Kennisclips Rechtsgeleerdheid

Hoe werd er recht gesproken voordat er rechters waren?
Prof.mr. Roel Schutgens laat zien hoe de rechtspraak zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld tot een instituut van goed opgeleide rechters die aan de hand van wetboeken een oordeel vellen.

Hoe kan iemand na een bekentenis van seksueel misbruik toch vrijuit gaan?
Goede advocaten vinden af en toe mazen in de wet die kunnen zorgen voor een opzienbarende uitspraak van de rechter. Soms kan zelfs één woord het verschil maken tussen straf en vrijuit gaan. Prof.mr. Roel Schutgens behandelt in dit college een geruchtmakende zaak uit het verleden.

Wat kan een rechter doen tegen vrijgezelle vastgoedondernemers die een maas in de wet vinden?
Sommige mensen verzinnen allerlei creatieve oplossingen om onder het betalen van belasting uit te komen. Van verhuizen naar een belastingparadijs tot advies inwinnen bij een slimme belastingadviseur. Soms heeft dit de meest bizarre, maar rechtsgeldige constructies tot gevolg. Hoe kan een rechter er in zo'n geval voor zorgen dat de fiscus niet achter het net vist?

Wanneer mag een rechter de wet negeren?
Wat als een strafrechter een moordenaar veroordeelt, maar niet kan voorkomen dat de erfenis van het slachtoffer toch naar de moordenaar gaat? Soms kan dan het privaatrecht nog uitkomst bieden. Anders dan de strafrechter kan de burgerlijke rechter ook betekenis hechten aan het ongeschreven recht, de zogenoemde maatschappelijke betamelijkheid. Prof.mr. Roel Schutgens laat in dit college zien hoe het geld via deze constructie alsnog bij de rechtmatige erfgenamen terecht komt.

Zijn Europese rechters de baas over Nederlandse rechters?
Je kunt in Nederland procederen tot aan de Hoge Raad. Maar wat nu als je ook daar geen gelijk krijgt? In zo'n geval heb je nog de mogelijkheid om je te richten tot een internationaal gerechtshof. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is zo'n voorbeeld. Wat voor zaken komen hier aan bod en staat dit gerechtshof boven onze eigen rechtbank?