Letselschade na bedrijfsongeval, hoe kun je de risico’s beperken?
Bedrijven in de bouwsector, evenals in andere sectoren waarin fysiek werk wordt verricht, lopen extra risico op letselschade. Ongelukkige en onverwachte voorvallen kunnen zich voordoen onder uiteenlopende omstandigheden, met soms de dood tot gevolg. Daarbij denken we ook aan de recente trieste gebeurtenis in de Rotterdamse Waalhaven, waar onlangs een heistelling is omgevallen, met wederom de dood tot gevolg van één medewerker. Als werkgever, iets wat voor zich spreekt, dien je een goede bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar dan ben je er nog niet.
Indekken tegen bedrijfsongevallen
Verzekeraars stellen hun eisen. Bedrijven dienen aan die voorwaarden te voldoen om aanspraak te kunnen maken op een verzekeringsuitkering na een ongeval - al dan niet met dodelijke afloop.
Gekwalificeerd personeel
Dit houdt in dat personeel gekwalificeerd dient te zijn om de werkzaamheden uit te mogen voeren, in de vorm van werkervaring, benodigde diploma's en/of certificaten. Een weinig ervaren personeelslid, ondanks diploma's en certificering, kan dus niet zomaar een machine of apparaat bedienen waarvoor de benodigde ervaring vereist is.
Veiligheidsprotocollen naleven
Dit houdt ook in dat veiligheidsprotocollen altijd up-to-date moeten zijn en nageleefd dienen te worden. Daarnaast dient apparatuur waarmee gewerkt wordt aan de EU-normen en andere branche normeringen te voldoen. Te denken valt aan een valbeveiliging dak werkzaamheden, zodat medewerkers die aan zonnepanelen werken, of op nog grotere hoogtes werken, geen val kunnen maken. Er zijn legio voorbeelden te noemen: van werken met gevaarlijke stoffen, tot werken op hoogtes (waar relatief vaak ongelukken gebeuren).
BHV aanwezig
Binnen veel beroepsgroepen dient er altijd een BHV'er aanwezig te zijn op de werkvloer. Deze ziet toe op een veilige werksituatie, creëert protocollen en deze weet hoe te handelen bij eerste hulp bij ongelukken. De BHV'er dient altijd up-to-date te zijn, door herhaaldelijk bijeenkomsten bij te wonen en het BHV certificaat actueel te houden. De BHV'er kan ook EHBO toepassen, kan reanimeren en AED toepassen bijvoorbeeld.
Veilige werksituaties creëren
Het gaat er dus mede om dat er een veilige werksituatie wordt gecreëerd, met deugdelijke apparatuur en stellages, denk aan een rolsteiger, die niet verouderd is, of andere apparatuur; houd de leeftijd en onderhoud goed bij, let op slijtage, zodat alle werkmaterialen aan de normering blijven voldoen. Dit geldt ook voor bedrijfskleding, veiligheidskleding en dergelijke. Zo is de situatie rond een jonge scholiere van 12 jaar, die stierf in 2022 tijdens een zeiltocht doordat een verrotte mast die niet goed is onderhouden op haar viel, een triest voorbeeld van slecht onderhoud. De schipper kreeg een taakstraf opgelegd.
Onderaannemers
Op tal van werkplekken wordt er met onderaannemers gewerkt, als er bijvoorbeeld onvoldoende (gespecialiseerd) personeel binnen het eigen bedrijf is. Als bedrijf dien je goed te controleren op welk gebied de onderaannemer verantwoordelijk is voor letselschade, en waar je dit zelf bent als bedrijf zijnde. Bespreek dit met een verzekeringsagent. Wie is er verwijtbaar en hoe dek je deze risico's in.
Om bedrijfsrisico's zoveel mogelijk in te perken, zijn al deze situaties van belang om mee te nemen. Want verzekeren is één, maar aan alle voorwaarden voldoen is iets anders.