Vind een Maandblad-aflevering

Kies de maand en het jaar waarin het nummer dat je zoekt is verschenen en ga naar de aflevering.

* Van 2012 tot en met heden vind je naast de artikelen van de betreffende maand ook het volledige nummer integraal.
* Vóór 2012 vind je per nummer alleen de losse artikelen die in dat nummer zijn verschenen en kun je niet het volledige nummer integraal bekijken.

Banner Hoge Raad
Banner Radboud Universiteit
Banner Memory Events
Banner Maverick
Banner Hoge Raad
Banner Radboud Universiteit
Banner Memory Events
Banner Maverick

Deeplink naar deze pagina:
https://arsaequi.nl/aam/202503


Maandblad maart 2025

Ars Aequi maart 2025

Concurrentiebedingen bij zzp’ers

P.J.A. van Achthoven, M.J.P. de Zwart

De regering heeft recent nieuwe regels ter internetconsultatie voorgelegd die het gebruik van concurrentiebedingen in arbeidsovereenkomsten verder inperken. Bij implementatie zal het wettelijke kader van concurrentiebedingen in arbeidsovereenkomsten en overeenkomsten van opdracht nog verder uit elkaar lopen. Volgens de auteurs zou onderzoek naar betere bescherming van zzp’ers tegen concurrentiebedingen wenselijk zijn om te voorkomen dat beide vormen van werk te ver uit elkaar gaan lopen.

Opinie | Redactioneel
maart 2025
AA20250171

Reizen in het recht

A.S. Hartkamp

Post thumbnail Rechten gaan studeren, het recht blijven bestuderen en belangstelling ontwikkelen voor het recht – hoe is dat in mijn geval verlopen?

Blauwe pagina's | Eerste kennismaking
maart 2025
AA20250172

Het juridische speelveld van de mode met Melania Trump, Christian Dior en greenwashing

L.A.G.M. van der Geld

Juristen en mode, gaan die twee samen? Jazeker, en op veel verschillende manieren. Lucienne van der Geld showt het ons in deze column.

Opinie | Column
maart 2025
AA20250183

Fundamentele arbeidsnormen in mondiale waardeketens in een oogopslag

S.J. Rombouts

Post thumbnail Bij mensenrechtenschendingen door bedrijven binnen hun mondiale waardeketens gaat het vaak over fundamentele arbeidsnormen: de verboden op kinderen dwangarbeid, gelijke behandeling, vakbondsvrijheid en veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Deze harde kern van werknemersbescherming is verankerd in alle corporate-sustainability-regulering, maar de wereldwijde schaal van de problematiek en de specifieke juridische betekenis en grondslag blijven vaak onderbelicht.

Opinie | Amuse
maart 2025
AA20250174

Group privacy: rechtsbescherming van genetische groepen bij het opsporingsonderzoek via commerciële DNA-databanken

N.F. de Groot, D.A.G. van Toor

Post thumbnail Het kabinet is van plan om bij het oplossen van cold cases in te zetten op het gebruik van particuliere genealogische DNA-databanken. In deze bijdrage bespreken we deze opsporingsmethode vanuit het perspectief van group privacy. Welke lessen kunnen we trekken uit het juridisch en ethisch debat omtrent de (strafrechtelijke) toepassing van grootschalige gegevensanalyse?

Verdieping | Verdiepend artikel
maart 2025
AA20250185

Een sterke maar slechte gewoonte – loslopende ‘huiskatten’ en de wet

A. Trouwborst

Post thumbnail Dat iets een sterke gewoonte is, wil niet zeggen dat het ook een goede gewoonte is. Het buiten laten loslopen van ‘huiskatten’ lijkt er uitsluitend één van de eerste categorie. De gevolgen voor wilde dieren, van vogels tot vleermuizen, zijn bepaald niet voor de poes. Het openzetten van het kattenluik staat dan ook op gespannen voet met het natuurbeschermingsrecht. Andere juridische vraagtekens betreffen de forse risico’s van door katten(poep) verspreide ziektes voor de menselijke gezondheid, en de gevaren van rondzwerven voor katten zelf. Het lijkt een kwestie van tijd voordat voortschrijdend inzicht het wint van ingesleten gebruik, en de buitenkat zich voegt bij andere schadelijke gewoontes uit het verleden waarvan we ons nu afvragen hoe ze ooit normaal waren.

Opinie | Opiniërend artikel
maart 2025
AA20250177

Overdracht van prejudiciële verwijzingen naar het Gerecht: gaat de druk van de ketel of blijft het Hof ketelaar?

J. Krommendijk, P.C. Ngimbi

Post thumbnail Deze bijdrage reflecteert op de recente statutenwijziging van het Hof van Justitie. Sinds oktober 2024 geldt voor prejudiciële verwijzingen een nieuwe bevoegdheidsverdeling, waardoor het Hof de afhandeling van prejudiciële verwijzingen deelt met het Gerecht. Deze opiniërende bijdrage staat stil bij die wijziging en plaatst de ontwikkeling in een context. Daarnaast wordt een viertal kritiekpunten besproken. Of deze wijziging de beoogde verlichting van de werkdruk daadwerkelijk kan realiseren, zal uiteindelijk afhangen van de werkwijze en aanpak van het Hof zelf.

Opinie | Opiniërend artikel
maart 2025
AA20250194

Eerherstel voor de wetgever en de wet

T. Hartlief

Post thumbnail In het civiele recht is het grijpen naar de wetsgeschiedenis bij de uitleg van de wet door gebruikers daarvan een tweede natuur geworden. Daar is niets mis mee zolang zij oog hebben voor de beperkingen van deze belangrijke inspiratiebron die het moet hebben van de overtuigingskracht van het aangetroffen materiaal. De wetsgeschiedenis lijkt echter een status te hebben gekregen die die van de wet benadert.

Opinie | Opiniërend artikel
maart 2025
AA20250200

Lobbyspelregels kunnen niet zonder professionalisering van de ontvangende rol

A. Timmermans

In Nederland wordt al jaren discussie gevoerd over de regulering van de lobby, het invoeren van spelregels op een druk terrein vol belangen en idealen dat nog grotendeels laissez faire is. Het in goede banen leiden van het lobbyverkeer in Nederland vraagt niet alleen dat meer werk wordt gemaakt van regulering, maar ook dat het professioneel bewustzijn van de ontvangende rol van de overheid beter wordt ontwikkeld.

Opinie | Opiniërend artikel
maart 2025
AA20250206

Bestelknop, betalingsverplichting en ongedaanmakingsverbintenis

W.H. van Boom

Hoge Raad 4 oktober 2024, ECLI:NL:HR:2024:1355 (Bol.com) en Hoge Raad 4 oktober 2024, ECLI:NL:HR:2024:1366 (Capabel Onderwijs)

Annotaties en wetgeving | Annotatie
maart 2025
AA20250212

Als de verdachte de orde tijdens het onderzoek ter terechtzitting verstoort, kan hij (tijdelijk) zijn aanwezigheidsrecht verspelen

J.S. Nan

Hoge Raad 10 december 2024, ECLI:NL:HR:2024:1783

Annotaties en wetgeving | Annotatie
maart 2025
AA20250220

Mensenrechten in Amerika en het Caribisch gebied

Een interview met Gloria de Mees

P.J.A. van Achthoven, K. Haex, E. ten Hoor

Post thumbnail Deze derde Rode Draad staat in het teken van de mensenrechtenbescherming binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Aan de hand van een interview met Gloria de Mees, die sinds 2023 lid is van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (de Commissie), staan we stil bij het mensenrechtensysteem van de OAS, de rol van de Commissie daarin en de manier waarop de OAS en de Commissie zich verhouden tot de internationale en Europese mensenrechten.

Rode draad | Buiten Westen
maart 2025
AA20250224

Willen we meer of minder academische vrijheid?

L. Said

Post thumbnail De academische vrijheid waarborgen is geen makkelijke taak. Aangezien de de facto bescherming van de academische vrijheid sterk afhankelijk is van (niet evident vastgestelde) zelfregulering op universiteiten staat de academische vrijheid onder druk en is deze kwetsbaar geworden voor geopolitieke ontwikkelingen. Door de complexiteit rondom wezenlijk betwiste concepten bestaat geen overduidelijk objectief plan van aanpak. Wat feitelijk wel is bewezen middels verschillende peilingen, is dat de status quo niet langer volstaat. Het aanstellen van een wetenschapsombudsfunctionaris biedt daarom uitkomst.

Perspectief | Perspectiefartikel
maart 2025
AA20250230

De betoverende wereld van de wetgevingsjurist

M.R. Hübner

In deze bijdrage neem ik u mee in de wereld van de wetgevingsjurist, schets ik de verhouding tot de universitaire opleiding en pleit ik voor meer aandacht in die opleiding voor het beroep van wetgevingsjurist.

Perspectief | Perspectiefartikel
maart 2025
AA20250236

Dilan

K.A.M. van Vught

Op dit moment kan alleen de rechter een rechtspersoon verbieden, maar een initiatiefvoorstel maakt ook de Minister voor Rechtsbescherming bevoegd tot een verbod. Koen van Vught legt uit waarom dat wetsvoorstel beter in de prullenbak kan belanden.

Perspectief | Column
maart 2025
AA20250235

Recensie: Contextualising Legal Research

Sanne Taekema & Wibren van der Burg, Edward Elgar 2024

U.R.M.T. de Vries

In deze bijdrage bespreekt Bald de Vries het boek 'Contextualising Legal Research' van Sanne Taekema & Wibren van der Burg. Het boek is volgens hem een belangrijke aanwinst voor het rechtswetenschappelijk onderzoek en een belangrijke stap in het verder expliciteren van het hoe, waarom en wat van rechtswetenschappelijk onderzoek

Literatuur | Boekbespreking
maart 2025
AA20250241