkenis tonen met wetgeving uit het verleden.

Rode draad | Dissenting opinions
december 2024
AA20241038

Tegen de leer van de redelijke toerekening

N. Rozemond

Post thumbnail Is de leer van de redelijke toerekening wel zo redelijk? Deze leer speelt een belangrijke rol in het materiële strafrecht bij causaliteit, aansprakelijkheid van rechtspersonen en ontoerekenbaarheid bij psychische stoornissen. Zonder nadere uitleg van redenen voor strafrechtelijke aansprakelijkheid is de toepassing van de leer van de redelijke toerekening een vorm van rechterlijke willekeur op basis van machtspreuken. Die redenen kunnen worden gevonden in de beginselen van het strafrecht en de belangen die door het strafrecht worden beschermd.

Rode draad | Dissenting opinions
oktober 2024
AA20240872

Van absoluut naar relatief: pleidooi voor een paradigmaverschuiving bij verpanding van vorderingen

A.J.H. Smit

Post thumbnail Deze dissenting opinion stelt het uitgangspunt ter discussie dat de vestiging van een pandrecht op een vordering een absoluut recht oplevert.

Rode draad | Dissenting opinions
mei 2024
AA20240470

Verwarming en verwarring in de btw

S.B. Cornielje

Post thumbnail Ondernemers krijgen de btw op hun kosten terug. Om te voorkomen dat dit recht leidt tot voordelig inkopen ‘op de zaak’ om in privé te gebruiken, kennen de btw-regels een correctiemechisme om ook btw te heffen als zakelijke aankopen in privé worden geconsumeerd. Deze bijdrage gaat in op de meest recente Europese rechtspraak waaruit lijkt te volgen dat dit mechanisme sterk is uitgehold voor de situaties waar het voor is bedoeld en op andere plekken juist tot onnodige belastingheffing leidt.

Rode draad | Dissenting opinions
november 2024
AA20240956

Woord vooraf

Post thumbnail Dit is het woord vooraf bij de Rode Draad 2024 van Ars Aequi, die gaat over dissenting opinions. In deze Rode Draad bespreken en verdedigen auteurs een minderheidsopvatting uit hun specialisme. Zo pogen zij de aanhangers van de tegengestelde opvatting over de streep te trekken.

Rode draad | Dissenting opinions
februari 2024
AA20240174

Zelfbeschikkingsrecht, en niets anders bij voortplantingskwesties?

Vergoeding van de immateriële schade bij voortplantingskwesties door de hulpverlener

R.S.M. Bosch

Post thumbnail Het afgelopen jaar is het in de media veelvuldig gegaan over ‘spermadokters’. Vorderingen wegens fertiliteitsfouten zijn, na onder meer wrongful birth en wrongful life, de volgende ‘wrongful’ in de rij die rechtsvragen oproept. Tot op heden hebben juristen weinig handvatten voor het beantwoorden van de rechtsvragen die schadevergoedingsvorderingen wegens fertiliteitsfouten oproepen. Eén van deze vragen is of het zelfbeschikkingsrecht, net als in het Baby Kelly-arrest, als grondslag voor vergoeding van de immateriële schade van moeder, partner en kind kan gelden. In de rechtspraak over voortplantingskwesties gaat het veelal alleen om vergoeding vanwege een aantasting van het zelfbeschikkingsrecht. Deze eenzijdige blik dient te worden heroverwogen in het licht van de daarop geuite kritiek en de andere mogelijke geschonden rechten en belangen.

Rode draad | Dissenting opinions
september 2024
AA20240780