Je sleutel in de deur laten zitten, wat nu?
Je hebt de sleutel in de voordeur, op de garagedeur of op je fiets laten zitten. Het kan helaas iedereen overkomen, maar helaas biedt de verzekering in deze gevallen geen dekking. Een opstalverzekering dekt doorgaans wel schade aan deur en slot. De verzekeraar beoordeelt per situatie of uitkering echt plaatsvindt. Als een deur bijvoorbeeld geforceerd is doordat de sleutel binnenin vast zit en de deur dicht valt of omdat je de sleutel erin hebt laten zitten, zal de verzekering de schade meestal niet vergoeden. Dit valt onder pech en is niet gedekt. Maar als je je sleutel hebt laten zitten wil je hoogstwaarschijnlijk wel je sloten vervangen. Ga je dit zelf doen of heb je hier een slotenmaker voor nodig, daarover lees je in dit blog meer.
Zelf doen of laten doen?
Als je handig bent, kun je de meest gangbare slot soorten zoals insteek- en oplegsloten zelf vervangen of bijplaatsen. Dit geldt ook voor bijzetsloten zoals pensloten, raambomen en raamgrendels. Let wel op, bij complexer sluitwerk zoals meerpuntssluitingen op kunststof- en metalen deuren, of bij specifieke sluitmechanismen op draaikiepramen, schuifdeuren en hefschuifdeuren, is het vaak verstandiger om een professional in te schakelen. Dit soort sluitwerk is vaak merk- en profielgebonden en vereist een hoop specialistische kennis en ervaring. En vaak zijn de onderdelen niet verkrijgbaar bij de reguliere bouwmarkten.
Hoe ga je zelf te werk, een stappenplan
Als je aan het overwegen bent om de sloten zelf te vervangen, is het verstandig om te bepalen welk type sloten het beste bij jouw situatie passen. Overweeg bijvoorbeeld gelijksluitende cilindersloten als je meerdere deuren hebt die je met één sleutel wilt kunnen openen. Voordat je nieuwe cilindersloten bestelt, is het aan te raden om de oude cilinder te verwijderen, als dit mogelijk is. Op die manier kan je controleren of de cilinder demonteerbaar is en heb je de exacte maten voor het bestellen van de nieuwe cilinders. Verwijder de cilinder door de schroef onder de nachtschoot los te draaien en de sleutel in het slot te steken en deze in de stand van '10 voor 2' te draaien, zodat de cilinder ontgrendeld wordt en je deze gemakkelijk kunt verwijderen. Meet vervolgens met een duimstok of rolmaat de maten van de cilinder op vanaf het hart van de cilinderschroef tot aan de binnenzijde (A) en tot aan de buitenzijde (B), waarbij je eventuele draaiknoppen niet meeneemt in de meting. Met deze maten bestel je nieuwe cilindersloten. Bij het plaatsen van de nieuwe cilindersloten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze aan beide zijden gelijkmatig worden ingeschoven. Controleer na het plaatsen of het slot goed functioneert door zowel de binnenste draai-eenheid als de sleutelvergrendeling te testen, zowel met de deur open als gesloten. Soms is het nodig om de cilinder te vervangen vanwege een afgebroken sleutel. In dat geval moet het slot worden uitgeboord, omdat het afgebroken stuk de uitname van de cilinder blokkeert. Dit is vergelijkbaar met wat inbrekers doen bij de techniek genaamd 'kerntrekken'. Met behulp van een boor wordt een gat geboord, waarna de cilinder kan worden verwijderd met een hamer of speciaal gereedschap.
Andere manieren om je huis te beveiligen
Naast sloten zijn er allerlei andere middelen om deuren en ramen te beveiligen. Opties zijn bijvoorbeeld barrièrestangen voor bovenlichten en schuifdeuren, die vanwege hun zichtbaarheid effectief zijn. Voor veiligheid zonder deur te openen, overweeg dan eens een deurspion. Voor naar buiten draaiende deuren zijn dievenklauwen handig. Goede verlichting bij voor- en achterdeuren heeft ook een preventieve werking, eventuele inbraakpogingen kunnen worden gestaakt omdat het afschrikt.