Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner Raad van State
Banner De Rechtspraak
Banner KokxDeVoogd
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner Raad van State
Banner De Rechtspraak
Banner KokxDeVoogd
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202409


Maandblad september 2024

Ars Aequi september 2024

Hoe kan rechten dekoloniseren?

K. Haex, D. de Vries

De laatste jaren wordt de roep om dekolonisatie van de samenleving steeds luider. Ook de universiteit kan hieraan een steentje bijdragen. Het gaat daarbij niet alleen om het aannemen van personeel met een andere culturele achtergrond, die hun eigen kennis en ervaring meenemen, maar ook over het veranderen van de inhoud: wat en hoe onderwezen wordt. Hoe zou inhoudelijke dekolonisatie van de studie Nederlands Recht eruit kunnen zien? Om een extra impuls te geven aan het debat hierover, doen Koen Haex en Daan de Vries in dit redactioneel een aantal suggesties.

Opinie | Redactioneel
september 2024
AA20240715

Weg met dat verdraaide toetsingsverbod?

M. Duchateau

Post thumbnail In deze aflevering van de Blauwe Pagina's 'Verdraaid recht' bespreekt Michiel Duchateau de erosie van het toetsingsverbod.

Blauwe pagina's | Verdraaid recht
september 2024
AA20240716

Sweet 16 en de wet: dat mag nog wel wat meer zijn

L.A.G.M. van der Geld

Jongeren van 16 mogen hun eigen medische beslissingen nemen en een testament maken, maar van Lucienne van der Geld mag er nog wel een juridisch schepje bovenop.

Opinie | Column
september 2024
AA20240735

De consider the opposite strategy in het contractenrecht: een welkome aanvulling?

T. Bouwman

Post thumbnail Bij het nemen van een moeilijke beslissing, kan het verstandig zijn om de voor- en nadelen naast elkaar te zetten. Gedragswetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit daadwerkelijk kan leiden tot verstandigere keuzes. Tom Bouwman legt in deze amuse uit waarom deze zogenoemde 'consider the opposite'-strategie een goede aanvullende beschermingstechniek in het contractenrecht kan zijn.

Opinie | Amuse
september 2024
AA20240718

Opruiing en het betogingsrecht

Beoordeling van oproepen tot demonstreren door de Nederlandse strafrechter

R. Witmond

Post thumbnail Wie oproept tot een demonstratie die een strafbaar feit oplevert, kan veroordeeld worden voor opruiing. Door de preventieve toepassing van de beperkingssystematiek van het betogingsrecht bij recente rechtszaken dreigt overcriminalisering. Dit knelpunt kan worden opgelost door de oproep tot een demonstratie als een volwaardige betoging te beschouwen.

Verdieping | Studentartikel
september 2024
AA20240721

De F-35-zaak en het Genocideverdrag

O. Spijkers

In zijn arrest van 12 februari 2024 concludeert het gerechtshof in Den Haag dat Nederland geen vergunning mag verlenen voor de uit- en doorvoer van F-35-gevechtsvliegtuig-onderdelen vanuit Nederland met eindbestemming Israël, wanneer de Staat hiermee in strijd handelt met zijn internationaalrechtelijke verplichtingen. Daaronder valt ook de verplichting tot voorkomen van genocide, maar die kreeg in het arrest weinig tot geen aandacht. Deze bijdrage laat zien hoe het Genocideverdrag een rol had kunnen spelen bij het verder ondersteunen en versterken van dit arrest.

Verdieping | Verdiepend artikel
september 2024
AA20240736

Professionele standaarden voor de advocatuur

Naar versterking van de kwaliteit van de advocatuurlijke dienstverlening

L.E. Verwey

Post thumbnail In het advocatentuchtrecht ontbreken concrete standaarden voor de vakinhoudelijke kwaliteit van de dienstverlening, terwijl de tuchtrechter die wel toetst bij de beoordeling van tuchtklachten. Deze toetsing is bovendien integraal. De beroepsgroep heeft tot nu toe echter nagelaten om hiertoe standaarden te ontwikkelen. De balans in het advocatentuchtrecht is daardoor verstoord. Het wordt tijd dat de advocatuur de regie naar zich toe trekt door zelf standaarden te formuleren voor de kwaliteit van dienstverlening.

Verdieping | Verdiepend artikel
september 2024
AA20240749

Groene beloftes zijn niet vrijblijvend

Over misleidende streefclaims en nieuwe EU-regels ter voorkoming hiervan

M. Atsma, C.M.D.S. Pavillon

Post thumbnail Bedrijven mogen consumenten verleiden met groene beloftes, maar ze misleiden mag niet. De geuite duurzaamheidsambities moeten ook echt haalbaar zijn. Om misleiding tegen te gaan introduceert de Europese Unie gedetailleerde regels waarin de onderbouwing en verificatie van streefclaims vooropstaan. Deze regels bevestigen de in Nederland door toezichthouder en zelfregulering ingezette lijn en voorzien in de vraag naar strenge wettelijke normen. Toch zijn er ook zorgen: de kosten van het verificatieproces kunnen het bereiken van de verduurzamingsdoelstelling mogelijk ook in de weg staan.

Opinie | Opiniërend artikel
september 2024
AA20240730

Consent-or-Pay: At the Gates of Meta’s Final Club

L. Zard

Post thumbnail Meta, a company that provides Facebook and Instagram, became one of the wealthiest companies in the world by surveillance of its consumers for advertising purposes. In the EU, Meta needs European consumers’ consent. Yet, in 2018-2023, the company engaged in surveillance without consumer consent, resulting in legal battles that posed an existential risk to the company’s presence in Europe.

Opinie | Opiniërend artikel
september 2024
AA20240744

Geldlening en gewone gang

A.J.M. Nuytinck

Hoge Raad 5 juli 2024, ECLI:NL:HR:2024:1027 (mrs. T.H. Tanja-van den Broek, C.E. du Perron, C.H. Sieburgh, H.M. Wattendorff en G.C. Makkink; A-G mr. E.B. Rank-Berenschot) Huwelijksvermogensrecht. Verbintenissenrecht. Verjaring. Aansprakelijkheid van ene echtgenoot voor verbintenissen, aangegaan door andere echtgenoot ten behoeve van de gewone gang van de huishouding (art. 1:85 BW). Kan verbintenis uit geldlening verbintenis zijn als bedoeld in artikel 1:85 BW? Overeenkomstige toepassing verjaringsbepalingen uit titel 3.11 BW (art. 3:326 BW)? Verjaringstermijn van artikel 3:307 lid 1 BW van toepassing?

Annotaties en wetgeving | Annotatie
september 2024
AA20240757

Bestuurdersaansprakelijkheid en klachtplicht: een paar apart

S.M. Bartman

Hoge Raad 26 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:681 (Mr. X/Parkdale International)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
september 2024
AA20240763

De verdisconterings- versus de Scheltemadoctrine en het zoeken naar rechtvaardige oplossingen voor schulden van toeslagenouders

A.T. Marseille

ABRvS 15 mei 2024, ECLI:NL:RVS:2024:2045, NLF 2024/1190, m.nt. F. Peppelenbosch, V-N 2024/27.24, m.nt. redactie

Annotaties en wetgeving | Annotatie
september 2024
AA20240769

Het vorderen en kennisnemen van gegevens bij een aanbieder van een communicatiedienst en eerbiediging van het professioneel verschoningsrecht

J.S. Nan

Hoge Raad 12 maart 2024, ECLI:NL:HR:2024:375 Op het moment dat het redelijke vermoeden rijst dat de op vordering van de officier van justitie door de aanbieder van een communicatiedienst verstrekte gegevens (mede) geprivilegieerde gegevens betreft, moet de rechter-commissaris worden ingeschakeld.

Annotaties en wetgeving | Annotatie
september 2024
AA20240775

Zelfbeschikkingsrecht, en niets anders bij voortplantingskwesties?

Vergoeding van de immateriële schade bij voortplantingskwesties door de hulpverlener

R.S.M. Bosch

Post thumbnail Het afgelopen jaar is het in de media veelvuldig gegaan over ‘spermadokters’. Vorderingen wegens fertiliteitsfouten zijn, na onder meer wrongful birth en wrongful life, de volgende ‘wrongful’ in de rij die rechtsvragen oproept. Tot op heden hebben juristen weinig handvatten voor het beantwoorden van de rechtsvragen die schadevergoedingsvorderingen wegens fertiliteitsfouten oproepen. Eén van deze vragen is of het zelfbeschikkingsrecht, net als in het Baby Kelly-arrest, als grondslag voor vergoeding van de immateriële schade van moeder, partner en kind kan gelden. In de rechtspraak over voortplantingskwesties gaat het veelal alleen om vergoeding vanwege een aantasting van het zelfbeschikkingsrecht. Deze eenzijdige blik dient te worden heroverwogen in het licht van de daarop geuite kritiek en de andere mogelijke geschonden rechten en belangen.

Rode draad | Dissenting opinions
september 2024
AA20240780

ChatGPT als katalysator voor meer authentieke toetsing: praktijkvoorbeelden uit het ethiekonderwijs

C. Elion-Valter, M.J. Luth-Morgan, L.M. Poort

Post thumbnail In dit artikel wordt een brede benadering van ethiek in het juridisch onderwijs gepresenteerd, die gericht is op het ondersteunen van kritische reflectie en het ontwikkelen van een moreel kompas. De mondelinge en dialogische toetsvormen die daartoe zijn ontwikkeld aan Erasmus School of Law, kunnen andere vakken tot voorbeeld dienen, daar zij zowel tegemoetkomen aan AI-gerelateerde frauderisico’s als ook het begrip van het recht als argumentatiecultuur ondersteunen en bevorderen.

Perspectief | Perspectiefartikel
september 2024
AA20240790

Water naar de zee dragen? Strandparadijs zet de hakken in het zand tegen verwatering van taal en cultuur

Beantwoording rechtsvraag (354) Europees recht

S.L.T. Schoenmaekers

In het januarinummer 2024 van Ars Aequi verscheen een Europeesrechtelijke rechtsvraag van Sarah Schoenmaekers. In deze bijdrage geeft zij antwoord op de vragen en maakt ze bekend wie de hoofdprijs van € 200 heeft gewonnen.

Perspectief | Rechtsvraag
september 2024
AA20240796

Wopke

K.A.M. van Vught

In zijn eerste column voor Ars Aequi pleit Koen van Vught, UD aan de UU en oud-redacteur van Ars Aequi, voor meer aandacht voor de herkomst en omstandigheden van studenten. Eerstegeneratiestudenten hebben het nog altijd lastiger dan hun meer geprivilegieerde evenknieën.

Perspectief | Column
september 2024
AA20240795

Gelijk oversteken; over het ruilen van snoepjes en het verrichten van promotieonderzoek

T.J. Bos

Op 14 december 2023 verdedigde Tiddo Bos zijn proefschrift De notaris en gelijk oversteken. In deze bijdrage legt hij uit hoe als student zijn interesse voor het verrichten van juridisch wetenschappelijk onderzoek is gewekt en hoe hij bij dit onderwerp is gekomen. Bovendien geeft hij een samenvatting van de (zijns inziens) meest interessante uitkomsten van zijn onderzoek.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
september 2024
AA20240801