Het beginsel van de minste pijn – Rechtsbronnen
Het handboek Het beginsel van de minste pijn is een studieboek over de Nederlandse loonheffingen. Het behandelt de loonbelasting, de premie volksverzekeringen, de premies werknemersverzekeringen en de bijdrage Zvw.
De theorie wordt verduidelijkt en verdiept met (praktijk)voorbeelden, cijfermatige uitwerkingen, (stroom)schema’s, tabellen, grafieken en discussiepunten.
Het boek is in de eerste plaats geschreven om te worden gebruikt bij het academisch en het postacademisch onderwijs. Daarnaast is het bedoeld voor professionals die over fundamentele kennis van de loonheffingen willen beschikken.
Op deze pagina vind je de rechtsbronnen die de grondslag vormen voor deze inleiding tot de loonheffingen.
X
Wetten
Belastingen mogen alleen op grond van de wet worden geheven. Dat is bij de loonheffingen niet anders. Dat maakt de wet tot verreweg de belangrijkste rechtsbron. De verschillende wetten en daarop gebaseerde uitvoeringsbesluiten en uitvoeringsregelingen op dit punt vind je >> hier.x
x
x
x
Jurisprudentie
De vele geschillen over de loonheffingen leveren een flinke stroom jurisprudentie op. De belangrijkste jurisprudentie op het terrein van de loonheffingen wordt in het boek behandeld. Een overzicht van deze jurisprudentie (bijlage II van het boek) met directe link naar de uitspraak op rechtspraak.nl (mits aldaar gepubliceerd) vind je >> hier.
x
x
x
Beleid
Naast de regelgeving kennen we de beleidsbesluiten van de Staatssecretaris van Financiën en de kennisgroepstandpunten van de Belastingdienst (bijlage III en IIIa van het boek). Als pseudowetgeving hebben deze niet de status van wet. Wel kunnen belanghebbenden met een beroep op de beginselen van behoorlijk bestuur hieraan vertrouwen ontlenen.
De beleidsbesluiten vind je >> hier.
De kennisgroepstandpunten vind je >> hier.