Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner hoge-raad
Banner ars-aequi
Banner radboud-universiteit
Banner maverick
Banner hoge-raad
Banner ars-aequi
Banner radboud-universiteit
Banner maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202506


Maandblad juni 2025

Ondeelbare mensenrechten

Een herbezinning op toetsing aan sociale grondrechten

E. ten Hoor, G.J. Machek

In dit redactioneel bekritiseren wij de keuze van het huidige kabinet om toetsing van wetgeving in formele zin aan sociale grondrechten uit te sluiten. Het kabinet stelt onterecht dat dergelijke toetsing rechtspraak zou politiseren en politieke besluitvorming zou juridificeren. Dat standpunt miskent dat rechters op diverse wijzen recht kunnen doen aan de aard van deze grondrechten. Uitsluiting van toetsing riskeert een artificieel onderscheid tussen ondeelbare mensenrechten, waarmee de rechtsbescherming van de burger uiteindelijk het onderspit delft.

Opinie | Redactioneel
juni 2025
AA20250411

Strijden voor een rechtvaardige wereld! De jeugd heeft de toekomst!

R.H.P. Feiner

Post thumbnail Een verhaal van het heerlijke nihilisme van het vormende studentenleven naar een zingevend en uitdagend beroep als sociaal advocaat. Daag je uit!

Blauwe pagina's | Eerste kennismaking
juni 2025
AA20250412

Zorgplicht in de relatie heeft geen wifi maar bluetooth nodig

L.A.G.M. van der Geld

In haar column in het juninummer vraagt Lucienne van der Geld zich af: wat als we de redelijkheid en billijkheid, samen met de zorgplicht voor gehuwden, in de blender zouden gooien? Wat als we daaruit een nieuwe, maatschappelijke norm pureren? Eentje die niet afhangt van huwelijkse status of juridische clausules. Een norm die gewoon begint bij de goede wil.

Opinie | Column
juni 2025
AA20250431

Swipe, match & date in de Rechtspraak

N.E. Groeneveld-Tijssens

Post thumbnail Maatwerk in de Rechtspraak is in opkomst, maar daaraan kleven ook bezwaren zoals de tijd die gemoeid kan zijn met het maken van afspraken. Een digitaal systeem dat bind de wensen van partijen inventariseert, kan uitkomst bieden. Denk aan het principe van een datingapp: swipe, match and date tussen procespartijen.

Opinie | Amuse
juni 2025
AA20250414

‘Crackdown on protest’: de beperking van de demonstratievrijheid in Engeland

N.J.L. Swart

Post thumbnail In Engeland is in de afgelopen jaren in hoog tempo een breed scala aan demonstratiebeperkende bepalingen ingevoerd met de Police, Crime, Sentencing and Courts Act 2022 en de Public Order Act 2023. De wetgeving richt zich op het strenger aanpakken van disruptieve protesttactieken, zoals het belemmeren van nationale infrastructuur. In dit artikel worden deze recente Engelse wetswijzigingen besproken en kritisch geanalyseerd in het licht van het recht op vrijheid van vreedzame vergadering zoals vastgelegd in artikel 11 EVRM.

Verdieping | Verdiepend artikel
juni 2025
AA20250417

Het vrijwillige levenseinde en strafrecht

De opmars van stervenswensen zonder grenzen

L.M.W. Peters

Post thumbnail Euthanasie betekent vrij vertaald uit het oud-Grieks ‘goede dood’, maar de invulling van het goede blijft een terugkerende discussie. Het wettelijke vertrekpunt inzake vrijwillige levensbeëindiging is sinds 1886 helder in Nederland: levensbeëindiging op verzoek (euthanasie) en hulp bij zelfdoding zijn strafbaar. Alleen ten aanzien van artsen wordt een uitzondering gemaakt, mits zij handelen conform een zorg- en meldplicht. Voorstanders van een autonoom levenseinde – dat wil zeggen: zelf bepalen dát en hóe je uit het leven wilt stappen – vinden deze benadering echter te beperkt en agenderen daarom een ruimer euthanasiebeleid. De Coöperatie Laatste Wil (CLW) fungeert in dat kader als pleitbezorger. In deze bijdrage worden de uitgangspunten van het huidige en voorgestelde nieuwe euthanasiebeleid onderzocht, alvorens de strafbaarheid van de activiteiten van CLW aan de orde komt.

Verdieping | Verdiepend artikel
juni 2025
AA20250437

Kerkasiel als laatste strohalm

Over de rechtsbescherming van de vrijheid van godsdienst, de democratische rechtsstaat en kwetsbare rechtelozen

C. van den Broeke

Post thumbnail In Kampen biedt een kerk bescherming aan uitgeprocedeerde asielzoekers in de vorm van een estafettekerkdienst. Hiermee geeft de kerk een politiek signaal af dat het onbarmhartig is minderjarigen uit te zetten naar het land van herkomst. Doordat dit in de vorm van een estafettekerkdienst 24/7 plaatsvindt, is er een patstelling ontstaan, want justitie mag het kerkgebouw niet binnentreden.

Opinie | Opiniërend artikel
juni 2025
AA20250432

Roemenië definitief verlost van zijn ‘speciale curatele’ in de EU?

H.C.F.J.A. de Waele

Gerecht van de Europese Unie (Derde Kamer) 3 februari 2025, T-1126/23, ECLI:EU:T:2025:138 (Asociația Inițiativa pentru Justiție t. Commissie)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
juni 2025
AA20250448

Islamitisch echtscheidingsrecht voor moslims in Nederland: loyaliteit of noodzaak?

S. Rutten

Post thumbnail In deze bijdrage wordt stilgestaan bij echtscheidingssituaties waarin echtgenoten met een islamitische achtergrond, gelijktijdig met het voeren van een echtscheidingsprocedure bij de Nederlandse rechter, ook procederen in het land van herkomst, of dat zij de buitenlandse ambassade van dit land of islamitische geestelijken bij de scheiding betrekken. Aldus maken zij gebruik van scheidingsregels uit het islamitisch recht. Onderzocht wordt waarom zij dit doen en wat de implicaties van deze ‘islamitische rechtsgang’ zijn voor de echtscheidingsprocedure in Nederland.

Rode draad | Buiten Westen
juni 2025
AA20250452

Recht en empirie: van ambitie naar realiteit in het juridische onderwijs

J.M.W. Pool, R. Stolk, G.M. Veldt

Post thumbnail Empirisch-juridisch onderzoek naar het recht krijgt steeds meer een plaats binnen de rechtswetenschap. In de opleidingen rechtsgeleerdheid blijft de aandacht voor empirisch onderzoek alsmede voor de daarvoor noodzakelijke onderzoeksvaardigheden echter nog onderbelicht. De auteurs bespreken hoe er in het juridische onderwijs meer aandacht kan komen voor het begrijpen, opzetten en uitvoeren van empirisch-juridisch onderzoek en hoe dit in het curriculum kan worden geïntegreerd.

Perspectief | Perspectiefartikel
juni 2025
AA20250460

Recht en technologie: exacte juristen?

T. van der Linden

Post thumbnail Dat technologie in de samenleving steeds belangrijker wordt zal niemand zijn ontgaan. In een democratische rechtsstaat is het de taak van het recht om de toepassing van technologie, indien nodig, te beteugelen of het gebruik ervan in goede banen te leiden. Hoe komt een juridisch onderzoeker aan de inzichten uit exacte wetenschappen om het daarvoor noodzakelijke juridisch onderzoek te doen?

Perspectief | Perspectiefartikel
juni 2025
AA20250466

Roxanne

K.A.M. van Vught

Is er nog hoop? Er is altijd hoop; dat is het antwoord van Koen van Vught. Enig optimisme is verplicht, en hij blijft geloven in de helden van het recht.

Perspectief | Column
juni 2025
AA20250465

(H)erkennen van rechtspsychologische inzichten in het strafrecht

L. Kesteloo

Op 20 september 2024 promoveerde Linda Kesteloo aan de Vrije Universiteit Amsterdam met het proefschrift 'De betrouwbaarheid van getuigenverklaringen. Drie rechtspsychologische analyses van het recht'. In dit artikel schetst zij in vogelvlucht een beeld van haar promotieonderzoek.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
juni 2025
AA20250471