Hoe zit het juridisch als je in de sportschool iets overkomt?

Ben jij regelmatig in de sportschool te vinden, dan weet je natuurlijk als geen ander dat het zomaar eens kan zijn dat je bijvoorbeeld een gewicht op je voet krijgt of dat je om wat voor reden dan ook, van de loopband valt. Een ongelukje zit in een klein hoekje en dat geldt dus ook voor de sportschool. Maar hoe zit dit eigenlijk juridisch? Stel dat je om wat voor reden dan ook geblesseerd raakt door toedoen van een apparaat, wie is er dan aansprakelijk en wie draait er op voor de kosten, bijvoorbeeld omdat je een tijdje niet kunt werken? Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je hier een hoop vragen over hebt, leggen wij je precies uit waar je recht op hebt en natuurlijk ook waar je terecht kunt voor juridische hulp en ondersteuning, mocht dit nodig zijn.

Hoe is het juridisch geregeld?

Stel dat je net vol goede moed het nieuwe jaar bent begonnen met wat extra beweging en in je nieuwe sporttop dames voor het eerst op de loopband staat. Om wat voor reden dan ook val je van de loopband en verstuikt je enkel, dan is het wel prettig te weten hoe dit juridisch in elkaar zit. Het is allereerst belangrijk om te weten dat wanneer je naar een sport- of fitnesscentrum gaat, je als klant bescherming geniet onder verschillende wet- en regelgeving. De sportschool heeft namelijk een zorgplicht ten opzichte van haar klanten, wat betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor jouw veiligheid tijdens het sporten. Dit houdt in dat zij ervoor moeten zorgen dat alle apparatuur goed functioneert, de vloeren schoon en slipvrij zijn en er duidelijke instructies zijn voor het juiste gebruik van de machines. Je voelt hem natuurlijk al aankomen, er is namelijk wel een ‘maar’ en die leggen we je hieronder verder uit.

Wanneer sta je in je recht?

Als er onverhoopt toch iets misgaat en je raakt gewond tijdens het sporten, dan is het belangrijk om te weten wanneer je in jouw recht staat. In de meeste gevallen kan de sportschool aansprakelijk worden gesteld voor jouw letsel als gevolg van gebrekkig onderhoud of nalatigheid. Denk bijvoorbeeld aan een losliggende mat of defecte apparatuur. Daarbij is het belangrijk dat je kunt aantonen dat er inderdaad sprake was van een gevaarlijke situatie, waarvan de sportschool op de hoogte had moeten zijn. Ook is het belangrijk dat je aan alle regels en voorschriften voldoet. Is dit het geval, dan is de kans op een succesvolle claim vrij groot. Stel dat je na enkele weken te hebben gesport last krijgt van je rust, omdat je geen goede sportbh draagt, dan ben je hier natuurlijk zelf verantwoordelijk voor.

Hoe dien ik een claim in?

Ben je ‘slachtoffer’ geworden van een ongeval waaraan de sportschool iets had kunnen doen en je wilt stappen ondernemen, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met een letselschadeadvocaat. Deze advocaat weet namelijk precies wat er allemaal nodig is en kan je bijstaan in het hele proces. Daarnaast kunnen ze je ook van advies voorzien, alvorens je er daadwerkelijk een zaak van maakt. Het kan namelijk zijn dat de kans op een succesvolle claim niet heel groot is, waardoor je misschien wel onnodig veel kosten maakt. In dat geval zal een goede advocaat je dan dus ook niet aanraden om een zaak te starten.

Categorie: Ondernemen
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *