Talking Human Rights
Talking Human Rights & Pro-Palestine University Demonstrations with Monica Feria-Tinta and the LSE7
On Talking Human Rights, Leens van Kessel LL.M. talks to all kinds of researchers in the field. Thanks to these experts sharing their knowledge in an accessible way, we all become more informed and inspired when âtalking human rightsâ!
In this episode, barrister Monica Feria-Tinta as well as two of the LSE7 shed light on their case. First, Monica and Leens explore how the freedoms of assembly and expression apply to peaceful demonstrations. Then, Emily and Anna share how they were banned from campus after a peaceful pro-Palestine demonstration requesting divestment by LSE. Listen now for the perspective of the protestors and a call to action.
De Leidse Noot
Maatstaf inbezitneming publieke grond
De Leidse Noot is een podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen we een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.
Oud AA-redacteur Youri Cremers spreekt met Rick Weijers over een arrest van de Hoge Raad over de vraag of voor de inbezitneming â en de daarmee samenhangende verkrijging door bevrijdende verjaring â van âpubliekeâ grond een bijzondere maatstaf geldt die strenger is dan de inbezitnemingsmaatstaf met betrekking tot âparticuliereâ grond (ECLI:NL:HR:2024:1606). In de lagere rechtspraak (met name die van het Bossche hof) was een tendens waarneembaar waarbij publieke en particuliere grond verschillend werden behandeld. De Hoge Raad heeft nu voor het eerst zijn licht laten schijnen over de toelaatbaarheid daarvan.
Jong Juridisch
Pascal Besselink – De arbeidsovereenkomst, thuiswerkvergoeding, minimumloon, concurrentiebeding en de toekomst van flexwerk
Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS, was vandaag te gast bij Jong Juridisch. Met zijn jarenlange ervaring als jurist en advocaat namen we een uitgebreide duik in het arbeidsrecht, inclusief alle recente en toekomstige ontwikkelingen.
We bespraken: De basis van een arbeidsovereenkomst. Verhogingen van de thuiswerkvergoeding en het minimumloon. Het verdwijnen van nul-urencontracten en de introductie van bandbreedtecontracten. Wijzigingen in de ketenregeling en de gevolgen voor tijdelijke contracten. De toekomst van het concurrentiebeding: strengere regels en financiële compensatie. Praktische tips voor studenten en startende juristen, van praktijkervaring opdoen tot onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.
9 tot 5 Podcast
Eindejaarspodcast – Over klachtplicht, zzp en worstengeld
9 tot 5 – De Arbeidsrechtpodcast. Stakende stuurlui, bestuurders-met-bonussen, curieuze concurrentiebedingen en onbetaald overwerk.
Elke twee weken. Altijd actueel en praktisch.
2024 loopt op zijn einde, tijd voor een terugblik, juicy-uitspraken en een vooruitblik. Dat doen we in deze aflevering in drie blokken: (00:35) Blok 1: belangrijkste uitspraken Hoge Raad in 2024 – Jet Stolk, Els de Wind en Michiel Koole (21:53) Blok 2: juicy-kanaal – DaniĂ«l Maats, Myrthe van den Heuvel en Ruby Samad (41:02) Blok 3: vooruitkijken naar 2025 op het gebied van wetgeving – Ronald Beltzer, Ruud Schepers en Pascal Besselink
Het Juridisch Café
Huurverhogingsbedingen en consumentenrecht (II); de Hoge Raad
Elke maand nemen Jan Rube, Frank Wijnveld en Martijn Alberts je op semi-serieuze wijze mee in actuele juridische zaken. Absoluut.
In de vorige aflevering van Het Juridisch Café hebben we uitgebreid gesproken over de pre-judiciële vragen die de Amsterdamse Kantonrechter eind 2023 aan de Hoge Raad heeft gesteld over de (on)eerlijkheid van bepaalde huurverhogingsbedingen in veel standaard huurovereenkomsten voor vrije sector woningen. Inmiddels heeft de Hoge Raad deze vragen beantwoord. Reden voor de stamgasten van het café om het arrest van 29 november 2024 te bespreken.
CMR-podcast
GS4S mini-series #2: Tommaso Frattini on the overeducation of immigrants in Europe
Juridisch Geneuzel
Het jaar 2024: de kunst van klagen, uitzendkrachten en vaste contracten met Stefan Sagel en Evert Verhulp
Met Stefan Sagel en Evert Verhulp blikken wij terug op drie belangwekkende zaken uit 2024 die zien op de klachtplicht, gelijke behandeling van uitzendkrachten en het claimen van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Wat heeft de Hoge Raad exact overwogen over de klachtplicht in het arbeidsrecht? Maakt het uit dat een andere werknemer al eerder heeft geklaagd? Welke gevolgen heeft de klachtplicht voor de praktijk? Hoe ruim is de gelijke behandelingsnorm ten aanzien van uitzendkrachten? Wat zijn de effecten daarvan voor de praktijk? En hoe kan een werknemer op basis van de Wet flexibel werken een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd afdwingen?
De Jortcast
Beleggen en Big Tech – hoe we allemaal welvarend worden
Jort Kelder praat met prof. mr. dr. Reijer Passchier (o.a. universitair docent staatsrecht en rechtstheorie voor de Open Universiteit) en dr. Chris Aalberts (onderzoeker en journalist, specialiteit ‘politieke communicatie’) over hoe we rijkdom beter zouden kunnen verdelen en we in deze tijden van automatisering en AI niet te afhankelijk worden van Big Tech (tsja, moeten we nou bang zijn voor Elon Musk, Jeff Bezos en Mark Zuckerberg of juist hun ondernemingsdrift vieren?!). Zou dat via property owning democracy lukken of toch beleggen?
Van Passchier verscheen onlangs het boek ‘De vloek van Big Tech’.
Uitspraak Centraal
‘Pascal’ moest 14.000 euro terugbetalen door een fout van het UWV. ‘De burger mag niet langer machteloos staan tegenover de overheid’
Hij had zijn extra inkomsten van zijn studiefinanciering en bijbaantjes netjes opgegeven bij het UWV. Precies zoals het hoort als je een uitkering ontvangt. Maar de uitkeringsinstantie zag zijn melding over het hoofd, waardoor na drie jaar een rekening van 14.000 euro op de mat van ‘Pascal’ viel. Na jaren kwam een verlossend antwoord door een uitspraak van de CRvB.
Persraadsheer Robert van der Velde en communicatieadviseur Romee Boots lichten deze zaak uitgebreid toe.
Dossier WODC
Worden jeugdige daders echt steeds jonger?
Wist je dat het aantal jongeren dat zelf aangeeft een delict te hebben gepleegd tien keer zo hoog is als het aantal jongeren dat verdacht wordt van een misdrijf? En wist je dat het maatschappelijk beeld dat jeugdige criminelen steeds jonger zouden worden niet door landelijke cijfers bevestigd wordt? Dit zijn een paar resultaten uit de nieuwe Monitor Jeugdcriminaliteitâeen terugkerend onderzoek van het WODC en CBS naar crimineel gedrag door jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar.
In deze aflevering spreekt host Carlissa Remmerswaal met AndrĂ© van der Laanâbijzonder hoogleraar aan de universiteit van Leiden en senior onderzoeker bij het WODCâover hoe het ervoor staat met de jeugdcriminaliteit in Nederland.
Meer weten over dit onderzoek? Bezoek dan de pagina van de â Monitor Jeugdcriminaliteitâ of bekijk de â infographic.
Recht.Vaardig de podcast
4. Mediationvaardigheden voor juristen
Mediation en mediationvaardigheden zijn al jarenlang een bekend fenomeen. Ook binnen de juridische wereld. Steeds meer juristen leren het toe te passen in hun werk. Denk aan advocaten, rechtshulpverleners, overheidsjuristen en niet in de laatste plaats uiteraard ook de rechterlijke macht.
Toch is er ook nog steeds een heel groot deel juristen dat onbekend is met wat mediation en mediationvaardigheden voor hen en hun praktijk kunnen betekenen.
In deze aflevering gaan we het hebben over mediationvaardigheden voor juristen. Welke zijn dat? En wat heb je eraan in de praktijk?
Gastsprekers zijn Antoinette Schaap (voormalig raadsheer Centrale Raad van Beroep en momenteel voorzitter van de BAC) en Sanne Westra (gerechtsauditeur bij de Centrale Raad van Beroep en zelfstandig mediator en trainer).
Licht op Legal
De Cyber Resilience Act: Wat houdt deze Europese verordening in en wat betekent dit voor bedrijven?Â
Dit is aflevering 121 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Michael Reker, advocaat Information Technology & Privacy bij Van Benthem & Keulen, in op de Cyber Resilience Act.
In deze aflevering vertelt Michael op welke producten de Cyber Resilience Act van toepassing is en wat de belangrijkste verplichtingen zijn die de Cyber Resilience Act oplegt aan bijvoorbeeld producenten, importeurs en distributeurs van deze producten. Vervolgens legt Michael uit wat de verplichting tot CE-markering concreet betekent en wat bedrijven hiervoor moeten doen en gaat Michael in op de gevolgen van het niet voldoen aan de eisen van de Cyber Resilience Act. Michael sluit de podcast af met tips voor bedrijven die zich voorbereiden op de komst van de Cyber Resilience Act.
Napleiten
Illegale keizersnedes bij koeien
In de vorige eeuw maakten boeren bij het kalveren geen gebruik van dierenartsen, maar van veeverloskundigen. Een beroep dat vandaag de dag bijna niet meer voorkomt. Een destijds 66-jarige man uit Gelderland was in 2020 nog wél veeverloskundige en voerde ook keizersnedes bij koeien uit, maar dat mag volgens de wet alleen in noodgevallen. De man werd vervolgd voor het uitvoeren van honderden onbevoegde keizersnedes. Advocaat Justin Kötter vertelt over de zaak.
Uitspraak:Â Overheid.nl
Van campus naar praktijk: juridische vaardigheden in de spotlight
Het schrijven van een wetenschappelijk artikel
In deze derde aflevering luister je naar een inspirerend interview met Dennis Schwartz. Dennis is werkzaam in de advocatuur en auteur op het gebied van arbeidsrecht, medezeggenschapsrecht en sportrecht. In het interview vertelt hij over zijn studietijd en carriÚre, en geeft hij waardevolle adviezen over het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Na het luisteren van deze aflevering snap je wat het belang is van wetenschappelijk onderzoek en weet je hoe dit in de praktijk wordt toegepast.
Over recht gesproken
Zzp’er toch werknemer? De fiscale gevolgen
‘Over recht gesproken’ is de podcast van Kienhuis Legal. In deze podcast bespreken de specialisten van Kienhuis Legal in wisselende samenstelling juridische actualiteiten.
In deze zesde aflevering in de serie over de zzpâer bespreken Imke en Vincent (beiden advocaat arbeidsrecht) samen met gast Chris Dijkstra (universitair docent Belastingrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen) over de opheffing van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025. Wat kunnen we van de handhaving door de Belastingdienst verwachten en welke risicoâs loopt een opdrachtgever als blijkt dat de zzpâers met wie hij zaken doet in werkelijkheid werknemer zijn?
FiscaBabbels
FiscaBabbels s03 35Â
Welkom bij FiscaBabbels, de Podcast van René Fischer en Wilbert Nieuwenhuizen. Twee rare fiscalisten die de fiscale waan van de dag bespreken.
Dit keer (20 december 2024) over: 1. ZZP schijnzelfstandigheid, 2. Box 3, 3. Belastingvrije bonus bij 25 of 40 dienstjaren, 4. Cryptosector klaagt, 5. Rente aftrek bij Eigenaren van appartementen, 6. Vpb-opstaptarief verdwijnt?, 7. Verhoogde schenkingsvrijstellingen verdwijnen? 8. Niet-btw-verhoging compenseren in IB, 9. Wettelijke rente naar 6%, 10. Iets te laat ontvangen aangifte erfbelasting afgestraft, 11. naheffingsaanslag parkeerbelasting door verkeerde parkeerzone; 12. Naheffingsaanslag overdrachtsbelasting aan verkeerde rechtspersoon, 13. AG Wattel over nieuw vervaardigd in de btw
OO&R
Uitspraak Hof Den Haag in Milieudefensie/Shell
Op 12 november 2024 deed het Hof Den Haag uitspraak in het hoger beroep van de klimaatzaak van Milieudefensie en anderen tegen Shell. Marieke Palstra en Ruben Silva Kas, beiden promovendi aan het OO&R, geven in deze podcast een samenvatting van de uitspraak. Vervolgens bespreken zij de mogelijke implicaties van deze uitspraak voor de klimaatzaak van Milieudefensie tegen ING en de vraag of het hof in deze uitspraak toch een concrete reductieverplichting aan Shell had moeten opleggen.
The Energy Law Podcast
President Egils Levits, Republic of Latvia, president 2019 to 2023
In today’s episode, I have the honour to talk to president Egils Levits. Only to mention a few highlights of his career, president Levits was Judge at the European Court of Human Rights from 1995 to 2004, Judge at the European Court of Justice from 2004 to 2019 and President of the Republic of Latvia from 2019 to 2023. In this final episode of the first season of âThe energy law podcastâ we are zooming out again from the in-depth discussions of different parts of energy law, talking about the geopolitical changes after Russia`s invasion of Ukraine that also effected global and European energy markets. With President Levits, I am going to discuss the role of courts in transitions, also exploring the concept of judicial activism. Please enjoy this episode!
Juridische podcasts
Gesprekken met professionals over actuele juridische gebeurtenissen en recente uitspraken.
Hoogleraren Jeroen Rheinfeld en Bernard Schols wisselen op bourgondisch-filosofische wijze van gedachten over het recht en het leven.
Podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden. Wekelijks plaatsen ze een eerste noot bij de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht.
De Nationale Ombudsman in gesprek over het belang van klagen, maatwerk en de brugfunctie naar de doelgroep die hulp nodig heeft.
Een podcast over grondrechten. Ingrid Leijten (Universiteit Leiden) gaat samen met experts uit de wetenschap en praktijk op zoek naar de hedendaagse rol en betekenis van onze meest fundamentele rechten.
In elke aflevering krijgt een PhD-onderzoeker van de Erasmus Universiteit Rotterdam de kans om zijn of haar onderzoek uit te leggen.
Inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie.
Het Openbaar Ministerie publiceert maandelijks een nieuwe podcast.
Podcasts van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit.
Onderzoekers reflecteren op de werking van het recht in de praktijk.
Colleges van Eric van de Luytgaarden, lector en hoogleraar preventive law zijn bewerkt tot podcasts.
De Arbeidsrechtpodcast. Elke twee weken. Altijd actueel en praktisch.
Alles over innovatie binnen het recht. Dat is ook wel nodig, want de juridische wereld is een tikkeltje conservatief.
Meesterlijke gesprekken met bevlogen, vrije en onafhankelijke juristen over wat ze doen.
De podcast over kinderrechten van Defence for Children.
Begrijpelijk schrijven voor een breed publiek.
Meer Juridische podcasts
In Het Mijlpaalarrest bespreekt een advocaat een historische uitspraak of arrest en legt uit wat het belang van het vonnis was, destijds en nu.
Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit in de praktijk eruit? Experts van overheden, bedrijven en kennisinstellingen geven antwoord op urgente vraagstukken.
Podcastserie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER).
Podcast over Amerikaanse politiek, het Amerikaanse recht en de Amerikaanse maatschappij in het algemeen.
In de podcast Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?
In deze âUcastâ geeft prof. Ivo Giesen een toelichting op zijn onderzoek: de Civilologie en het zojuist verschenen boek in de Ucall reeks: âAssumpties annoterenâ. Een vraag die aan het boek ontleend kan worden, is hoe rechters op een juiste manier met assumpties over de werkelijkheid om zouden kunnen gaan.
In deze podcast worden periodiek actualiteiten en jurisprudentie op het gebied van het bouwrecht besproken.
De podcast probeert onderzoek toegankelijk te maken voor de aanbestedingswereld.
Nick Schoemaker (docent HvA) interviewt zijn gasten over de schoonheid van wetten en regels en wat ervan terecht komt in de praktijk van alledag.
In deze podcasts wordt aan de hand van actuele fragmenten en gesprekken met deskundigen belicht hoe wetten tot stand komen en werken.
De Rechtspraak publiceert meerdere podcasts over de rechtspraak.
Studenten bevragen wetenschappers over een onderwerp uit de juridische actualiteit.
Update over de Wet openbaarheid van bestuur en andere wetten. Alles over overheidsdata, openbaarheid en geheimhouding.
Jong Publiek wil de publieke sector naar een hoger plan brengen door er werken zinvol, interessant en gewild te maken voor jonge mensen.
Oraties Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid
Oraties Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid
Een nieuw benoemde hoogleraar aanvaardt het ambt officieel met een inaugurele rede, ook wel een oratie genoemd. De hoogleraar houdt daarbij een rede van maximaal 30 minuten die in principe ook voor niet-vakgenoten te begrijpen is.
Ook bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid komt het geregeld voor dat een onderzoeker tot hoogleraar benoemd wordt. In veel gevallen wordt er een audio-opname van een oratie gemaakt. Voor wie een of meerdere oraties later nog eens terug wil luisteren, zijn de opnames als podcast gepubliceerd op het platform Castbox.
BESTEK - de Aanbestedingspodcast
Inkoop bij de Universiteit Utrecht: aanbesteden op 3A4
Podcast over aanbestedingen en het aanbestedingsrecht. Hosts: mr. dr. Willem Janssen & mr. Matanja Pinto.
Nota Bene Podcast
Ajay Heidsma van Köster advocaten
De Nota Bene Podcast. Wij gaan in gesprek met interessante gasten en hebben het over alles wat ook maar een beetje met het recht te maken heeft. Leuk voor jong, oud, jurist of niet-jurist.
In deze aflevering gaat oud JFAS-bestuurslid Stella in gesprek met Ajay Heidsma van Köster Advocaten. Hij spreekt over zijn werk als advocaat bij Köster Advocaten en zijn achtergrond bij JFAS. Ajay was Vicevoorzitter en Commissaris Onderwijs binnen het 106e JFAS-bestuur! Hij vertelt over de grote mythe onder de rechtenstudenten: de Oudemanhuispoort.
Podcasts van advocatenkantoren
Advocaten en notarissen van Stibbe bespreken opvallende rechterlijke uitspraken, actuele onderwerpen vanuit verschillende juridische invalshoeken of veelvoorkomende vragen die in de praktijk aan hen worden gesteld.
Podcastserie over actuele en relevante arbeidsrechtelijke vragen: BijKennis â de BarentsKrans Updates Arbeidsrecht.
In this series of podcasts, A&O lawyers share their perspectives on todayâs most significant legal, regulatory and commercial issues.
Linklatersâ trainee-led podcast that brings you the hottest topics in the legal technology and innovation space.
In deze podcasts behandelen CMS experts diverse, juridische actualiteiten. Zowel nationaal als internationaal.
Wie werkt er bij Houthoff? Wat voor een soort zaken worden er behandeld? Waar krijgen Houthoffers energie van? Advocaten, kandidaat-notarissen en belastingadviseurs vertellen meer over indrukwekkende zaken uit het verleden en geven antwoord op deze vragen.
In deze podcasts gaan onze specialisten in op actuele juridische thema’s. We bespreken wetswijzigingen, rechtspraak en geven antwoorden op prangende vragen uit de praktijk
Juridische zaken vertaalt naar heldere oplossingen. In elke aflevering worden complexe thema’s pragmatisch bekeken.
Podcasts van advocatenkantoren
In deze AKD podcast word je bijgepraat over de impact van het coronavirus op de volgende gebieden: arbeidsrecht, mededingingsrecht, staatssteun en noodverordeningen.
Dentons geeft je een kijkje in de keuken van de advocatuur.
Op dit podcast kanaal bespreekt AKD verschillende Recruitment hot topics. Werknemers wellbeing, stagelopen in corona, werven op afstand, tips voor solliciteren en nog veel meer.
Berntsen Mulder praat je bij over alles wat met letselschade en smartengeld te maken heeft.
Tweewekelijkse podcast van Van Benthem & Keulen met updates, doâs en donâts en praktijkverhalen over dĂ© juridische themaâs van dit moment.
Van den Brekel neemt je in 6 podcast-afleveringen mee in de zoektocht naar hoe nou het zit met de Wnra (Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren) en De Nieuwe Ambtenaar.
Liesbeth Poortman-de Boer maakt een podcast over spraakmakende zaken in het letselschade- en jeugdrecht
In deze podcast bespreken de specialisten van KienhuisHoving in wisselende samenstelling juridische actualiteiten.
In deze podcast bieden juridisch specialisten van BDO Legal nieuwe perspectieven op het arbeids- en ondernemingsrecht.
Nederlandse true crime podcasts
Alle ins en outs over de meest spraakmakende rechtszaken. Door rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn.
Misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra praten met advocaten over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven.
In Daders spreekt Cas de Jong (EenVandaag) met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen.
Op 31 maart 2017 treft een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes in het water bungelen. In de kofferbak ligt een lijk. Het blijkt de 31-jarige Ralf Meinema te zijn. Wat is er gebeurd in deze nog altijd onopgeloste zaak?
Podcast over de onopgeloste moord op Els Slurink, de 33-jarige psycholoog die in 1997 in haar huis in Groningen werd vermoord. Is er jaloezie in het spel? Of weet Els te veel?
Waarom is er 20 jaar later nog steeds twijfel over deze zaak? Is Ernest Louwes wel terecht veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg?
Podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak.
Podcast over Nederlands grootste criminelen en de georganiseerde misdaad.
In deze zesdelige podcastserie duiken journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin (makers van o.a. De Showbizzmoord en Mathildeâs Mysterie) in de geruchtmakende Butlermoord.
Elf studenten ontrafelen een rammelende moordzaak uit 2012. Zit Antonio terecht vast?
Crime de la Crime is de podcast van strafadvocaten Peter Schouten en Onno de Jong over recht en rechtvaardigheid. Samen met AD-journalist Charlene Heezen bespreken zij wekelijks spraakmakende zaken en juridische thema’s.
In âVeroordeeldâ gaan podcastmaker Lauren Fabels en strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein in gesprek met mensen die zijn veroordeeld voor een misdrijf.