Kennisclips Internationaal recht

Zijn de ouders van een misbruikt kind officieel ook slachtoffers?
Je bent een slachtoffer voor de wet als iemand jou iets aandoet of als je een nabestaande bent van een slachtoffer. Lijkt helder, toch? Prof.dr.mr. Rianne Letschert legt je in dit college uit dat dit zowel in het Nederlandse als internationale recht soms net even wat complexer ligt.

Waarom mochten slachtoffers vroeger niets zeggen in de rechtszaal?
“Amerikaanse toestanden”, daarvoor werd gevreesd toen slachtoffers in Nederland een aantal jaren geleden het recht kregen om hun verhaal te doen in de rechtszaal bij een ernstig delict. Is die angst terecht gebleken of is het meegevallen? En zijn rechters door het spreekrecht strenger straffen? Prof.dr.mr. Rianne Letschert geeft je het antwoord op die vragen en maakt je duidelijk waarom slachtoffers zo graag erkenning willen.

Waarom zijn internationale oorlogstribunalen niet altijd een goed idee?
Prof.dr.mr. Rianne Letschert legt je in dit college uit waarom een tribunaal nooit aan de hooggespannen verwachtingen voldoet. Waar dat aan ligt en of er een alternatief is, hoor je in dit college.

Waarom kan het soms beter zijn om een dader niet te vervolgen?
Wat doe je als er zoveel slachtoffers en zoveel daders zijn, dat er niet genoeg rechters zijn om iedereen te berechten, zoals bijvoorbeeld na de genocide in Rwanda? Mag een gemeenschap dan zelf beslissen hoe ze omgaan met een dader? Ook als dat betekent dat een dader vrijuit gaat als hij of zij excuses aanbiedt? Prof.dr.mr. Rianne Letschert bespreekt dit probleem.

Waarom vindt Nederland het zo moeilijk om sorry te zeggen voor Rawagede en Srebrenica?
Wij 'betreuren' wat er gebeurd is. Of: 'wij voelen mee' met de nabestaanden. Het klinkt meelevend, maar het zijn zorgvuldig gekozen woorden om het woord 'excuses' vooral te vermijden. Waarom Nederland zo huiverig was om dat woord uit te spreken in het geval van Rawagede en Srebrenica en of dit wel terecht is hoor je in dit college van prof.dr.mr. Rianne Letschert.