Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner KokxDeVoogd
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202411


Maandblad november 2024

Ars Aequi november 2024

Het Handvest als kompas voor AI op de werkvloer

E. ten Hoor, M.J.P. de Zwart

Op 1 december 2024 is het vijftien jaar geleden dat het Handvest in werking trad. In dit redactioneel werpen we een blik op de toekomstige bescherming van artikel 27 Handvest bij AI-systemen op de werkvloer. De AI-verordening bevat namelijk geen specifieke mededelingsplicht voor werkgevers die een AI-systeem met hoog risico gebruiken voor functioneringsgesprekken aan hun werknemers. De Richtlijn Platformwerk bevat dit wel, waardoor een discrepantie ontstaat tussen verschillende soorten werknemers. Bij toekomstige wetgeving is de toevoeging van een adequate mededingingsplicht wenselijk.

Opinie | Redactioneel
november 2024
AA20240899

Begrenzing van open normen in het financiële toezichtrecht

E.P.M. Joosen

Post thumbnail In deze aflevering van 'Verdraaid recht' wijst Bart Joosen op de knelpunten die open normen en soft-law-instrumenten veroorzaken in het financiële toezichtrecht.

Blauwe pagina's | Verdraaid recht
november 2024
AA20240900

Knalhard samenleven: over buren, bommen en bemiddeling

L.A.G.M. van der Geld

Bonje tussen buren kan leiden tot figuurlijk én letterlijk explosieve situaties. Lucienne van der Geld denkt het beter zou zijn als bij burenruzies eerst mediation zou worden geprobeerd in plaats van de stap naar de rechter te zetten. Maar het zou nóg beter zijn als we de buren verrassen met pizza, taart of bloemen in plaats van met vuurwerk voor de voordeur.

Opinie | Column
november 2024
AA20240916

Beschikkingen in veelvoud: mijn transformatie van legal scholar tot legal scientist

C.J. Wolswinkel

Post thumbnail Als gevolg van de Wet open overheid zullen in de toekomst steeds meer beschikkingen beschikbaar komen voor ‘eenieder’. Die schat aan (overheids-) informatie biedt nieuwe mogelijkheden voor juridisch onderzoek, maar stelt tegelijk nieuwe eisen aan de vaardigheden van een jurist om adequaat met deze enorme hoeveelheden beschikkingen om te kunnen gaan.

Opinie | Amuse
november 2024
AA20240902

Met alternatieve data de beurs verslaan. Mag dat?

S. van der Niet

Post thumbnail Met satellieten kan de bedrijvigheid van ondernemingen in beeld worden gebracht en met stemanalyses wordt de emotionele toestand van bestuurders gemeten. Beleggers gebruiken dit soort onconventionele informatiebronnen om meer inzicht te krijgen in markttrends en de performance van een onderneming. Vraag is hoe het gebruik van deze alternatieve data zich verhoudt tot de Europese anti-marktmisbruikwetgeving.

Verdieping | Studentartikel
november 2024
AA20240905

Hoe onze hersenen werken en wat dat betekent voor schuldenproblematiek

F.F.J. van der Heijden, M.M. Sitskoorn, R.M. Wibier

Post thumbnail Waarom inzichten uit de cognitieve neuropsychologie aantonen dat wetgeving niet moet worden gebaseerd op wantrouwen en dat de huidige wetgeving schade toebrengt aan hersenen en gedrag van mensen in armoede.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2024
AA20240917

De gemeentelijke handhaving van de Wmo 2015

De aanpak van pgb-fraude middels de oplegging van een bestuurlijke boete?

B. van der Vorm

Post thumbnail In het verband van de aanpak van fraude met een persoonsgebonden budget (pgb) heeft de gemeente een belangrijke taak. De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) biedt de grondslag van het pgb. Overtreding van de Wmo 2015 kan evenwel niet bestuurlijk worden bestraft. In deze bijdrage wordt onderzocht in hoeverre het zinvol is om een wettelijke grondslag in de Wmo 2015 te ontwikkelen, zodat overtredingen ook kunnen worden bestraft met de oplegging van een bestuurlijke boete.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2024
AA20240939

Rechtbank Amsterdam: Studeersnel niet aansprakelijk voor grootschalige auteursrechtinbreuken op haar platform

R. Leuyerink

Op 24 juli jl. heeft de rechtbank Amsterdam vonnis gewezen in de door de Erasmus Universiteit Rotterdam aangespannen procedure tegen Studeersnel BV en Tentamentrainingen BV. In de kern draait deze zaak om de vraag of Studeersnel BV aansprakelijk is voor de door haar gebruikers zonder toestemming van de rechthebbende geüploade auteursrechtelijk beschermde content. De rechtbank beantwoordt deze vraag ontkennend. In deze bijdrage zal ik betogen dat dit oordeel onjuist is.

Verdieping | Verdiepend artikel
november 2024
AA20240931

Snijd aanbieders van illegale schuldhulp de pas af

N. Jungmann

Post thumbnail Gemeenten bieden gratis hulp bij schulden. Toch betalen burgers soms honderden tot duizenden euro’s aan commerciële aanbieders die dit illegaal aanbieden. Het kabinet verkent de mogelijkheden om deze aanbieders aan te pakken via het bestuurs- in plaats van via het strafrecht. In deze opinie wordt betoogd om, naast deze lijn, ook na te gaan denken over een herijking van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Deze kaderwet geeft gemeenten veel vrijheden om de ondersteuning naar eigen believen in te vullen. Wat zou het opleveren als gemeenten elke burger voorzien van aantrekkelijke en snelle schuldhulp? Zou de markt voor de illegale en kostbare praktijken dan niet vanzelf opdrogen?

Opinie | Opiniërend artikel
november 2024
AA20240926

Tegemoetkoming in faunaschade

Provinciaal (beleidsregel)domein binnen de grenzen van redelijkheid en billijkheid

A.G.A. Nijmeijer

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) 28 augustus 2024, ECLI:NL:RVS:2024:3482, zaaknr. 202305326/1/A2 (mrs. Jurgens, Van Ravels, De Groot) Wet natuurbescherming artikel 6.1, Aanvullingswet natuur Omgevingswet artikel 2.9 lid 1

Annotaties en wetgeving | Annotatie
november 2024
AA20240948

Verwarming en verwarring in de btw

S.B. Cornielje

Ondernemers krijgen de btw op hun kosten terug. Om te voorkomen dat dit recht leidt tot voordelig inkopen ‘op de zaak’ om in privé te gebruiken, kennen de btw-regels een correctiemechisme om ook btw te heffen als zakelijke aankopen in privé worden geconsumeerd. Deze bijdrage gaat in op de meest recente Europese rechtspraak waaruit lijkt te volgen dat dit mechanisme sterk is uitgehold voor de situaties waar het voor is bedoeld en op andere plekken juist tot onnodige belastingheffing leidt.

Rode draad | Dissenting opinions
november 2024
AA20240956

Nijmeegs staatsrecht: rechtspositivisme en de legitimatiekwestie

J. Kiewiet

Belangrijkste vertegenwoordiger van Nijmeegs staatsrecht was Tijn Kortmann, wiens handboek Constitutioneel recht nog steeds in het rechtenonderwijs wordt gebruikt. Kortmann heeft zichzelf altijd een rechtspositivist genoemd en stelde dat het constitutioneel recht geen legitimerende functie vervult. Maar wat betekent het om rechtspositivist te zijn en te ontkennen dat het constitutioneel recht legitimeert? Ik laat zien dat Kortmann een heel eigen opvatting over ‘rechtspositivisme’ en ‘legitimatie’ erop nahield. Dat inzicht leidt tot een beter begrip van Constitutioneel recht en het Nijmeegs staatsrecht.

Perspectief | Perspectiefartikel
november 2024
AA20240964

Schoordijk: een grenzeloze inspiratiebron

R. van Dijken

Post thumbnail Hermanus Cornelis Franciscus Schoordijk (1926-2018) kan worden gerekend tot één van de grotere Nederlandse juristen in het privaatrecht. Wat was zijn methode en hoe kan zijn denken (beginnend) juristen inspireren?

Perspectief | Perspectiefartikel
november 2024
AA20240969

Ben en Wael

K.A.M. van Vught

Hoe krijgen we klimaatbelastende ondernemingen zover dat ze meer om het klimaat en minder aan aandeelhouders geven? Volgens Koen van Vught hoeven we niet te wachten op wetswijzigingen; ook naar geldend recht kunnen ondernemingen als Shell al worden verplicht meer te geven om en aan het klimaat.

Perspectief | Column
november 2024
AA20240963

Stem zelf. Verleen bewust een volmacht. Of stem niet

W.A.E. Brüheim

Deelnemen aan verkiezingen is belangrijk. Maar wat nu als u daar zelf écht niet toe in staat bent? In Nederland kunt u dan bij volmacht stemmen. Maar internationale verkiezingswaarnemers hebben daarop kritiek. In deze bijdrage legt de auteur uit waarom het écht belangrijk is om aan verkiezingen deel te nemen. Ook wordt ingegaan op de risico’s die aan het stemmen bij volmacht kleven en op wat u kunt doen om te voorkomen dat die risico’s zich verwezenlijken.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
november 2024
AA20240976