Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner hoge-raad
Banner Radboud Universiteit
Banner raad-van-state
Banner maverick
Banner hoge-raad
Banner Radboud Universiteit
Banner raad-van-state
Banner maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202504


Maandblad april 2025

Ars Aequi april 2025

Fraude in de wetenschap: eens gegeven blijft gegeven?

M.R.F. Schaafsma, I.M. Smits

In een recente uitspraak versterkt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de bescherming van de wetenschappelijke integriteit. Als een promovendus fraude pleegt in het proefschrift, kan dit, ondanks het ontbreken van een regeling voor intrekking, leiden tot intrekking van de doctorstitel. De vraag is op welke manier deze bescherming door zou moeten ontwikkelen. In dit redactioneel werpen de auteurs de vraag op of normschendingen na het verkrijgen van de doctorstitel eveneens aanleiding zouden moeten zijn voor intrekking van de doctorstitel.

Opinie | Redactioneel
april 2025
AA20250251

Pizza op death row

M. Pontier

Tijdens een stage in de VS bezoekt Merel Pontier een terdoodveroordeelde in een Texaanse gevangenis. Het veranderde haar leven. In deze bijdrage vertelt zij daarover.

Blauwe pagina's | Eerste kennismaking
april 2025
AA20250252

Wanneer je airfryer meer data van je heeft dan je erfgenamen

L.A.G.M. van der Geld

Je auto, je smartwatch en zelfs je airfryer kunnen data over je verzamelen, zo merkt Lucienne van der Geld op in haar column, maar wat gebeurt daar eigenlijk mee na je dood?

Opinie | Column
april 2025
AA20250276

Black Friday – zwarte kijk op kortingen?

R.W. de Vrey

Post thumbnail Wat schuilt er achter de glans van Black Friday-kortingen? Deze amuse bespreekt de implementatie en interpretatie van de ‘30-dagen-regel’, recente rechtspraak en de spanningen tussen nationale en Europese kaders.

Opinie | Amuse
april 2025
AA20250254

Te ‘politiek gevoelig’ voor de rechter?

Een empirisch-juridisch onderzoek naar (waargenomen) politiek gevoelige zaken en vertrouwen in de rechter

E. Grosfeld, A. Jansma, A.M. Overheul

Post thumbnail Deze bijdrage weergeeft de resultaten van een empirisch onderzoek naar de relatie tussen politiek gevoelige zaken en publiek vertrouwen in de rechter, en de wijze waarop deze relatie beïnvloed wordt door de wijze waarop zaken gepresenteerd worden in de media. In twee studies (N = 100 en N = 398) hebben de auteurs het vertrouwen dat mensen hebben in de rechter gemeten en onderzocht in hoeverre de respondenten een zaak als politiek gevoelig waarnemen. Uit het onderzoek volgt dat respondenten bepaalde rechtszaken, zoals covid- en klimaatzaken, inderdaad als ‘politiek gevoeliger’ zien dan ‘neutrale’ civielrechtelijke zaken, waarin sprake is van een burenruzie of huurdersgeschil. De resultaten van het onderzoek laten zien dat dit het vertrouwen in de rechter ondermijnt, met name wanneer die rechter door respondenten als ‘activistisch’ wordt gezien.

Verdieping | Verdiepend artikel
april 2025
AA20250257

Publicatie van kennisgroepstandpunten door de Belastingdienst nader bekeken

T.A. Cramwinckel

Post thumbnail De Belastingdienst publiceert sinds enkele jaren kennisgroepstandpunten, kort gezegd interne richtlijnen over complexe fiscale kwesties. Wat zijn deze standpunten en wat is hun betekenis? In deze bijdrage worden de juridische implicaties van deze ontwikkeling, de verhouding tot wetgeving en jurisprudentie en de gevolgen voor de verschillende fiscale spelers besproken. Hoewel deze ontwikkelingen primair het belastingrecht betreffen, past dit binnen het bredere perspectief van een transparante overheid. Het kan bovendien inspiratie bieden aan andere uitvoeringsinstanties die voor rechtsvragen staan bij wetsuitleg en -toepassing.

Verdieping | Verdiepend artikel
april 2025
AA20250277

Het Europese DNA in verandering: de invoering van grenscontroles en de gevolgen voor Schengen

T. Huttinga

Post thumbnail Het toenemend aantal grenscontroles aan de Europese binnengrenzen verandert de structuur van het Schengengebied. Deze ontwikkeling leidt tot de vraag tot welke hoogte de grenscontroles mogelijk zijn en wat het juridisch gezien betekent voor het Schengenverdrag. De recente verruiming van de termijn voor de lidstaten om de maatregelen te kunnen verlengen zal, samen met de technologisering ervan, blijvende gevolgen hebben voor het Europese DNA. Uiteindelijk ligt er een grotere rol bij de Europese instellingen om beter te handhaven.

Opinie | Opiniërend artikel
april 2025
AA20250270

De proportionaliteit van het beleid om de drukte op de Amsterdamse grachten te beteugelen

A.T. Marseille

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) 25 september 2024, ECLI:NL:RVS:2024:3732, AB 2025/21, m.nt. C.J. Wolswinkel

Annotaties en wetgeving | Annotatie
april 2025
AA20250291

De receptie van het Romeinse recht omtrent slavernij in de Nederlandse koloniën

D. de Vries

Post thumbnail De Nederlanders kwamen in de zeventiende eeuw in het bezit van verscheidene koloniale gebieden in zowel de ‘Oost’ als de ‘West’. In deze koloniën werden slaven gehouden. In de Nederlandse Gewesten waren er geen slaafgemaakten. Om de overzeese slavernij te reguleren liet de koloniale wetgever zich daarom inspireren door het Romeinse recht. Aan de hand van een tweetal voorbeelden wordt geïllustreerd dat de koloniale wetgever de Romeinse regels echter niet klakkeloos overnam, maar de toepassing van de regels liet afhangen van de omstandigheden in de koloniën en de door de koloniale overheid nagestreefde doelen.

Rode draad | Buiten Westen
april 2025
AA20250298

Van idee tot installatie. Hoe word je rechter?

M. Diebels

Post thumbnail De weg naar het rechterschap is geen gemakkelijke. Aan denkvermogen en vaardigheden van rechters worden hoge eisen gesteld en in de opleiding tot rechter worden die competenties flink op de proef gesteld. Dat zou juristen er niet van moeten weerhouden te kiezen voor het rechterschap. Een beschrijving van het traject: vanaf het eerste idee om rechter te willen worden tot de feestelijke installatiezitting als afronding van de opleiding.

Perspectief | Perspectiefartikel
april 2025
AA20250306

Joyce

A. van Vught

Koen van Vught stelt in deze column de vraag: "Wat doet u voor de rechtsstaat?"

Perspectief | Column
april 2025
AA20250311

Rechtsverwerking en klachtplichten in het verbintenissenrecht

H. Boom

Op 18 september 2024 promoveerde Hugo Boom aan de Universiteit Leiden op het proefschrift 'Rechtsverwerking en klachtplichten in het verbintenissenrecht'. In deze bijdrage vertelt hij waar zijn standpunten in de kern op neerkomen.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
april 2025
AA20250320

Een stille of opvallende omwenteling?

Interpretatie van een kwarteeuw huwelijk voor personen van gelijk geslacht in Nederland en Frankrijk

P.C.L. van de Wiel

Op 23 november 2023 promoveerde Pol van de Wiel aan de Radboud Universiteit op het proefschrift 'Zo zijn we niet meer getrouwd. De transformatie van het burgerlijk huwelijk in Nederland en Frankrijk'. In deze bijdrage vertelt hij waar zijn standpunten in de kern op neerkomen.

Literatuur | Proefschriftbijdrage
april 2025
AA20250313