Kennisclips Criminologie

5 colleges door prof.dr. Jan van Dijk

Waarom houden Nederlanders meer van daders dan van slachtoffers?
Toen Natascha Kampusch besloot in ruil voor geld haar verhaal te doen op de Oostenrijkse televisie was er onbegrip en verontwaardiging. Professor Van Dijk vertelt in dit college waarom mensen het slecht kunnen rijmen als een slachtoffer zich onafhankelijk en sterk opstelt.

Bekijk meer Criminologie clips>>

Waarom willen slachtoffers een dader in de ogen kunnen kijken?
Jan van Dijk stond aan de wieg van Slachtofferhulp Nederland en zet zich nog steeds in voor een betere positie van het slachtoffer.

Hoe groot is de kans dat jij slachtoffer wordt van criminelen?
Uit slachtofferenquêtes blijkt namelijk dat als je eenmaal slachtoffer bent geweest van een misdaad, de kans stijgt dat je nogmaals ten prooi valt aan criminelen. Maar gelukkig weet Jan van Dijk hoe je deze kans zo klein mogelijk houdt.

Hoe komt het dat criminaliteit de laatste tijd enorm daalt?
Vanaf de jaren 90 is het aantal misdrijven enorm gedaald. Maar wie was er eigenlijk verantwoordelijk voor deze daling? Tal van claims volgde. Volgens burgemeester Guiliani lag het aan zijn zero-tolerance beleid. Er waren onderzoekers die zeiden dat het te maken zou hebben met de hoeveelheid lood in ons kraanwater. En een enkeling claimde zelfs dat het een gevolg zou zijn van het legaliseren van abortus. Jan van Dijk onthult in zijn college aan wie we de daling echt te danken hebben.

Hoe kan een overheid een land aantoonbaar veiliger maken?
Nederland is één van de landen met de best beveiligde huizen. Dat hebben we deels te danken aan onze overheid. Als je in ons land een huis bouwt, dan moeten de deuren voorzien zijn van sloten met een politiekeurmerk. Dat helpt inbraak voorkomen, dat zien we terug in de cijfers. In landen met weinig inbraakbeveiliging wordt veel meer ingebroken. Maar gaat dit principe ook op voor geweldsmisdrijven zoals moord? Welke maatregelen dragen bij aan het verlagen van het aantal moorden?