Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State
Banner Hoge Raad
Banner RU Onderneming & Recht
Banner Maverick
Banner Raad van State

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/201807


Maandblad juli/augustus 2018

Ars Aequi juli-augustus 2018

Bijzonder nummer 'De eigendom voorbij'

Bijzonder nummer 2018: De eigendom voorbij

P.H.M. Broere, J.W.H. Lemmen, J. van Mourik, L. Noyon, J.T. Tegelaar, K.A.M. van Vught, B.F.M. Vulto, P.G.J. Wissink

Dit is het woord vooraf bij het Bijzonder Nummer 2018 van Ars Aequi, getiteld 'De eigendom voorbij'. 
 

Bijzonder nummer | De eigendom voorbij
juli 2018
AA20180563

De eigendom voorbij: uitdagingen vanuit een btw-perspectief

M.L. Schippers

Post thumbnail

De deeleconomie brengt uitdagingen met zich voor het heffen van btw. De auteur illustreert dat in deze bijdrage aan de hand van drie vragen. Hoe wordt de verkoop van een boek van een particulier aan een ondernemer of andere particulier in de btw-heffing betrokken? Maakt het daarbij uit of het gaat om een gedrukt boek op papier, een boek op een andere fysieke drager of een e-book? Wat is de invloed op de btw-behandeling van deze verkoop indien wordt betaald met cryptovaluta in plaats van traditionele valuta? 
 

Bijzonder nummer | De eigendom voorbij
juli 2018
AA20180644

De eigendom voorbij?

Juridische aspecten van crowdownership en andere opkomende fenomenen

N.C. van Oostrom-Streep

Post thumbnail

Is crowdownership, het delen van eigendom, de toekomst? En zo ja, is onze wetgeving hier wel op ingericht? Of zijn de toename van medegebruik en de wens te komen tot een circulaire economie veel meer het ‘probleem’ en moeten we hier nieuwe regels voor maken? 
 

Bijzonder nummer | De eigendom voorbij
juli 2018
AA20180612

De vermogensrechtelijke positie van de muziekliefhebber in tijden van iTunes en Spotify

N.F.W. Sturris

Post thumbnail

In dit artikel staat de vraag centraal in hoeverre de vermogensrechtelijke positie van een gebruiker van downloads via iTunes en Spotify Premium vergelijkbaar is met die van de eigenaar van de muziek-cd. In een tijdperk van streamingabonnementen en digitale toegangsverleners moet men niet meer denken in obsoleet rakende termen als ‘exemplaren’. Bepalend is het mede door techniek en contract ingevulde gebruiksrecht.

Bijzonder nummer | De eigendom voorbij
juli 2018
AA20180590

De Wet giraal effectenverkeer: ‘if it ain’t broke, why fix it?’

V.P.G. de Serière

Post thumbnail

In deze bijdrage wordt besproken in hoeverre de Wet giraal effectenverkeer (Wge), in 1977 ingevoerd en nadien enkele malen gewijzigd, nog voldoet aan de daaraan te stellen eisen. De volgende aspecten worden kritisch tegen het licht gehouden: de beheerregeling van de Wge, de regeling inzake opname van effecten in het girale systeem, de reikwijdte van de bescherming tegen het insolventierisico van intermediairs, en tenslotte de vraag of een structurele wijziging van de Wge, waarbij een meer rechtstreekse juridische band tussen beleggers en uitgevende instellingen in het leven wordt geroepen, nadere overweging verdient.

Bijzonder nummer | De eigendom voorbij
juli 2018
AA20180620

Digitale vermogensdelicten in het Wetboek van Strafrecht.

Een zoekplaatje met gevolgen?

J.M. ten Voorde

Post thumbnail

In deze bijdrage wordt bezien met behulp van welke strafbaar­stellingen in het Wetboek van Strafrecht in het digitale domein gepleegde vermogens­criminaliteit kan worden bestraft en welke rechts­belangen daarmee worden beschermd. Digitale vermogensdelicten blijken, onder meer door hun deels Europese (EU) herkomst, niet steeds dezelfde rechtsbelangen te beschermen als de vermogensdelicten, hetgeen theoretische en praktische bezwaren heeft.

Bijzonder nummer | De eigendom voorbij
juli 2018
AA20180630

From Ownership to Access.

A Philosophical Perspective on the Rise of Access-Based Consumption

R. Claassen, Y. al Salman

Post thumbnail

Increasingly, consumers do now own the goods they buy, but are merely granted access to them by providers. It is important to evaluate this development from a philosophical perspective, and analyse how it will affect the values associated with the promotion of ownership. We present three criteria – efficiency, autonomy and sustainability – that can be used in such an evaluation and show how they can be applied to current access practices.

Bijzonder nummer | De eigendom voorbij
juli 2018
AA20180566

Goederenrechtelijk puzzelen met bitcoins

V. Tweehuysen

Post thumbnail

Bitcoins en andere cryptocurrencies zijn tegenwoordig geen exotische verschijnselen meer, maar worden steeds gebruikelijkere vermogensbestanddelen. Hoe moeten ze vermogensrechtelijk geduid worden? Zijn het zaken? Kan je er eigenaar van zijn? Zijn het vermogensrechten? Of misschien niets van dit alles? In dit artikel wordt het antwoord op deze vragen verkend.

Bijzonder nummer | De eigendom voorbij
juli 2018
AA20180602

P2P-netwerken, deeleconomie en blockchain: de vergunning is dood, lang leve de vergunning!

S.H. Ranchordás

Post thumbnail

Peer-to-peer-netwerken bieden alternatieven voor traditionele diensten: gastkamers via Airbnb, maaltijden bij een huiskamer­restaurant, bitcoins in plaats van reguliere valuta. In P2P-netwerken speelt de overheid een beperkte rol, aangezien de veiligheid van transacties door het netwerk en alternatieve handhavingsinstrumenten wordt gegarandeerd. Dit artikel biedt een verkennend onderzoek naar de betekenis van de ontwikkeling van P2P-netwerken voor het bestuursrecht.

Bijzonder nummer | De eigendom voorbij
juli 2018
AA20180654

Revindicatie van data in de cloud

E.F. Verheul

Post thumbnail

Databestanden worden in toenemende mate opgeslagen in de cloud. Daardoor ontstaat een scheiding tussen feitelijke macht over het databestand en belang bij het desbetreffende bestand. In een zodanig geval rijst de vraag wat voor aanspraken degene heeft die het bestand heeft opgeslagen in de cloud, in het bijzonder in het faillissement van de cloudaanbieder. In deze bijdrage wordt onderzocht in hoeverre het mogelijk is om databestanden op te vorderen in faillissement en welke rol daarbij is weggelegd voor het goederenrecht.

Bijzonder nummer | De eigendom voorbij
juli 2018
AA20180578

Van ownership naar access. Is toegang de nieuwe eigendom?

V. Mak

Post thumbnail

Eigendom wordt in de deeleconomie naar de achtergrond gedrongen ten faveure van gedeeld gebruik van zaken. Deze bijdrage analyseert welke effecten de verschuiving van ownership naar access heeft voor de individuele rechtspositie van gebruikers van zaken en voor het waarborgen van collectieve belangen. De voorlopige conclusie is dat een afnemend belang van eigendom beide aspecten onder druk zet.

Bijzonder nummer | De eigendom voorbij
juli 2018
AA20180664